Főmenü Termékeink
Blog

A természet csodái

Címkék: Lélekemelők
Szerkesztő: Somogyi Rita

Fotós összeállításunkkal képzeletben elutazhatsz te is a Földünk legkülönlegesebb természeti csodáihoz. Vadregényes tájak, rejtélyes barlangok, különleges élővilág – mindahány felemelő látvány. Zárd ki egy percre a külvilágot, relaxálj, és merülj el a természet szemet gyönyörködtető csodában!

Ázsia

Puerto Princesa

Szent Pál Földalatti Folyója-ként is ismert. A Fülöp-szk. Szent Pál hegye alatt található. Ez a 8,2 km hosszú behajózható földalatti folyó a leghosszabb földalatti folyó Ázsiában - a világon pedig a második leghosszabbnak számító. Különlegességét nem csak lélegzetelállító cseppkőképződményei adják, hanem torkolata is, mely szinte rögtön a Dél-kínai-tengerbe ömlik.

Sundarban Erdő

A világ legnagyobb árapály szikes gyertyafa erdője. 10 ezer négyzetkilométert fed le. A neve „gyönyörű dzsungelt” vagy „gyönyörű erdőt” jelent. Főleg Bangladesben és részben India Nyugat bengáli területein található.

Csokoládé dombok                                                                                              

A Fülöp-szigetek egyik legkülönlegesebb természeti látványosságai a Bohol szigetén emelkedő Csokoládé-dombok.  Több mint 1268 darab, szinte tökéletesen hasonló, kúp alakú domb emelkedik egymás mellett 50 négyzetkilométernyi területen. Magasságuk 30 és 100 méter között változik. Keletkezésük pontosan nem ismert, egyik elképzelés szerint tenger alatti vulkánkitörés eredményei, de valószínűbb hogy régebbi korallzátonyok maradványai.

Holt-tenger

A „só tengere”-ként is ismert Holt-tenger egy lefolyástalan tó Izrael és Jordánia területén. A tektonikus eredetű Jordán-árok legmélyebb részén található. Vízszintje 420 méterrel, a tófenék 795 méterrel van a tenger szintje alatt.  8.6-szor sósabb, mint az óceán emiatt néhány baktériumfajtán kívül vízében nem találhatóak élőlények. A Holt-tenger sós vize annyira sűrű, hogy az emberi test lebeg a felszínén.

COX bazar beach:

A leghosszabb természetes sóspart Bangladesben található. 77,67 mérföld hosszú (125 km) töretlen homokos part. Palongkee és a Panowa neveken is ismert, ami „ sárga virágot” jelent.

Al-Hasa Oázis

A világon az egyik, Szaúd-Arábiában pedig a legnagyobb oázis Az Arab-öböl közelében található. Lakóinak száma 622 000 fő. A világ hét természeti csodája közé sorolják. 30 ezer hold (12000 hektár) területet fed le, körülbelül 3 millió datolyapálma veszi körbe.

Jeita Grotto

Libanonban található a leghosszabb barlangstruktúra a Közel-Keleten. A Jeita Grotto két különálló, de egymással összefüggő karsztos mészkő barlanból áll, a felső és az alsó barlangból. A felső galérián látható a világ legnagyobb függőcseppköve – egy ásványi képződmény, mely a mennyezetről lóg lefelé. Az alsó szint teljes hossza 6200 m és 60 m-rel a felső szint alatt helyezkedik el. Egy sima vizű folyó és egy tó található benne.

Tubbataha Zátony

A Sulu-tengernél található Tubbataha-zátony, korallzátony Nemzeti Park az UNESCO természeti világörökség része.A kisebb szakasz 3 mérföld (5 km) hosszú és 3 km széles.  A nagyobb 10 mérföld ( 16 km) hosszú és 3 mérföld ( 5 km) széles. Az elnevezése beszédes: két szóból tevődik össze amely jelentése: „ hosszú korall, alacsony apálykor”.

Libanoni cédrus

A Libanoni cédrus jellegzetes 15-20 m magas , gyönyörű fa. A Földközi-tenger medencéjétől keletre fekvő területeken nő. Örökzöld, ami akár 40 méteresre is megnő, tönkjének átmérője két és fél méter is lehet. Libanonban és Szíria, Törökország, Algéria és Marokkó egyes részein őshonos, leginkább 1000-2000 méter magas területeken fordul elő.

Ha Long Öböl

A Vietnám Quang Ninh provinciájában található Ha Longot a világ nyolcadik csodájának tartják. A kikötő nevének jelentése egy régi monda alapján: Földre szállt sárkány. Mintegy kétezer sziget szóródik szét az öböl ezerötszáz négyzetkilométeres területén, és további kétezer Kína partjaihoz közelebb. Ha Long lenyűgöző mészkőtornyai és titokzatos barlangjai évről-évre több látogatót vonzanak. Az egyik legizgalmasabb barlang Ho Ba Ham, egy sekély lagúna mészkőfallal körülvéve, amelyet három alagút köt össze a tengerrel.

Fuji Hegy

A Fuji Japán legmagasabb hegye, szent helye és egyben a hatalmas és csodálatos ország szimbóluma is. A hihetetlen, természet alkotta "erődítményhez" számtalan, vallási jelentéssel bíró legenda kapcsolódik. A csúcsa 3776 méter magas. A „Három Szent Hegy” egyike Tokió közelében található.

K2

A világ második legmagasabb csúcsa. Széles körben elfogadott tény, hogy a K2 az egyik legnehezebben mászható hegyek közé tartozik. Sokkal nagyobb kihívást jelent a hegymászók számára, mint a Mount Everest. A csúcsa 8610,60 méter magas. Pakisztánban található, a Himalája része - Kegyetlen Hegy-ként is ismerik.

