11 ok, hogy miért fogyassz D-vitamint!
Tovább akarsz élni? Akkor figyelj D-vitamin szintedre!
Kutatások szerint a szervezet megfelelő D-vitamin státuszával évek nyerhetők. Ez azzal magyarázható, hogy a D-vitamin egész szervezetünkre hatással van és óriási szereppel bír a gyulladásokra, illetve a krónikus és degeneratív betegségek megelőzésére. Mivel a D-vitamin hormonként viselkedik és szinte minden sejtünknek szüksége van rá, betegségek egész sora köthető a hiányához vagy alacsony szintjéhez.
11 ok a D-vitamin fogyasztás mellett
A D-vitamin-hiány hihetetlenül gyakori, és a legtöbb ember nincs tisztában vele. Ez azért van, mert a tünetek gyakran finomak és nem specifikusak, vagyis nehéz megmondani, hogy az alacsony D-vitamin-szint vagy valami más okozza-e őket. Egy biztos, a D-vitaminról számtalan tanulmány jelent már meg, különösen az utóbbi 10 évben, és most a pandémia alatt, melyek szerint a D-vitamin:
- csökkenti a vírusos fertőzések kockázatát, javítja az immunválaszokat
- enyhíti az autoimmun betegségek tüneteit, visszaszorítja a gyulladásokat
- segít elkerülni az immunrendszeri rendellenességeket
- csökkenti a szívbetegség és magas vérnyomás kialakulásának esélyét
- csökkenti a depresszió és szorongás tüneteit, javítja a hangulatot
- túlsúlyos egyéneknél testsúlycsökkentő, kalciummal kombinálva az étvágy is csökken
- csökkenti a fáradtságot, kimerültséget, ellenszere a tavaszi fáradtságnak
- befolyásolja az izmok erejét és az idegeket, támogatja a hormonális egyensúlyt
- enyhíti a krónikus hát- és derékfájásokat, illetve kisugárzó csontfájdalmakat
- és még a bőr sem lehet egészséges és szép megfelelő D-vitamin státusz nélkül
- javítja a tüdő működését és fontos rákprevenciós tápanyag
Mit okoz a D-vitamin hiány?
- Depressziót, hangulatingadozásokat
- Gyulladásokkal járó betegségeket
- Inzulinrezisztenciát, cukorbetegséget
- Autoimmun betegségeket
- Krónikus fáradtságot, alvászavart
- Súlygyarapodást
- Csontritkulást
- Meddőséget
- Reumát
- Bőrbetegségeket
- Tumoros elváltozásokat (emlő, vastagbél)
13 féle D-vitamin érdekesség
1. COVID-19 és D-vitamin
Bár jelenleg nincsenek randomizált, kontrollcsoportos vizsgálati eredmények, melyek egyértelműen bizonyítják, hogy a D-vitamin jótékonyan hat a COVID-19 betegségre, mégis nyomós közvetett bizonyítékok vannak, hogy kapcsolat van a D-vitamin szint és a COVID-19 súlyossága, valamint halálozási rátája között.
Ugyanis a COVID-19-ben szenvedő emberek több mint 80 százalékának nem volt megfelelő mennyiségű D-vitamin a vérében, pedig a D-vitamin fontos szerepet játszik a gyulladáskeltő citokin-válasz szabályozásában és elnyomásában, mely a COVID-19 súlyos szövődményeit és az akut légzési nehézség szindrómát okozza, mely oxigénellátási zavarokkal és halállal járhat.
2. Inaktív és aktív D-vitamin
Szinte minden egyes sejtünknek van receptora a D-vitamin felvételére. Ezzel a D-vitamin befolyásolja az összes szerv és szervrendszer működését, így hatalmas szükséged van rá minden egyes pillanatban. A D-vitaminnak csak a 10%-a származik az ételből. Napozás hatására termelődik D-vitamin szervezetünkben, de késő ősztől kora tavaszig terjedő időszakban a napsugárzás nem elegendő a szükséges mennyiségű D-vitamin termeléséhez. Így a maradék 90%-nyi D-vitamint táplálékkiegészítők révén kell biztosítanunk.
