Főmenü Termékeink
Blog

Pycnogenol- az ízületvédő szuperantioxidáns

Szerkesztő: Somogyi Rita

Amikor a porcok elérnek egy bizonyos kopási szintet, az az ízületi szövetekre is hatással lesz, és a fellépő szövetkárosodás helyi gyulladást okoz. A következmény sajnos nem csak az ízületek csökkent rugalmasságában nyilvánul meg, hanem nagyfokú fájdalom is kíséri azt.

Porc, ízület, ízületi gyulladás és fájdalom ellen: Pycnogenol

A gyulladásos sejtek gyorsítják az ízületek károsodását, melyért az úgynevezett „oxidatív robbanás” felelős, ennek hátterében az áll, hogy ezek a sejtek reaktív oxigénfajtákat, gyulladáskeltő citokineket, mátrix metalloproteináz degeneratív enzimeket=MMPk) választanak ki. Ezt a porckopással járó folyamatot egyre növekvő fájdalom kíséri, ami kínzó mértékűvé válhat, ha kezeletlenül hagyják.

Az ízületi gyulladás, porckopás jelentős ízületi fájdalmakkal jár!A 65 év fölöttiek nagy része az osteoarthritis jeleit mutatja, ez egy degeneratív ízületi gyulladás, mely az ízületek csökkent mozgékonyságával jár.
Lényegében mindegyik ízület érintett lehet, de leggyakrabban a csípő, térd, az ujjak és gerinc ízületei. Vannak rizikófaktorok, melyek emelik az osteoarthritis kialakulásának valószínűségét, ilyen például az elhízás, mivel ez növeli az ízületek mechanikus károsodását.
A statisztikák alapján elmondható, hogy a nők gyakrabban érintettek, mint a férfiak. Ma már tudjuk, azt is, hogy a mechanikus törés beindítja a gyulladásos folyamatokat melyek, az ízületek ismétlődő sérülésével összhangban, porckopáshoz, a porc progresszív leépüléséhez vezetnek.

A osteoarthritis kezelésésben, az alternatív gyógymódok alkalmazásának kiemelkedő szerepe van. A kezelés fő célja az ízületi fájdalom és merevség megszüntetése, a mozgási funkciók helyreállítása.

A Pycnogenol® hatékonyan gátolja az ízületi gyulladást

A Pycnogenol® hatékonyan gátolja az ízületi gyulladástA Pycnogenol® emberekben kiváltott élettani hatása lehetővé teszi, hogy az osteoarthritis több kóros folyamatát egyszerre kezeljük. A Pycnogenol® fogyasztásáról kimutatták, hogy 15,8%-ban gátolja a gyulladáskeltő „főkapcsoló” NF-kB aktiválódását [Grimm et al., 2006]. Ez az aktivált NF-kB fehérje irányítja lényegében az összes gyulladáskeltő molekula mozgósítását, melyek az ízületi gyulladásban romboló szerepet vállalnak.

Az NF-kB gátlás következményeképpen a Pycnogenol® -t fogyasztók kevesebb MMP enzimet termelnek, ezek az enzimek felelősek  az osteoartritis során fellépő porckopásért, illetve a porcok leépüléséért [Grimm et al., 2006]. A Pycnogenolról® kimutatták, hogy természetesen gátolja a szervezetben a COX-enzimeket, melyek az ízületi fájdalom kialakulásáért felelősek [Schäfer et al., 2006].

A Pycnogenol®-t fogyasztók véréből vett leukocitákkal végzett kísérletek, további gyulladáscsökkentő folyamatokra derítettek fényt. A Pycnogenol® jelentősen csökkentette a COX-2 enzim szintézisét, akárcsak az 5-LOX és FLAP enzimekét [Canali et al., 2008].  Különösen hatékony a COX-2 génkifejeződésének szabályozásában az NF-kB. Már 5 napos Pycnogenol® fogyasztás után a COX-2 termelés 78%-al, 5-LOX génkifejeződését pedig 75,5%-al csökkent.

A Pycnogenol® csökkenti a CRP gyulladás jelző markert osteoarthritises betegeknél

A Pycnogenolról® egy 55 osteoarthritises beteggel végzett tanulmányban kimutatták, hogy jelentősen (mintegy 72%-al) csökkenti a C-reaktív-protein (CRP) gyulladásjelző markert . Továbbá ez a tanulmány a reaktív oxigénfajták számottevő, 30%-os csökkenését találta ízületi gyulladásos betegeknél [Belcaro et al., 2008].
Ez a felfedezés egyértelműen bizonyította, a Pycnogenol® gyulladáscsökkentő hatásának eredményességét ízületi gyulladásos betegeknél.