Huangshan Hegy

A Huangshan Anhui tartomány déli részén, Sanghajtól délnyugatra található, az egyik leghíresebb kínai hegy, és minden kínai szerint Kína tíz leghíresebb, legismertebb, legszebb természeti látványosságainak egyike. Úgy is becézik, hogy „a legbájosabb kínai hegy". Neve magyarra fordítva Sárga-hegy, de néha, főleg versfordításokban lehet találkozni a Huang-hegy magyarítással is. Az UNESCO 1990-ben a világörökség részének nyilvánította. Sziklaformációiról, meleg forrásairól, egyedi formázatú csúcsairól, ködös felhőiről ismert, hatalmas vadvilággal, tavakkal, vízesésekkel és forrásokkal rendelkezik.

Guilin Hegyek

Guilin Kína egyik legpompásabb helye mesébe illő tájakkal. A várost és a Li folyót, amely átszeli, a karsztcsúcsok tették híressé. Guilin nevének jelentése „illatcserje – liget”, a folyópartot ma is az édes illatú osmanthusfák szegélyezik. 7 csúcs található itt, amit együtt említve 7-csillag parknak neveznek. A világ költőinek és festőinek egyik leginspirálóbb helye.

Damavand Hegy                              

A Damavand Irán legmagasabb hegye, amely méltóságteljesen magasodik a Kaszpi-tenger déli partjainak közelében. Donbavand-ként is ismerik. Irán és a Közel-kelet legmagasabb csúcsa. Itt található Ázsia legmagasabb vulkánja. A Damavand egy alvó vulkán, melynek alakja hasonlít a Japánban lévő Fuji-hoz, de jóval nagyobb. Az 5671 méteres hegyet és megmászását nagy tisztelet övezi.

Dél-Amerika

Amazonas Esőerdő

Amazonas-medencének azt az óriási trópusi esőerdővel borított mélyföldet nevezik, amely Dél-Amerika északi részén helyezkedik el. Nevét a területét átszelő Amazonas folyóról kapta. Gyakran nevezik Amazóniának vagy Amazon dzsungelként. Területe 7 millió km2-nagyságú, 500 ezer km2-t esőerdő fed le. Brazília, Peru, Kolumbia, Venezuela, Ecuador, Bolívia, Guyana, Suriname, Francia Guyana területein található. Az Amazonas adja a Föld megmaradt erdőinek felét. A növényi és állatvilág legnagyobb együttese. A világon található fajok tizede, a madarak ötöde itt található. Körülbelül 427 emlős, 378 hüllő, 428 kétéltű, 1294 madár, 3000 hal, 40 ezer növény és 2,5 millió rovarfajta otthona.  Ugyancsak itt található a legtöbb, embere veszélyt jelentő állat is; jaguár, fekete kajmán, anakonda, elektromos angolna, piranha, különböző mérgező békák és paraziták.

Iguazú-vízesés

Az Iguazú Nemzeti Park Argentínában, Iguazú megyében, Misiones tartomány északi részén fekszik. Területe 550 km2. A parkot 1934-ben alapították, és területén található Argentína legjelentősebb természeti szépségeinek egyike, az Iguazú-vízesés s az azt körülvevő szubtropikus őserdő. Argentínában „Iguazu” vízesésként ismert. Brazíliában pedig Iguacu vízesésként utalnak rá. A vízesés 275 különálló zuhogóból és kisebb vízesésből áll, amely a folyón 2,7 kilométeres szélességben húzódik, a víztömeg a vízeséseken maximum 82 métert esik, de az átlagos magasság 60 méter.

Angyal Vízesés

A világ legmagasabb vízesése 979 méteres magasságával. Az Angel-vízesés Venezuela keleti részén, Bolivar államnak a Gran Sabana régiójában lévő Canaima nemzeti parkjában található. Egyenesen hullik alá 807 méteren keresztül, amely olyan nagy, hogy ez alatt a víz szétoszlik a szélben és mielőtt elérné a talajt köddé válik. Az Angel-vízesés magassága, a teljes szintkülönbséget számítva 979 méter. Ezen belül a víz megszakítás nélkül 807 métert zuhan egy szikla pereméig, amelyen átbukva további 172 métert zuhan a hegy lábáig, egy hatalmas sziklamedencébe.

Galapagos Sziget

Egyszerre nemzeti park és biológia tengeri rezervátum. Az Ecuadorhoz tatozó Galápagos-szigetek egy 13 nagyobb, 6 kisebb és 107 sziklából álló vulkanikus szigetcsoport - Lofoten-szigetcsoport - Norvégia gyöngyszeme. Leginkább egyedi és helyi őshonos állatvilágáról ismert. 3040 négyzetmérföld földterület és 17000 mérföld óceán tartozik hozzá. A Világörökség része. Nagy figyelmet Charles Darwin munkája, a Fajok eredete, következtében kapott. Napjainkra a Galápagos-szigetek teljes területét védetté nyilvánították és megóvása érdekében a turisták számát évi 60-70 ezer főben maximalizálták.

Colca Kanyon

Kérszer olyan mély, mint a Grand kanyon. A perui Andok égbe törő csúcsai között húzódik a Guinness Rekordok könyvében a világ legmélyebb hegyszorosaként szereplő Colca-kanyon. Világelsősége és lenyűgöző nagysága ellenére ezt a kanyont még névről is csak kevesen ismerik, és csupán egy maroknyi utazó vette a bátorságot, hogy belenézzen a tátongó szakadékba, amelyet a Colca folyó vágott a hegyek közé. A Kanyon Peru déli részén található, a Colca folyó hozta létre, amely magasan, az Andok hegyeiben ered, hogy végül a Csendes-óceánba folyjék. A Kanyon legmélyebb pontja a kimúlt vulkán, ami Nevado Ampato-nál található.

