Főmenü Termékeink
Blog

TOP7 ásványi anyag, amit feltétlenül pótolnod kell!

Szerkesztő: Somogyi Rita

Ismerd meg a legfontosabb ásványi anyagok leghatékonyabb formáit!

Az ásványi anyagok olyan önmagukban szervetlen anyagok, melyek elengedhetetlenek ugyan testünk működéséhez, de nem tudja őket magának előállítani az emberi szervezet. Így a napi ásványi anyag szükségletet táplálékkal kell bevinnünk. Nézzük meg, melyik a 7 legfontosabb ásványi anyag, aminek a pótlására mindenképpen figyelnünk kell, és azt is, hogy milyen formában tegyük, ha nem tudjuk őket a táplálkozásunkból teljes mértékben fedezni, és a legjobb eredményt szeretnénk elérni. 

Ismerd meg a legfontosabb ásványi anyagok leghatékonyabb formáit!

A 7 legfontosabb ásványi anyag leghatékonyabb formái

Az ásványi anyagokat két csoportja tudjuk osztani. A makroelemek azok az ásványi anyagok melyekből minimum 100 mg-ot szükséges bevinnünk naponta, ide tartozik a kalcium, a kálium és a magnézium. A mikroelemek olyan ásványi anyagok, melyekből kevesebb, mint 100 mg-ra van szükség naponta, mint pl. a cink, a szelén, a króm és a vas.

Magnézium, ásványi anyag az idegrendszeri egészséghez

Tudtad, hogy a magnézium több mint 300 enzimes folyamatban vesz részt a szervezetünkben? Magnéziumhiány esetén megnő:

  • a szív-és érrendszeri panaszok, a magas vérnyomás kockázata
  • az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kialakulásának valószínűsége
  • az idegi panaszok száma, a krónikus fáradtság mértéke és a szorongással, depresszióval kapcsolatos tünetek száma
  • fülzúgásos panaszok előfordulása

Hogyan szedjünk magnéziumot?

Magnézium esetén is igaz, hogy a mennyiség nem minden! Hiába szedünk magnéziumból „megadózisokat”, hogyha azokból csak minimális mennyiség szívódik fel, vagy éppen az ásványi anyagok felszívódása után egészen kevés hasznosul. Vannak olyan magnézium formák, melyek csak 11-30%-ban hasznosulnak.

Gyakori magnézium típus a szervetlen magnézium-oxid, mely rosszul szívódik fel, mégis, mivel egy olcsó alapanyag, sok étrend-kiegészítőben alkalmazzák.  A szerves formula azonban önmagában még nem garancia a sikerre. Nem elég ugyanis, hogy a magnézium felszívódik, fontos az is, hogy hasznosuljon!

Többek között, ezért is tartják a jelenleg a leghatékonyabb magnézium típusnak a magnézium-biszglicinátot.Ennek a fajta magnéziumnak nemcsak a felszívódása kedvező, hanem a biohasznosulása is, köszönhetően a magnézium kelátoló glicin aminosavnak. A glicin ráadásul a magnézium élettani tulajdonságait még tovább fokozza pl. támogatja az idegrendszer egészségét, oldja a feszültséget.

Magnézium, ásványi anyag az idegrendszeri egészséghez

Cink, az immunrendszert és a hormonrendszert támogató ásványi anyag

A cink, ez az antioxidáns nyomelem (ásványi anyag), a magnéziumhoz hasonlóan, több mint 300 enzimes folyamatban vesz részt, kezdve a vírusok elleni védekezéstől, egészen a reproduktív szervek egészségéig.

A cink szükséges:

  • az immunrendszer egészségéhez – a megfelelő cink ellátottság például csökkenti a tüdőgyulladás és az influenza kockázatát
  • az idegrendszer és az agy működéséhez és egészségéhez, a memóriához, ezért pl. intelligencia ásványnak is nevezik
  • a hormonális egészségéhez, különös tekintettel a pajzsmirigy és a prosztata egészségére
  • a bőr, körmök, haj egészségéhez, a cinkhiány állhat a korai őszülés hátterében

Hogyan szedjünk cinket?

Ha megfelelően szeretnénk gondoskodni szervezetünk cinkpótlásáról, jobb, ha az olyan szervetlen formákat, mint pl. a cink-oxid messzire elkerüljük. A cink-citrátot még mindig gyenge biohasznosulás jellemzi. Ennél már jobb megoldás, a cink-glükonát, vagy a cink-pikolinát, melyek szerves formátumuknak köszönhetően kedvező felszívódással bírnak, de itt még mindig nem lehetünk biztosan abban, hogy el is fogja érni a sejtjeinket annyi cink, amennyire valóban szükségünk van.

Ha igazán biztosra szeretnénk menni, a cink-biszglicinátnál keresve se találnánk jobb megoldást, hiszen 143,4%-kal magasabb biohasznosulás jellemzi, mint az előbb említett cink-citrátot vagy cink-glükonátot. Ráadásul, cink-biszglicinát fogyasztása esetén a kellemetlen emésztőrendszeri panaszok is elkerülhetőek.

