Főmenü Termékeink
Blog

A PCOS tünetei, okai és a PCOS természetes kezelése

Címkék: PCOS
Szerkesztő: Somogyi Rita

Mitévő legyek, ha PCOS-t diagnosztizáltak nálam?

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) kezelése során az első és legfontosabb lépés a stressz-mentesítés, a második a diéta, a harmadik a testmozgás, a negyedik lépcső pedig az, hogy célzott tápanyagokkal dúsítjuk az étrendünket! Blogbejegyzésünkben ezeken a lépéseken vezetünk keresztül, összefoglaljuk a legfontosabb tennivalókat és megmutatjuk a leghatékonyabb étrend-kiegészítőket!

PCOS szindróma: a PCOS tünetei, okai és a PCOS természetes kezelése

Tartalomjegyzék

 1. Mi az a PCOS? A PCOS (policisztás ovárium szindróma) jelentése és a PCOS diagnosztizálása >>>
 2. Mi okozza a PCOS-t? A PCOS kialakulása, a PCOS kiváltó okai >>>
 3. A PCOS diagnosztizálása >>>
 4. A PCOS 10 leggyakoribb tünete >>>
 5. PCOS kezelése természetesen, 5 lépésben >>>
 6. A 3 legfontosabb étrend kiegészítő PCOS-ben >>>
 7. További 8 hasznos tápanyag PCOS-ben >>>

Mi az a PCOS? A PCOS (policisztás ovárium szindróma) jelentése

A PCOS magyarul policisztás petefészek szindrómát jelent. A szülőképes korú nők rendkívül gyakran előforduló komplex hormonzavara, amit a szervezetben levő androgén (férfi) hormonok és inzulin magas szintje jellemez. A PCOS a meddőség leggyakoribb oka a nőknél, mert gátolja a peteérést, vagy annyira akadozóvá teszi, hogy a párok nem tudják meghatározni a nő legtermékenyebb időszakát.

PCOS-ben a szervezet sok inzulint termel. A sok inzulin hat a petefészekre, ahol megnő a tesztoszteron termelés, mely számos további bosszantó tünetet eredményez a terméketlenség mellett, a hajhullástól, szőrösödéstől és elhízástól kezdve az aknékon át a hangulatingadozásokig. 

Mi okozza a PCOS-t? A PCOS kialakulása, a PCOS kiváltó okai

A PCOS első számú kiváltó ok a stressz, a második az inzulintöbblet, a harmadik kiváltó ok a gyulladásos állapotok.

1. A PCOS kialakulásában első számú kiváltó ok a stressz

A stressz minden embernek árt, de a policisztás ovárium szindrómával élő nőknél súlyosan veszélyezteti a hormonok közötti finom összjátékot. Még azt a javulási folyamatot is képes megakasztani, amit nehéz munkával, az étrended megváltoztatásával, testmozgással, valamint gyógyszerekkel értél el hormonális egyensúlyod helyreállítása terén.

Mindez nagyon alacsony progeszteronszintet idéz elő, ráadásul, minden további állapotot súlyosbít, mely összefüggést mutat a PCOS-sel, pl. inzulinrezisztencia, elhízás, pajzsmirigy panaszok, mellékvesék betegsége, belső gyulladások, hajritkulás, férfias hajhullás, pattanások, fokozott szőrösödés, ezáltal belekényszerítve magunkat egy ördögi körbe.

--------------------------------------------
☝ Adaptogén gyógynövények
A szervezet stresszhez való alkalmazkodását
segítik elő úgy, hogy eközben visszahúzzák a
túlműködő és emelik az alulműködő
szerveket! Egyensúlyban tartják a
hormonokat, amit a belső elválasztású
(endokrin) rendszer táplálásával érnek el.
Kattints egy innovatív adaptogén mixért! 
-------------------------------------------

Mi okozza a PCOS-t? A PCOS kialakulása, a PCOS kiváltó okai

2. A PCOS okai közül a második legfontosabb az inzulintöbblet (inzulinrezisztencia)

Az inzulintöbblet kulcsszerepet játszik a PCOS-ben. A PCOS-es nők 70% inzulinrezisztenciával vagy cukorbetegséggel küzd, de a maradék 30%-nak is az inzulin az, amit kordában kell tartani! Az inzulin magas szintje készteti arra a petefészkeket, hogy több férfihormont termeljenek, ami természetes módon is megtörténik minden nőnél, csak PCOS esetében túlságosan nagymértékben.