Huascaran Nemzeti Park

27 hófödte 6000 méter feletti hegycsúcs, 63 gleccser, 296 tó és 41 folyó alkotja a Peruban található Huascarán Nemzeti Parkot. Az Emberiség Természeti örökségének része és A Bioszféra mag Védelmi terület és a világörökség része is egyben. A 3000 km2 területű parkban 779 növény, 112 madár és néhány veszélyeztetett emlősfaj otthona is. A legenda szerint a névadó egy megcsalt asszony volt, aki bánatában gyermekeivel a Cordiller Blanca (Fehér hegyvonulat) nevet viselő hegylánccá változott. Könnyeivel azóta táplálja a bő vizű Santa és Maranón folyókat. A csábító boszorkából, a hűtlen férjből és törvénytelen gyermekeikből a Cordiller Negra (Fekete Hegylánc) lett.

Alpamayo Hegy

A Perui Andokban található, a Cordillera Blanca hegységrendszer része. A Nevado Alpamayo (5947 méter) egy szinte tökéletes jégpiramis a perui Andokban. 60 fokos, szinte szimmetrikus piramis alapja van.Neve az Allpa (föld) és a Mayu (folyó) kecsua szavakból ered. A Cordillera Blanka ötven hegycsúcsának legszembetűnőbbike. Bár alacsonyabb a szomszédos hegyeknél, mégis kitűnik közülük szokatlan formájával és szépségével. Valójában két éles csúcsa van, melyeket keskeny gerinc köt össze. Ugyan alacsonyabb, mint néhány szomszédos hegy, de még így is 5947 méter magas. 1966-ban a „világ leggyönyörűbb hegyének” választották.

Perito Moreno Gleccser

A Perito Moreno-gleccser a Los Glaciares Nemzeti Park egyik gleccsere Argentínában, Santa Cruz tartomány délnyugati részén, amely egyike Patagónia legismertebb turistalátványosságainak. A 30 km hosszú, 250 km² jégképződmény egyike a dél-patagóniai jégmező által táplált 48 gleccsernek. Ez a jégmező a világ harmadik legnagyobb ivóvíz-tartaléka. Argentínában a Los Glaciares Nemzeti Parkban található. A gleccser legmélyebb részén megközelítőleg 700 m mélységű. A Perito Moreno-gleccser naponta 2 métert nyomul előre (700 métert évenként). Az egyike azon három patagóniai gleccsernek, amely nem húzódik vissza.

Cotahuasi kanyon

Perut sokan tartják a legek országának, de azt kevesen tudják, hogy a legek legje a Cotahuasi-kanyon. Itt található Amerika legmélyebb kanyonja. Maximális mélysége eléri a 3535 métert. 19 különböző ökológiai szint található meg az 1000-6093 méteres magasság között mozgó kanyonrendszerben.

El Tatio

Az El Tatio a legnagyobb gejzírmező a déli féltekén, a világon pedig a harmadik helyen áll. Az Andok chilei szakaszán, San Pedro de Atacama közelében, 4321 méteres magasságban terül. A víz tengerszint feletti magasságnak megfelelő forrásponton (86 °C) törések mentén kerül a felszínre. Több mint 80 aktív gejzír található a területen, melyek működése leginkább hajnalban figyelhető meg. Ekkor a levegő hőmérséklete még olyan alacsony, hogy az összes kitörő gejzír felett kitűnően látszanak a forró gőzoszlopok. A gejzírkitörések átlagos magassága 75 centiméter. Az eddig mért legmagasabb kitörés 6 méteres volt. Több mint 80 aktív gejzír található itt.

Salar de Uyuni

A föld legnagyobb tükreként emlegetett sósivatag a világ egyik legkülönlegesebb természeti jelensége. A Salar de Uyuni a világ legnagyobb kiterjedésű és egyben legmagasabban fekvő felszíni sómezője. Sósmocsárként illetve sós sivatagként is meghatározható, mivel általában száraz, viszont időszakosan néhány cm-es vízréteg borítja. Bolíviában, az ország délnyugati részén, az Andok hegyvonulatai közötti medencében fekszik 10 582 km² (majdnem 18 balatonnyi) területen, 3656 m-es tengerszint feletti magasságon. A bolygó lítium tartalékának 50-70 százaléka itt található.

Észak Amerika

Fundy Öböl

A Fundy-öböl világhírnevét minden bizonnyal az árapály hatalmas vízszintkülönbségének köszönheti. A Bostonnál kezdődő Main-öböl északkeleti irányban összeszűkülő részét képező Fundy-öböl Kanada két tartománya, New Brunswick és Új-Skócia közé ékelődött. Az egyedi sziklaformációk mellett a Fundy-öbölben figyelhető meg a világ egyik legkülönlegesebb természeti jelensége: a visszaforduló vízesés. Apály idején a Saint John folyó vize szeszélyesen, tajtékozva zúdul le a sziklák között a tenger felé, dagálykor viszont, amikor a több emeletnyi magasságú árhullám betör az öbölbe, a víz visszafelé kezd hömpölyögni.

Niagara vízesés

A Niagara-vízesés egy hatalmas vízesésegyüttes a Niagara folyón. A Niagara-vízesés két fő részből áll, amiket a Kecske-sziget választ el: a Patkó-zuhatag a határ kanadai oldalán és az Amerikai-zuhatag az amerikai oldalon. Szintén az amerikai oldalon található még egy kisebb, a Menyasszonyi fátyol-zuhatag, amit a Luna-sziget különít el. Magas vízállásnál 168 ezer – átlagosnál 110 ezer – köbméter víz folyik le a gerincen minden percben. A legmagasabb részénél 792 méter magas a zuhatag.

