A rostok olyan növényi eredetű szénhidrátok, melyeket nem tudunk megemészteni. Két fajtájuk van: a vízben oldódó és a vízben oldhatatlan rostok. Mindkettőnek más-más „feladatai” vannak, ami a közös bennük, hogy létfontosságú napi fogyasztásuk.
Az oldható rostok elsősorban a koleszterinszintre, a vércukorszintre vannak jó hatással, de bélflóránk egészségéhez is hozzájárulnak, mivel erjedésük során táplálják a bélflóra hasznos baktériumait. Ilyen rostforrás pl. az alma, a zab, a borsó, a bab.
Az oldhatatlan rostok áthaladnak a tápcsatornán, anélkül, hogy felszívódnának. Teltségérzetet okoznak, növelik a bélsár mennyiségét. Ilyen oldhatatlan rostforrás pl. a teljes kiőrlésű termékek, a kuszkusz, de zöldségek közül a sárgarépa és az uborka is.
Az általános ajánlás szerint a napi rostszükséglet 25-30 gramm, mely egészségi állapotunk függvényében növekedhet. A napi rostbevitel ideális esetben 3:1 arányban tartalmaz oldható és oldhatatlan rostokat.
ANATUR Tipp! Megnövekedett rostfogyasztás mellett ügyelj a bőséges folyadékbevitelre is, hiszen a rostok csak vízzel együtt tudják kifejteni hatásukat, melyeket az alábbi 9 pontban összesítettünk!