Az emelkedett inzulinszint akadályozza a pete fejlődését, és késlelteti vagy meg is akadályozza, hogy megtörténjen az ovuláció, többségében elhízást okoz, kisebb esetszámban fogyást eredményez, mert a mellékveséket meríti ki. Az embrió számára megnehezül a beágyazódás az anyaméhbe. Ez pedig közvetlen hatással van a termékenységre és a fogamzás képességére. Az inzulinrezisztenciával küzdő nőknél 4-5-ször gyakrabban fordul elő vetélés.

--------------------------------------------
☝ Mio-inozitol
A legújabb kutatások szerint
az inozitol felel az inzulinrezisztencia
kialakulásáért, ahol mindig alacsony
az inozitol szintje, mert folyamatosan
és nagy mennyiségben űrül a vizelettel.
Fontos, hogy természetes eredetű
mio-inozitolt választunk az egyensúly visszaszerzéséért!
Kattints a természetes eredetű mio-inozitolért! 
-------------------------------------------

A PCOS okai közül a második legfontosabb az inzulintöbblet (inzulinrezisztencia)

3. A harmadik kiváltó PCOS ok a gyulladásos állapotok

A policisztás ovárium szindrómával élő nők szervezetében jelen van egy állandó, alacsony szintű gyulladás. Ez a gyulladás kialakulhat pl. olyan élelmiszerektől is, mint a laktóz vagy a glutén, ezért nagyon fontos, hogy a kiváltó okot felderítsük, és az egészséges gyulladásos választ támogassuk.

A gyulladások nem csak kiváltói a PCOS-nek, de magát a PCOS-t és az inzulinrezisztenciát is krónikus gyulladások kísérik, amit ráadásul a kezeletlen stressz is csak felerősít. Ördögi kör ez, mégis életmódváltással; tudatos étrenddel, táplálkozással és célzott tápanyagokkal a PCOS igen jól kezelhető.

--------------------------------------------
☝ GLA a gyulladások ellen
A legfontosabb és bizonyított
természetes gyulladáscsökkentő
a gamma-linolénsav. A legjobban
szívódó formáját a ligetszépe olaj adja.
Prosztaglandin vegyületeket
serkent és blokkol, melyek visszahúzzák
a gyulladásokat és egyben támogatják
a hormonális egyensúlyt is!
Kattints a ligetszépe olaj gamma-linolénsavért! 
-------------------------------------------
A harmadik kiváltó PCOS ok a gyulladásos állapotok

Totális hormonegyensúly zavar

A PCOS diagnózis után a kezelést mihamarabb el kell kezdeni, mert összetett állapot további hormonok működését is megzavarja a szervezetben, ami a krónikus gyulladásokkal karöltve még tovább növeli az elhízás, magas vércukorszint, magas vérnyomás, magas vérzsír szintek, a szív és érrendszeri panaszok, illetve nőgyógyászati daganatok veszélyét.

Természetesen a betegség kialakulásában szerepet játszanak a gének (örökletes cukoranyagcsere zavar), és az esetleges abnormális magzati fejlődés. Kiválthatja maga az elhízás és inzulinrezisztencia is. A PCOS-t az étrend, az életmód és bizonyos környezeti ártalmak is negatívan befolyásolják.

TUDTAD?

PCOS-ben a szokatlan hormonszintek megzavarják az éhségérzetet, aminek következtében a nők többsége többet eszik és meghízik. Ugyanakkor ez visszafelé is igaz; egy elhízott nőben a felhalmozódott zsír megemelkedett inzulinszinthez és inzulinrezisztenciához vezet, és az elhízás PCOS-t idézhet elő. Éppen ezért kell a testsúly normalizálását elérni PCOS esetén.

A PCOS totális hormonegyensúly zavar

A PCOS diagnosztizálása

A PCOS diagnózis felállításához az alábbi három tünetből kettő egyidejű fennállása szükséges. 

 1. a menzesz zavara (késés vagy kimaradás) 
 1. a férfi hormontúlsúly (mellékvesékben termelődő androgének), ami fokozott szőrnövekedéssel, zsíros, aknés bőrrel, hajritkulással, hajhullással, hasi zsírszövettel párosul
 2. cisztás szerkezetű petefészkek (policisztás ovárium, azaz PCO, mely ultrahanggal mutatható ki)

TUDTAD?

