Főmenü Termékeink
Blog

Mire jó a szelén?

11 tény a szelénről, a vírusok fogamzásgátlójáról!

A szelén az egész testre kihatással bíró mikrotápanyag. Mi most 11 ponton keresztül mutatjuk meg, hogy mire jó a szelén, és beszélünk arról is, hogy melyik a legjobb szelén tabletta. Tarts velünk!

IMMUNSTIMULÁLÓ

Nézzük, a szelén mire jó!

1.IMMUNMODULÁLÓ

Mire jó a szelén? Az egyik legfontosabb feladata, hogy modulálja az immunrendszert, ami azt jelenti, hogy egyaránt támasza az alulműködő és túlműködő immunrendszernek. Nélkülözhetetlen tápanyag autoimmun betegségeknél, és a legújabb kutatások szerint, segít a szervezetnek elpusztítani a nagyon korai tumorokat. A szelén a sejtjeid legmélyebb részét képes megóvni – a sejtmagot, ami a géneket (DNS) tartalmazza, és a legfontosabb ásványi anyag ahhoz, hogy az immunrendszerünk és a májunk optimális szinten tudjon működni. Elegendő szelén nélkül az immunrendszer és a máj valójában sebezhetővé válik a támadásokkal szemben.

2.VÍRUSOK FOGAMZÁSGÁTLÓJA 

Az alacsony szelénstátuszú embereket gyakrabban terítik le a fertőzések, és sokkal hosszadalmasabb a gyógyulási idejük is. Ez azért van, mert a vírusnak sokkal egyszerűbb replikálódni (lemásolódni) a szervezetben akkor, ha elégtelen mennyiségű szelén van jelen a sejtekben. A vírusok tulajdonképpen bulit csaphatnak a szervezetedben, ha nincs kellő mennyiségű szelén, ami megállítaná őket. Gyakorta hivatkoznak úgy a szelénre, mint a „vírusok fogamzásgátlójára”, mivel képes meggátolni a vírusok lemásolódási képességét. Ráadásul a szelén segíti a fehérvérsejtek termelődését, ami pedig segít legyőzni a fertőzéseket.

3.RÁKPREVENCIÓ

Ha tudni szeretnénk, hogy a szelén mire jó, meg kell néznünk a tudományos kutatások eredményeit is! Kortárs tanulmányok 2015-ből és 2016-ból megmutatták, hogy minél több szelén van a szervezetedben, annál valószínűtlenebb, hogy rák alakul ki nálad. Ez különösen igaz a tüdő-, nyelőcső-, hólyag-, prosztata-, mell-, vastagbél-, végbél-, máj-, a hasnyálmirigy-, a petefészek- és a méhnyak- rákra vonatkozóan. A szelén kulcsszerepet játszik számos enzimreakcióban, többek között az apoptózisban, amely a veszélyes sejtek programozott halálát jelenti, az egészséges sejtek károsítása nélkül. A szelén képes elősegíteni a DNS gyógyulását és megakadályozni az ilyen mutációt. Még a glutation szuperoxidáznak, egy fontos rákellenes vegyületnek is szüksége van szelénre a működéshez.

4.MÁJVÉDELEM

Tanulmányok azt mutatják, hogy a szelénszint súlyosan alacsony lehet a májbetegségtől szenvedő embereknél, főleg a májcirrózis és a hepatitisz eseteiben. A szelénpótlás létfontosságú azok számára, akik bármilyen krónikus májbetegségben szenvednek, mivel a szelén csökkenti a májrák kockázatát. A glutation-peroxidáz antioxidáns enzimnek itt is szerepe van, hiszen szükséges a máj méregtelenítéséhez és védelméhez, a szabad gyökök okozta károsodás ellen.

MÁJVÉDELEM

5.SZÍV EGÉSZSÉGE

Mire jó még a szelén? A szelén nélkülözhetetlen a szív egészségéhez is. Amikor az Észak-kínai Keshan régióban a szelénhiány súlyos méreteket öltött (a földek szeléntartalma folyamatosan csökken), nyomában elterjedt egy szívbetegség (kardiomiopátia), amit azóta Keshan betegségnek hívnak. A kínai kormány programjai az 1970-es években – amikor szelén étrend-kiegészítőket juttattak a lakosságnak – nagymértékben csökkentették a Keshan betegség előfordulását. A szelén csökkenti a gyulladást és akadályozza, hogy a vérben levő, alvadást elősegítő sejtek összetömörüljenek, és vérrögök keletkezzenek.