Akár napozás, akár kiegészítő, ezek a D-vitamin formák inaktívak, melyekből számos lépésben aktiválódik a máj és vesék segítségével az egyik legősibb szteránvázas hormon. Az aktív D-vitamin jelenlétéhez a legújabb kutatások szerint, egészséges bélflóra és megfelelő magnézium ellátottság is szükséges. Magasabb D-vitamin ellátottságért, tápláld bélflórád és támogasd májad egészségét!
3. Magnézium és D3-vitamin
A magnézium és a D vitamin egymással szinergikusan működnek. A megfelelő magnézium szint megfelelő D-vitamin szintet eredményez. Cserébe, a megfelelő D-vitamin szint elősegíti a magnézium felszívódását a belekben. Ha nincs elegendő magnézium a D-vitamin elraktározódik és inaktív marad a szervezetben. Magnézium nélkül a D-vitamin nem hasznos, ugyanis a magnézium lehetővé teszi, hogy a D-vitamin átalakuljon a szervezet által hasznosítható aktív anyaggá. A májban és a vesékben végbemenő 2 fázisú folyamat, ami átalakítja a D-vitamint a biológiailag aktív formájává 1,25-dihydroxyvitamin D-ből (1,25[OH ]2D) egy magnéziumot igénylő folyamat. Hasonlóképpen a D vitaminkötő fehérje, ami a vitamin vérben való szállításáért felelős, a magnéziummal van összefüggésben. Magnéziumhiány alakulhat ki azoknál, akik finomított gabonában, zsírban, foszfátban és cukorban gazdag feldolgozott ételeket fogyasztanak és stressznek vannak kitéve.
4. Szív, érrendszer és D-vitamin
Szívelégtelenségben, magas vérnyomásban szenvedő és fokozott cardiovascularis kockázatnak kitett személyeknél a D-vitamin hiány megszüntetése és a megfelelő D-vitamin ellátottság fenntartása fokozottan indokolt. A D-vitamin hiány fokozza az érelmeszesedés kockázatát, hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához és közvetlenül járul hozzá a szívelégtelenség kialakulásához, illetve annak súlyosbodásához. A D-vitamin-hiány összefügg a gyermekek magas vérnyomásával is. Egy 2018-as tanulmány lehetséges kapcsolatot talált az alacsony D-vitamin szint és a gyermekek artériás falainak merevsége között is.
5. Elhízás, cukorbetegség és D-vitamin
A D-vitamin hiány súlygyarapodást idéz elő, a megfelelő D-vitamin ellátottság pedig súlycsökkenést. Az elhízott felnőtteknek azonban 2-3-szor több D-vitaminra is szükségük lehet, mert túlsúly esetén alacsony a vér D-vitamin szintje. A D-vitamin ugyanis a zsírban van tárolva, így elhízott embereknél a vitamin kevesebb része kering a vérben, ahol a szervezet számára elérhető. A D-vitamin vérszintje ugyanakkor emelkedik, ha az elhízott emberek fogynak.
D-receptorok találhatóak a hasnyálmirigyben lévő Langerhans-szigeteken, ahol az inzulint termeljük. Magzati és csecsemő-, kisgyermekkori D-vitaminhiányban az 1-es típusú diabetes mellitus kockázata jelentősen fokozódik. Felnőttkorban a D-vitamin-hiány növeli az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. D-vitamin hiányban a D-vitamin-pótlás javítja a hasnyálmirigy béta-sejt funkcióit.
6. Tumorok és D-vitamin
A D-vitamin hiány az emlő- és vastagbéldaganatok kialakulása és progressziója szempontjából bizonyítottan rizikótényező. Egyre több bizonyíték áll rendelkezésre az alacsony D-vitamin szint valamint a prosztata-, petefészek-, nyelőcső- és nyirokrendszeri daganatok fokozott kockázata között is.
A helyes D-szint rendkívül fontos rák prevenciós cselekedet, mert segít a szervezet saját immunrendszerének legyőzni a rákot.