 A zsírsejtek termelnek egy adiponektin nevű hormont, ami a zsírok és a glukóz anyagcseréjét szabályozza és befolyásolja a szervezet válaszát az inzulinra. PCOS-ben ennek a hormonnak alacsony a szintje a szervezetben, és ez sok esetben már önmagában is jelentheti a diagnózist.

A PCOS 10 leggyakoribb tünete

 1. ritka vagy elhúzódó menstruációs ciklusok
 2. gyöngysornak kinéző ciszták a petefészkeken (innen származik a betegség neve)
 3. meddőség, kismedencei fájdalom
 4. megnövekedett arc- és testszőrzet
 5. pajzsmirigy alulműködés
 6. súlygyarapodás különösen a hasi területeken és zsigeri zsírosodás
 7. aknés, zsíros bőr
 8. hajhullás, hajvékonyodás, hajritkulás vagy férfias típusú (fejtetői) kopaszodás 
 9. édesség vagy szénhidrátok utáni sóvárgás
 10. hangulatingadozás, depresszió és alvászavarok

TUDTAD?

A policisztás ovárium szindróma diagnózishoz nem szükséges, hogy a petefészek policisztás legyen. Ez visszafele is igaz! Ha ciszták vannak jelen a petefészekben az még önmagában nem jelent PCOS diagnózist.

A PCOS 10 leggyakoribb tünete

PCOS kezelése természetesen, 5 lépésben

A legelső lépés, hogy megértsük: a PCOS tüneteinek enyhítése érdekében nem egyik vagy másik megoldás működik önállóan, hanem egymást kiegészítve kell bevetnünk őket!

1. PCOS és stresszmentesítés

Mivel a stressz az elsődleges kiváltó okok és súlyosbító tényezők között szerepel, ezért a PCOS kezelése során a legfontosabb, hogy ellensúlyozzuk!

Jóga, meditáció, légzés és koncentrációs gyakorlatok, alkotótevékenység, bármi jöhet, ami segíti oldani a feszültséget. Habár a PCOS erősen megtépázza a betegek nőiesség érzetét, a női szerepek, a nőiség megélése és elfogadása, csökkentheti még a testi tüneteket is. Ma már pszichodráma csoportok is vannak PCOS-es betegeknek.

2. PCOS és IR diéta

A diétának óriási szerepe van a gyógyulásban! Mivel azonban a policisztás ovárium szindróma összetett állapot, a diéta is egyénenként változhat.

Egy azonban nem a diéta mindig csökkenti a napi szénhidrát bevitelt, redukálja a fehér lisztet, fehér cukrot tartalmazó élelmiszereket az egészségesebb inzulinválaszok miatt és tiltja feldogozott élelmiszerek, illetve a tej fogyasztását a gyulladások minimalizálásáért. A diéta könnyen emészthető, magas rosttartalmú és kiemelkedő tápanyag tartalmú legyen, mert ez támogatja az ösztrogén anyagcserét.

Technikailag ugyanúgy étkezünk, mint inzulinrezisztencia esetén, azaz 6-8 étkezés javasolt naponta. Ez az egyik legjobb módja annak, hogy elkerüljük az inzulincsúcsokat és tehermentesítsük a gyógyulás szempontjából fontos, emésztőrendszer egészét, kiemelten a májat a hormonok miatt.

PCOS kezelése természetesen, 5 lépésben

Itt van néhány reform élelmiszer, melynek fogyasztása különösen ajánlott: 

Másik két diétáról is kimutatták, hogy kifejezetten jó eredmények érhetők el velük a PCOS tüneteinek kordában tartására.

A PCOS kezelése természetesen: PCOS és diéta

2.1. PCOS és a ketogén diéta

A ketogén diéta (csökkentett szénhidráttartalmú és egészséges zsírokat nagyobb mértékben tartalmazó diéta) nagyobb mértékű elhízás esetén, több szempontból is előnyös a PCOS-el küzdő nőknél.

