Főmenü Termékeink
Blog

10 dolog, amire jó a fermentált papaya

Szerkesztő: Somogyi Rita

Ha ezt elolvasod, Te is fermentált papayát akarsz majd!

Habár ez az egzotikus gyümölcs hazánkban még nem olyan ismert, mint például a gránátalma,  a népszerűsége folyamatosan felfelé ível. És nemcsak azért, mert finom, hanem mert a papaya fogyasztása számos pozitív egészségügyi előnnyel jár. Hát még akkor, ha a papayát erjesztett (fermentált) formájában fogyasztjuk. Vess csak egy pillantást erre a listára!

papaya-hatasa-mire-jo-fermentalt-gyumolcs.jpg

Mire jó a papaya?

A papaya gyümölcse nem csak finom, de rostban, fehérjében, aminosavakban, A-, B-, C- és E-vitaminban, kalciumban, vasban, szerves savakban és enzimekben is gazdag. Ugyanakkor a nálunk kapható érett gyümölcsök kedvező élettani hatásai sajnos szinte egyáltalán nem tudnak érvényesülni a hosszú utazási idő miatt.

Ha megteheted, hogy frissen fogyasztod a papayát, például Mexikóban, akkor persze rendben, hiszen olyan táplálkozással kapcsolatos problémák esetén is működhet, mint amilyen emésztési problémák, a hasi fájdalmak, székrekedés, puffadás, gyulladások vagy akár az aranyér. 

Ha azonban nem vagy olyan szerencsés, hogy egy trópusi országban élj, a legjobb, amit tehetsz, hogy papaját fermentálva fogyasztod!

Fermentálással (erjesztés) plusz előnyökkel gazdagodik a papaya

Fontos, hogy fermentálásnál egyszerre használják fel a gyümölcs húsát, a papaya héját és magjait, melyek nagy fitokémiai értékkel bírnak, így ezek sem vesznek kárba. 

Másrészt az erjesztett papaya nem csak megőrzi a papaya értékes tápanyagait, de az erjesztés új élettanilag kiemelkedő antioxidáns vegyületeket is létrehoz, melyek kifejezetten előnyösek olyan gyomor és bélrendszeri panaszok esetén, mint a reflux, a túl sok vagy túl kevés gyomorsav, továbbá jót tesznek az immunitásnak, a bőr szépségének és gátolják sejtjeink öregedését.

A fermentált papaya10 legfontosabb hatása

1. A fermentált papaya hasznos probiotikumokat tápláló hatása a bélflórára

Amikor fermentálják a papayát, akkor olyan bioaktív anyagok keletkeznek, amelyek táplálják a bélflóra hasznos bélbaktériumait és megfelelő környezetet (pH) biztosítva megnöveli élettartamukat is. A hasznos baktériumok fölénybe kerülése, visszaszorítja a patogéneket (kórokozó baktériumok), így jobb lesz az emésztés, az immunegészség és még a mentális egészség is javul.   

2. A fermentált papaya székrekedés és puffadás elleni hatása az emésztésre

A papain egy fehérjebontó (ún. proteáz) enzim, ami a nehezen bontható fehérjerostokat kisebb elemekre (peptidek, majd aminosavak) bontja. Ennek köszönhetően az ételek emésztése könnyebbé válik, és csökkenhetnek az olyan emésztőrendszeri kellemetlenségek, mint amilyen a hasmenés vagy éppen a székrekedés és a puffadás, felfúvódás.

3. A fermentált papaya természetes savnormalizáló hatása a refluxra

Az emésztő enzimekben gazdag erjesztett papaya (mint amilyen az előbb említett papain vagy a zsírbontó lipáz), segítik az ételek emésztést. Mindez természetes savnormalizálóként is hat, ami segíti visszabillenteni a gyomrot az egyensúlyi állapotába. Így a fermentált papaya akkor is segít, ha túl sok vagy túl kevés a gyomorsav termelődés. Sajnos a refluxot mindkettő kiválthatja!

4. A fermentált papaya egyensúlyteremtő hatása a gyomor egészségére

A papaya fermentálása során keletkező bioaktív vegyületek úgy is segítenek fenntartani az egyensúlyt a gyomorban és a bérendszerben, hogy táplálják a nagy energiaigényű gyomor és bélnyálkahártya sejtjeit. Ezzel visszaszorítva a cölikália tüneteit, a gyulladásokat és megelőzve olyan bélrendszeri degenerációt, mint az áteresztő bélszindróma.

