Főmenü Termékeink
Blog

Ördögi hatás ízületekre- Ördögkarom

Szerkesztő: Somogyi Rita

Ördögi hatás ízületekre - Ördögkarom

Vigye el az ördög… az ízületi fájdalmat! Ha ízületi gyulladásokra keresel egy mellékhatásoktól mentes, természetes fájdalomcsillapító megoldást, ezt a kis „pokolfajzatot” ajánlom a figyelmedbe, ami nem más, mint az ördögkarom vagy más néven ördögcsáklya.

Az afrikai eredetű ördögkarom fantasztikus karriert futott be az európai fitoterápiában, nagyszerű gyógyhatásairól számos kutatási eredmény tanúskodik, amikről alább is olvashatsz majd. Ezeket a tudományos eredményeket felhasználva, ma már a gyártók arra is képesek, hogy az ördögkarom hatóanyagaira standardizált készítményeket állítsanak elő, amiket esetenként további gyulladást gátló növényi összetevőkkel tesznek még erősebbé.

Ilyen például a 3 tagú Leni család – tabletta, gél, tapasz -, ami egy tudományosan alátámasztott innovációt tartalmaz Ördögkarom, Boswellia (tömjéngyanta) és Pycnogenol® komplexszel!

pycnogenol-gyulladascsokkento-fajdalomcsillapito-antioxidans-ordogkarom.jpg

Fájdalomcsillapítás mellékhatások nélkül?

Gyógyhatás szempontjából, az ördögkarom legjelentősebb aktív összetevői, a növény gumóiban található harpagozid, harpagid és prokumbid. A mostanáig végzett 28 klinikai vizsgálatban igazoltnak találták a harpagozid gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító aktivitását, mely fontos felfedezést jelentett az ízületi panaszokra alkalmazott nem-szteroid típusú gyulladáscsökkentők esetében.

Az egyik ilyen ízületi- és derékfájásra Harpagophytum  procumbens készítményeket alkalmazó klinikai kísérletben kimutatták, a fájdalom csökkentéséhez illetve a mozgási képességek növeléséhez minimum napi 50-52 mg harpagozid tartalmú ördögkarom kivonat szükséges!

Az Ördögkarom kivonatok biztonságosan alkalmazhatóak a megfelelő adagolás mellett.
A mellékhatások nagyon kis számban fordulnak elő és általában enyhe gyomorrontásra korlátozódnak.

Egy 28 féle ördögkarom kivonatról szóló klinikai kísérletet összegző tanulmányban a mellékhatások körülbelül 3 %-os arányban jelentkeztek és nem haladták meg a placebónál tapasztalt mértéket. A hosszú távú használat biztonságosnak és toxikusság mentesnek tekinthető.

ordogkarom-gyulladascsokkento-fajdalomcsillapito-antioxidans-leni-complex.jpg

Ördögkarom a tüskés gyógynövény

Az ördögkarom (ördögcsáklya) földön futó, gyomszerű évelő növény, kb. 50 cm hosszú vastag központi karógyökérrel, ami akár két méter mélyre is lenőhet. A Kalahári sivatag szülötte a népi gyógyászat nagy becsben tartott „kisördöge”, aminek gyógyászati hatásairól számos klinikai vizsgálat született. Ezek közül a legjelentősebbek az ördögkarom természetes fájdalomcsillapító hatását mérték az ízületi gyulladások esetében. 

Ördögkarom 6 gyógyászati alkalmazása:

  • Gyulladáscsökkentés és fájdalomcsillapítás
  • Emésztés elősegítés
  • Ízületvédelem
  • Artrózis (ízületi porckopás) tüneteinek enyhítése
  • Reumás panaszok csökkentése

leni-complex-antioxidans-ordogkarom-gyulladascsokkento-fajdalomcsillapito.jpg

Gyulladáscsökkentő hatás és ördögkarom

In-vitro tanulmányokban a szárított ördögkarom, vizes bázisú kivonatáról kimutatták, hogy jelentős gyulladáscsökkentő hatással bír. Az ördögkarom kivonat gyulladáscsökkentő hatásáért részben az antioxidáns összetevők felelősek, ezek pl.: a flavonoidok (a szabadgyökök bizonyított megkötői) és növényi fenolok (hidrogén donorok és oxigéngyök semlegesítők).