 • A ketogén diéta gyors, biztonságos és hatékony módja a testsúlycsökkentésnek, ez pedig javítja a termékenységen túl a legtöbb PCOS-tünetet.
 • A ketogén diéta eredményeként a szervezet ketonokat használ fel, nem pedig glükózt, így igen erőteljesen javítja az inzulinrezisztenciát is, ami ugye fontos célunk PCOS-ben.
 • A PCOS-ben nagyobb a depresszió kockázata, a ketogén diéta pedig a mentális egészségre is jótékony.

2.2. PCOS és a mediterrán diéta

A mediterrán ihletésű gyulladáscsökkentő étrendben a fő élelmi források:

 • zöldségek,
 • gyümölcsök,
 • szabadtartású, egészségesen táplált állatok húsai,
 • vadon fogott halak (például lazac),
 • magvak (pl. chia, len, kender, mandula és dió)
 • és finomítatlan olajok/zsírok (beleértve kókuszolaj, szőlőmagolaj, kendermagolaj, tökmagolaj).  

Ez a fajta étrend a testsúly csökkenés mellett csökkenti a PCOS metabolikus (anyagcserével kapcsolatos) tüneteit és egyensúlyozza a hormonháztartást.  

3. PCOS és mozgás

A PCOS kezelése során az étrend megreformáláshoz hasonlóan megkerülhetetlen a rendszeres testmozgás. Fontos azonban, hogy próbáljuk megtalálni az egészséges egyensúlyt! PCOS esetén a túl sok, túl megerőltető sem előnyös, hiszen stresszhatásként éli meg a szervezet, ami miatt növekszik a kortizol termelés, és ez elmozdítja a hormonális egyensúlyt a férfi hormonok javára.

A jóga, meditáció, légzéses és koncentrációs gyakorlatok segítségével helyre lehet állítani a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese tengelyt, támogatva a mellékvesét és csökkenteni a stressz hatását.

A PCOS kezelése természetesen: PCOS és mozgás

4. PCOS és alvás

A diéta és a testmozgás mellett fordítsunk hangsúlyt a megfelelő minőségű és mennyiségű alvásra! A policisztás ovárium szindrómában nagyon gyakoriak az alvászavarok, így az ezzel küzdők nagyobb kockázatnak vannak kitéve a mentális problémák és az inzulinrezisztencia kialakulásának. Az alváshiány ugyanis növeli a stresszhormonok (pl. kortizol) szintjét a szervezetben, valamint megváltoztatja az olyan testsúlyt és az étvágyat szabályozó hormonok szintjét, mint az inzulin és a grelin.

Este 10-kor a legjobb lefeküdni. A kortizol este 11-re éri el a legalacsonyabb szintet, a melatonin (az alvás-ébrenlét 24 órás ciklusát szabályozó hormon) hajnali 1-kor a legmagasabbat. Ha 10-kor lefekszel, van idő a mélyalvásra, kialakulhat az egészséges egyensúly a melatonin és a neurotranszmitterek között.

A PCOS-es betegeknél étrend-kiegészítő formájában adott melatoninnal az alvás mellett javítható a petesejtek és az embrió minősége, növelhető az érett petesejtek száma, csökkenthető az elhízás, és javulhatnak a gyulladásos állapotok is, melyek az inzulinrezisztencia kialakulásának hátterében állnak.  

5. PCOS és méregtelenítés

A rendszeres méregtelenítés elősegíti az ovulációt, eltávolítja a toxinokat és a felesleges hormonokat, ezáltal segít helyreállítani a hormonok egyensúlyát. 

Tipp: a folyadékpótlást tisztító, lúgosító italokkal oldjuk meg, mint pl: 

A PCOS kezelése természetesen: PCOS és méregtelenítés

A 3 legfontosabb étrend kiegészítő PCOS-ben

Ha vissza szeretnéd szerezni az irányítást a hormonjaid felett 3 alapvető kiváltó okkal kell szembe szállnod, melyek nem engednek a spirálból: 1. stresszkezelés 2. inzulintöbblet 3. gyulladások.

Mindegyik tényezőre életmódod van a legnagyobb befolyással; ahogy gondolkozol, ahogy eszel és amennyit mozogsz. Ugyanakkor étrenddel igen nehéz, pontosabban szinte lehetettelen kimaxolni a célzott tápanyagokat. Ezeket az étkezéseid dúsítására szánt élelmiszerekkel (vagyis étrend-kiegészítőkkel) tehetsz meg. Az alábbi 3 legfontosabb kiegészítő, a 3 alapvető kiváltó okkal való leszámolásban vesz részt.

