7 tény, amit nem tudtál a folsavról

A más néven B-9 vitaminként is ismert folsav részt vesz a vérképzésben, felel a normál idegműködésért, és alapvitaminnak számít akkor, amikor a hölgyek életében eljön a babatervezés ideje.  Mivel a vízoldékony vitaminok közé tartozik, nem képes felhalmozódni, elraktározódni a szervezetben. Ezt egészen biztos, hogy ismerted Te is. Íme azonban 7 másik tény, amit nem biztos, hogy tudtál a folsavról.

folsav-v4-1200x1000.jpg

1, Örömvitamin

Nem véletlenül kapta a folsav ezt az elnevezést, hiszen a hiánya könnyen hangulatingadozást, apátiát és depressziót idézhet elő. Kevés folsav esetén ugyanis csökken a szerotoninszint az agyban.

2, Esszenciális vitamin

Feltétlenül szükség van rá a testünk normál működéséhez, de nem tudjuk előállítani, vagyis kívülről kell bevinnünk.

3, A neve levelet jelent

A folsav nevét a latin „folium” szóból kapta, amely azt jelenti: levél. Ennek pusztán az az oka, hogy elsődleges forrásai a leveles zöldségek (brokolli, karfiol, káposzta, spenót, de a spárga és a hüvelyesek is).

4, Miért fontos a folsav terhességkor?

Azt tudjuk, hogy babatervezéskor meg kell növelni a folsav bevitelt, de vajon azt is tudjuk, hogy miért van rá szükség? Azon túl, hogy a folsav részt vesz a sejtek örökítőanyagának, vagyis a DNS és RNS-nek a szintetizálásában, hozzájárul a magzat gerincében az idegcső záródáshoz, és szerepet játszik a sejtosztódásban is.

5, Hőre érzékeny vitamin

Mivel a vitamin hőre érzékeny  ezért ételeink túlfőzésekor jelentősen csökkenthetjük azok folsav tartalmát.

6, Folsav és ínybetegség

A Q10 és a C-vitamin mellett folsavval kezelhetőek bizonyos ínybetegségek, például az olyan ínygyulladás, ami a fenitoin  mellékhatásaként jelentkezik.

7, Vérszegénység

Mivel fontos szerepet játszik a a vérképzésben, különösen az egészséges vörösvértestek képzésében, ezért vérszegénység esetén nemcsak vasra, hanem folsavra is szükségünk van.

Napi 1 tablettával 800 mcg folsavhoz juthatsz!

Vásárolj Folsav Duopack-ot  -10  % kedvezménnyel!