5. A fermentált papaya hatása a gyulladásokra, ízületi gyulladásokra

A fermentáció során a polifenolok kisebb molekulatömegű, és ennek következtében fokozott terápiás aktivitású vegyületekké alakulnak, melyeknek erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásuk van. Ez nem csak emésztőrendszeri gyulladásoknál különösen hasznos, de még ízületi gyulladásoknál is bevethető.

6. A fermentált papaya öregedésgátló hatása, külsőnkre és belsőnkre

Az erjesztett papaya kutatásokkal alátámasztott anti-aging terápiás tápanyag, melynek egyszerre van köze az antioxidáns vegyületek szabad gyök semlegesítő és sejtvédő tulajdonságaihoz, a sejtek DNS védelméhez és a telomerek hosszának növekedéséhez. Mindez nem csak a korai bőröregedés, de a szervi megbetegedések megelőzésében is főszerepet játszik.

A papaya hatása: ez a 10 a legfontosabb!

7. A fermentált papaya hatása a fogyásra, testsúlycsökkentésre

A fermentált papaya felgyorsítja az emésztést és tehermentesíti a májat, enzimjei pedig fokozzák az anyagcserét, ezzel közvetlenül támogatja a testsúlycsökkentést. Egy egészséges gyomor és bélrendszer pedig több salakanyagot választ ki, és több tápanyagot képes visszajuttatni sejtjeinkhez, amivel még hatékonyabbá válik a fogyás folyamata.

8. A fermentált papaya immuntámogató hatása az immunegészségre

A fermentált papaya immunstimuláló és antioxidáns tulajdonságait a 80-as évek végén a híres francia immunológus, Luc Montaigner is bizonyította. Ez elsősorban a papaya fermentálása közben keletkezet vegyületeknek köszönhető, melyek táplálják a bélmikrobiomot, ahol az immunrendszer sejtjeinek 70%-a található.

9. A fermentált papaya védő hatása az utazási betegségekre

Különösen az egzotikusabb tájakon tett utazások során találkozhat szervezetünk olyan, számára addig ismeretlen kórokozókkal vagy akár csak szokatlan élelmiszerekkel, amik kikezdhetik emésztőrendszerünk teherbírását. A fermentált papaya fogyasztása segít abban is, hogy ezek a kellemetlenségek elkerüljenek, és hogy ne egy mosdóban teljen a nyaralásunk.

10. A fermentált papaya élősködőellenes hatása

A fermentált papaya segít kordában tartani az olyan ártalmas élősködő mikroorganizmusok mennyiségét, mint az E. Coli, a Candida gomba és a Helicobacter pylori. Ezek a kórokozók főszerepet játszanak a gyomor és bélgyulladások, felszívódási zavarok, bélmikrobiom egyensúly elvesztésében és a degeneratív betegségek megjelenésében. A H. pylori -t a WHO I. típusú rákkeltőnek minősítette 2014-ben.

Fogyassz Te is fermentált papayát a gazdagabb élettani hatásokért!

Egyre többen fedezik fel maguknak a fermentált ételek egészségmegőrzésben betöltött jelentős szerepét. A fermentálás során új tápanyagok és vegyületek keletkeznek, éppen ezért, a fermentált élelmiszer élettani hatásokban jóval gazdagabb, mint az az élelmiszer, amiből készült.

Ugyanakkor a fermentálás történhet speciális DNS törzsazonosított mikroorganizmusokkal is, szabályozott hőmérséklet, pH és oxigén mennyiség mellett. Az így készült papaya ferment új és terápiás vegyületekben lesz gazdag, melyek célzottan vesznek részt olyan terápiákban, ami a gyomor, a bélrendszer, az immunrendszer, a sejtek és az anti-aging kezeléseket célozzák.

A papaya fogyasztásának 10 előnye

Fogyasszuk minél több fermentált élelmiszert és kiegészítőt!

Nézz körül a webáruházunkban
Ferzym® kapszula DUOPACK -10% kedvezménnyel Akció

Ferzym® kapszula DUOPACK -10% kedvezménnyel

7 740 Ft
6 966 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 6 966 Ft
Ferzym® ampulla DUOPACK -10% kedvezménnyel Akció

Ferzym® ampulla DUOPACK -10% kedvezménnyel

8 272 Ft
7 445 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 7 445 Ft
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.