1. Növeld a progeszteront! – azaz csökkentsd a stresszt

A policisztás ovárium szindrómás nők progeszteronszintje alapvetően alacsony. Ez azért baj, mert a progeszteron szükséges a normális menstruációs ciklushoz és az embrió megtapadásához. Ugyanakkor a stressz hatására felszabaduló kortizol „ellopja” a progeszteront, ugyanis abból választódik ki, ezzel tovább csökkentve a szintjét. Ez a „progeszteronlopás” pedig további zavarokat és kísérő okoz.

Válassz a stressz ellensúlyozásához adaptogén gyógynövényeket! Egyrészt ellenállóbbá tesznek a stresszel (szorongások, félelmek, düh) szemben és mindezt úgy teszik, hogy nem szedálnak le.

Továbbá természetes progeszteron szintet emelő hatóanyagok, hihetetlenül hatékony termékenységi szuperélelmiszerek, segítenek egyensúlyban az egész neuroendokrin rendszert, a mellékvesék működését, normalizálják a gyulladásos folyamatokat, segítik a megfelelő alvást. És ezen jótékony tulajdonságukkal, hihetetlen támogatást jelentenek a PCOS tüneteinek átfogó enyhítésében.

Kattints ide az 5-féle adaptogén gyógynövényt egyesítő komplexért!

Növeld a progeszteront! – azaz csökkentsd a stresszt PCOS-ben

2. Küzdj az inzulintöbblet ellen!

Amíg a sejtjeid szétrobbannak a glükóztól, nem számíthatsz semmi jóra, hiszen a rendszerbe kerülő extra mennyiség zsírként fog tárolódni vagy a májban zsírmájat okozva, vagy növelve a zsigeri és testi zsírokat. Az inzulinra adott normális reakció hiányát nevezzük inzulinrezisztenciának, eredménye hiperinzulinémia és hiperglikémia. A vérben lévő állandóan magas vércukorszint idővel cukorbetegséggé, ún. "krónikus betegséggé" fejlődik.

A hosszan fennálló emelkedett inzulinszint gyulladást okozó kémiai anyagok és a magas kortizolszint kavalkádját okozza, és növeli számos betegség kockázatát.

Tanulmányok arra a következtetésre jutottak, hogy a mio-inozitol nem csak, hogy felelős az inzulreziszteciáért, de inzulirezisztenciában vagy már cukorbetegségnél nélkülözhetetlen étrendi összetevő, hiszen megzabolázza az inzulint, növeli az inzulinérzékenységet, csökkenti a férfi hormonok szintjét a véráramban, a vércukor panaszokkal járó szövődmények esélyét és ráadásként kiegyensúlyozza a 4 legfontosabb neurotranszmittert (dopamin, a szerotonin, az acetilkolin és GABA), melyek egyensúlya kiemelten fontos testi-szellemi és lelki egészségünkhöz!

A Női egyensúly komplex olyan kiegészítő, amiben természetes (és ez fontos!) mio-inozitolt találunk kombinálva további 7, világszabadalommal védett hormonális egyensúlyért felelős alapvető tápanyaggal. Hozzájárul a szervezet ösztrogén és progeszteron egyensúlyához, a hipotalamusz-hipofízis-petefészek tengely mentén (hormonális visszacsatolás) fejti ki hatását, gyökerénél korrigálva a problémát. a PCOS-t kísérő mentális kockázatok leküzdéséhez, mint a depresszió, kényszerbetegség, pánikbetegség, premenstruációs szindróma (PMS) vagy a súlyosabb premenstruációs diszfóriás rendellenesség (PMDD) vagy akár a szorongás.

Kattints ide a termékért! 

PCOS esetén küzdj az inzulintöbblet ellen!

3. Csökkentsd a gyulladásokat!

A gamma-linolénsav egy igen aktív gyulladáscsökkentő Omega zsírsav, amit autoimmun betegségek esetén is használnak. Esszenciális, vagyis nélkülözhetetlen tápanyag, amit táplálkozással kellene bevinnünk a szervezetbe, de ezt a zsírsavat nagyon kevés élelmiszerben találjuk meg! A legjobban szívódó formáját a ligetszépeolaj nyújtja. Nélkülözhetetlen szereppel bír a gyulladások visszaszorítása mellett a hormonegyensúlyban.

