Prémium 100% szűrt, nem hidrogénezett kókuszzsír, Natur Tanya®. Szagtalan, sütés-főzéshez 500 g
Zsír és kókusz - nem hókuszpókusz!
Amikor az egész világ harcol a zsír ellen, lehetséges azt mondani, hogy márpedig létezik olyan zsír, ami egészséges? Igen! De csak egy ilyet ismerek, ez pedig a kókuszzsír.
- Sütéshez-főzéshez csakis a 100% szűrt, nem hidrogénezett kókuszzsírt használom.
(Az étolajjal, állati zsírokkal – a margarinnal elsőként - már réges-rég leszámoltam otthon) - Ez a kókuszzsír ráadásul a kókuszdió húsából készül, vegyi anyagok felhasználása nélkül, mechanikus úton, préseléssel. A kíméletes előállítási módnak köszönhetően nem tartalmaz egészségre káros katalizátor- és oldószermaradványokat, bomlástermékeket.
Ez a kókuszzsír nem hidrogénezett, azaz nem tartalmaz transzzsírsavakat sem, amelyek rendkívül ártalmasak. - Ha a bőrömet, hajamat akarom szebbé varázsolni, az egzotikus Illatos Bio extra szűz kókuszolaj a titkos fegyverem (A szűrt is kenhető, de a bio extra szűz hatása a luxusmárkákkal vetekszik: az illata diszkrét, pillanatok alatt felszívódik, és szinte azonnal elbánik az apróbb ráncokkal.)
Kókuszolaj – a gyümölcs java
Elfogyasztott zsírokra óriási szükséged van ahhoz, hogy megtartsd a szervezeted egyensúlyát.
Ha a zsírt végleg kizárnád az életedből, öngólt rúgnál a DEKA ellen.
Nem a súlyodra utalok, hanem azokra a zsírban oldódó A-, D-, K- és E-vitaminokra, amelyek zsír nélkül képtelenek felszívódni a szervezetedben.
Energia kell?
Arra is a zsír a tested válasza.
Gasztronómiai élmények?
A zsír az, ami igazán fokozza az ételek ízletességét, hiszen jó néhány fűszer ízanyaga csak zsír mellett érvényesül.
Kókuszzsír diéta alatt?
Kétségtelen, hogy az állati zsíroknak vannak hátrányai (rossz koleszterin, szív- és érrendszeri betegségek, elhízás) – de a növényi kókuszzsír esetében ezekkel nem kell számolnod!
Különösen a szűrt, és nem hidrogénezett kókuszzsír esetében, ami nem más, mint a csodálatos kókuszgyümölcs legjava. Még fogyókúrázhatsz is vele, mert telítettlen zsírsavai fokozzák az anyagcserét, és egyáltalán nem okoz inzulincsúcsokat. Olyannyira nem, hogy a cukorbetegek számára a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége kiemelten ajánlja.
Barátkozz össze a kókuszzsír előnyeivel!
- Meg lehet enni, süthetsz, főzhetsz vele, de még a bőrödre is kenheted!
- A kókuszolaj egy természetes, könnyen emészthető növényi zsiradék, ami 24 ˚C alatt megszilárdul, ezért kókuszzsírnak is hívják.
- Sütésre az egyik legalkalmasabb természetes olaj, mert ellenáll a hevítéssel létrejövő oxidációnak (240°C). Stabil kémiai szerkezete okán többször is fel tudjuk használni, ha leszűrjük, hiszen nem oxidálódik, nem keletkeznek benne egészségre káros bomlás termékek, rákkeltő anyagok, transzzsírok. (Utóbbi a szív- és érrendszer legfőbb ellenségei.)
- Laurinsav tartalmával javítja a helyes HDL/LDL arányt.
(Hatására sokkal több "jó koleszterin" termelődik a szervezetben.) - Gyulladáscsökkentő, baktériumölő, gombaölő, vírusölő tulajdonságokkal bír.
(Candida elleni kúrákhoz is bevált!) - Immunerősítő. (Az immunvédelem során különösen előny, hogy segíti a szervezetben a mikrotápanyagok felszívódását.)
- Diétázáshoz elengedhetetlen alapanyag. (Felgyorsítja az emésztést, anyagcserét.)