Yellowstone Nemzeti Park

A Yellowstone Nemzeti Park a világ legrégibb nemzeti parkja az USA Wyoming, Montana és Idaho szövetségi államainak területén, a Sziklás-hegységben. Kiterjedése 8980 négyzetkilométer. Híres gejzíreiről, hőforrásairól és egyéb geotermikus jelenségeiről – itt található a világszerte legismertebb gejzír, az Old Faithful. A Yellowstone térsége jóval a történelmi idők előtt hatalmas vulkánkitörés helyszíne volt. Állatvilága igen gazdag; a nagyvadak közül említendő a grizzly medve, a farkas, a szabad csordákban vándorló bölény és a jávorszarvas. A park az ún. Nagy Yellowstone Ökorendszer központi része, bolygónk utolsó nagy, érintetlen ökoszisztémáinak egyike.

Redwood Nemzeti Park

A kaliforniai Redwood Nemzeti Park 1968. január 1-jén jött létre a Prairie Creek Redwoods, a Del Norte Coast Redwoods és a Jedediah Smith Redwoods állami parkok összevonásával. Elsődleges feladata a világon egyedülálló, csak itt élő parti mamutfenyő (Sequoia sempervirens) megmaradt példányainak megóvása. A különleges óriások nemcsak hatalmas termetük, hanem hosszú életük miatt is figyelemreméltóak, kb. 1500 évet élnek. A Föld legmagasabb fái itt élnek a nemzeti park hatalmas területén (körülbelül 534,12 km2 területet, és 37 mérföldnyi part menti területet ölel fel) - áll a világ egyik legmagasabb fája, a 600 éves Tall Tree (Magas Fa), mely 112,11 méteresre nőtt meg, törzsének átmérője pedig 13,5 méter.

Nagy Kék Lyuk (great blue hole)

A Nagy Kék Lyuk egy hatalmas víznyelő: 300 m széles és 120 méter mély. A Lighthouse Reef (Világítótorony-zátony) közepén található, amely egy kis, kör alakú atoll Belize City közelében.  Mészkő barlangrendszerként alakult ki az utolsó glaciális időszakban, amikor a tengerszint sokkal alacsonyabb volt. Ahogyan az óceán vízszintje emelkedett, a barlangokat víz árasztotta el, és a tetejük beomlott. Saját nemének legnagyobbjaként tartják számon. A világ top 10 búvárhelyének egyike, Belize közelében található. A Nagy kék Lyuk és az azt körülvevő zátony a Karibi zátonyrendszer része. Számos ritka faj otthona, itt őshonos például a nővér cápa és a pörölyfejű cápa is.

Kristály barlangok

Mexicóban a Chihuahua sivatag alatti Naica bányarendszerben található a gyönyörű Kristálybarlang (Cueva de los Cristales). 2000-ben fedezte fel egy bányász testvérpár, Eloy és Javier Delgado, amikor 300 méternél is mélyebbre fúrtak a Naica-hegy leggazdagabb ólom, ezüst és cink bányájában. Számos különböző formájú sztalaktit otthona. A legmélyén található azúrkék földalatti tó vize annyira kristálytiszta, hogy a legaljáig lelátni. A kristálybarlang éppoly halálos, mint amennyire gyönyörű, hisz 45 fokos forróság uralkodik benne, levegője páratartalma pedig közel van a száz százalékhoz. Az extrém körülmények miatt a barlang sokáig felderítetlen maradt. Kizárólag speciális védőöltözetben és külön levegőtartállyal lehet lemerészkedni a mélyére, de még így is csak néhány tíz percre.

Yosemite Nemzeti Park

Kalifornia államban található nemzeti park. A Yosemite Nemzeti Park az Egyesült Államok második nemzeti parkja. 1890. október 1-jén alapították. A 3081 km² területű park a Sierra Nevada hegyvonulatának nyugati lejtőin fekszik. geológiai érdekességek százait rejti. Területének nagy része gránitból épül fel, mindössze 5%-a átalakult vulkanikus és üledékes kőzet. Évmilliókkal ezelőtt itt még alacsony dombvidék terült el, majd a földmozgások következtében kiemelkedett a Sierra Nevada gránittömbje, amelyet a jégkorszakban gleccserek formáltak tovább. A park legismertebb, leglátogatottabb része a Merced folyó völgye, amely eredetileg egy hatalmas gleccsertó volt, de a gleccser hordalékanyaga feltöltötte. A nemzeti park növényzetének legnagyobb értéke a hegyi mamutfenyő (Sequoiadendron giganteum), amely a parkban három csoportban él.

Everglades Nemzeti Park

Az Egyesült Államok legnagyobb szubtrópusi vadonja, 36 különböző veszélyeztetett faj otthona. Valóságos vadmennyország; 40 emlős, 50 hüllő, 300 hal és 350 madárfaj otthona. A Florida déli részén fekvő Everglades Nemzeti Park őrzi az Everglades édesvízi mocsarainak élővilágát. Bár az Everglades a világ egyik legismertebb nemzeti parkja, léte súlyosan veszélybe került. A saw gras igényli az időnkénti tüzeket, hogy populációja megújulhasson. Miután biztonsági szempontok miatt ezek a tüzek nem végeznek tökéletes munkát, megjelentek az idegen fajok, és veszélyeztetik a fűrészfüvű prérit. De a legnagyobb károkat a Floridában folyó mezőgazdasági munkák okozzák. 1993-ban felkerült a veszélyeztetett világörökségi helyszínek közé.