A ligetszépe olaj enyhíti a PCOS-ben jellemző, abnormális hormonális változásokkal járó szövődményeket, és emellett csökkenti az inzulin- és szérumglükózszintet, valamint növeli az inzulinérzékenységet is PCOS-ben. Ráadásul szabályozza az anyagcserét, csökkenti testsúlyt, a zsírsejtek méretét, szükséges a normális agyműködéshez, a csontok egészségéhez, a bőr szépségéhez és egészségéhez, serkenti a haj és a köröm növekedését, és fenntartja a szervezet reprodukciós folyamatait.

Vizsgálták már D-vitaminnal együtt alkalmazva is a PCOS terápia kiegészítésére, mely vizsgálat kimutatta, hogy a D-vitamin és a Ligetszépe olaj együttes kiegészítése a D-vitamin-hiányos, policisztás ovárium szindrómában szenvedő nők körében jelentősen javította a triglicerid-, koleszterin- és össz. glutation szintet (nagyon fontos antioxidáns az oxidatív stresszel szemben).

Kattints ide a termékért! 

pcos-policisztas-ovarium-szindroma-gyulladas-gamma-linolensav.jpg

További 8 hasznos tápanyag PCOS-ben

A leggyakoribb tápanyaghiányok elkerülése szintén fontos PCOS-ben, hogy megállítsuk romboló és építsük a jó élettani folyamatokat, melyek részt vesznek a hormonok kiegyensúlyozásában és a kísérő tünetek csökkentésében. A jó tápláltsági állapot normalizálja a hormonális státuszt, növelve az energiaszinteket és elősegítve a fogyást.

1. Biztosítsd szervezeted megfelelő D-vitamin szintjét!

A policisztás petefészek szindrómában szenvedő nők közel 85 %-a lehet D-vitamin hiányos. Bár a D-vitamin hiány nem közvetlen oka a policisztás ovárium szindrómának, de hozzájárul a PCOS számos tünetéhez, súlyosbítja az inzulinrezisztenciát, az elhízást, összefüggést mutat az alacsony luteinizáló hormon (ez a hormon felel a peteérésért és a sárgatest fejlődésért) szinttel, a magas trigliceridszinttel (vérzsírok egyik fajtája), és a meddőség hátterében is állhat.

Tehát a D-vitamin napi megfelelő bevitelére (4000Ne) érdemes odafigyelni PCOS-ben is, hogy növeljük az inzulinérzékenység, a fogyás sikerességét, lassítsuk vele a petefészek-ciszták képződését, szabályozzuk a menstruációt. Sőt, ha D-vitamin szintünk megfelelő, ezzel csökkennek a gyulladások, az oxidatív stressz (a szabadgyökök és antioxidánsok egyensúlyhiánya), a túlzott koleszterinszint, a magas trigliceridszint és az androgének mennyisége is.

Biztosítsd szervezeted megfelelő D-vitamin szintjét!

2. Szerves szelént és a szerves cinket a pajzsmirigynek

A stressz és az inzulinrezisztencia magas kortizolszintet okoz, ami rendellenességeket idéz elő a szexhormonok és pajzsmirigy hormonok működésében. A megemelkedett kortizolszint következtében a sejtek kevésbé képesek felhasználni az ösztrogént, a progeszteront és a pajzsmirigy hormonokat, és csökkenti a T4 pajzsmirigy hormon inaktív formájának átalakulását az aktívabb, T3 hormonná.

Mivel a pajzsmirigy alulműködés szintén gyakori velejárója a PCOS-nek és súlyosbíthatja az állapotot, illetve a magas kortizolszint szintén csökkenti a sejtek érzékenységét a pajzsmirigy hormonokra, ha Neked alulműködik a pajzsmirigyed, akkor plusz 2 antioxidáns ásványi anyagra; a cink-biszglicinátra és a szerves szelénre is szükséged lesz, hiszen ők a pajzsmirigyhormon felépítői, illetve a nemi hormonok termeléséhez szükséges tápanyagok.

