Az alvás, a cirkadián ritmus és a glicin kapcsolata 

A pihentető mély alvás, teljes egészségünk egyik fő pillére. Befolyásolja szervrendszereink működését, testsúlyunkat, viselkedésünket és szellemi, fizikai erőnlétünket. A glicin egy teljesen természetes altató aminosav, ami képes a cirkadián ritmus javítására. Lefekvés előtt lecsendesíti az agyat a cikázó gondolatoktól és csökkenti az elalváshoz szükséges időt. A glicin ez után mélyíti az alvást, ami javítja az alvás minőségét és hatékonyságát. Mialatt alszunk részt vesz a regeneráló, javító folyamatokban. Mutatjuk, hogy mi az az 5 fő pontot, amin keresztül a glicin természetes altató!

Az alvás, a cirkadián ritmus és a glicin kapcsolata

Glicin és 5 pont, ahogy segíti az alvást

1. KÖZPONTI IDEGRENDSZER ÉS GLICIN

A minőségi alváshoz a központi idegrendszer teljes nyugalmára van szükség. A glicin aminosav egy nyugtató neurotranszmitter (az idegsejtek közötti kommunikációt segíti) a központi idegrendszerben.

2. AZ AGY ÉS A GLICIN

A glicin képes átjutni a vér-agy gáton és agyban található glicinreceptorokhoz kötődve lecsillapítani az elmét, aktív az agy cirkadián ritmusát szabályozó részében, ami mély, pihentető alváshoz vezet.

3. GLICIN: SZEROTONIN ÉS MELATONIN

A glicin közvetve szerepet játszik a melatonin termelésében. A glicin fogyasztása növeli a szerotonin szintjét a szervezetben, és a melatonin szintéziséhez szerotoninra van szükség.

4. TESTHŐMÉRSÉKLET ÉS GLICIN

Minél gyorsabban tud csökkeni testhőmérsékletünk, annál gyorsabban alszunk el.  A glicin a testhőmérséklet csökkentésével felgyorsítja az ébrenlét és alvás közti átmenetet, a non-REM alvást. 

5. REM SZAKASZ ÉS GLICIN

A REM szakaszt gyors szemmozgás jellemzi, ekkor álmodunk. A glicin elősegíti az izomtónuscsökkenést a REM alvás során és segíti az emlékek megtartását, az idegi kapcsolatok megerősítést, a pihenést és a jó közérzetet.

Glicin és 5 pont, ahogy segíti az alvást

Az alvás minősége – a cirkadián ritmus

A glicin modulálni képes a hibás cirkadián ritmust, mert a cirkadián ritmus fő szabályozása az agy egy piciny területén történik, ahol olyan neuronok találhatók, amelyeket a glicin aktivál. A legismertebb cirkadián ritmus az alvás-ébrenlét ciklusa.

A cirkadián ritmus testünk belső órája, ami nap, nap után, 24 órás ismétlődésekkel szabályozza egészséges testi-lelki és szellemi működésünket. A cirkadián ritmus egyensúlya határozza meg általános egészségünket és energiaszintünket.

A cirkadián ritmus működésétől függ, hogy mikor vagyunk éhesek, álmosak, és mikor teljesítjük a maximumot. A cirkadián ritmus egyensúlyának zavara szorosan köthető természetellenes táplálkozási- és viselkedési szokásainkhoz, mint az éjszakai netezés és okostelefon nézegetés az alvás helyett vagy a lefekvés előtti gyorséttermi jóllakás.

Ha a ritmusok eltérnek, a fiziológia összezavarodik, és megjelennek a betegségek, mint elhízás, szív és érendszeri zavarok, pszichés panaszok.

Források
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27584008/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22877674/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25533534/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21414089/
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/09540261.2014.911149?journalCode=iirp20  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1479-8425.2007.00262.x 

Az alvás minősége – a cirkadián ritmus

A glicin egy természetes megközelítést az alvási problémák kezelésére

Az alvás elengedhetetlen az egészségünk és a jólétünk szempontjából, az egészséges és kiegyensúlyozott élethez. A glicin egy olyan természetes összetevő, amely segíthet abban, hogy mélyebb és pihentetőbb alvásban részesüljünk.

  • Este lefekvés előtt 1 órával adagolt glicin segít gyorsabban elaludni és mélyíteni az alvást, hogy másnap derűsen, frissen ébredjünk.  

Szerezd be a glicint még ma!»