Ha a bélflóra egészségesen működik, fel sem tűnik. Viszont ha nem, akkor olyan patáliát csap a szervezetedben, hogy csak kapkodod a fejed, mitől lett ennyi bajod! A tünetek ezerfélék, de az alábbiak közül minél több vonatkozik rád, annál gyorsabban állítsd helyre a bélflóra-egyensúlyt a szervezetedben.

Mi boríthatja fel a bélflórád egyensúlyát? Fertőzés, antibiotikumos kezelés, helytelen táplálkozás, stressz, életviteli gondok. Minden, ami miatt a jótékony probiotikumok, prebiotikumok száma lecsökken, és a helyükön teret nyerhetnek a kórokozó mikrobák, patogének. Ezek pedig jó nagy felfordulást okoznak, pláne, hogy közben a természetes védekezőképességed is egyre gyengül. Ez utóbbiért ugyanis az immunrendszered felel, aminek 70%-a a bélrendszerben található. Az egyetlen módszer, amivel helyrehozhatod a károkat, ha megfelelő szinbiotikumokat szedsz!

belflora-puffadas-probiotikum-prebiotikum-candida-termeszetes.jpg

A bélflóra egyensúly-vesztettsége szinte valamennyi szervünk működésére kihat a bőr felszínétől a keringési folyamatokig, az immunvédelmen át az idegrendszerig. Számos komoly betegség hátterében a bélflóra károsodása áll: gyomorfekély, IBS, Crohn-betegség, vastagbélgyulladás, epe, máj és hasnyálmirigy betegségek, bélrendszeri daganatok.

8 intő jel, hogy felborult a bélflóra-egyensúlyod!

 1. Makacs, gyulladt, ekcémás foltok, viszkető piros göbök jelentkeznek újra és újra a kézfejeden, az alkarodon, vagy a tested más bőrfelületén.
 2. Újult erővel térnek vissza kamaszkorod rég elfeledett pattanásai, mitesszerei.
 3. Váratlanul fellángoltak, felerősödnek az allergiás tüneteid, s nem csak a régiek: olyan dolgokra is allergiás vagy, amelyekre korábban nem.
 4. Nem tudsz mit kezdeni a hajaddal: fénytelen, töredezett, hullik és kiirthatatlanul korpás.
 5. Megtudod, mi az, hogy emésztőrendszeri panaszok: fokozott bélgáz-képződés, puffadás, kellemetlen hasi görcsök, székrekedés, hasmenés.
 6. Általános levertséget tapasztalsz, rossz a közérzeted, ingerlékeny vagy – olykor ez az első általános jel, ami megelőzi a konkrétabb ráutaló tünetet.
 7. Candida vagy más gombás fertőzések támadnak meg.
 8. Egyes betegségek utáni elhúzódó lábadozás


Mi a teendő? Egyél baktériumokat!

Állítsd helyre a bélrendszered felborult bélflóra egyensúlyát prebiotikumok és probiotikumok pótlásával, azaz szinbiotikumokkal >>> Ezek nem akármilyen baktériumok. Csakis olyanok, amelyek hasznosak, sőt, elengedhetetlen fontosak a szervezetünknek. Két fajtájuk is van:

1. Probiotikumok. Ők azok, akik a belekben közvetlen módon befolyásolják a jelenlétükkel (vagy annak hiányával) az emésztésed, a közérzeted, az egészséged és a szépséged.
2. Prebiotikumok. Hatásuk közvetett, mégis elengedhetetlenül fontos. Ők jelentik ugyanis az éltető táplálékot a probiotikumok számára. A prebiotikumok hatására a gyenge probiotikus törzsek erőre kapnak, elszaporodnak.

Mindig olyan bélflóra építőt válassz, ami a probiotikumok mellett tartalmaz prebiotikum-rostokat is, mert ez az egyedüli csodamanna, amitől a probiotikus törzsek biztosan sokasodnak, kolonizálódnak. Csakis az ő segítségükkel gondoskodhatsz a neked való, rád egyedileg jellemző összetételű bélflórád erejéről.


Tehát mindenkinek más a bélflórája?

Igen. Egyedi, ahogy az ujjlenyomatod is. Épp ezért senki nem tudja pontosan megmondani, hogy a tiéd mely probiotikum törzsekből állt azelőtt, hogy leromlott, megritkult. (Az anyatejtől kezdve a környezeti tényezőkig ezer dolog formálta ki a rád szabott bélflórád még gyerekkorodban.) A jó hír viszont az, hogy bármennyire is tizedelődtek meg a probiotikum törzseid az idők során, a prebiotikumok, és a legfontosabb probiotikumok kombinációja segíthet újraépíteni. Azért ajánlottam az előbbi szinbiotikumot rá, mert ez ilyen!


Vészjelek? Irány az orvos!

Természetesen a panaszok és tünetek értékelése mindig az orvos feladata. Ha ezeket a vészjeleket tapasztalod, akkor végképp egy dolgod van: fordulj mielőbb háziorvoshoz, vagy gasztroenterológus szakorvoshoz:

 • váratlan, indokolatlan fogyás,
 • fokozódó és éjszaka jelentkező hasi fájdalom, puffadás
 • a korábbi panaszok felerősödése, jellegének megváltozása,
 • véres vagy fekete széklet,
 • hányás,
 • nyelési zavar!