Bélgáz akkor távozik szellentés formájában, ha a bélcsatornában túl sok gáz halmozódik fel. A leggyakoribb oka, a nem megfelelő időpontban való étkezés, a rágás hiánya, a túlevés, a mozgás hiánya és ennek következtében rothadásnak induló, részlegesen emésztődő táplálékok a gyomorban és a vékonybélben. Azonban egyéni érzékenység alapján bizonyos élelmiszerek is előidézhetik, mint a brokkoli, kelbimbó, káposzta, karfiol, hagyma és bab - fogyasztása. Mivel ezek a zöldségek összetett szénhidrátokat tartalmaznak, gyakran csak részlegesen emésztődnek meg. További problémát okoz a bélflóra kóros elváltozása, ahol a növényi cellulózokat bontó enzimek és baktériumok mennyisége alacsony. A vastagbélbe érkezve az ott élő ártalmatlan baktériumok bontják ugyanis tovább ezeket. A bakteriális flóra zavara bizonyos gázok - szén-dioxid, hidrogén és metán - felszabadulásával jár együtt. Némelyeknél a tej és tejtermékek fogyasztása okoz gázképződést és puffadást, aminek oka a laktóz intolerancia. Ennek lényege, hogy a bélben nincs tejcukorbontó enzim.