Főmenü Termékeink
Blog

A B12-vitamin hiány 10 oka, és a B12-vitamin hiány 13 tünete

A B12-vitamin hiány 10 oka és 13 tünete!

Van egy tévhit a B12-vitaminról, ami arról szól, hogy amíg a vegánok nem, addig a húsevők megfelelő mennyiségű B12-höz jutnak. Van egy rossz hírünk, tanulmányok kimutatták, hogy a nyugati világban minden 4. embernek alacsony szinten vagy határértéken van a B12-szintje, függetlenül a követett étrendtől. Mutatjuk azt a 10 okot, ami B12-vitamin hiányt okoz, és azt a 13 tünetet, ami B12-vitamin hiányához köthető!

A B12-vitamin hiány 10 oka és 13 tünete!

10 ok, ami B12-vitamin hiányt okoz

1. B12-VITAMIN HIÁNY ÉS TALAJKIMERÜLÉS

A B12 termelődéséhez talajbaktériumok és kobalt ásvány szükséges, melyek mennyiségét az intenzív földművelés csökkentette. Megváltoztak az állattartási körülmények is, így az állatok vagy nem, vagy csak csökevényesen képesek a B12-vitamin előállítására.

A hús, tojás és tejtermékek azért tartalmazzák a B12-őt, mert a haszonállatok is kiegészítésként kapják, így pedig az emberek is, közvetve jutnak B12-vitaminhoz.

2. B12-VITAMIN HIÁNY ÉS ÉTKEZÉS

B12 hiányához vezet a tipikus nyugati táplálkozás, például a magas napi szénhidrát fogyasztás, a feldolgozott tápanyagokban silány élelmek, és adalékanyagok.

Az emésztőrendszer egészségére amúgy is nagyon káros hatással van a nagymértékben feldolgozott, cukrozott élelmek fogyasztása és az ebből adódó felszívódási zavarok, tápanyag veszeteséggel járnak, ami alól a B12 sem kivétel.

10 ok, ami B12-vitamin hiányt okoz

3. B12-VITAMIN HIÁNY ÉS INTRINZIK FAKTOR 

Ha mégis felvennénk élelmiszerekkel valamennyi B12-vitamint, akkor jön egy újabb fogalom, az intrinzik faktor, ami egy gyomorban termelődő fehérje, és ami nélkül nem szívódik fel a B12-vitamin.
Az intrinzik faktor azonban nem termelődik, ha nem egészséges a gyomor (lásd lejjebb), illetve akkor sem, ha olyan autoimmun betegséggel élünk, ami a gyomorban lévő intrinzik faktort termelő sejteket támadja meg. Ilyenkor alakul ki a B12-vitaminhiányos vérszegénység egy típusa, az ún. vészes vérszegénység.

4. B12-VITAMIN HIÁNY ÉS ALACSONY GYOMORSAVSZINT

Akkor sem termelődik az intrinzik faktor amikor kevés a gyomorsav, mivel a B12 felszívódásához szükséges fehérje termeléséhez, optimális mennyiségű gyomorsav mennyiség szükséges.

Az alacsony gyomorsavszint jellemző vegánokra, vegetáriánusokra, az idősebb korosztályra és azokra az emberekre, akik nagyon aktív és stresszes életet élnek, antibiotikumokat vagy antacidokat fogyasztanak.

5. B12-VITAMIN HIÁNY ÉS GYOMORBETEGSÉGEK

A gyomor megbetegedései és a gyomor nyálkahártyájának súlyos károsodása (Helicobacter pylori fertőzés, túl kevés vagy túl sok gyomorsav, reflux, krónikus gyomorhurut) vagy a gyomrot érintő csonkító műtétek, ahol eltávolításra került a gyomor azon része, ahol az intrinzik faktor termelődik, szintén B12-vitamin hiányához vezetnek.

Mivel a húsban található B12-vitamin állati fehérjéhez kötődik, a gyomorsav az, ami feloldja a kötést és felszívhatóvá teszi a B12-őt. Az étrend-kiegészítőkben található aktív B12 formáknál ez nem áll fenn, így ezek nagyon könnyű.

B12-vitamin hiány és intrinzik faktor

6. B12-VITAMIN HIÁNY ÉS VÉKONYBÉL BETEGSÉGEK

A B12 felszívódásához ezen felül szükség van egészséges vékonybélre is. A vékonybél megbetegedései (SIBO, IBS, lisztérzékenység, Crohn) vagy az olyan műtétek, melyek a vékonybél utolsó szakaszát távolítják el, szintén B12-vitamin hiánnyal párosulnak.

