Az idő múlásával a szervezetünk egyes elemei, így az agyunk is öregedési folyamatokon megy át. Az időskor bekövetkeztével sokaknál leépülés következik be, míg mások megőrzik szellemi frissességüket. Vajon az öröklött tényezőkön túl mi okozhatja ezeket a különbségeket? Mit tehetünk azért, hogy a testünk természetes elöregedése ne vonja magával elménk képességeinek hanyatlását?

agy-verellatas-szolomag-tabletta-opc.png

Agyunk vérellátása alapvető fontosságú a helyes működéséhez. Tulajdonképpen az egész testünk azért dolgozik, hogy a megfelelő mennyiségű és tápanyagtartalmú vérrel lássa el szervezetünk központját és irányítóját. Hogy e cél teljesülhessen, a testtömegünk 3 százalékát kitevő agy kapja a szívből kiáramló vér 25 százalékát. Ahol sok vér van, ott sok az oxigén is, ahol pedig sok az oxigén, ott nagyobb a valószínűsége annak, hogy felerősödik az oxidáció. Megsokasodnak a szabadgyökök - a vér-agy gát viszont nem könnyen engedi be az agyba a védekezéshez szükséges anyagokat. Ezt a hármas akadálypályát kell tehát legyűrnünk az öregedés lassításhoz. Vegyük most sorba, mik is ezek, aztán megismerkedünk egy egyszerű, természetes megoldással is.

Az agy oxidációja

miatt veszítünk agysejteket és idegsejteket, lényegében emiatt öregszik az agyunk. Az agysejteket ért oxidáció révén bekövetkezett károsodások a kor előrehaladtával felerősítik az agysejtek számának csökkenését, ami magával hozza a gondolkodáson alapuló képességek fokozatos elvesztését (kognitív hanyatlás). Az olyan, főleg időskorban jelentkező állapotok, mint a Parkinson-kór, Huntington-kór, Alzheimer-kór vagy az ALS is ennek a folyamatnak a termékei. Az igazi probléma azonban az, hogy az antioxidánsok, amik (ahogy nevük is mutatja) ez ellen a folyamat ellen küzdhetnének, sajnos nagyon alacsony koncentrációban találhatók meg az agyban. Így az antioxidáns tartalmú táplálék-kiegészítők értelemszerűen nagy szerephez jutnak ezen betegségek kockázatának a csökkentésében, és a természetes öregedés lassításában.

Szabadgyökök

Főként az anyagcsere folyamatok során jönnek létre, de ahogy az oxidánsok, úgy a szabadgyökök is bejuthatnak kívülről is a szervezetünkbe. Főleg a környezeti ártalmaknak kitett életmódunk miatt, mint például a dohányzás, a Nap UV-sugárzása, a járművek kipufogógázai, mérgezés, vagy éppen gyógyszerek hatásaként keletkeznek. Bármely sejtünkben előfordulhatnak, de a szív, az erek, az idegek és az agy különösen kedvelt előfordulási helyei ezeknek a sejtmérgeknek is nevezett káros molekuláknak. A dopaminnak „köszönhetően” közvetlenül az agyban is található olyan vegyület, amely bomlástermékeivel szabadgyököket hoz létre.

agy-verellatas-szolomag-tabletta-opc-szabadgyokok.png

De pontosan milyen részecskék ezek? Nagyon leegyszerűsítve: a szabadgyökök olyan labilis, nagyon aktív, „öngyilkos” molekulák, amik nem törődve a többi elemi részecske által betartott egyezményes békével, bizonyos körülmények hatására reakcióba lépnek más molekulákkal. E nem kívánt reakció során a tomboló szabadgyök ugyan megsemmisül, ám eközben az általa megtámadott békés molekula funkciójában és struktúrájában is változásokat okoz. Talán segít a megértésükben, ha úgy gondolsz rájuk, mintha egészségünkre ártalmas parányi terroristák, vagy kamikaze pilóták lennének. (Ha részletesen érdekel a kémiájuk, akkor javaslom, olvasd el ezt a magyar nyelvű Wikipédia oldalt».)
Igen, jól érted, ezek a sejtmérgek az agyi erekben, az idegrendszeredben, közvetlenül az agyadban képesek pusztítani!
Öregedésben közrejátszott szerepük vitathatatlan, de a miattuk kialakult sejt- (vagy akár DNS) mutáció immunrendszeri problémákat, gyulladásokat, daganatos betegségeket is okozhat. Sajnos az agysejtekben bőségesen megtalálható többszörösen telített zsírsavak nagyon érzékenyek a szabadgyökök kitartó támadásaira, mennyiségük emiatt folyamatosan csökken. Pusztulásukkal egy lipofuxin nevű vegyület halmozódik fel az agyban, ami jelentős mennyiségben koncentrálódva elpusztítja az idegsejteket, ezzel pedig csökkenti az intelligenciát.