Dinosaurus tartományi Park

A Dinoszaurusz Tartományi Park Kanada Alberta tartományának egyik világörökségi helyszíne. A világ egyik legjobb fosszilis területe, 61 négyzetkilométernyi területet fed le. A világ egyik legnagyobb dinoszauruszmaradvány-lelőhelye. Harminckilenc dinoszauruszfajt fedeztek fel, és több mint 500 példányt adtak át a világ múzeumainak. A park a Red Deer folyó völgyében helyezkedik el, és feltűnően kietlen, víz és szél koptatta felszínéről ismert. Hetvenötmillió évvel ezelőtt a táj nagyon különbözött a maitól. Az éghajlat szubtrópusi volt buja erdőkkel, amik befedték a parti síkságot. A folyók a síkságon keresztül a meleg beltengerbe érkeztek. A mocsaras terület sokféle állatnak adott otthont, közöttük dinoszauruszoknak.

Mount McKinley

A 6168 méteres McKinley-csúcs (Mount McKinley vagy Mount Denali) Észak-Amerika legmagasabb hegye Alaszkában, az Alaszkai-hegységben található, a Denali Nemzeti Park területén. 1896-ban egy aranyásó nevezte el az USA leendő elnökéről, az akkor még csak republikánus párti elnökjelölt William McKinleyről. A hegy már több áldozatot követelt, megmászása ma is nagy kihívás és veszélyes vállalkozás, elsősorban nem az útvonalak nehézsége, hanem az időjárás miatt, hiszen „csak” 6000-es csúcs, de a sarkkörön túl van.

Arenal Vulkán

Costa Rica legfiatalabb és legaktívabb vulkánja. Az 1657 méter magas vulkán mondhatni minden 5-10 percben kitör – leginkább este, illetve akkor a leglátványosabb. Az Arenal vulkán az ország északnyugati részén lévő nemzeti park közepén található. A szinte tökéletes kúp alakú, 1633 méter magas vulkán igen aktív. Különösen 1968 óta - ekkor a kiömlő lávának több tucat ember áldozatául is esett. Az aktivitás mértéke hétről hétre változó, néha a kiömlő vörös láva és repülő kövek is megfigyelhetők, máskor pedig sokkal nyugodtabb és alig figyelhetők meg a klasszikus vulkáni jelenségek.

Réz Kanyon

A Réz-kanyon (Barrancas del Cobre spanyolul) Mexikó északnyugati részén található, a Sierra Madre hegyvonulatai között. A nevét a sziklafalak színéről kapta. Valóságos kanyon-rendszerről van szó, hiszen hat különálló, hatalmas, sziklák közötti mély völgyről beszélünk. Ha kanyon, akkor legtöbben az arizonai Grand Canyont említik: a mexikói kevésbé ismert, de minden tekintetben nagyobb - egyetlen szám: a teljes kanyonhossz 59 545 km! A vad hegyvidéket be lehet járni lóháton, gyalogosan, de az egyik legnépszerűbb utazási mód itt a vonat.

Európa

Moher Szikla (Cliffs of moher)

Moher-sziklái vagy a Moher-sziklák Írország az egyik leglátogatottabb természeti csodája. A sziklafal Doolintól 8 km hosszan húzódik, legmagasabb pontja az O’Brien toronynál, 214 m magasan emelkedik a tenger fölé. Napos időben messzire el lehet látni, de a szeszélyes időjárás is tartogat csodákat: a pillanatok alatt leereszkedő köd és pillanatok alatt elillan. Az esőfelhők is ezzel a sebességgel közlekednek. A Moher-sziklák főként üledékes kőzetrétegekből, agyagpalából és homokkőből állnak. A sziklákon számos védett madár fészkel. Mintegy 29 madárfaj és ezek harmincezer egyede fészkel a meredek falakon. A legérdekesebb a lunda, de megtalálható itt a sirály több fajtája, sólyom, lumma, kárókatona, holló és a vöröscsőrű csóka is.

Olümposz Hegy

Az Olümposz Görögország legmagasabb hegysége, amely az ország északi részén, Thesszália és Makedónia határán emelkedik. A legújabb mérések alapján 2918,8 méteres magasságával Hellász legmagasabb hegye és egyike Európa legmagasabb csúcsainak is. A görög mitológia szerint az istenek otthona. Az Olümposz hegy viszonylag kis kiterjedésű, de szemet gyönyörködtetően változatos tájjal rendelkezik. Növény- és állatvilága rendkívül gazdag, számos egyedi, speciálisan csak ezen a területen honos élőlényt találunk itt.

Kék barlang

Kapri szigetén, Olaszországban található tengeri barlang.
A név abból ered, hogy a víz alatti barlangon keresztülhaladó napfény kékes visszaverődést hoz létre, ami megvilágítja a barlangot. A Kék-barlang egy kb. 50 méter magas barlang, amelynek nyílása lesüllyedt a tenger szintje alá, s így csak egy igen kicsiny nyíláson lehet megközelíteni. A napfény a külső tengerszintre verődik, s a fénytörés törvénye szerint látható a barlangon belül is: a kék szín nemcsak a vízbe ejtett tárgyakon, hanem a barlang falán és mennyezetén is visszatükröződik. A látogatónak azonban legalább 10—20 percre van szüksége, hogy ezeket a jelenségeket észrevegye, az emberi szemnek kb. ennyi időre van szüksége, hogy hozzászokjon a belső sötétséghez. Igazi attrakciót nyújt a turisták számára.

