Főmenü Termékeink
Blog

A természet csodái – Afrika

Címkék: Lélekemelők
Szerkesztő: Somogyi Rita

Nincs még egy kontinens, amelyik olyan változatos tájegységekkel és látnivalókkal büszkélkedik, mint Afrika. Végeláthatatlan szavannák, természetesség, rendíthetetlen nyugalom, sivatagi dűnék, esőerdők, növények és gyógynövények kimeríthetetlen rengetege.

A Baobab-sugárút

Majomkenyérfák, amit baobabként, üvegfaként, és „lefele-fejjel”falként is ismerhetsz. Akár a 800 éves kort is elérhetik ezek a növények. A méretük is óriási: 30 méter magasra, 11 méter átmérőjűre is gyakran megnőnek.

Afrikai erdő, hatalmas majomkenyérfák árnyékában.

A Vörös-tenger zátonya

A vörös tenger zátonya 1240 mérföld hosszan fekszik Egyiptom, Szudán és Eritrea partjai mentén. Több mint 1100 halfajta tarthatja otthonának a Vörös-tenger e természetes zátonyát és közel 10 százalékuk csak itt található meg.

A Vörös-tenger természetes zátonya 1100 halfaj otthona.

A Kilimandzsáró

A Kilimandzsáró a világ egyik legmagasabb sztratovulkánja. 5895 méter magasságával Afrika legmagasabb hegye, és a világ legmagasabb egyedül álló hegye is egyben. A Kilimandzsáró egy összetett vulkán, amelyben láva, tephra és vulkáni hamu is található. A vulkán jelenleg inaktív, nincs adat arról, hogy ezideig kitört volna, ezért a vállalkozó kedvű turisták gyakran terveznek ide utazást. A Kilimandzsárónak 7 különálló csúcsa van, amelyek közül az Uhuru csúcs a legmagasabb. A hegy Kibo nevű csúcsán a kráter 1,5 mérföld széles. A Kilimandzsáró a nagy magassága és az egyenlítő közelsége miatt többféle klímát magába foglal, illetve egész évben hó fedte csúccsal rendelkezik. Természetes állát- és növényvilága egyedülálló.

A Kilimandzsáró nem csak a szunnyadó vulkán miatt vonzó úti cél, egyedülálló természetes állat- és növényvilága is.

A Szahara

A Szahara a világ legnagyobb, legforróbb sivataga. Hatalmas méretét jól jellemzi: 11 országot és mintegy 9 millió négyzetkilométert fed le. Homokbuckái olyakor elérik a 180 méteres magasságot. Számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely egyszerre természetes, és egyszerre csoda. A Jóllehet a Szahara a növénytelenségéről ismert, mégsem sivár. Számos növény, sőt, még gyógynövény is származik a Föld ezen részéről.

A Szahara forró sivataga a szélsőségeket is jól tűrő élővilágot rejt.

A Serengeti vándorlás

A Serengeti vándorlás a leghosszabb és a legnagyobb szárazföldi vándorlás a Földön. Az afrikai vadvilág legnagyobb eseményének lehetünk tanúi, amint a Serengeti Nemzeti Parkban élő milliónyi gnú és zebra útra kel, hogy jobb legelőket találjon. A csordák vonulását megtekinteni leginkább májusban van esélyünk, mert ekkor kezdenek a vízkészletek apadni, így az állatoknak új legelőt és ivóvizet kell keresni. A növényevők tömegeit persze ragadozók követik a fáradtságos úton, miközben mi élőben csodálhatjuk az afrikai szavannák szinte teljes állatvilágát. Maga a vándorlás 500 mérföldet ölel fel Tanzániából, a Kenyában található Masai Mara rezervátumba tartó úton. A Nemzeti Park mintegy 70 nagy emlős és 500 különböző madártípus otthona. Utazásunk során gyakran találkozunk majd nyakukat nyújtogató békés zsiráfokkal, és kevésbé békés páviánokkal, akikkel viszont nem szabad túl közeli barátságot kialakítani, mert az akár 10-15 cm tépőfogaikkal igen komoly sérüléseket is okozhatnak.

Fáradtságos és hosszú vándorlás a jobb élelem és ivóvíz után.