agy-verellatas-szolomagtabletta-opc-ver-agy-gat.png

A vér-agy gát

egy olyan védelmi kapu a testünkben, ami megakadályozza a nem kívánatos anyagok agyba jutását, hogy azok ne tudjanak beavatkozni az idegrendszer működésébe. Bizonyos típusú molekulákat a véráramból szabadon enged bejutni az agyba, míg mások számára átjárhatatlan marad. Szó szerint egy sejtekből álló kapu, ami szinte állandóan zárva van, csak akkor nyílik ki, ha a bejutni kívánt molekula szerepel a vendéglistán.
A gond ott van, hogy például a gyógyszerek nagy része ismeretlen a listaírók előtt, így az azokból származó vegyületek is fennakadnak a kapuőrök rostáján.
Hát, ez bizony most nem túl jó hír nekünk.
De Te is tudod jól, hogy hozzá sem fogtam volna ehhez az íráshoz, ha nem lenne egy megoldásom erre!

Az OPC

a szőlő magjából kivont, természetes, összehúzó hatású csersav. Növényi eredetű tartósítószerként és vérzéscsillapítóként ismert vegyület, a hajszálértágulatok régóta bevált hatékony gyógymódja. Számunkra most egy olyan tulajdonsága miatt lesz különösen érdekes, aminek köszönhetően bámulatosan eredményesen tudjuk használni az agyi erek karbantartásához, és ezzel szellemi frissességünk megőrzéséhez.

verellatas-agy-szolomag-tabletta-opc-kivonat.png

A szőlőmag kivonat ugyanis minden gond nélkül, tökéletesen hasznosulva át tud jutni a vér-agy gáton, így meg tudja védeni az agysejteket a szabad gyökök roncsoló hatásától, és radikálisan tudja csökkenteni az oxidáció okozta sejtkárosodást is.
Rendben, a fentiek ismeretében ez tényleg lenyűgöző, de nézzük, mire képes az OPC, miért is ajánlom ilyen lelkesen!

  • nagyon gyorsan, hiánytalanul felszívódik a vérben, így testünk minden szervének, minden szövetében a sejthártyán áthatolva fejti ki antioxidáns hatását
  • a szabad gyököket magához kötve, semlegesíti azokat
  • gátolja az erek és a kötőszövet öregedését
  • növeli az agy teljesítményét
  • javítja az erek állapotát, az érfalak kollagénjéhez kötődve erősebbé teszi a hajszálereket, megőrzi rugalmasságukat
  • a vérkeringésnek is jót tesz
  • csökkenti a vérnyomást

Ezzel pedig nem csak elménk fiatalságát őrizhetjük meg, hiszen érjavító tulajdonságainak köszönhetően az érelmeszesedés és a szívinfarktus megelőzésében is nagy szerep juthat neki, a trombózis elkerüléséhez pedig a vérlemezkék tapadását gátló képességének lehet jelentősége.

Tovább is van, mondjam még?

Hisztamin képződést gátló hatásának köszönhetően mérsékli az allergiás tüneteket, mivel adaptogén növény, ezért szedáló hatás nélkül segít oldani a stressz tüneteit, emellett a szaruhártya felépítésében is nagy szerep jut neki, ráadásul segíti a szem alkalmazkodását a sötéthez.

Ha szeretnél tenni szellemi frissességed megőrzésért, és az ereid egészségért, akkor ezt a 95%-os OPC tartalmú szerves szőlőmag tablettát javaslom fogyasztani, de hidegen sajtolt szőlőmag olaj formában is hozzájuthatsz.