8 ok, amiért fontos az ásványi anyagok pótlása

Az ásványi anyagok testünk közel 4-5 %-át teszik ki és minden folyamatban részt vesznek a csontok egészségétől kezdve, a keringés egészségén keresztül a normál idegrendszeri működésig. Blogbejegyzésünkben elmagyarázzuk az ásványi anyagok szerepét a szervezetben, megnézzük, hogy mikor fontos különösen ügyelni a pótlásukra, és ajánlunk egy természetes ásványi anyag- és nyomelem forrást is!

Ásványi anyagok szerepe és az ásványi anyagok pótlása természetesen

Mik is azok az ásványi anyagok?

Az ásványi anyagok olyan fontos, szervetlen anyagok, melyek a szervezet számtalan folyamatában részt vesznek. Szintetizálásukra (előállításukra) azonban nem vagyunk képesek, ezért táplálékból kell őket bevinnünk.

A legismertebb ásványi anyagok közé tartoznak a kalcium, magnézium, vas  és a kálium, de nem kisebb a jelentősége pl. a cinknek, a réznek vagy a foszfornak, mely a kalcium után a legnagyobb mennyiségben található meg testünkben.

Tudtad? Az ásványi anyagok között megkülönböztetünk makroemeleket (pl. kalcium, magnézium, kálium) melyek napi szükséglete minimum 100 mg, és mikroelemeket (nyomelemeket) is, melyek napi szükséglete nem éri el a 100 mg-ot (pl. fluor, jód, mangán).

Mik azok az ásványi anyagok, és miért fontosak?

Az ásványi anyagok szerepe a szervezetben, ezek a legfontosabbak!

 • szükségesek a fáradtság és a stressz csökkentéséhez, a jobb fizikai-szellemi erőnléthez
 • hozzájárulnak a csontok és izmok egészségéhez
 • biztosítják a keringés egészségét
 • gondoskodnak az idegrendszeri egészségről
 • szavatolják a szervezet sav-bázis egyensúlyát
 • részt vesznek a vérképzésben és a véralvadásban
 • szabályozzák az anyagcsere folyamatokat
 • támogatják a létfontosságú vitaminok felszívódását, enzimeket alkotnak

Különösen igaz ez, akkor, hogyha sportolsz!

Egy-egy erőteljes edzés hatására az ásványi anyagok, különösen a kalcium és a magnézium könnyen kiürülnek a szervezetből, ezért ne felejtsd el pótolni őket, akár már edzés közben! Az ásványi anyagok természetes pótlása segít a megfelelő fizikai erőnlét biztosításában, hozzájárul az izmok normál működéséhez és a kifáradás csökkentéséhez, és az edzés utáni minél gyorsabb regenerációhoz is.

3 állapot, mely megnöveli a szervezet ásványi anyag szükségletét

 • nagyobb fizikai – szellemi igénybevétel (a magnézium pl. stressz hatására gyorsan ürül)
 • felszívódási zavarral járó gyomor- és bélrendszeri problémák (a kalcium ugyanis a vékonybélben szívódik fel)
 • akik valamilyen megszorító diéta miatt kevesebb ásványi anyagok visznek be (pl. laktózérzékenység miatti tejtermékek mellőzése)
3 állapot, mely megnöveli a szervezet ásványi anyag szükségletét

Ásványi anyag pótlás természetesen, Szerves korall porral

A Natur Tanya® Szerves korall por 74- féle nyomelemmel (pl. króm, réz, jód, mangán, molibdén, szelén,szilícium), és ideális, 2:1 arányú kalciummal és magnéziummal az ásványi anyagok pótlását természetes módon biztosítja!  

Ráadásul, ez a természetes ásványi anyag komplex együtt szinergikus, (tehát összetevői egymást kiegészítik és segítik) és ennek a szinergiának köszönhetően az emberi szervezet számára könnyen hasznosítható ásványi anyag, köztük nyomelem kiegészítést jelentenek.

A tiszta, nagyon finomra őrölt korall por fosszilis tengeri üledékből származik, így nemcsak a környezetet kíméli, de garantáltan mentes a nehézfémektől is, és mindenféle adalékanyagtól, színezéktől!

Könnyen adagolható, azonnal oldódik, akár edzés közbeni italba, vagy edzés utáni turmixba is keverhető.

Tudj meg róla többet!» 

Ásványi anyag pótlás természetesen, Szerves korall porral

Összegzés

Az ásványi anyagok szerepének fontossága megkérdőjelezhetetlen: testünk 4-5%-át teszik ki, és minden folyamatban részt vesznek. Mivel nem tudjuk őket előállítani, kívülről kell bevinni őket, különösen az olyan esetekben, amikor megnő a szervezet ásványi anyag szükséglete pl. sportolás, nehéz fizikai-szellemi munka, bélrendszeri panaszok vagy ételintoleranciák. Az adalékanyagmentes, fosszilis korallból származó Natur Tanya® Szerves korall porral  az ásványi anyagok pótlása természetesen megoldható.