A Tsingy de Bemaraha

Madagaszkár nyugati partjainál található. Az UNESCO világörökség része. Ez egy egyedi földrajzi terület elképesztő felszíni formákkal rendelkezik. Bolygónk negyedik legnagyobb szigetének, az Afrika délkeleti partjaival szemben elnyúló Madagaszkárnak a felszínét ez az észak-déli irányú hegylánc határozza meg. A keleti oldalán húzódó, viszonylag keskeny parti rész az Indiai-óceán felől bőséges csapadék ellátásban részesül, ezzel szemben az Afrika felőli oldalon nagyon kevés eső hullik, mivel a roppant hegylánc feltartóztatja a természetes esőfelhőket.

A roppant szép és monumentális méretű hegylánc feltartóztatja a természetes esőfelhőket.

A Ngorongoro-kráter

A legnagyobb töretlen kaldera azaz önmagába omlott vulkán a Földön. „Afrika édenkertjeként” is ismert. A kráter 19 kilométer hosszú és 263 négyzetkilométernyi területet fed le. A kráter egy részét egy, a száraz évszakban kiszáradó tó, a Magadi uralja. 30 ezer állat, köztük a ritka fekete orrszarvú otthona.

Afrika édenkertje, az önmagába omlott vulkánon.

Az Aldabra-korallzátony

Afrikában a legnagyobb, a világon pedig a második legnagyobb korallzátony a világon. Aldabra a Seychelles-szigetek külső szigeteinek egyike. Több mint 1100 km-re fekszik Mahétól, a legnagyobb Seychelles-szigettől. Kiritimati után ez a világ második legnagyobb korallzátonya. Mivel ez az atoll eléggé elszigetelt, nagyon fáradtságos út, utazás árán közelíthető csak meg, így Aldabra gyakorlatilag érintetlen. A növények, gyógynövények mellett híressé vált arról, hogy 152 ezer óriásteknős otthona - ez a faj a világon a legnagyobb populációban itt él.

Az elsziegeteltségében érintetlen Aldabra csak rendkívül fáradtságos út, utazás árán közelíthető meg.

Az Okavango Delta

Az Okavango-delta (más néven Okavango-mocsár) a világ legnagyobb szárazföldi deltatorkolata Botswanában. Az Okavango-deltát az időszakos, természetes rendje szerint júliusban és augusztusban érkező áradások hozzák létre.  A delta rendkívül sík, magasságváltozása a teljes 15 000 km²-es területen 2 m-nél kevesebb.  2014-ben felkerült az UNESCO világörökség listájára.

A világ legnagyobb szárazföldi deltatorkolata Botswanában.

A Zuma-szikla.

Nigéria szívében található Abuja főváros kapujában a Zuma Rock szikla, amelyhez helyi legendák fűződnek, ezért nem átlagos sziklaként szerepel az afrikai köztudatban. A Zuma Rock szikla egy gránit tömb a Jos-fennsíkon. A hosszú éveken át tartó erózió egy emberi arcot formált a sziklára az idők során. Sokan kételkednek abban, hogy természetes erő formálta volna a formát, de egyesek szerint az emberi kezek munkáját nem lehet számításba venni. Akit a sziklamászás vonz: kár a fáradtságért, a babonáktól és átkoktól félő helyiek állítólag nem veszik az ilyesmit jó néven.

A természet egy emberi arcot vájt a sziklába. A helyiek szerint átok is van a dologban.

A Kenya-Hegy

A Kilimandzsáró után, Afrika második legmagasabb hegye (5199 méter). A Kenyai Hegyi Nemzeti Park védelme alatt áll. Erről a hegyről kapta a nevét az ország – jelentése: ragyogás. A legmagasabb csúcsa a Batian. A Világörökség része.

Erről a hegyről kapta a nevét az ország.

A Kazán-csúcs

Ki ne szemlélné csodálattal Földünk természetes tűzijátékait, a magukból vörösen izzó lávát kibocsátó vulkánokat? A világ egyik legaktívabb vulkánja a Kazán-csúcson található. Nyolc kilométer széles kaldera található a vulkán tetején, 400 méteres lávapajzs kaldera pedig a belsejében. 

Ki ne szemlélné csodálattal Földünk természetes tűzijátékait?

Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.