Cink, az immunrendszer és a hormonrendszer támogató ásványi anyaga

Szelén, ásványi anyag a vírusok megfékezéséhez

A szelénből ugyan nincs nagy mennyiségre szükségünk, azonban még azt a keveset is egyre nehezebb táplálékból pótolni (a földek, és így az ott termő növények egyre kevesebb ásványi anyagot, köztük szelént tartalmaznak). Ami igen nagy baj, hiszen szelén nélkül nincs immunegészség és a pajzsmirigy egészsége is sérül szelénhiány esetén.

Tudtad a szelénről, hogy….

  • szerveink közül a pajzsmirigy tartalmazza a legtöbb szelént, hiányában mind alul, mind felülműködés előfordulhat?
  • a vírusok fogamzásgátlójaként ismert szelén nélkül az immunrendszer ellenállóképessége sérül?
  • segíthet mind női, mind férfi meddőség esetén?
  • a magas vérnyomás csökkentésében, a szív-és az érrendszer egészségének támogatásában is részt vesz?

Hogyan szedjünk szelént?

Ha szelént választasz, jól nézd meg, hogy milyen formula kerül eléd! Ugyanis, míg az olyan szervetlen szeléntípusokat, mint pl. a nátrium-szelenit csak kb. 50%-os felszívódási arány jellemzi, addig van olyan is, ami közel 100%-ban szívódik fel. Ez nem más, mint az l-szelenometionin, a szerves szelén.

Persze, ahogyan már fentebb is írtuk, a felszívódás önmagában még nem sokat ér, ha utána a szelén nem tud hasznosulni (és ez különösen fontos azoknál, akik pl. emésztőrendszeri panaszok miatt felszívódási zavarral élnek, vagy éppen emelkedett szelén bevitelre van szükségük). A Szelén extrában éppen ezért kerül a jól felszívódó l-szelenometionin mellé fekete bors kivonat (BioPerine®), ami a biohasznosulást fokozza, és így a szelén kúrát valóban eredményessé teszi.

Szelén, ásványi anyag a vírusok megfékezéséhez

Króm, a vércukorszint kiegyensúlyozó ásványi anyag

A króm egy esszenciális tápanyag. Erre az ásványi anyagra ugyancsak kis mennyiségben van szükség, de az elengedhetetlen a normál cukor, zsír- és fehérje feldolgozás folyamatához.

A króm:

  • növeli a sejtek inzulinérzékenységét, ezáltal hozzájárul a kiegyensúlyozott vércukorszinthez
  • hozzájárul a test zsírtartalmának csökkentéséhez, és növeli az izomszövetek mennyiségét
  • a zsíranyagcserében való részvételével csökkenti a rossz koleszterin és növeli a jó koleszterin szintjét
  • csökkenti a kortizol (stresszhormon) szintjét, és serkenti az immunműködést

Hogyan szedjünk krómot?

Kerüld el messzire az olyan szervetlen króm formákat, mint pl. a króm-klorid. Helyette, ahogyan azt már eddig is láthattad, válassz szerveset! A króm-pikolinát, a króm pikolinsavval alkotott kelátja már egy szerves forma, jobb felszívódást és jobb biohasznosulást tesz lehetővé.  

Króm, a vércukorszint kiegyensúlyozó ásványi anyag

Vas, ásványi anyaggal a vérszegénység ellen

Vas, az egyik legismertebb ásványi anyag. Nem véletlen, hiszen szükséges ahhoz, hogy a vér elegendő oxigént tudjon szállítani, ami nélkül nincs izomerő, kifárad az idegrendszer és az immunrendszer ellenállóképessége is csökken.

A vashiány:

  • legismertebb jele a krónikus fáradtság
  • már egészen gyenge formában is jelentősen csökkenti a koncentrálási képességet
  • árulkodó jele lehet a láb és lábfej zsibbadás, valamint a hideg végtagok
  • csökkenti az immunitást, amit például a gyakori megfázás jelezhet

Hogyan szedjünk vasat?

A szervetlen vasformákkal, pl. vas-szulfáttal nemcsak az a baj, hogy eredménytelenné teszik a vaspótlást, hanem olyan emésztőrendszeri panaszokat is okozhatnak, mint a gyomoridegesség, a hányinger vagy éppen a székrekedés.

Mivel az alacsony vasszint egyébként is gyakran összefüggést mutat felszívódási zavarokkal, ilyenkor nem engedhető meg az, hogy vasformula rossz felszívódású legyen.

A vas-biszglicinát, a vasnak a glicin nevű aminosavval alkotott kelátja már könnyen át tud hatolni a bélfalon, és magas biohasznosulást eredményez. Az Albion™ Ferrochel™ szabadalommal védett vas esetén ráadásul egy hipoallergén formuláról van szó, vagyis garantált, hogy nem okoz emésztőrendszeri panaszokat, mint ahogyan az is, hogy nem halmozódik fel a szervezetben. Pontosan annyi fog belőle felszívódni, amennyire szükség van.

