Főmenü Termékeink
Blog

10 dolog, amit tudni kell a prebiotikumokról!

A legjobb prebiotikus rostok és 10 élettani hatásuk

A friss bélmikrobiom kutatásokból kiderül, hogy civilizációs betegségeink szorosan köthetők a bélflóra egyensúlyához. Sőt, bélflóránk egészsége valójában a legmeghatározóbb általános egészségünk és várható élettartamunk szempontjából. A bélflóra egyensúly nagy mennyiségű és sokféle PRObiotikus fajt jelent. Az olyan PREbiotikumok, mint goFOS, akácia és almapektin kifejezetten a jó probiotikumoknak nyújtanak táplálékot, akik cserébe élettanilag jelentős POSZTbiotikumokat fermentálnak a vastagbélben. Mutatjuk röviden 10 pontban, miért jó, ha ilyen prebiotikus rostokat fogyasztasz!

A legjobb prebiotikus rostfajták és 10 élettani hatásuk

1PREBIOTIKUS ROSTOK HATÁSA A HOSSZÚ EGÉSZSÉGES ÉLETTARTAMRA

Az ember immunrendszere, általános egészsége, az öregedés és az élettartam, mind a bélflóra biodiverzitásától függ.

Ez nagy mennyiségű és sokféle probiotikus fajt jelent a bélflórában, melyek szoros kommunikációs kapcsolatot tartanak fenn az összes szervrendszerrel, közvetlen vagy közvetve. A probiotikumok azonban nagyon sérülékenyek. Mennyiségük gyorsan csökken, helytelen táplálkozás, stressz, antibiotikum használat és egyéb vegyi anyagoknak való kitettség esetén, amikor is, a jó baktériumok helyét, rosszak veszik át.

Annak érdekében, hogy a bélflórád színes maradjon, azaz sokféle és nagy mennyiségű probiotikumokkal rendelkezz, olyan prebiotikus rostokra van szükség, melyeket kizárólag a vastagbél probiotikumai fogyasztanak el. A prebiotikumok mannák a probiotikumok számára, amitől nem csak sokasodnak, de rövid láncú zsírsavakat is termelnek, melyeknek számos élettani tulajdonságuk van és szintén meghatározó anti-aging összetevők. (Forrás)

2. PREBIOTIKUS ROSTOK HATÁSA AZ IMMUNRENDSZERRE

Az immunsejtek 80%-a található a belekben. Az egészséges bélfal egészséges immunválaszokat ad, az egészséges bélflóra, gazdag probiotikumokban, melyek folyamatosan tanítják az immunrendszert és kordában tartják a gyulladásokat.

A vízoldékony prebiotikus rostok kolonizálják a bélflóra hasznos baktériumait és a bélfal egészségét támogató rövid láncú zsírsavakat, melyek megakadályozzák, hogy a bél áteresztővé váljon, mivel helyreállítják a hámsejtek közötti kis réseket. Az áteresztő bél bizonyítottan autoimmun panaszok és autoimmun betegségek kiváltója. (Forrás) 

3. PREBIOTIKUS ROSTOK HATÁSA A MAGAS VÉRNYOMÁSRA

A prebiotikus rostbevitel növelése csökkenti a vérnyomást, a szérum koleszterinszintet és az érelmeszesedés kockázatát. 

Ez az összefüggés is a prebiotikus rostok fermentációjából származó bélmikrobiális vegyületeknek, a rövid láncú zsírsavaknak (SCFA-k) köszönhető. Az SCFA-k acetát, propionát és vajsav (butirát) bizonyítottan csökkentik a magas vérnyomást. A bélmikrobiom kutatások megváltoztatják a magas vérnyomásra adott gyógyszereket és terápiákat, melynek jelenleg a küszöbén állunk. (Forrás)

4. PREBIOTIKUS ROSTOK HATÁSA AZ INZULINREZISZTENCIÁRA ÉS VÉRCUKORRA

Klinikailag bizonyított, hogy a bélflóra sokszínűsége segít visszaszorítani az inzulinrezisztenciát, és a diverz bélflóra inzulinrezisztencia kiváltója.
Minél több a vajsav-termelő bélbaktérium, annál alacsonyabb az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség esélye. A vízoldékony prebiotikus rostok kolonizálják a vajsav-termelő bélbaktériumokat és lassítják a cukrok felszívódását a vékonybél felső szakaszában. Mindez lassabb és egyenletesebb glükóz felszívódást eredményez, továbbá nem emeli meg étkezések után a vércukorszintet és kevesebb zsírlerakódással fog járni. (Forrás)

Prebiotikus rostok, inzulinrezisztencia, vércukor és agy

5. PREBIOTIKUS ROSTOK HATÁSA AZ AGYRA, HANGULATRA ÉS DEPRESSZIÓRA

A bél-agy tengely felefedezése fontos mérföldkő volt a bélmikrobiom kutatások terén. Az oda-vissza ható kommunikációs csatorna bizonyítéka annak, hogy mentális egészségünk befolyásolja a bélmikrobiom összetételét és egy helytelen táplálkozás okozta bélflóra egyensúlyvesztés, hogy változtatja meg hangulatunkat és viselkedésünket.