Matterhorn, a sziklapiramis

A Matterhorn északi lábánál helyezkedik el a Wallis-Alpokban, mindössze 10 km-re az olasz határtól. A 4477 m magas hegy egy felgyűrődött sziklatábla lenyűgöző maradványa, mely 50 millió évvel ezelőtt, az afrikai és európai kontinens összeütközésekor keletkezett földmozgások következtében emelkedett ki. 4 oldalú piramis alakzata van, mind a négy oldal a négy égtáj felé mutat.
Csúcsának ezt a jellegzetes alakját a jégkorszaki gleccsereknek köszönheti, amelyek óriási katlanokat (kör alakú mélyedéseket) vájtak ki körülötte. Horace Bénédict de Saussure svájci fizikus és geológus, aki korábban már megmászta a Mont Blanc-t, 1789-ben ugyancsak a Theodul-hágó felől szemlélve latolgatta, hogy meghódítja a Matterhornt. Véleményét néhány szóban így foglalta össze: „Szinte függőlegesen meredek oldalai, melyeken még a hó sem képes megtapadni, teljesen lehetetlenné teszik a feljutást.”

Dover fehér Sziklái

Fehérkrétából, mészkőből és fekete kovakőből álló tengerpart.
Nem csak Anglia Franciaországra néző partja: Dover fehér sziklái Anglia tradicionális kapuja, a szigetország itt van a legközelebb a kontinentális Európához. A csatorna itt a legkeskenyebb, a part túloldalán álló francia kikötőváros, Calais, csupán 34 km-re van Dovertől. Az úgynevezett Shakespeare-szikla az abszolút legközelebbi pont Európához, ahonnan átlátni a kontinensre, s fordítva is igaz, tiszta időben Calais-ból jól láthatók Dover sziklái. 170 méter magassággal emelkednek a tengerszint felé. Természetes falat képezett Anglia számára az Európából érkező hódítókkal szemben. Az időjárás viszontagságainak kitett sziklák évente 1 cm-t veszítenek a szélükből, sőt, olykor előfordul, hogy futballpálya méretű darabok zuhannak le belőle, aminek következtében a szigetország lassan távolodik Európától.

Mont Blanc

Az Alpok és Nyugat-Európa legmagasabb hegye.
A Mont Blanc, franciául „fehér hegy”, olaszul „Monte Bianco”, szintén fehér hegy, avagy La Dame Blance „ a fehér hölgy” franciául. A csúcs 4810,9 méter magas. A Mont Blanc-t a feljegyzések szerint először Jacques Balmat és Michel Paccard doktor mászta meg, 1786. augusztus 8-án. A megmászása mára rutinfeladattá vált, évi átlagban 20 ezren jutnak fel a csúcsra. A felvonó végpontjától (Aiguille du Midi) a csúcs már csak ezer méterrel van magasabban. A Mont Blanc azonban minden évben áldozatokat is szed - akármilyen sokan jutnak fel, a túra megköveteli a magashegyi jártasságot, a vezetőt és a megfelelő felszerelést.

Etna

Európa legnagyobb, a világ legaktívabb vulkánja. Szicília északkeleti részén, Catania és Messina között, a sziget keleti partján található. Területe 1200 km², kerülete a hegy lábánál 135 km. Jelenlegi magassága 3329 méter, ami állandóan változik a kitörések miatt. A Hawaii-szigetek vulkánjaihoz hasonlóan az Etna sem pusztító erejéről híres. Aktivitását a hosszú lávafolyamok, magasra törő lávaszökőkutak jellemzik, és ezek számos turistát vonzanak a környékre, mert viszonylag közelről és biztonságban figyelhetik meg a vulkáni jelenségeket. Bár az Etna a világ egyik legaktívabb vulkánja, a hegy lejtőin és környékén több tízezer ember él, aminek fő oka a bor- és gyümölcstermelésre kiválóan alkalmas, termékeny vulkáni talaj.

Eisriesenwelt Barlang

Az ausztriai Tennen-hegység mélyén rejlik Eisriesenwelt, egy természetes jeges mészkőbarlang a Hochkogel hegységben. A Salzach folyó mentén jött létre Werfenben, mintegy 40km-re délre Salzburgtól. Jelentése: ”Jégóriások világa”. Ez a 42 km-es barlang a legnagyobb jégbarlang a világon. Az óriási barlang 20 m széles és 18 m magas bejárata már messziről látszódik. Mivel egész évben hideg szél éri a bejárat felől a barlangot, a képződmények nem olvadnak meg. Az átlaghőmérséklet nyáron sem emelkedik 0 °C fölé. Csodás jégbarlanghoz függővasút visz fel 1586 m-re, onnan a barlang bejárata 20 perces sétával elérhető.

Gibraltár Sziklája

Gibraltár egy brit tengerentúli terület, városállam, mely közel fekszik az Ibériai-félsziget legdélibb pontjához, s partjánál van a Gibraltári-szoros. Sziklája Herkules Pillérjeiként ismert.
Gibraltár voltaképpen egy 425 m magas, 1250 m széles mészkőszirt, a Gibraltár-szikla, talán Héraklész oszlopainak egyike. Észak és kelet felé meredek sziklák határolják. A szárazfölddel keskeny földnyelv köti össze, amely helyenként még az 1 km szélességet sem éri el. A nyugati oldal laposabb, itt helyezkedik el az angolok hadi és kereskedelmi kikötője.

Jagala-vízesés

Gyakran csak úgy emlegetik, mint a Baltikum Niagara vízesése. 25 kilométerre Tallinntól kelet felé található Észtországban a Lahemma Nemzeti Parkban. A nyolc méter magas és 60 méter széles vízesés Észtország egyik legszebb természeti kincse.