SIBO esetén bélbaktériumok kerülnek és szaporodnak el a vékonybél felső szakaszában, ilyenkor ezek a rossz baktériumok használják fel a B12-vitamint saját céljaikra ahelyett, hogy hagynák a szervezetnek felszívni.

7. B12-VITAMIN HIÁNY ÉS STRESSZ

A stressz ellopja a B12-vitamint, mert ilyenkor adrenalin termelődik, amihez nélkülözhetetlen a B12. Ugyanez történik, ha traumát kell átéljünk.

Másrészt ilyen pszichés állapotokban kevés lesz a gyomorsav is, amikor ugye nem termelődik az intrinzik faktor.

8. B12-VITAMIN HIÁNY ÉS ÉLVEZETI SZEREK

A túlzott alkoholfogyasztás jelentősen csökkenti a B12-vitamin felszívódását, és kimeríti a szervezet raktárait is, melynek helyszíne a máj.

A B12-vitamin felszívódást csökkenti a cigarettafüstben található nitrogén-oxid is, így gyakorlatilag elfüstöljük a B12-öt.

A cigaretta és az alkohol B12-vitamin hiányt okoz

9. B12-VITAMIN HIÁNY ÉS KOR

Az 50 feletti korosztálynál, a felszívódás a kor előre haladttával folyamatosan csökken. Ahogy öregszünk, úgy gyengül az emésztőrendszer egészsége. Alacsonyabb lesz a gyomorsav szint és így csökken az intinzik faktor termelés, ami befolyásolja a B12 vitamin felszívódását, tárolását és későbbi biohasznosulását.

Az öregedéssel együtt járó számos társbetegség is csökkenti a B12-vitamin szintjét és bélben való biológiai hozzáférhetőséget. Amennyiben ezt nem kezelik, a B12 hiánya visszafordíthatatlan idegkárosodáshoz, agysorvadáshoz vezet és kognitív hanyatlást eredményez.

10. B12-VITAMIN HIÁNY ÉS GYÓGYSZEREK

A B12-vitamin szintjét csökkentik bizonyos gyógyszerek (savlekötők, metformin, antibiotikumok és antacidok), és betegségek (cukorbetegség) is.

A B12 szint mérésének a legbiztosabb módja a homocisztein szint ellenőrzése. A magas homocisztein szint sűríti a vért, ez magas vérnyomáshoz, szívrohamhoz és sztrókhoz vezet. Az emelkedett homocisztein szint érkárosodás, kognitív zavarok, neurológiai szövődmények kiváltója. 

B12-vitamin hiány gyógyszerek és kor

Milyen tüneteket okoz a B12 hiánya?

Mivel a B12-vitamin számos biokémiai folyamat részese a sejtekben és szövetekben, nem meglepő, hogy alacsony szintje vagy hiánya, sokféle tünettel jelentkezik. A leggyakoribb tünetek a szellemi és fizikai fáradtsággal kapcsolatosak.

Például nem tudunk koncentrálni, zavarodott lehet a gondolkodásunk és felüti fejét a feledékenység. A B12-vitamin alacsony szintje romló memóriával, a koncentráció és ítélőképesség romlásával, rossz hangulattal, ingerlékenységgel, fejfájással és migrénnel párosulhat.

A B12-vitamin hiányának 13 tünete 

 1. Krónikus fáradtság, energiahiány, nagyon hamar történő kifáradás
 2. Egyensúlyi és koordinációs zavarok, szédülés, zavarodottság
 3. Ingerlékenység, gyakori hangulatingadozás, depresszió
 4. Koncentráció zavara, feledékenység, memóriavesztés, időskori demencia 
 5. A kezek és a lábak zsibbadása, izomgörcsök és izomgyengeség
 6. Gyors pulzus, szívdobogásérzés
 7. Bőrelszíneződések: a bőr elsötétedik, vagy sápadt vagy sárgának látszik
 8. Jellegzetes, a sárga és a kék színt érintő színvakság
 9. Nyelvgyulladás, fájó, gyulladt, égő és érzékeny nyelv
 10. Alacsony fehér- és vörösvérsejt szám, alacsony vérlemezke szám
 11. Hasmenés
 12. Terméketlenség
 13. Magas homocisztein szint

B12-vitamin hiányra gyanakszol? Válaszd a B12 aktív formáit!

Nagyon sok inaktív B12 kiegészítő található a piacon, melyeket a szervezetnek több lépcsőben kell alakítania, így kétséges lehet biohasznosulásuk, ellenben az aktív B12 formákkal.

Nézz körül a webáruházunkban
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.