  • Az állatkísérletek a patkányoknak intra-peritoneálisan beadott ördögkarom kivonat jelentős antioxidáns hatását mutatták ki. A patkányok agyi szöveteiben a szuperoxid-dizmutáz, kataláz és glutation peroxidáz szintjének dózisfüggő növekedését figyelték meg, továbbá a lipidperoxidáció csökkenését is lejegyezték.
  • Az egyik tanulmányban, két patkány sejtvonalat használva azt mutatták ki, hogy a harpagozid meggátolta a lipopoliszacharid-keltette indukálható nitrogén-monoxid (iNOS) és ciklooxigenáz-2 (COX-2) képződést a nukleáris faktor kappaB (NF-κB) elnyomásán keresztül, ami gátolja a gyulladást.
  • Egy másik in vitro tanulmány pedig két ördögkarom kivonatot hasonlított össze az iNOS képződésre gyakorolt hatásuk tekintetében, a patkányok mesangiális sejtjeiben. Mindkét kivonatban a gyökérben található természetes összetevőket kombinálták harpagoziddal, a különbség abból állt, hogy az első kivonat 8,9 %, míg a második kivonat 27 % harpagozidot tartalmazott.

TANULMÁNYOK EREDMÉNYE: Mindkét kivonat esetében, megfigyelhető volt a nitritképződés jelentős, 80%-os visszaszorulása, mely a lecsökkent iNOS serkentő aktivitásnak és az NF- κB transzlokáció visszaszorulásának következménye. Mivel az alacsonyabb harpagozid tartalmú kivonat is jelentős mértékben meggátolta az iNOS képződést, ezért megerősítésre került az a tény, hogy nem csak önmagában a harpagozid, hanem az egyéb növényi összetevők is felelősek a gyulladáscsökkentő hatásért.

antioxidans-fajdalomcsillapito-gyulladascsokkento-ordogkarom.jpg

Fájdalomcsillapító hatás és ördögkarom

Az ördögkarom harpagozid vegyületével kapcsolatos kutatások során, fedezték fel perifériás fájdalomcsillapító hatását. Emberekkel végzett kutatások a fájdalom csökkenését mutatták ki térd, csípő osteoarthritis illetve deréktáji fájdalmak esetében.

A kutatásban részt vevő egyének, olyan ördögkarom-kivonatot fogyasztottak, mely jelentős harpagozid tartalommal bírtak. A hatás mögött álló mechanizmust még pontosításra vár, azonban egész biztosan összefüggésben áll az ördögkarom gyulladás csökkentő tulajdonságaival.

Ízületi gyulladás és ördögkarom

Az Ördögkarom ízületvédő hatását, a gyulladásmediátorok gátlásával éri el. Ezek a COX-2, leukotriének, nirtogén-monoxid, tumor nekrózis faktor-alfa (TNF-α) és interleukin-1β. Ezenkívül gátolja a mátrix metalloproteinázokat és az elasztázt, melyek kulcsszerepet játszanak a porcok károsodásában.

Ördögkarom és reuma

Számos kísérletet végeztek az Ördögkarom kivonat hatékonyságával kapcsolatban az osteoarthritis több típusára, reumára, derékfájásra.  A vizsgálatok eredményeként elmondható, hogy a hatékony eredmény eléréséhez, naponta 50-100 mg harpagozid tartalmú Ördögkarom kivonatra van szükség.

Az eddig publikált szakirodalom 2007-ben kiadott összefoglalása 10 randomizált, kontrollált kísérletet ír le, melyben a Harpagophytum procumbenst használtak a derékfájás enyhítésére.