Égbolt Kapu (Azure Window)

14,5 km hosszú és 6,4 km széles, fantasztikus természeti képződmén Málta partjainál található. Így is nevezik: a „Az óceánba nyúló híd.” Az Égbolt Kapu tulajdonképpen egy partmenti híd, vagy asztal formájú szikla, amely egy erodálódott oszlopon keresztül nyúlik a tengerbe. A téli hónapok alatt egyre magasabbra és keményebben vetődő hullámok lenyűgöző látványt nyújtanak a csoda szemlélőinek.

Aletsch Gleccser

Svájcban található, a felső Rhone folyóba tart a Jungfrau mentén. Az Aletsch-gleccser 24,7 km hosszúságával az Alpok leghosszabb jégárja. A Jungfraujoch közelében a firnnövekedés az évi átlagban 5,7 métert tesz ki. Az eljegesedett (gleccser által egész évben fedett) terület 128,6 km2. A Konkordiaplatzon mintegy ezer méteres jégvastagságot mértek. Ez alatt az óriási jégtér alatt a gleccser közepén a legnagyobb folyási sebesség 195-205 méter évente. Az Aletsch-gleccser és az Aletschwald az Alpok legszebb és legjellegzetesebb látványosságának számítanak.

Afrodité Sziklája

A görögök sziklája, avagy Petra Tou Romiu néven is ismert
Afrodité mitológiai szülőhelye.  A legenda szerint Aphrodité ezen a megkapóan szép helyen emelkedett ki a habokból. A történet szerint akkor született Aphrodité, amikor Kronosz vére- miután fiai Zeusz, Hádész és Poszeidón legyőzték- a tengerbe hullott. (Egy más olvasat szerint nem a vére, hanem egy bizonyos más testrésze esett itt a tengerbe…) Népszerű turista célpont.

Davolja Varos

A hoodoo, magas, nem túl széles, az erózió által kialakított sziklatorony, mely általában kiszáradt vízgyűjtő területen található. A tornyokat az erózió hozta létre, ezek mellett 2 különböző természetes forrás is megtalálható itt;az első a Djavolja voda; ami azt jelenti , hogy „ az ördög víze”, ez egy magas savtartalmú és jelentős ásványkoncentrációt is tartalmaz. A másik természetes forrást Crveno vrelo-nak nevezik, ami azt jelenti hogy „ vörös forrás”. A Davolja Varos Dél-Szerbiában található, a Radan Hegységben. 202 különböző sziklatorony alkotja eme egzotikus sziklaformációt.

Vatnajokull Gleccser

A Vatnajökull (8300 négyzetkilométer) Izland jéggel borított területeinek mintegy 70%-át foglalja magába, és az Antarktika, valamint Grönland és Patagónia jégmezői után a negyedik legnagyobb összefüggő jégtakarója Földünknek. Átlagos vastagsága 420 méter, de helyenként eléri az 1000 méter is. (A jökull jégmezőt, jégtakarót, jégsapkát jelent.) Nem véletlenül hívják Izlandot a tűz és a jég szigetének: a gleccser alatt található a még mindig aktív Bárdarbunga vulkán. Amikor kitör, a gleccser nagy része elolvad.

Pilat Dűnéje

Európa legmagasabb dűnéje a Pilat, amely Bordeaux városának közelében található. Közel 60 méter magas, és a tetejéről ráláthatunk a csodás francia riviérára. Közel 3 km hosszú, 500 méter széles és helyenként eléri a 107 méteres magasságot és évente 5 métert halad a szárazföld felé.
Itt megközelítően sincs akkora nyüzsgés, mint a Riviérán, mert – bár a klíma az valóban csodálatos – a 19-20°C fokos óceánban való fürdéshez igen nagy bátorság kell.

Óceánia

Uluru

A Pitjantjatjara és Yankunytjatjara emberek szent sziklája. Az Ayers Rock más néven Uluru egy óriási homokkő sziklatömb Ausztrália közepén, az Északi területen. A legközelebbi nagyváros az innen északkeletre fekvő Alice Springs. Több forrás, vízgyűjtő, sziklabarlang és ősi rajz található itt. A barlangokban ókori festések találhatóak. Ahogy a nap különböző időszakaiban rávetődik érdekes színváltozásokat lehet megfigyelni. Egy bizonyos napszakban vörösösen izzik. Az Uluru a Világörökség része.

Ross Jégfal

A déli félteke legnagyobb jégpajzsa - körülbelül 487000 km2 területen fekszik el. A függőleges elülső jégrész 15-50 méterrel emelkedik a vízfelszín felé és megközelítőleg a 90 %-a található a víz alatt. Eredeti neve „ Ross Jégpajzs”, mert megakadályozta a hajókat abban, hogy délre utazhasannak.

Daintree Esőerdő

Cairns északi részén található a Daintree esőerdő és számos gyönyörű trópusi tengerpart. A Daintree esőerdő Ausztrália legnagyobbika, 12oo négyzet kilométer, 1988 óta a Világörökség része. Az Ausztrália északi részén elterülő Daintree esőerdő már sok környezeti változást túlélt, a növény és állatvilág olyan biodiverzitást alkot, mely biztosította az eredeti környezet fennmaradását.  Az ausztrál lakosok országszerte számos kampányt indítottak már az esőerdő megőrzéséért, de működik egy fenyegető hatóerő is, az ember, mely képes elpusztítani ezt a páratlan állományt.

McKenzie vízesés

Ausztráliában, a Grampian Nemzeti Parkban található. 20-25 méter magas és 20 méter széles. A Park körülbelül 900 őshonos növényfaj otthona, rendkívül gazdag az élővilága. Találhatóak itt kenguruk, posszumok, koalák és körülbelül 200 madárfaj  is.