Három klinikai kísérlet Pycnogenollal® osteoarthritisre

Három kettős vakpróbát alkalmazó placebó-kontrollált kísérletben is megerősítették az osteoarthritises tünetek javulását. Mind a három tanulmány a jól kimunkált WOMAC* pontszámot alkalmazta a térd elsődleges (I. vagy II. fokú) osteoarthritisére. *a WOMAC index az ízületi fájdalom, merevség és funkcionalitás értékelésére szolgáló mutató.

Az első kísérleti vizsgálat Pycnogenollal® osteoarthritisre

A Pycnogenol csökkenti a CRP gyulladásjelző markert.A Pycnogenol® élettani hatása kapcsán, az Arizonai Egyetemen (Tucson) végzett első klinikai  kísérletben azt  igazolták, hogy hatékonyan csillapítja a fájdalmat, és enyhíti az osteoarthritis egyéb tüneteit [Farid et al., 2007].  A kísérletben 37 beteg, 3 hónapon keresztül  kapott Pycnogenol®-t
vagy placebót a megszokott gyógyszereik (NSAID, szelektív COX-2 gátló) mellé.

Pycnogenollal® a fájdalom fokozatosan csökkent hónapról-hónapra jelentős változást elérve a placebóhoz képest. Három hónap után a fájdalom 43%-kal, a merevség 35%-kal csökkent illetve a fizikai funkcionalitás 52%-al javult a Pycnogenolt® kapó csoportban, míg a placebó csoport nem mutatott jelentős változásokat.

Az alanyoknak jelentősen kevesebb NSAID illetve szelektív COX-2 gátló gyógyszert kellett szedniük a Pycnogenol® használatakor, és csökkent azoknak a napoknak a száma, amikor fájdalom csillapítóra szorultak. Ezzel ellentétben a placebó csoportnak nagyobb mennyiségű gyógyszerre volt szüksége a kísérlet alatt.

A második klinikai vizsgálat Pycnogenollal® 100 osteoarthritises beteggel

Európában  az előzőnél is szélesebb körű tanulmányt végeztek, melyben  100 beteg vett részt [Cisar et al., 2008]. A tanulmány eredményei 100% -os összhangban voltak az előzőekben említett vizsgálat megállapításaival. A fájdalom itt is  fokozatosan csökkent a Pycnogenollal® történő három hónapos kezelés folyamán. Az első hónap után már tapasztaltak fejlődést, a 2. hónap elteltével további javulást észleltek, és a vizsgálat alatt mért  értékek jelentős mértékben eltérték a placebó-csoport értékeitől. A kísérlet befejezése után, egy kéthetes utánkövetési vizsgálatot is végeztek, melyben megállapították, hogy  nem jelentkezett hirtelen visszaesés a fájdalomérzetben vagy a tünetekben a kezelés befejeztével. Ez a tanulmány is kitért arra a fontos tényre, hogy a szemben a placebó csoporttal, a betegeknek jelentősen kevesebb fájdalomcsillapító gyógyszerre volt szükségük a Pycnogenol® szedése alatt.

A harmadik klinikai kísérlet Pycnogenollal® 156 osteoarthritises beteggel

Pycnogenol klinikai kísérletekA harmadik klinikai kísérlet Olaszországban vizsgálta a Pycnogenolt® 156 osteoarthritises beteg kezelésére. Három hónapos Pycnogenolos® kezelést követően a fájdalom-pontszám átlagosan 17,3-ról (komoly fájdalmat jelentő 20-as maximális pontszám mellett) 7,7-re csökkent, míg ugyanez a  placebóval kezelt kontrollcsoportban csak jelentéktelen mértékben csökkent, az átlagos 17,1-ről 15,2-re.
A merevségi érték 6,6-ról (0-8 skálán) 3,1-re csökkent és az ízületi fizikai funkcionalitás átlagosan 55,3-ról 23,8-ra csökkent (0-68 skálán). A kontrollcsoportban nem volt mérhető változás az ízületi merevségben és csak elhanyagolható javulás a fizikai funkcionalitásban. A betegek kísérő NSAID gyógyszer szedése 58%-al csökkent a Pycnogenol® kezelés ideje alatt, míg a kontrollcsoportban ugyanez a szám csak 1%-al esett vissza.

