Főmenü Termékeink
Blog

7+1 érdekes tény a folsavról, amit feltétlenül tudnod kell!

Címkék: Vitaminok
Szerkesztő: Somogyi Rita

Tudj meg mindent a folsavról, az örömvitaminról!

A B9 vitaminként is ismert folsav részt vesz a vérképzésben, felel a normál idegműködésért, a jó közérzetért, és alapvitaminnak számít akkor, amikor eljön a babatervezés ideje. Összegyűjtöttünk további 7+1 érdekes tényt, amit mindenképpen jó, ha tudsz a folsavról, az örömvitaminról.

Tudj meg mindent a folsavról, az örömvitaminról!

1, A folsavat örömvitaminnak is nevezik.

Nem véletlenül kapta a folsav ezt az elnevezést, hiszen a hiánya könnyen hangulatingadozást, apátiát és depressziót idézhet elő. Kevés folsav esetén ugyanis csökken a szerotoninszint az agyban.

2, A folsav az esszenciális vitaminok közé tartozik.

Ezt azt jelenti, hogy feltétlenül szükség van rá a testünk normál működéséhez, de nem tudjuk előállítani, vagyis kívülről kell bevinnünk.

Anatur Tipp! A napi folsav bevitelünket folsav tartalmú étrend-kiegészítőkkel könnyen pótolhatjuk.

A Natur Tanya® folsav tablettájával napi 800 mcg folsavhoz juthatunk.

3, A folsav neve levelet jelent.

A folsav nevét a latin „folium” szóból kapta, amely azt jelenti: levél. Ennek pusztán az az oka, hogy elsődleges forrásai a leveles zöldségek (brokolli, karfiol, káposzta, spenót, de a spárga és a hüvelyesek is).

4, A folsav alapvető tápanyag terhesség esetén. De tudjuk, hogy miért?

Azt tudjuk, hogy babatervezéskor meg kell növelni a folsav bevitelt, de vajon azt is tudjuk, hogy miért van rá szükség? Azon túl, hogy a folsav részt vesz a sejtek örökítőanyagának, vagyis a DNS és RNS-nek a szintetizálásában, hozzájárul a magzat gerincében az idegcső záródáshoz, és szerepet játszik a sejtosztódásban is.

5, A folsav egy hőre érzékeny vitamin.

Mivel a vitamin hőre érzékeny , ezért ételeink túlfőzésekor jelentősen csökkenthetjük azok folsav tartalmát.

6, Folsav és ínybetegségek.

A Q10 és a C-vitamin mellett folsavval kezelhetőek bizonyos ínybetegségek, például az olyan ínygyulladás, ami a fenitoin  mellékhatásaként jelentkezik.

7, Folsav és vérszegénység.

A folsav fontos szerepet játszik a vérképzésben, különösen az egészséges vörösvértestek képzésében, ezért vérszegénység esetén nemcsak vasra, hanem folsavra is szükségünk van.

+1 MTHFR mutáció

Ahhoz, hogy a folsavat fel tudja használni a szervezet először le kell, hogy bontsa foláttá. Azonban ez a folyamat az emberek több mint felének szervezetében nem megy végbe, egy génmutáció, az ún. MTHFR mutáció miatt. Ilyenkor hiányzik az MTHFR enzim a szervezetből, ami végezné a lebontást. Ennek eredményeként folsav hiányos állapot alakulhat ki.

MTHFR mutáció gyanúja esetén a folsav pótlásához megfelelőbb, ha folátot választunk. A Natur Tanya® Bioaktív vegán folát 4. generációs szabadalommal védett Quatrefolic® folátot tartalmaz, melyet MTHFR mutáció esetén is jól tud hasznosítani a szervezet.

Nézz körül a webáruházunkban
Bioaktív folát DUOPACK -10% kedvezménnyel Akció

Bioaktív folát DUOPACK -10% kedvezménnyel

6 650 Ft
5 985 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 5 985 Ft
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.