Anatur Tipp! Nézd meg a BioPerine® fekete bors kivonattal dúsított Szelén extrát, melyet nemcsak jó felszívódás, hanem magas biohasznosulás is jellemez. Ez a kettő ugyanis nem ugyanazt jelenti, a biohasznosulás számszerűen fejezi ki azt a tápanyag arányt, amely felszívódik és hozzáférhető a szisztémás hatások kiváltásához. 

Szerves szelént és a szerves cinket a pajzsmirigynek

3. Fogyassz esszenciális zsírsavakat mindennap! 

Beszéltünk már a gamma-linolénsav jelentőségéről PCOS-ben. Ez egy Omega6 többszörösen telítetlen zsírsav, amit érdemes Omega3 zsírsavakkal is megtámogatni. Ezek az ún. PUFA zsírsavak egyensúlyt teremtenek a hormonok között, hatékonyak az inzulinérzékenység javításában, a fokozott szőrösödés enyhítésében, a hajhullás megfékezésében, a peteérés helyreállításában, a menstruáció szabályozásában és a gyulladás mértékének csökkentésében.

Ezek a tulajdonságok segíthetnek enyhíteni a PCOS-sel járó zavarokat, úgymint terméketlenséget, diabéteszt, elhízást, a vérzsírszinteket és a szív és érrendszer védelmét. Az olyan Omega3 zsírsavak, mint az EPA és a DHA a szervezet fontos építőköveiként közreműködnek az általános egészség megőrzésében az egészséges fogantatás létrejöttétől az immunválaszokig. A vadvízi halolaj bővelkedik EPA és DHA Omega-3 zsírsavakban. A halolaj segít csökkenteni a túlzott tesztoszteront, szabályozza a menstruációt, javítja az inzulin érzékenységet és csökkenti a belső gyulladásokat. A legjobb Omega3 forrás még mindig a halolaj!  

Fogyassz esszenciális zsírsavakat mindennap PCOS-ben!

4. Pótold a magnéziumot!

A magnéziumhiány is okozhat inzulinrezisztenciát és hyperinsulinaemát, de pótlásának kedvező hatásait is ismerhetjük, hiszen egy fontos stresszoldó, görcsoldó, lúgosító ásványról van szó. 

Fontos tudni, hogy ha a magnézium nem is célzott tápanyag bizonyos betegségekben, hiánya mégis megakadályozza a gyógyulási folyamatokat, így magnéziumpótlásra gyakorlatilag mindig és mindenkinek szüksége van. De policisztás ovárium szindróma esetén kiváltképp, ugyanis ilyenkor a magnézium szint jelentősen lecsökken.  

5. Egyél több rostot!

A rostok háromféle módon is segítenek PCOS-ben. Először is, lelassítják a cukor emésztési sebességét a szervezetben, így nem termelődik hirtelen rengeteg inzulin. Másodszor: a rostok elősegítik az egészséges ösztrogén anyagcserét, ami csökkenti a megemelkedett androgénszintet. Harmadszor: csökkentik a szorongásokat és javítják a hangulatot a bél mikrobióta egyensúlyának támogatásával. 

A prebiotikus rostanyagok a legkiválóbb rostforrások, kisöprik a felesleges ösztrogént, segítik a bélflóra bélbaktériumait gyarapítani, és mint az a legújabb kutatásokból ismerté vált; a bélflóra mikroorganizmusai oda-vissza kommunikálnak az aggyal, szabályozzák immunrendszerünk válaszait és mentális viselkedésünket is, ami PCOS-ben egy igen kellemetlen tényező.

Pótold a magnéziumot és egyél több rostot!

6.  Csökkentsd a tesztoszteront anti-androgén hatású gyógynövénnyel!

A fűrészpálma blokkolja az 5-alfa-reduktáz aktivitását, és csökkenti a tesztoszteron átalakulását DHT-vá (dihydrotestosterone). Ezáltal nőknél csökken a felesleges testszőr képződés, viszont a ritkuló haj könnyebben nő vissza. A fűrészpálma segít a méhnyálkahártya megvastagodás, valamint a hormonális akné tüneteinek megelőzésében is, erősíti a pajzsmirigyet, és csökkenti a belső gyulladásokat. 

A természetgyógyászok gyakran fűrészpálmát ajánlanak PCOS esetén, mivel segít helyreállítani a hormonok egyensúlyát, és segít az anyagcsere egyensúlyban tartásában. Fogyassz napi 320 mg standardizált fűrészpálma kivonatot 3 hónapon keresztül.  