Csúcsos sivatag -Pinnacle Desert

A Nambung Nemzeti Park Nyugat-Ausztráliában található a Wheatbelt régióban, Perthtől 162 kilométernyire északnyugatra. A park területén található a Pinnacle-sivatag. A sivatag homokjában több ezer mészkőoszlop található, igazán egyedi látványt nyújtva. Az oszlopok mérete és alakja különböző, egyesek akár 3.5 méter magasak is lehetnek. A Pinnacles Desert Discovery Centre a sivatagban fellelhető geológiai alakzatokat, illetve a terület természeti és kulturális örökségeit bemutató kiállításon keresztül ismerteti meg a látogatókat a vidékkel.

Marovo lagúna

A világ legnagyobb sósvizű lagúnája a Salamon-szigeteken található. A Marovo lagúna az Unesco Világörökség Része kitüntető címet is elnyerte, csodálatos szépségének és az ősi életmódot bemutató településnek köszönhetően. A Kolombangara vulkán, a krokodilfarmok és az ősi sírok szintén sok látogatót vonzanak. Auki városa a Malaita szigeten fekszik. Gyönyörű kisváros, mely ismertségét a lagúnáknak, illetve a helyi halászok cápacsalogató rítusainak köszönheti. Az ősi, hagyományos hívásra az öbölbe érkező cápákat a helyiek kézből etetik.

Ferenc József-gleccser

Az új-zélandi, Westland Nemzeti Parkban található, 12 km hosszú gleccsert Julius von Haast, a Cook kapitány nyomában járó, Bonnban született geológus fedezte fel az 1860-as években. Ferenc József-gleccsernek nevzet el a császár iránti tiszteletéből. A Ferenc József-gleccser az utolsó jégkorszakban jött létre, mintegy 13 ezer évvel ezelőtt. Szabálytalan, jeges felszíne miatt síelésre alkalmatlan. Különlegessége viszont, hogy a tengerszinthez igen közel, mindössze 240 méter magasságban található, és a hatalmas mennyiségű jég, amit termel, viszonylag nagy sebességgel érkezik a völgybe. A Ferenc József-gleccseren mért éves hómennyiség az egyik legnagyobb a világon, a mozgás sebessége pedig a tízszerese az átlagos sebességnek.

Bungle Bungles

Ausztráliában több száz méhkaptár alakú mészkőforma található a Pumululu Nemzeti Parkban. A Bunda Cliffs vagy Bunda sziklák csupán töredékei az Ausztrália hosszú partszakaszán magasodó hatalmas tengeri mészkőszikláknak. A Bunda sziklák elnevezés az őslakosoktól ered, akik a Nullarbor parti sziklákat nevezték így. A Nullarbor síkság a legnagyobb összefüggő mészkő a világon. Területe meghaladja a 270 ezer négyzetkilométert, kelet-nyugat irányú kierjedése eléri az 1000 kilométert. A Nullarbor síkság a látványos Bunda sziklákkal végződik. A látványos szakadék 200 km hosszan húzódnak végig a Nagy Ausztrál Hurok mentén. Az egyedülálló Bunda sziklákat a világvége szikláiként szokták emlegetni. Mély üregek, drámai barlangok, trópusi fürdők és a több száz különböző formájú mészkő teszi egyedivé az élményt. Tigriscsíkos alakjuk a fekete alganövekedésnek köszönhető, amely behatol a sziklák üregeibe. A narancs csík oka pedig a mangán és vas.

Fraser Sziget

Ez a világ legnagyobb homokszigete és egyben Ausztrália hatodik legnagyobb szigete. Queensland déli partjainál található. A sziget ökoszisztémájában megtalálhatóak a mangrove erdők, eukaliptusz erdők, mocsaras tőzeg, partvidéki fenyérek és természetesen homokdűnék. emellett több mint 100 édesvízi forrása is van. Számos madár, hüllő, emlős és kétéltű otthona. 120 km hosszú és 24 km széles. 1992-ben a Világörökség részének nyilvánították.

Milford Sound repülő vízesései

Milford Sound Új Zéland déli szigetének délnyugati csücskében bújuk meg. Nem más mint egy fjord mely az ország legnagyobb látványosságát rejti. A 19 kilométer hosszú 3 kilométer széles fjordot a jégkorszak gleccserei marták a felszínbe. Milford Sound a világ egyik legnedvesebb helye. Az évből 182 napon biztosan esik az eső, egyes napokon akár 25 centiméternyi is hullhat - összevetésként a nálunk mostanában dúló égszakadások 3-4 centimétert jelentenek -. Ilyenkor több száz ideiglenes vízesés képződik, amelyek látványosan hullnak alá a magasból. A repülő vízesések jelzőt azért kapta mert a kisebb , nagyon magasból lezúduló vízesések nem érik el a talajt hanem páraként eloszlanak a levegőben.

Kakadu Nemzeti Park

Ausztrália északi részén található a hatalmas, mintegy 20 000 négyzetkilométeres Kakadu Nemzeti Park, melyet kevés turista ismer, mégis a Világörökség része lassan húsz éve már. Két okból is felkerült a megtisztelő listára: egyrészt természetesen természeti csodái miatt, másrészt pedig a kb. ötezer sziklafestmény miatt, melyek a homokkőbarlangokat díszítik. Ezek a festmények a világ legnagyobb összefüggő ilyen jellegű leletei. A legkorábbiak közülük még 25 000 évnél is régebben születtek, a legújabbak pedig a hetvenes években kerülhettek a falra festéssel, karcolássa vagy viaszozással. 19804 km2 területet fed le, négy folyórendszer, Körülbelül 60 különböző emlős, 280 madár, 50 édesvízi faj és 10000 különböző rovar nevezheti ezt a területet otthonának.

Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
florika
Csokoládé dombok :-) De jó lenne :-)
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.