Főmenü Termékeink
Blog

9 ÉRV a rostfogyasztás mellett

Szerkesztő: Somogyi Rita

Egyél rostot a jó közérzetért!

„Ügyelj a rostfogyasztásra!” –  ha diétába fogtál, ezt a tanácsot biztosan Te is hallottad már. Érdemes megfogadni, hiszen ma már tudjuk, hogy a magyar lakosság rostbevitele elmarad az ajánlott 25 g-os értéktől, és a rostszegény táplálkozás számos emésztőrendszeri panasz előidézője lehet. Olvass tovább, hogy megtudd, mi mindenre van hatással a rostbevitel, és mutatunk két nagyszerű rostforrást is!

9 ÉRV a rostfogyasztás mellett

Mi a rost, és miért fontos, hogy együk?

A rostok olyan növényi eredetű szénhidrátok, melyeket nem tudunk megemészteni. Két fajtájuk van: a vízben oldódó és a vízben oldhatatlan rostok. Mindkettőnek más-más „feladatai” vannak, ami a közös bennük, hogy létfontosságú napi fogyasztásuk.

Az oldható rostok elsősorban a koleszterinszintre, a vércukorszintre vannak jó hatással, de bélflóránk egészségéhez is hozzájárulnak, mivel erjedésük során táplálják a bélflóra hasznos baktériumait. Ilyen rostforrás pl. az alma, a zab, a borsó, a bab.

Az oldhatatlan rostok áthaladnak a tápcsatornán, anélkül, hogy felszívódnának. Teltségérzetet okoznak, növelik a bélsár mennyiségét. Ilyen oldhatatlan rostforrás pl. a teljes kiőrlésű termékek, a kuszkusz, de zöldségek közül a sárgarépa és az uborka is.  

Az általános ajánlás szerint a napi rostszükséglet 25-30 gramm, mely egészségi állapotunk függvényében növekedhet. A napi rostbevitel ideális esetben 3:1 arányban tartalmaz oldható és oldhatatlan rostokat.

ANATUR Tipp! Megnövekedett rostfogyasztás mellett ügyelj a bőséges folyadékbevitelre is, hiszen a rostok csak vízzel együtt tudják kifejteni hatásukat, melyeket az alábbi 9 pontban összesítettünk!

Mi a rost, és miért fontos, hogy együk?

9 ok, ezért egyél több rostot!

1. Javítja a tápanyagok felszívódását

2.Megköti a rossz koleszterin egy részét, így csökkenti a koleszterinszintet

3. Csökkenti a vastagbél és végbél betegségek kialakulásának valószínűségét

4. Lassítja a cukor felszívódását, így csökkenti az inzulinreakciót

5. A vízben nem oldódó rostok teltségérzetet okoznak a gyomorban, így megtámogatják a fogyókúrát

6. A megfelelő rostfogyasztás lazítja a székletet, gyorsítja az emésztést, aranyér betegségben szenvedő egyének számára különösen fontos

7. A rostbevitel elengedhetetlen bélflóránk egészségéhez, ami immunrendszerünk egészségének 70 %-át adja

8. Csökkentik a belek gyulladásait

9. Csökkentik az epekő kialakulásának kockázatát

9 ok, ezért egyél több rostot!

5 jel, hogy kevés rostot eszel

  • Székrekedés
  • Gyakori puffadás
  • Evés után hamar jelentkező éhségérzet
  • Állandósult fáradtság
  • Ok nélküli hízás

Növeld meg a rostbevitelt egyszerűen!

A Cotifibra ivótasak 7000 mg prebiotikus rostot tartalmaz, mely táplálja a bélflóra hasznos baktériumait, és fedezi a napi rostszükségletet is.

Olvass róla bővebben! >>> 

IBS-ed, SIBO-d van? Akkor a Cotifibra helyett az indiai guarbabból készült gyomorbarát vegán rostot válaszd! A szabadalommal védett, enzimekkel hidrolizált, fermentálással előállított teljesen természetes, galaktomannán típusú élelmi rost a Monash Egyetem LOW FODMAP tanúsítványával rendelkezik, fogyasztása nem jár székrekedéssel, hasmenéssel, hasi diszkomfortérzettel.

Olvass róla bővebben! >>>

Nézz körül a webáruházunkban
VEGÁN BÉLRADÍR PLUSZ DUOPACK -10% kedvezménnyel Akció
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.