7.  Elő a célzott antioxidánsokkal!

A zöld teában van egy értékes polifenol, ami röviden EGCG névre hallgat (epigallocatechin-3-gallate) . Ez az antioxidáns véd az oxidatív stressztől, amit az anyagcserefolyamatok melléktermékei a szabad gyökök idéznek elő. A PCOS komplex anyagcserezavar, ami együtt jár az antioxidánsok és szabad gyökök egyensúlyának zavarával is.

Az EGCG részt vesz a mitokondriumok – a sejtek úgynevezett erőművei - közötti interakcióban védve a jó sejteket és gátolva a degeneratív sejtelváltozásokat, miközben segít a sejtek receptorainak felismerni az inzulint, csökkenteni a gyulladásokat, az étvágyat és a zsigeri zsírok mennyiségét.

PCOS - Elő a célzott antioxidánsokkal!

8. Fitoösztrogének vagy xeno-ösztrogének? Ismerd a különbséget!

A fitoösztrogéneknek (olyan térszerkezetű növényi vegyületek, mint a női nemi ösztrogén, de nincs ösztrogén mellékhatásuk) kiegyensúlyozó hatásuk van, hiszen, ha a vérben az ösztrogén szintje alacsony, akkor ösztrogénhez hasonló hatást váltanak ki, ha viszont magas, akkor anti-ösztrogén hatás keletkezik.

Természetes és jó minőségű fitoösztrogén forrást kínál a Görögszéna kivonata, melyről be is bizonyosodott, hogy PCOS-ben szenvedőknél, javítja az inzulinérzékenyséket, csökkenti a petefészek ciszták számát és méretét, valamint rendezi a menstruációs ciklust.

Megjegyzés: Amit viszont kerülni kell, azok az úgynevezett Xeno-ösztrogének, amiket idegen ösztrogénnek is neveznek. Olyan mesterséges vegyületek, melyek a szervezetbe bejutva (bőrön, orr vagy más nyálkahártyán, emésztőszervrendszeren keresztül) képesek nagyon erős káros ösztrogénhatást kiváltani. Előfordulhatnak kozmetikumokban, hajfestékekben, körömlakkokban, az acetonban, mosószerekben, öblítő szerekben és vegyszerekben stb.  

PCOS esetén különösen érzékeny a szervezet a XENO-ösztrogénekre!

Fitoösztrogének vagy xeno-ösztrogének? Ismerd a különbséget!

Cselekvési terv PCOS esetén

 • Indítsd a reggelt 5 gramm (1 teáskanál) prebiotikus rosttal 
 • Reggeli-ebéd és vacsora közben 1-1 kapszula Ligetszépe olaj.
 • Reggeli után 1 kapszula Stress Control-R
 • Napi 3,37 g Női egyensúly por (4 púpozott adagolókanálnak megfelelő mennyiség), a nap bármely szakában, 1 dl vízzel elfogyasztva (ízlés szerint több vízzel).

120 napos kúra után jönnek a következő tápanyagok.

A kúraidő itt is 120 nap, mely után visszatérhetsz az első kúrához, ha szükséges.
 

Összegzés

PCOS-ben a hormonszintek eltorzulnak, az inzulin mennyisége meghaladja az egészséges szintet, ami nagy mértékű férfi hormon termelődést idéz elő a női szervezetben. Ez a folyamat számos kísérő tünettel párosul, mint rendszertelen, abnormális vagy hiányzó menstruáció, csökkent termékenység, túlsúly, lipid eltérések, inzulinrezisztencia, cukorbetegség, pajzsmirigy panaszok, aknék, szőrösödés, hajvékonyodás, férfias típusú kopaszodás.

Szerencsére a PCOS tünetek jól kezelhetőek és bátran elindulhatsz a visszaúton, amennyiben megtörténik az életmódváltás! - melynek részei a diéta, a testmozgás, a lelki okok felderítése és a célzott kiegészítők. 

Nézz körül a webáruházunkban

Mikronizált Lepkeszegmag (görögszéna) tabletta.

4 125 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 4 125 Ft
Vegán magnézium + aktív B6-vitamin. Világszabadalommal védett magnézium-biszglicinát Natur Tanya® Akció
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.