- Cukorbetegeknek ideális hozzávaló a konyhában. (A glikémiás indexe: 0!)
- Minden diétába beilleszthető, még Paleosok és Vegetáriánusok is főzhetnek vele.
(Még a legszigorúbb vegán vegetáriánusok is.) - Belülről ható bőr- köröm- és hajtápláló hatás (Ugyanakkor kívülről is bátran kenhető erre a célra).
Saját és mások tapasztalatából kiindulva: az előbbi hatások már napi 1-2 evőkanál rendszeres kókuszolaj fogyasztással elérhetők.
Pár hét elteltével érezhető, hogy valóban javítja az emésztést, gyorsítja az anyagcserét.
Fogyókúrázásra nem csak a zéró GI-index miatt ajánlom, hanem azért is, mert közvetlen, szinte azonnal felhasználódik energiaként az izmok és a testfolyamatok számára.
Ez az 1-2 evőkanálnyi mennyiség a napi étkezés, sütés-főzés során észrevétlen elfogyasztható.
Kókuszzsír Tippek:
Szendvicsimádóknak. Használd margarin, szendvicskrém vagy krémsajt helyett, és kend ezentúl őt a kedvenc pékárúdra.
Turmixba vele! Egy teáskanálnyit a turmixok, smoothiek is kacagva elbírnak, sőt, selymesebbé, lágyabbá válnak tőle. A megszokott ízt nem befolyásolja.
Influenza szezonra. Megfáztál? Tégy belőle a teádba egy kiskanálnyit és jótékony "bevonatot" képez a szádban, torkodban. Melegen-forrón, apró kortyokban iszogasd meg.
Házi majonéz. Készíts belőle majonézt. Ugyanúgy kikeverhető, mint olajjal, csak többet, és nyugodtabb lelkiismerettel ehetsz belőle.
Kombináld gabonákkal. A gabonák tápanyagdúsak, könnyen emészthetők, változatosan elkészíthetők, kívül-belül megfiatalítanak és még diétázni is lehet velük (lásd Gabonadiéta).
Bármelyiken jól elfér egy kanál kókuszolaj – én a kusz-kuszon szeretem a legjobban, mert a vízzel együtt a zsírt is felszívja és fel sem tűnik evés közben a hozzáadott zsiradék.
Semleges ízű és illatú
A szűrt, nem hidrogénezett kókuszzsírnak nagy előnye, hogy nincs illata, az illatanyagok a kókuszhús szárításakor kikerülnek belőle. Az íze sem olyan, mint a zsírnak vagy olajnak – teljesen semleges, talán a teavajra emlékeztet halványan.
Zsír vagy olaj?
Nincs különbség. 23 C-fok alatt fehér és zsírnak néz ki, felette pedig megolvad, átlátszó és olajnak hívjuk.
Összetevők: 100% szűrt, nem hidrogénezett kókuszolaj
Átlagos tápanyagtartalom (100 g-ban): Energia: 3650 kj / 890 kcal,Összes zsír: 100 g, Telített zsír: 90 g , Egyszeresen telítetlen: 8 g , Többszörösen telítetlen zsír: 2 g, Szénhidrátok: 0 g, Fehérje: 0 g, Vas: 0,3 ppm
Származási hely: Indonézia
Felhasználási javaslat: Megeheted, süthetsz és főzhetsz vele, de még a bőrödre is kenheted! Természetes, könnyen emészthető növényi zsiradék. Szűrés után többször is felhasználható!
Kiszerelés: 500g
Ne feledd, az étrend-kiegészítők soha nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! Fontos, hogy panaszaiddal először mindig háziorvosodat vagy a megfelelő szakrendelést keresd fel! Tudd, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a gyógyszeres kezeléseket, és az oldalon található információk pedig önmagukban nem alkalmasak arra, hogy saját diagnózist állíts fel.
Méghogy lehet-e? Egy idő után nem is fogsz mást használni ha elkezded :)
Ellenáll a hevítéssel létrejövő oxidációnak (240°C), ezért többször is fel tudod használni. Végtelenségig azért nem tudsz benne sütni, ez függ attól is, hogy mit sütsz benne. A rántott ételek értelemszerűen gyorsabban íz és színbeli változást fognak okozni benne.
Üdvözlettel
Rudolf Rita