Főmenü Termékeink
Blog

A béta-glükánok pótlása autoimmun terápiákban kötelező!

Az 5 leggyakoribb autoimmun betegség, amihez a béta-glükán kötelező kiegészítő!

Az autoimmun panaszok ma már egyre gyakoribbak! Habár a pontos kiváltó okok a mai napig nem ismertek, azt tudjuk, hogy az immunrendszer ellenállóképességének romlása, a hibás immunrendszeri válaszokautoimmun betegségek megjelenése összefüggést mutat azzal, hogy az étrendi béta-glükán bevitele megszűnt. Blogbejegyzésünkben megmutatjuk, miért fontos, hogy autoimmun panaszok esetén béta-glükánnal egészítsük ki a diétánkat, és melyik az az öt autoimmun betegség, melynél az étrend, béta-1,3/1,6-D-glükán-nal való kiegészítése, növelheti a terápiás hatást, így gyorsabban és/vagy tartósabban érhetünk el javulást.

A béta-glükánok pótlása autoimmun terápiákban kötelező!

6 érv a béta-glükánok mellett autoimmun betegségek esetén

  • immunmodulátorként kiegyensúlyozzák az immunrendszer működését, az élesztőből fermentált béta-1,3/1,6-D-glükán, nem stimulálja túl az immunsejteket (addig ”riadóztatja az ügyeletes sejteket”, amíg arra szükség van)
  • a mikrobiomon keresztül is csökkentik az autoimmun panaszokat
  • javítják a szervezet stresszhez való alkalmazkodását, ami ugyancsak fontos az egészséges immunrendszeri működéshez
  • a gombaölő szerek miatt csökkent béta-glükán tartalom növeli a termények lektintermelését, mely károsítja a bélsejteket, és áteresztő bél szindrómához vezethet
  • áteresztő bél szindróma esetén, mely összefüggést mutat az autoimmun panaszokkal, normalizálják a hámsejtek áteresztőképességét
  • a béta-1,3/1,6-D-glükánok modulálják a Th1 és Th2 fehérvérsejtek működését, melyek sejtek egyensúlyi zavara kiválthat autoimmun panaszokat.

6 érv a béta-glükán mellett autoimmun betegségekben

5 autoimmun betegség, ami során a béta-glükán pótlása megkerülhetetlen!

1. Crohn -betegség

A Crohn betegség egy, az emésztőrendszer gyulladásával járó autoimmun betegség. Az immunrendszer túlzott reakciójának hatására a szervezet a saját bél-mikrobiomja ellen fordul, aminek eredményeként a fehérvérsejtek felgyűlnek a belek belső falán, gyulladáshoz vezetve.

A béta-glükánok fogyasztásának immunmoduláló hatása hozzájárulhat a belek ilyen jellegű krónikus gyulladásos állapotainak megelőzéséhez és kezeléséhez is (akut fázisban is!).

A béta-glükánok pótlásának kényelmes módja a sörélesztő sejtfalból fermentált, védjegyzett 1,3/1,6 béta-glükán kapszula

2. Sokízületi gyulladás

A sokízületi gyulladás (rheumatoid arthritis) esetén a fehérvérsejtek (melyeknek feladata a szervezet védelme lenne), kilépnek a véráramból, felhalmozódnak az ízületi hártyában, és ott gyulladást idéznek elő. Az ízületi gyulladás nemcsak nagy fájdalommal jár, de idővel az ízületek deformálódásához, és funkciójuk változásához, csökkenéséhez vezet.

Ma már tudjuk azt, hogy az ízületi gyulladások és a bélflóra állapota között egyértelmű az összefüggés, vagyis, ha a béflóra egyensúlyát visszaállítjuk, azzal csökkenthetek a gyulladások. A béta-glükán a bélmikrobiom táplálásával segíti a jó bélbaktérium fajok szaporodását, ezáltal a bélflóra egyensúly visszaszerzését.

A bélflóra egyensúlyához ne felejtkezz el a probiotikumok pótlásáról sem! A Ferzym® szinbiotikum ráadásul, nemcsak probiotikumokat, hanem őket kolonizáló prebiotikus rostokat is tartalmaz! 