A kutatók ma már képesek az autizmus és depresszió bizonyos típusait a bélflóra módosításával gyógyítani. A legújabb kutatások javasolják a demens és depressziós betegek bélflóra táplálását. (Forrás)

6. PREBIOTIKUS ROSTOK HATÁSA A BÉLGYULLADÁSOKRA

A vízoldékony prebiotikus rostok gyulladáscsökkentő és bélhámsejt regeneráló vegyületekké (vajsav, valeriánsav, izovajsav, ecetsav, proprionsav) fermentálódnak a vastagbél baktériumok által.

A bél gát átjárhatóságának és a gyulladásos markereknek módosítása nélkülözhetetlen vastagbélgyulladás és bélgyulladások esetén (Crohn, Colitis ulcerosa).  (Forrás) 

7. PREBIOTIKUS ROSTOK HATÁSA A KOLESZTERINSZINT CSÖKKENTÉSRE

A koleszterin 80%-át a máj termeli és a vízoldékony prebiotikus rostok kétféleképp is csökkentik a koleszterinszintet. Egyrész mivel és a máj a bélrendszerből kap vért, annál egészségesebb, minél egészségesebb a bélflóra. Az egészséges máj jó koleszterint termel (magas sűrűségű lipoprotein, HDL), helyreállítva a koleszterin egyensúlyt.

Másrészt a prebiotikus rostok megkötik a koleszterint és az epesavakat, melyek, ha nem tudnak még egyszer felszívódni a szervezetben, alacsonyabb lesz a koleszterinszint. A prebiotikus rostban dús táplálkozás egy hónap után, akár 10%-kal is csökkenti a koleszterinszintet, aminek 1%-os csökkentése 2%-kal csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kialakulását.  (Forrás)

Prebiotikus rostok, inzulinrezisztencia, vércukor és agy

8. PREBIOTIKUS ROSTOK HATÁSA ÉTELÉRZÉKENYSÉG, ÉTELINTOLERANCIA ESETÉN

Az ételérzékenység (pl. laktóz, kazein, glutén, gyümölcsccukor, tojás) hátterében a bélfal áteresztőképessége, megváltozott bélperisztaltika és romló emésztés áll. Az ételérzékenység javítható a bélflóra támogatásával, az emésztés javításával.

A bélmikrobiom kutatások azt találták, hogy a bélmikrobióta ételallergiás emberekben is különbözik, ahol széklet mikrobiota transzplantációval már nagyon jó eredményeket értek el. (Forrás)

9. PREBIOTIKUS ROSTOK HATÁSA A ZSIGERI ZSÍROKRA ÉS A HASI ZSÍROK CSÖKKENTÉSÉRE

A kutatások az elhízás és a bélbaktériumok közötti összefüggést is bizonyították, mely merőben megváltoztatja a túlsúly kezelésének kérdését a jövőben. Az elhízott emberek bélrendszerében alacsonyabb a Bacteroidetes (bontó) és több Firmicutes (tároló) baktériumtörzsek mennyisége, mint a vékony egyéneknél.

Ha feljavítjuk a bélflórát, feljavul zsírégető képességünk, az SCFA-k szabályozzák az étvágy szabályozásában részt vevő hormonokat és jeleket, így maga a hízásra való hajlam szüntethető meg. Ez különösen látványos a has és derékkörfogat, illetve a zsigeri zsírok csökkentésében. (Forrás)

10. PREBIOTIKUS ROSTOK MÉREGTELENÍTŐ HATÁSA

A vízoldékony prebiotikus rostok megkötik a bélsalakanyagokat és a káros toxinokat, ezért azok rövid ideig maradnak a bélben, gátolva, hogy a méreganyagok hosszú bélben töltött ideje betegségekké formálódjanak.

Mivel a máj a bélből kap vért, a máj egészségét is befolyásolja a bélegészség (bél-máj tengely). A kutatók a prebiotikus rostokat a nem alkoholos eredetű zsírmáj egyik kezelési lehetőségének tekintik. (Forrás) 

Bélflóránk egy ősi ökoszisztéma. A legtöbb ember a nyugati étrend és életmód hatására elvesztette bélflóra ökoszisztémájának egyensúlyát. A friss bélmikrobiom kutatások megerősítik, hogy a bélflóra egyensúly meghatározza azt milyen hosszú és milyen minőségű életet élhetünk. Bizonyított, hogy egy megváltozott bélflóra ökoszisztéma, idővel a gazdatest ellen fordul. Ezt láthatjuk az évről-évre növekedő civilizációs betegségek számain. Szerencsére a bélbaktériumoknak kedvező, magas rosttartalmú és változatos étrenddel a bélflóra egyensúlya visszaállítható! 

Nézz meg egy vajsav termelő prebiotikus rostkomplexet ide kattintva! 

Nézz körül a webáruházunkban
VEGÁN BÉLRADÍR PLUSZ DUOPACK -10% kedvezménnyel Akció
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.