Anatur Tipp! Nyelési panaszokkal küzdőknek, gyerekeknek javasolt a folyékony vas szirup, szerves vassal, világszabadalommal védett bioaktív foláttal gyümölcs és zöldségkivonatokkal.

Vas, vérszegénység ellen

Kálium, a szív ásványi anyaga

A kálium a harmadik leggyakoribb ásványi anyag a szervezetben. Gondoltad volna, hogy egy felnőtt embernek 3500-4000 mg káliumra is szüksége van?

A kálium:

  • szabályozza a sav-bázis egyensúlyt
  • elengedhetetlen az egészséges vérnyomáshoz
  • támogatja a vesék és a szív egészségét
  • valamint csökkenti az izomgörcsöket és a stroke kockázatát

Hogyan szedjünk káliumot?

Ha káliumot választunk, mindig törekedjünk arra, hogy szerves formát válasszunk, a szervetlen kálium-karbonát vagy kálium-klorid helyett. Az utóbbi ásványi anyagok felszívódása és hasznosulása messze elmarad szerves társaikhoz képest.

A Tri-Kálium mátrixba nem is egy, hanem rögtön 3 szerves formula került.

  • A kálium-malát a szerves káliumok között is kiemelkedően jó molekulaformának számít.
  • A kálium-glükonát felszívódása 94%-os
  • A kálium-citrát pedig különösen hatékony akkor, ha más kálium-formákkal keverjük.  

Kálium, a szív ásványi anyaga

Kalcium, nem csak a csontok egészségét támogató ásványi anyag

A kalciumhoz leggyakrabban akkor nyúlunk, ha izomgörccsel vagy csontritkulással küzdünk. Ezt kétségkívül jól is tesszük, de ez az ásványi anyag, azért ennél jóval „többet tud”. Nézd csak!

A kalcium:

  • támogatja a szív-és érrendszer egészségét, és részt vesz a vérnyomás szabályozásban
  • az idegrendszer egészségéhez is nélkülözhetetlen
  • csökkenti a magas koleszterinszintet és az érelmeszesedés kockázatát
  • és minden egyes sejtünk között hírvivőként, egyfajta szállítóeszközként működik

Tudtad? A kalcium a sav-bázis egyensúlyt is támogatja, ezért pl. túlzott savasodás esetén is segíthet.

Hogyan szedjünk kalciumot?

Természetes, hogyha kalciumot szedünk, azt szeretnénk, hogy kúránk hatékony legyen. De hogyan érhető ez el úgy, hogy a lehető legtermészetesebb formát válasszuk hozzá?  

Ha a valóban természetes kalcium források hívei vagyunk, akkor a korall pornál nem létezik jobb, természetes, szinergikus ásványi anyag komplex. Míg a kalcium-karbonát önmagában nem tartozna a jól hasznosuló kalcium formák közé (önmagában nem is javasoljuk a fogyasztását), magnéziummal és további nyomelemekkel kiegészülve egy természetes, emberi szervezet számára jól hasznosítható ásványi anyag komplexxé válik. 

Ráadásul, a korall por nagy előnye, hogy benne a kalcium-magnézium tökéletes 2:1 arányban van, ami azért fontos, mert ebben az arányban fogyasztva maximalizálható a két tápanyag felszívódása.

Mellette pedig nem árt figyelni a D3-K2-K1-vitamin arányra sem, ahogyan arról ebben a videóban  természetgyógyászunk, Patrik beszél bővebben.

Kalcium, a csontok egészségéhez

Az ásványi anyagok esszenciális tápanyagok a szervezetünk számára: szükségesek a működéséhez, azonban mivel nem tudjuk előállítani, így a napi ásványi anyag szükségletről táplálkozással kell bevinnünk őket. Ma már ez sem annyira egyszerű, ilyenkor kerülnek képbe az étrend-kiegészítők. Ha azt szeretnénk, hogy ásványi anyag kúránk valóban sikeres legyen, nem elég pusztán az első velünk szembe jövő ásványi anyag komplexet levenni a polcról. Mindig nézzük meg az ásványi anyag formulát is, hiszen jelentős különbségek lehetnek közöttük (felszívódásban és biohasznosulásban), ami befolyásolja az ásványi anyag kúra eredményességét.

Kapcsolódó tartalmak
Blog bejegyzések: Ásványi anyagok szerepe és az ásványi anyagok pótlása természetesen
Blog bejegyzések: Ásványi anyagok szerepe és az ásványi anyagok pótlása természetesen
Nézz körül a webáruházunkban
Okinawai korall kalcium és magnézium por - adalékanyag nélkül, 74 féle ásványi anyaggal Natur Tanya® Akció
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.