Mentális egészség vér-agy gát és bélmikrobiom?

Az idő múlásával a szervezetünk egyes elemei, így az agyunk is öregedési folyamatokon megy át. Az időskor bekövetkeztével sokaknál leépülés következik be, míg mások megőrzik szellemi frissességüket. Vajon az öröklött tényezőkön túl mi okozhatja ezeket a különbségeket? Mit tehetünk azért, hogy a testünk természetes elöregedése ne vonja magával elménk képességeinek hanyatlását?

agy-verellatas-szolomag-tabletta-opc.png

Agyunk vérellátása alapvető fontosságú a helyes működéséhez

Tulajdonképpen az egész testünk azért dolgozik, hogy a megfelelő mennyiségű és tápanyagtartalmú vérrel lássa el szervezetünk központját és irányítóját. Hogy e cél teljesülhessen, a testtömegünk 3 százalékát kitevő agy kapja a szívből kiáramló vér 25 százalékát.

Ahol sok vér van, ott sok az oxigén is, ahol pedig sok az oxigén, ott nagyobb a valószínűsége annak, hogy felerősödik az oxidáció. Megsokasodnak a szabadgyökök - a vér-agy gát viszont nem könnyen engedi be az agyba a védekezéshez szükséges anyagokat. Ezt a hármas akadálypályát kell tehát legyűrnünk az öregedés lassításhoz. Vegyük most sorba, mik is ezek, aztán megismerkedünk egy egyszerű, természetes megoldással is.

Az agy oxidációja

Az oxidáció miatt veszítünk agysejteket és idegsejteket, lényegében emiatt öregszik az agyunk. Az agysejteket ért oxidáció révén bekövetkezett károsodások a kor előrehaladtával felerősítik az agysejtek számának csökkenését, ami magával hozza a gondolkodáson alapuló képességek fokozatos elvesztését (kognitív hanyatlás).

Az olyan, főleg időskorban jelentkező állapotok, mint a Parkinson-kór, Huntington-kór, Alzheimer-kór vagy az ALS is ennek a folyamatnak a termékei. Az igazi probléma azonban az, hogy az antioxidánsok, amik (ahogy nevük is mutatja) ez ellen a folyamat ellen küzdhetnének, sajnos nagyon alacsony koncentrációban találhatók meg az agyban. Így az antioxidáns tartalmú táplálék-kiegészítők értelemszerűen nagy szerephez jutnak ezen betegségek kockázatának a csökkentésében, és a természetes öregedés lassításában.

Szabadgyökök

Szabad gyökök főként az anyagcsere folyamatok és környezeti ártalmak során jönnek létre, mint például a dohányzás, a Nap UV-sugárzása, a járművek kipufogógázai, mérgezés, vagy éppen gyógyszerek hatásaként keletkeznek.

A szabadgyökök olyan labilis, nagyon aktív, „öngyilkos” molekulák, amik nem törődve a többi elemi részecske által betartott egyezményes békével, bizonyos körülmények hatására reakcióba lépnek más molekulákkal. E nem kívánt reakció során a tomboló szabadgyök ugyan megsemmisül, ám eközben az általa megtámadott békés molekula funkciójában és struktúrájában is változásokat okoz. Talán segít a megértésükben, ha úgy gondolsz rájuk, mintha egészségünkre ártalmas parányi terroristák, vagy kamikaze pilóták lennének.

Bármely sejtünkben előfordulhatnak, de a szív, az erek, az idegek és az agy különösen kedvelt előfordulási helyei ezeknek a sejtmérgeknek is nevezett káros molekuláknak. A dopaminnak „köszönhetően” közvetlenül az agyban is található olyan vegyület, amely bomlástermékeivel szabadgyököket hoz létre.

A szabad gyökök öregedésben közrejátszott szerepe vitathatatlan, a sérült sejtekben DNS mutációt okozhatnak, ami mentális panaszokat, pl. depressziót, immunrendszeri problémákat, gyulladásokat, daganatos betegségeket  okozhat. Sajnos az agysejtekben bőségesen megtalálható többszörösen telített zsírsavak nagyon érzékenyek a szabadgyökök kitartó támadásaira, mennyiségük emiatt folyamatosan csökken. Pusztulásukkal egy lipofuxin nevű vegyület halmozódik fel az agyban, ami jelentős mennyiségben koncentrálódva elpusztítja az idegsejteket, ezzel pedig csökkenti az intelligenciát.

agy-verellatas-szolomag-tabletta-opc-szabadgyokok.png

A vér-agy gát

A vér-agy gát olyan védelmi kapu a testünkben, ami megakadályozza a nem kívánatos anyagok agyba jutását, hogy azok ne tudjanak megatívan beavatkozni az idegrendszer működésébe.

A vér-agy gát csak csekély számú és típusú molekulákat enged szabadon bejutni az agyba a véráramból. A kapu a többeik előtt átjárhatatlan marad. Szó szerint egy sejtekből álló kapu, ami szinte állandóan zárva van, csak akkor nyílik ki, ha a bejutni kívánt molekula szerepel a vendéglistán. 

Az OPC átjut a vér-agy gáton

Az OPC egy antioxidáns, többféle szabad gyököt semlegesítő és gyulladáscsökkentő vegyülettel, melynek leggazdagabb természetes forrása a szőlőmag.

A szőlőmagban található OPC-k átjutnak a vér-agy gáton. Feladatuk megvédeni az agysejteket a szabad gyökök roncsoló hatásától, és radikálisan csökkenteni az oxidáció okozta sejtkárosodást, vagyis az öregedést. Ezen keresztül megőrizni vagy feljavítani a mentális egészségünket, gondolkodásunkat, viselkedésünket és közérzetünket.

A gyulladás elsősorban azért alakul ki, mert a szervezet nem tudja időben eltávolítani a szabad gyököket egyes részekről, az OPC-k antioxidáns aktivitása pedig csökkentheti a szabad gyökök felhalmozódását és a gyulladások kialakulását. Az öregedés folyamata összefügg a szabad gyökök felhalmozódásával és a gyulladásokkal, ami a szervezet sejtjeinek korai öregedéséhez vezet, és károsítja a szervezet funkcióit. Az OPC-k sejtvédelmet érnek el a szabad gyökök eltávolításával és a gyulladás csökkenetésével.

Az OPC-k egyéb élettani tulajdonsággal is rendelkeznek, mint a szív és érrendszer védelme, a hisztamin képződést gátlása, az allergiás tünetek mérséklése vagy a látás javítása, hiszen a részt vesz a szaruhártya felépítésében is.

agy-verellatas-szolomagtabletta-opc-ver-agy-gat.png

Vér-agy gát diszfunkció

A legújabb kutatások bizonyították, hogy a vér-agy gát sejtjei károsodhatnak akkor is, ha felborult a mikrobiom egyensúly. Ez azzal magyarázható, hogy a bélmikrobiom és az agy oda-vissza kommunikál egymással.

Ha a bélben csökken a jó baktériumok száma, megnő a patogén baktériumok mennyisége, ami a kommunikációt megváltoztatja és olyan vegyületeket jelent melyek rombolják az agyi gátat is. Ez még több gyulladással és szabad gyökkel párosul. Az OPC segít a vér-agy gát egészséges működésében és helyreállításában.

Kattints a kiemelésekre és ismerd meg az OPC-ben gazdag szőlőmagot és azt a két probiotikumot, melyeket a legtöbbet tanulmányoztak a világon a mentális egészséggel összefüggsében.