A Harpagophytum kivonat hatékonyságát (50 mg/100 mg harpagozid/ nap) értékelték 197 derékfájásos betegnél. A betegeknek (65 személy) véletlenszerűen 50 mg harpagozidot illetve 100 mg harpagozidot (66 személy) vagy placebót (66 személy) írtak fel négy hetes kúra keretében.

A végeredmény elsődleges mércéje a fájdalom nélküli alanyok száma volt, amit az Arhus derékfájási indexszel mértek. 4 hét elteltével 10, 6 és 3 alany volt fájdalommentes a 100-mg, 50-mg és placebó csoportokban. Érdekes eredménye volt a vizsgálatnak, hogy Arhus indexszel mérve legnagyobb tüneti javulást az 50 mg harpagozidot szedő csoportban figyelték meg, az emelt, 100 mg harpagozid nem csökkentette jelentősen a fájdalom intenzitását a kisebb dózishoz képest.

antioxidans-fajdalomcsillapito-leni-fit-ordogkarom-gyulladascsokkento.jpg

4 Osteoarthritis (arthrosis) tanulmány az ördögkarommal:

1. Egy többközpontú, kontroll nélküli kísérletben, 75 osteoarthritis-okozta térd és csípőfájdalommal küzdő betegnek, 12 héten keresztül, 2.080 mg vizes bázisú ördögkarom-gumó kivonatot (ez 52 mg harpagozidnak felel meg) adtak naponta. Az ízületi probléma súlyosságát és a fájdalmat a Nyugat-Ontario és McMaster Egyetemek WOMAC* kérdőívvel, fiziológiás vizsgálattal illetve egy VAS**- skálával mérték fel, melyeket elvégeztek a vizsgálat indulásakor illetve a 6. és 12. hét után.
*WOMAC index: az ízületi fájdalom, merevség és funkcionalitás értékelésére szolgáló mutató.
**VAS- skála: 0-10-ig terjedő skála a fájdalom mérésére, ahol a 0 = semmi fájdalom, a 10 = elviselhetetlen fájdalom.

A KÍSÉRLET EREDMÉNYE: 12 hét után a WOMAC összesített fájdalom-pontszám 22,9 százalékkal, a VAS fájdalom-pontszám pedig 24,5 százalékkal csökkent a kiindulási értékhez képest. A fájdalom mértékének orvosi értékelése 46 százalékos javulást jelentett az érintés által kiváltott fájdalom tekintetében , 35 százalékos javulást a mozgáskorlátozottság és 25,4 százalékos javulást az ízületi recsegés (crepitus)  mértékében a 12. hét után.

2. Egy másik tanulmányban 250 beteget vizsgáltak 8 héten keresztül, ebből 85 beteg térd -osteoarthritisben , 61 beteg csípő- osteoarthritisben illetve 104 beteg, úgynevezett nem-konkrét deréktáji fájdalomban  szenvedett. Az adagolt dózis 60 mg harpagozid volt naponta.

A TANULMÁNY EREDMÉNYE: Nyolc hét után a csípő- és térdfájásos betegek 35 illetve 37 százalékos javulást mutattak a WOMAC pontszámban a kiindulási értékhez képest. Az összes vizsgált fájdalom-indexet átlagolva a csípőfájásos betegek 54 százalékos, míg a térdfájásosak 38 százalékos javulást tapasztaltak az induló értékhez viszonyítva. A derékfájásos csoportban is hasonló eredményeket mértek. A tanulmány korlátai ellenére (kontrollcsoport hiányát, a többféle, nehezen összehasonlítható fájdalom-értékelési módszert) ez a kérdőíves felmérés is a harpagozid kiemelkedő hatását jelzi az osteoarthritis okozta fájdalmakra.

3. Szintén az ördögkarom kivonat hatékonyságát és biztonságosságát tanulmányozták 4 hónapon keresztül 122 térd- és csípő-osteoartheitisben szenvedő betegnél. A betegeknek 57 mg harpagozidnak megfelelő mennyiségű ördögkarom kivonat kapszulát adtak, és ennek hatékonyságát hasonlították össze, napi 100 mg diacerein szedésével. A diacerein nevű hatóanyag, egy antrakinon származék (a növényi forrást nem határozták meg) mely bizonyítottan javítja az osteoarthritis tüneteit. Az ízületi gyulladás súlyosságát a Lequesne Indexel értékelték, ami egy megbízható eszköz a fájdalom mérésére és az ízületi funkciók működésére.