A vérrögök stroke-hoz, szívrohamhoz, veseelégtelenséghez, tüdőembóliához és más problémákhoz vezethetnek. Egy klinikai vizsgálat során több mint 450 idősebb felnőtt kapott vagy placebót, vagy különböző dózisú szelénpótlást hat hónapon keresztül. Megállapították, hogy a szelént szedőknél alacsonyabb volt a rossz koleszterin szintje, a legnagyobb mennyiségű szelént (300 mikrogramm) szedő csoportnál ezen kívül magasabb volt a HDL (a „jó”) koleszterin szintje.

SZÍV EGÉSZSÉGE

6.STRESSZKEZELÉS

A szelén fő szerepet játszik a stressz csillapításában, mely révén nagy segítséget jelent a betegségek és egészségügyi problémák megelőzésében. Mint te is tudhatod, a stressz kulcsszerepet játszik abban, hogy a szervezetünk hogyan kezeli a betegségeket. Mivel a szelén az immunrendszert veszi célba, arra lehetsz figyelmes, hogy átfogóan jobb a közérzeted és sokkal ellenállóbb vagy a fertőzéses betegségekkel szemben.

STRESSZKEZELÉS

7.PAJZSMIRIGY EGÉSZSÉGE

Ha felmerül a kérdés egy beszélgetésben, hogy mire jó a szelén, egészen biztos, hogy a válaszok között lesz, hogy a pajzsmirigyre! A pajzsmirigyben ugyanis több szelén van, mint bármely más szervünkben. Kutatások igazolták, hogy a szelén segít szabályozni a szervezetbe kerülő pajzsmirigy hormon mennyiségét. A T3 hormon a pajzsmirigy egyik legfontosabb terméke; szabályozza az anyagcsere sebességét és funkcióját az egész szervezetben. Szelén nélkül a T3 hormon nem tudna termelődni, és ez az egész szervezetre nézve katasztrofális következményekkel járna. Pont ezért szelénhiány esetén a szervezet minden szelént a pajzsmirigybe juttat, így az összes többi szelénfüggő szervnél tünetek léphetnek fel.

Az Európai Endokrinológiai Folyóirat egy 2003-as cikke ismertet egy Franciaországban végzett, 1900 embert érintő vizsgálatot, amikor megállapították, hogy az alacsony szelénszintű, egyben enyhe jódhiányban szenvedő nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki strúma vagy pajzsmirigy károsodás, mint a magasabb szelénszinttel rendelkezőknél. A későbbi tanulmányok is hasonló összefüggésekre mutattak rá.

8.MEDDŐSÉG

A szelén másik fontos funkciója az utódnemzéssel van összefüggésben. Az állattenyésztésben már régóta használják vetélések megelőzésére. Sajnos a vetélésre hajlamos nők szervezetében is általában kevés a szelén. Férfiaknál a szelénpótlás szintén növeli a termékenységet, és javít a gyenge minőségű spermájukon.

9.ÍZÜLETI GYULLADÁSOK

A szelén csökkenti az oxidatív stresszt, ami gyakran az ízületeknél és a csontoknál jelentkezik, és olyan gyulladásos betegségekben manifesztálódik, mint a reuma, a köszvény, a pszoriázis, lupus, ekcéma, amelyek fájdalommal és gyengeséggel járnak. A gyulladás csökkentésével az ember aktív, egészséges maradhat, és évekre megszabadulhat a fájdalomtól is. A szelén részt vesz testünkben a prosztaglandinok termelésében, amelyek kontrollálják a gyulladásokat, és ezzel képes enyhíteni a reumás ízületi gyulladást.

ÍZÜLETI GYULLADÁSOK

10.KOGNITÍV FUNKCIÓK

A szelén szerteágazó jótékony hatása még az agyra is kiterjed. A szelén az olyan agyi kemikáliák előállításában is részt vesz, mint a neurotranszmitterek, ezen kívül a tudósok az időseknél tapasztalható alacsony szelénkoncentrációt összefüggésbe hozzák a demencia és a szenilitás megnövekedett kockázatával. Ennek hátterében a szabad gyökök állnak. A szelén a szabad gyökök semlegesítésével képes elejét venni ezeknek a veszélyes betegségeknek, még mielőtt lesújtanának szervezetünkre.

11.HAJ-BŐR-KÖRÖM

A szabad gyökök az egész szervezetre káros hatással lehetnek. Képesek meggyengíteni vagy elpusztítani a sejteket minden szervrendszerben, és ez sajnos külsőleg is idő előtti öregedésben  nyilvánul meg (ráncosodás, öregségi foltok, megereszkedett bőr, gyengülő körmök, és ritkuló hajkorona). A szabad gyököket antioxidánsokkal semlegesíthetjük.

A szelén antioxidánsként hat, és további antioxidánsok termelődését segíti elő. A szervezetnek szelénre van szüksége a szelenoproteinek előállításához. Ezek olyan proteinek, amelyek aminosav formában tartalmaznak szelént. Eddig 25 különböző szelenoproteint izoláltak a szervezetben, de még csak a feléről állapították meg, mi a funkciójuk.