Sokízületi gyulladás

3. Colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás)

A Colitis ulcerosa a Crohn-betegséghez hasonlóan az emésztőrendszer gyulladásával jár. A két betegség közötti lényeges különbség, hogy míg a Crohn az emésztőrendszer egészére kiterjedhet, addig a Colitis a vastagbél bélnyálkahártyáját érinti (a Crohnban a bélfal minden rétege érintett).

Kutatásokban a béta-glükánok már bizonyítottak: javítottak a colitis klinikai tünetein, és megvédték a bélrendszert a hámelváltozásoktól.

4. Autoimmun pajzsmirigy gyulladások

Az autoimmun eredetű pajzsmirigy gyulladások során (autoimmun pajzsmirigy alulműködés, azaz Hashimoto-kór és autoimmun pajzsmirigy túlműködés, azaz Graves-kór) az immunsejtek a pajzsmirigy fehérjéit veszélyként azonosítják, és ellene antitesteket termelnek.

A béta-glükán ezeknél az autoimmun betegségeknél is beleilleszthető az autoimmun terápiába immunmoduláló és adaptogén tulajdonsága miatt, vagyis a túlműködő szerveket visszafogja, míg az alulműködőeket serkenti.

Autoimmun pajzsmirigy gyulladások

5. Áteresztő bél szindróma

Áteresztő bél szindróma esetén a bél nyálkahártyájának „védő gát” funkciója sérül, a véráramba így toxinok, mikrobák, kerülhetnek, melyek gyulladásokat váltanak ki a szervezetben, ezek a gyulladások pedig autoimmun betegségek előidézői lehetnek.

Ennek a hátterében a táplálék alacsony béta-glükán tartalma áll, ugyanis így megnövekszik a lektin termelés, a lektin hatására pedig gyengül a mikrobiom. A béta-glükánok pótlása nemcsak ezt a folyamatot gátolja, hanem a hámsejtek áteresztő képességét is csökkenti.

Milyen béta-glükánt válasszunk?

Béta-glükánok sokféle forrásból származhatnak, azonban a legtöbbet kutatott, és bizonyítottan immunmoduláló tulajdonságuk a sörélesztő sejtfalából kivont béta-glükánoknak van. Ezek a béta-glükánok adaptogén tulajdonságúak, nem stimulálják túl az immunrendszert, ezért alkalmasak az autoimmun terápiákba való beillesztésre.

A Natur Tanya® Fermentált béta-glükán éppen ezért sörélesztő sejtfalából fermentált 1,3/1,6 béta-glükánokat tartalmaz. Ha béta-glükánt választunk fontos, hogy a béta-glükán védjegyzett legyen! Ez garantálja ugyanis a nagy tisztaságot, az oldhatatlanságot, és a standardizált béta-1,3/1,6 glükánok jelenlétét. A Natur Tanya® Fermentált béta-glükán Goldcell® védjeggyel van ellátva, mely biztosítja a magas minőséget. 

További információkért kattints ide! »

Milyen béta-glükánt válasszunk?

Összegzés

A modern társadalomban egyre gyakoribbá váló autoimmun betegségek egyértelműen összefüggést mutatnak azzal a folyamattal, hogy a béta-glükánok eltűntek ételeinkből. A béta-glükánok étrend-kiegészítők formájában való pótlása csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát és mérsékli a tüneteket.

Immunmodulátorokként funkcionálnak, ezzel hozzájárulva az immunrendszer normál működéséhez és az immunegészséghez, és táplálják a mikrobiomot, melynek egészsége elengedhetetlen az egészséges immunrendszeri működéshez. (Ráadásul még allergia esetén, mely például a pajzsmirigyet érintő autoimmun betegségekben jellemzőbb, is számíthatunk rájuk.)

Kapcsolódó tartalmak
Blog bejegyzések: Mit jelent az immunmoduláns és az immunmoduláció, és miért fontosak ezek autoimmun panaszok esetén?
Blog bejegyzések: Mit jelent az immunmoduláns és az immunmoduláció, és miért fontosak ezek autoimmun panaszok esetén?
Blog bejegyzések: Mire jó a béta-glükán?
Blog bejegyzések: Mire jó a béta-glükán?
Nézz körül a webáruházunkban
OLIVA D3-vitamin Natur Tanya® - 4000 NE Quali®-D aktív D3 szűz olívaolajban Akció

OLIVA D3-vitamin Natur Tanya® - 4000 NE Quali®-D aktív D3 szűz olívaolajban

1 899 Ft
1 699 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 1 699 Ft
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.