A TANULMÁNY EREDMÉNYE: Az ördögkarom kivonat szedése az indexértékek számottevő és progresszív csökkenését eredményezte, ugyanolyan eredményesen, mint a diacereinnel kezelt betegeknél. Nagyon fontos különbség viszont, hogy az ördögkarmot szedő betegek a kezelés során, jelentősen kevesebb nem-szteroid gyulladáscsökkentő vagy egyéb fájdalomcsillapító gyógyszert (NSAID) szedtek, mint diacereint használó betegek. Nem beszélve arról, hogy a mellékhatások gyakorisága számottevően alacsonyabb volt az ördögkarom kivonatot fogyasztó csoportban. Az ördögkaromról tehát egyértelműen kimutatható, hogy legalább olyan hatékony, mint a diacerein, viszont lényegesen kevesebb mellékhatást okoz az alkalmazása.

4. Egy randomizált, placebó-kontrollált kísérletben 89 osteoarthritises alanyt vizsgáltak, 8 héten keresztül. 44 személynek, 2.000 mg ördögkarom kivonatot (ez napi 60 mg harpagozidnak felelt meg) illetve 44 személynek placebót adtak minden nap.

A KÍSÉRLET EREDMÉNYE: Az ördögkarom csoportban lévő alanyok a VAS skálán mért fájdalomjelentős csökkenését tapasztalták a placebóhoz képestés a mozgási készség nagyfokú javulásáról is beszámoltak.

fajdalomcsillapito-antioxidans-ordogkarom-gyulladascsokkento.jpg

Emésztést segítő ördögkarom

Az ördögkarom „gyomorkeserű” hatásért, az iridoid glikozidok felelősek, melyek növelik a gyomorsav-termelést és serkentik az emésztőszervek működését. Az ördögcsáklyát étvágytalanság és az emésztési zavarok olyan kísérő tüneteinél is gyakran alkalmazzák, mint a puffadás, gyomorégés, hányinger vagy gyomortáji fájdalom.

Figyelmeztetések és Ellenjavallatok

A duodenális fekéllyel küzdő betegeknek nem ajánlott az ördögkarom használata, az emésztőrendszeri pH értékre gyakorolt hatása miatt. Az ördögkarom kivonatok ellenjavallottak terhesség alatt ismert oxitocikus (méhösszehúzó) tulajdonságuk miatt.

Az ördögkarom kivonatok adagolása

Az ördögkarom kivonatokat többféle formában lehet szedni; az adagolás mindegyiknél változik a jelenlévő aktív összetevők koncentrációjától függően. Az alábbiak a történetileg és klinikailag alkalmazott tipikus dózisok.
Szárított gyökér por (tabletta, vizes kivonat): 1.800-2.400 mg (50-100 mg harpagozid)
naponta ízületi gyulladásra, vázizom-fájdalomra, derékfájásra, osteoarthritisre.

Fordítás: Néző Sándor

Részletesebben:

Fájdalmas ízületek, izmok? Természetes orvostechnikai eszközök!>>>

Nézz körül a webáruházunkban
Ez a termék jelenleg nincs készleten. Érdeklődés
Ez a termék jelenleg nincs készleten. Érdeklődés
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
erzsike
egyetértek zsuzsival, én is igy voltam vele, a No-dol összetevőit olvasva ismertem meg az ördögkaromot meg a többi gyógynövényt. a nodolok közül a gélt és a tapaszt használom és mind a kettővel nagyon elégedett vagyok.
Karsai Zsuzsi
én a nodol termékeken keresztül ismertem meg magát az ördögkarmot, ezek szerint nem véletlenül hatóanyaga a krémnek amit használok.
András Mihályné
Derékfájásra szedtem nekem nagyon nagyon jót tett!!
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.