Főmenü Termékeink
Blog

A természet titkos kincse: a nyírfa

Szerkesztő: Somogyi Rita

Sokan gondolják úgy, hogy éppen elég egy nyírfa közelében lennünk ahhoz, hogy megnyugodjunk, megújuljunk, feltöltődjünk energiával. Ezek a karcsú, sudár, fenséges fák valóban nem mindennapi látványt nyújtanak. Azonban, nem csak lelkünket kényeztetik, hiszen a nak gyakorlatilag nincs olyan része, amely ne bírna gyógyhatással.

nyirfa-felhasznalasa.jpg

A nyírfaerdők varázslatos élete

TUDTAD? A nyírfák akár kétszer gyorsabban is fejlődhetnek, ha csoportosan ültetjük őket.
A nyírfát a tavasz jelképének tartják, a megújulás és a termékenység fájaként tekintenek rá. Ami nem is csoda, hiszen tavasszal, a fák ébredésével a gyökerekben tárolt tápanyag-koktél , amit a nyári időszakban gyűjtögettek és a az őszi-téli időszakban raktároztak, elkezd áramolni nyírfanedv formájában a gyökerektől egészen a fák tetejéig.

Ez minden évben megtörténik, az egész nyírfaerdő ilyenkor egy zubogó „életenergiává” alakul át. Hogy magunk is meggyőződjünk róla, elég ha a fülünket a nyírfa törzséhez hajtjuk, hallhatjuk, ahogy áramlik benne a nyírfanedv.

Minden része aranyat ér

A népi gyógyászat már igen régóta ismeri számtalan felhasználási módját.

A nyírfa zsenge levelei:

A levelek vizelethajtó flavonoidokat, gyulladáscsökkentő csersavakat és szaponinokat tartalmaznak. Nem elhanyagolható C-vitamin tartalmuk sem. Éppen ezért a nyírfa leveléből készített tea kiváló vizelethajtó, vese és epekövek kezelésének kiegészítő terápiája lehet. Reumás fájdalmak esetén, valamint vértisztító teakaverék részeként is bevethetjük tavaszi tisztítókúráknál, sőt külsőleg akár hajápolásra is használható.

A nyírfa kérge:

lázcsillapító hatással bír. Betulinban gazdag, ezt a tulajdonságát akár a pattanásos bőr kezelésénél is alkalmazhatjuk. A jól ismert xilit, vagyis nyírfacukor is először a nyírfa kérgének édeskés nedvéből lett kivonva, később kezdték el helyettesíteni más, hasonló rosttartalmú, gazdaságosabban termelhető növényekkel. 

A nyírfa ágai:

az ágak száraz lepárlása után kapjuk a nyírfaszurkot, melyet pl. a gyógyszappan gyártásban használnak fel. Segítséget nyújthat pikkelysömör és ekcéma esetén.

A nyírfa vére, a nyírfanedv

A nyírfanedv, ami tavasszal indul el a gyökerektől egészen az ágak végéig, nem más, mint a nyirfanedv-csapolas.jpga vére. Ez a nedv mi a vérplazmánkhoz nagyon is hasonló szerkezetű. Tele van komplex aminosavakkal, fitovegyületekkel, ásványi sókkal, amelyek nem csak a fa számára jelentenek éltető tápanyagokat, hanem a saját testünk öngyógyító folyamatait is felgyorsíthatjuk velük. Kiváló immunerősítésre, a szellemi és fizikai erőnlét fokozására.

Azonban nem jutunk hozzá korlátlan mértékben. A nyírfanedv lecsapolásának ideje nagyjából 3 hétig tart, és ennyi idő alatt is csak annyi nedvet vehetünk el, amivel még nem veszélyeztetjük a nyírfa egészségét. Nem is lenne értelme nagy mennyiséget felhalmozni belőle, hiszen a nyírfanedv igen érzékeny, cukor hozzáadása nélkül hamar megromlik.

Legalábbis így volt ez régebben.

A Nordic Koivu bio nyírfanedv azonban a különleges palackozási technológiának köszönhetően cukor hozzáadása és hőkezelés nélkül is megőrzi minőségét és jótékony tulajdonságait.
Tudj meg róla többet!

nyirfanedv-a-1200-1000.jpg

Nézz körül a webáruházunkban
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.