Gyógynövények természetes vírusölő vegyületei

Biztosan Ti is belefutottatok már azokba a kutatásokba, melyek a bodorrózsa (Cistus incanus) vírusellenes tulajdonságait vizsgálják. A bodorrózsa azonban nem az egyedüli természetes kivonat, ha vírusok, baktériumok, nátha, vagy influenza ellen szeretnénk fellépni. Összegyűjtöttünk még további ötöt, ezt érdemes elolvasni! 

v2.jpg

Bodorrózsa

A Bodorrózsa nagy spektrumú antivirális, antibakteriális, gyulladáscsökkentő, antioxidáns és gombaellenes polifenol összetevőkkel büszkélkedhet. A gyógynövény vírusellenes tulajdonságait több tanulmány is megerősítette.

A bodorrózsa a vírusok burokfehérjéit gyengíti, így a vírusok megtapadását és szaporodását akadályozza meg.

A bioaktív polifenol összetevők potenciálisan hatékonyak az influenza és HIV-vírus ellen, de hatásuk van a rezisztens vírusokra is. Csökkentik a megfázás, a felsőlégúti és a húgyúti fertőzések tüneteit. Mindezzel pedig nagyon ígéretes prevenciós tápanyag marad, a jövőre nézve is!

A Bodorrózsa vírusellenes tulajdonságait olyan értékes fitokomponenseinek köszönheti, mint a polifenolok

Echinacea

A standardizált Echinacea kivonatok aktivizálják a fagocitózist (a fagociták, azaz a falósejtek bekebelezik a kórokozókat). Hatékonyak a légúti syncytial és rhinovírusokra valamint a herpesz és madárinfluenza vírus törzsekre (beleértve a Tamiflu-rezisztens törzset is) nézve is.  

Aktiválja a szervezet védelmi rendszerét és inaktivál és/vagy gátol sok vírust különböző szinten.

Hatásaként a sejtek egy természetes antivirális anyagot, az interferont fokozottabban termelik, illetve gyulladáscsökkentők a vírussal fertőzött sejtekben. A standardizált kivonatok megfázások és felfázások, allergiák és bőrpanaszok ellen lép fel.

Az Echinacea (kasvirág) az elsődleges gyógynövény, ha immunerősítésről van szó. Hatásaként a sejtek egy természetes antivirális anyagot, az interferont fokozottabban termelik, így a kivonat a megfázások és felfázások, allergiák, és bőrpanaszok ellen lép fel.

Teafa olaj

Az ausztrál teafaolaj terpén tartalma aktiválja a fehérvérsejteket és gátolja az influenzavírus bejutását a gazdasejtekbe. Az teafa olaj antiszeptikus, antivirális, antimikróbás, fertőtlenítő és gyulladás-csökkentő tulajdonságokkal bír. 

Szembeszáll az influenza vírussal és a szemölcsökkel, amit a HPV vírus több mint 100 különböző törzse okoz. 

Tudtad? Egy jó minőségű teafa olaj, nem csak 100%-os tisztaságú, de nagy mennyiségű terpéneket is tartalmaz és belsőleg is fogyasztható!

Az ausztrál teafaolaj antiszeptikus-, antivirális, antimikróbás, fertőtlenítő- és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír.

Grapefuit, rozmaring és kakukkfű olajok

Más növényi olajok és illóolaj származékok is hatékonynak bizonyultak az immuntámogatásban. A grapefruit magok aktív bioflavonoidokkal, a rozmaring illóolaj carnosol savval, a kakukkfű illóolja thymol és para-cymene összetevőkkel teszi mindezt.

Ezen olajok kombinációja (teafa olajjal kiegészülve) több mint 800 vírus és baktérium, több mint 100 gomba és parazita ellen hatásos.

Működésük alapja, hogy kellemetlen táptalajt nyújtanak a kórokozóknak, illetve pusztítják a kórokozók citoplazmájának membránját. Egyaránt szembe szállnak a kórokozó baktériumokkal, gombákkal, parazitákkal és vírusokkal.

A grapefruit magjának hatóanyaga, az ún. naringin (polifenol) több mint 800 vírus és baktérium, több mint 100 gomba és parazita ellen hatásos. Működésének alapja, hogy elpusztítja a kórokozók citoplazmájának membránját.

Olajfa

Egy olajfa akár 2000 évig is elél. Mindez felkeltette a kutatók érdeklődését is, akik bizonyították, hogy ennek oka, fő hatóanyagában, az Oleuropeinban keresendő. Ez az erős antioxidáns összetevő védi meg a fát a környezetben folyamatosan jelentkező betegségekkel szemben.  

Az Oleuropein vírusellenes, és fellép az egysejtű parazitákkal (protozoák) szemben is.

Az Oleuropein mindemelett kardioprotektív hatóanyag, ami azt jelenti, hogy támogatja a szívet és érrendszert, ami kifejezetten ajánlott magas vérnyomás esetén. Képes kivédeni az A, B, C típusú influenza vírust, visszaszorítani a herpesz, a papillóma és hepatitisz vírusokat.

Az olajfa akár 2000 évig is tud élni, ennek az oka, fő hatóanyagában, az Oleuropeinban keresendő. Ez az antioxidáns megöli a baktériumokat és a gombákat, vírusellenes, és fellép az egysejtű parazitákkal (protozoák) szemben. Képes kivédeni az A, B, C típusú influenza vírust, a herpesz és papillóma vírusokat.

+1. A propolisz

Igaz a propolisz nem gyógynövény, de kár lenne figyelmen kívül hagyni ezt a természetes eredetű, fertőtlenítő, vírusölő, gyulladásgátló, immunmoduláló tulajdonsággal rendelkező tápanyagot.

A méhek a kaptár fertőtlenítésére használják, több mint 300 fontos vegyületét saját immunrendszerünk védelmére is fordíthatjuk.

Az immunmoduláció fontos erénye a propolisznak, hiszen több vírusfertőzés is a kezdeti fázisában diszregulálja az immunválaszt, ami megkönnyíti a vírusok szaporodását és megnöveli a fertőző képességet. A túlzott gyulladásos válasz csökkentése potenciálisan elősegíti, hogy az immunrendszer újra átvegye az irányítást.

Természetes eredetű, fertőtlenítő, vírusölő, gyulladásgátló, immunmoduláló tulajdonsággal rendelkező tápanyag

Összegzés: 

Az elmúlt években drasztikusan növekedett a betegségeket okozó vírusok és variánsaik száma, melyek zöme rezisztens az antivirális szerekre. Az amantadinra pl. a világ vírusainak 90%-a rezisztens. Új vírus ellenes terápiák kidolgozására hívta fel a figyelmet több kutató - és mivel a növények elsősorban fitokemikáliák előállításával védekeznek a kórokozók ellen, amelyek közül sokat kivontak és felhasználtak már az orvostudományban az emberek javára -, mindebben természetesen a növényi kivonatoknak óriási szerepe van!

A vírusok elleni harcban a természetes immunerősítő vitaminokra is számíthatunk. Olvasd el blogbejegyzésünket, hogy megtudd, melyek ezek!