Ez a tanulmány a gyomor-bélrendszeri zavarok jelentős csökkenését is ki mutatta a Pycnogenol® csoportban, amit a csökkent NSAID- gyógyszer bevitelnek tulajdonítanak.
A tanulmány kitért arra, hogy a betegség hogyan befolyásolja negatív irányba, a szociális tevékenységekben történő részvételt, magába foglalta a családdal és barátokkal történő interakciós képességet, továbbá a közösségi alkalmakon való részvételt. Vizsgálta továbbá, a frusztráltságot, ingerlékenységet, magányosságot és más emocionális szempontokat magába foglaló hatásokat is. Ezen paraméterek össz pontszáma a három hónapos Pycnogenollal® történő kezelés alatt, a kiindulási 31,4-es átlagos értékről 11,5-re csökkent.

A Pycnogenol® ízületi gyulladás elleni hatékonyságát kimutató három klinikai kísérlet összefoglalása

A tanulmány vizsgálta a betegek mozgási képességét kontrollált körülmények között, taposókerékkel. A távolság, amit a betegek képesek voltak lejárni a kiindulási átlagos 68 méterről 198 méterre növekedett három hónapos Pycnogenolos® kezelés után, míg a kontrollcsoport mindössze 65 méterről 88 méterre javított. Ez volt a helyzet.

A Pycnogenol® ízületi gyulladás elleni hatékonyságát kimutató három klinikai kísérlet áttekintése

    Az ízületi gyulladásos tünetek enyhülése három hónapos Pycnogenol® szedés után a kiindulási értékhez képest
Kísérlet Betegek száma Fájdalom Ízületi merevség Fizikai funkcionalitás
Farid et al. 37 -43% -35% +52%
Cisar et al. 100 -40% -40% +22%
Belcaro et al. 156 -55% -53% +56%

 

Pycnogenol® - Az ízületek egészségéért

A klinikai vizsgálatok tehát azt mutatják, hogy a Pycnogenol® jótékony hatással bír az ízületi gyulladásban szenvedő betegekre, az alábbiak szerint:

 • Nagyon hatékony, természetes fájdalomcsillapító az ízületi fájdalom csökkentésére
 • Alkalmazása mellett, kevesebb orvos által felírt gyógyszer szükséges
 • Az ízületi merevséget nagymértékben csökkenti
 • Az ízület fizikai funkcióit javítja
 • A mozgási képesség fokozatosan javul

Hivatkozások

 • Belcaro G et al. Treatment of osteoarthritis with Pycnogenol®. The SVOS (San Valentino osteo-arthrosis study). Evaluation of signs, symptoms, physical performance and vascular aspects. Phytother Res 22: 518-523, 2008.
 • Belcaro G et al. Variations in C-reactive protein, plasma free radicals and fibrinogen values in patients with osteoarthritis treated with Pycnogenol®. Redox Report, in print, 2008.
 • Canali R et al. Pycnogenol® as molecular tool for controlling inflammatory pathways 5-LOX and COX-2 in humans. Manuscript in preparation, 2008.
 • Cisar P et al. Effect of pine bark extract (Pycnogenol®) on symptoms of knee osteoarthritis. Phytother Res in print 2008.
 • Farid R et al. Pycnogenol® supplementation reduces pain and stiffness and improves physical function in adults with knee osteoarthritis. Nutr Res 27: 692-697, 2007.
 • Grimm T et al. Inhibition of NF-kB activation and MMP-9 secretion by plasma of human volunteers after ingestion of maritime pine bark extract (Pycnogenol®). J Inflamm 3: 1-15, 2006.
 • Schäfer A et al. Inhibition of COX-1 and COX-2 activity by plasma of human volunteers after ingestion of French maritime pine bark extract (Pycnogenol®). Biomed & Pharmacother 60: 5-9, 2006.
 • Schäfer A, Chovanova Z, Muchova J et al. Inhibition of COX-1 and COX-2 activity by plasma of human volunteers after ingestion of French maritime pine bark extract (Pycnogenol®). Biomed & Pharmacother 60: 5-9, 2006.

Fordította: Néző Sándor

Nézz körül a webáruházunkban
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.