7. Emésztés, reflux és D-vitamin
A D-hormon hatással van a teljes gyomor-bélrendszerre. D-receptorok találhatók a nyálmirigyeinkben, a fogunkban, a nyelőcső-záróizmunkban és a gyomor savtermelő sejtjeiben. Amikor a nyelőcső-záróizom gyenge, a sav feljut a nyelőcsőbe és refluxot okoz. A bőrünk felületén előállított D-vitamin a májba jut és az epébe, ahol az epesavak oldott állapotának fenntartását végzi, hogy azok ne formáljanak epeköveket.
Előidézhet továbbá elégtelen gyomorürítést, puffadást, székrekedést vagy irritábilis bél szindrómát. Ha a gyomor savszintje alacsonyabb lesz a kelleténél, a H. Pylori baktérium elszaporodik a gyomorban, és fekélyeket okoz.
8. Menopausa és D-vitamin
Menopauzát követően a D-vitamin megfelelő pótlása mind a csontok egészsége, mind az egészséges koleszterinszint megőrzése, mind az emlőtumor kockázatának csökkentése szempontjából kiemelt jelentőségű.
9. Autoimmun betegségek és D-vitamin
Az alacsony D az összes vérsejtre hatással van: a vörös- és a fehérvérsejteken D-hormon receptorok találhatóak. Ha a fehérvérsejtek nem kapnak elegendő D-t, összezavarodnak és tévedésből a saját szervezetünk ellen fordulnak. Így bármely autoimmun betegség: a sclerosis multiplex, a lupus, a reumás ízületi gyulladás, a pikkelysömör és a colitis ulcerosa összefügg a D-hormonnal. Autoimmun betegségről beszélünk, amikor a szervezet idegen kórokozó helyett a saját szövetei ellen indít immunreakciót. Több tanulmány, illetve az állati modellekből és emberi tanulmányokból nyert eredmények arra utalnak, hogy a megfelelő D-vitamin bevitel csökkentheti az autoimmun megbetegedések kialakulásának esélyét, és kialakult betegségnél enyhítheti azok tüneteit.
10. Pikkelysömör és D-vitamin
Számos bőrbetegség kialakulásában játszik szerepet a D-vitamin-hiány és minden esetben látható a bőrre gyakorolt hatása a D-vitamin adagolásának. Konkrét bizonyítékok vannak arra, hogy a D-vitamin hasznos tápanyag pikkelysömör kiegészítő kezelésében. Ilyen bőrpanasz esetén a kúrát egészítsük ki Omega zsírsavakkal és májméregtelenítő, illetve májtámogató tápanyagokkal is.
11. Pajzsmirigy és D-vitamin
A pajzsmirigy alulműködésben (hypothyreosis) szenvedő betegeknek alacsony lehet a D-vitamin szintjük a bélrendszerből való szegényes felszívódás miatt, ami így csontproblémákat okozhat. Az alacsony D-vitamin szintet olyan pajzsmirigyet érintő autoimmun megbetegedésekkel is összefüggésbe hozták, mint a Graves-Basedow kór, vagy a Hashimoto pajzsmirigy-alulműködés. Ezért a pajzsmirigy-megbetegedésben szenvedő betegeknél fontos a megfelelő D-vitamin pótlás. Mindenkinek érdemes teszteltetni a D-vitamin szintjét, aki pajzsmirigy-beteg.
12. Hangulat és D-vitamin
A D3-vitamin részt vesz az antistressz-hormon szabályozásában. A magasabb D-vitamin szint segíthet enyhíteni a stresszel összefüggő panaszokat, pl. a depressziót, nyugtalanságot vagy szorongást. Bizonyítottan a D-vitamin számlájára írható a tavaszi fáradtság is, ezért a téli időszakban fogyasztott D-vitaminnal elkerülhető vagy enyhíthető ez a jelenség.
13. Miómák, PCO és D-vitamin
Miómák: a D-vitamin jelenléte a vérben 10 nanogramm/milliliterenként 20%-al csökkenti a mióma kialakulásának veszélyét. PCO-szindrómában a D-vitamin-szint normalizálása feltétlenül javasolt.