Most, hogy már láttuk, mire jó a szelénre, nem is kérdés, hogy mennyire fontos a megfelelő szelénszint az egészségünkhöz!

HAJ-BŐR-KÖRÖM

Miért nem jutunk elég napi szelénadaghoz?

Hogy táplálékunkkal mennyi szelénhez jutunk, függ a termőtalaj szeléntartalmától. Mivel Magyarországon a talaj szelénszintje alacsony, így pusztán táplálékkal lehetetlen megfelelő mennyiséget bevinni ebből az alapvető nyomelemből. A másik probléma a feldolgozott ételek nagy mennyisége, melyeket eszünk… és a szelén nem bírja a feldolgozást, ezáltal az ásványi anyag összeroncsolódik és tehetetlenné/erőtlenné válik. Továbbá bizonyos helyzetekben is csökkenhet az ember szelénszintje. Akik isznak vagy dohányoznak, azoknak valószínűleg kevesebb szelén van a vérükben.

A Crohn-betegség, a fekélyes vastagbélgyulladás vagy más olyan betegségek, amelyek rontják a szelén felszívódását, szintén alacsony szintekhez vezethetnek. A dialízisre szoruló betegek szelénszintje is általában alacsony.

Mennyi és milyen típusú szelént fogyassz? Melyik a legjobb szelén tabletta?

Azt mindenképp le kell szögeznünk, hogy a betegségmegelőzésben és az egészség megőrzése érdekében továbbra is a legfontosabb az egyén életmódja. A teljes értékű étrend, a testmozgás és lelki egyensúly, és mentális egészség fenntartása. Ugyanakkor mivel a termőtalaj szelénszintje alacsony, az étrendet igenis érdemes szelénnel dúsítani. A szelénből kis mennyiségre van szükségünk, ez egészséges embernél 100mcg, amit panaszok, betegségek függvényében 300mcg-ig emelhetünk. 

Az étrend-kiegészítők között ma már egyre több szelén érhető el, ezért nem egyszerű kiválasztani, hogy melyik a legjobb szelén tabletta. Egy dologra biztosan figyelned kell!

Ha szelén, akkor az organikus legyen (L- szelenometionin), mert a többi szelénnel szemben ez, egyedülálló módon közel 100%-ban szívódik fel! 

Anatur Tipp! Ha szelén kiegészítőt választunk, nemcsak a felszívódást kell figyelnünk, hanem a biohasznosulást is, a kettő ugyanis nem ugyanazt jelenti!

Natur Tanya® Szelén extra tablettában az L- szelenometionint (organikus szelént) BioPerine® fekete bors kivonattal is dúsították, aminek köszönhetően ez a formula felszívódás után nagyobb arányban hozzáférhető sejtszinten a szisztémás hatások kiváltásához. Ennek eredményeképpen a Szelén extra a szérum szelénszintet 6 hét alatt közel 30 %-kal emeli.  

Mennyi és milyen típusú szelént fogyassz? Melyik a legjobb szelén tabletta?


Szívesen olvasnál még immunerősítés témában?

Nézd meg, melyek a legjobb természetes immunerősítő vitaminok és gyógynövények!

Kapcsolódó tartalmak
Blog bejegyzések: Szelén tablettát keresel? Ezt a kettőt mindenképp nézd meg!
Blog bejegyzések: Szelén tablettát keresel? Ezt a kettőt mindenképp nézd meg!
Blog bejegyzések: Te ismered a szelénhiány tüneteit?
Blog bejegyzések: Te ismered a szelénhiány tüneteit?
Nézz körül a webáruházunkban
Szerves szelén DUOPACK -10% kedvezménnyel Natur Tanya Akció

Szerves szelén DUOPACK -10% kedvezménnyel Natur Tanya

3 450 Ft
3 105 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 3 105 Ft
SZELÉN EXTRA - szerves szelén és világszabadalommal védett BioPerin® Natur Tanya® DUOPACK -10% kedvezménnyel Akció

SZELÉN EXTRA - szerves szelén és világszabadalommal védett BioPerin® Natur Tanya® DUOPACK -10% kedvezménnyel

4 420 Ft
3 978 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 3 978 Ft
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Somogyi Rita

Kedves Kis Rozi!

Igen, a Szerves Szelén tabletta gluténmentes. 

Üdvözlettel:
Somogyi Rita

Kis Rozi
Kedvesek!
Érdeklődön, hogy a Szerves szelén tabletta gluténmentes-e?
Kovács Lujza
Köszönöm ezt a bejegyzést, nem is gondoltam volna, hogy a szelén ennyire fontos!
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.