A 100 mikron méretű részecskék biztosítják,

hogy a szőlőmag lisztben lévő antioxidánsok mint a flavonoidok, polifenolokban és procianidinek valamint az értékes nyomelemek (kalcium, magnézium, kálium, nátrium, vas) könnyen felszívódjanak a szervezetben.  Rosttartalma elősegíti az emésztést, antioxidánsai érvédő hatásúak, erősítik a szervezet immunrendszerét, és javítják az erőnlétet.

A magas rost- és antioxidáns beltartalommal rendelkező liszt keverhető turmixba, müzlibe, teába, kávéba, fogyasztható kefirrel, joghurttal, vagy mézzel elkeverve. Ugyanakkor segíti az élesztő munkáját is, így kenyérfélékhez, süteményekhez és egyéb tésztákhoz is bátran adható.

Paleolit étrendbe is beilleszthető!

Külsőleg mézzel, illetve vízzel keverve arcpakolást készíthet belőle, mely felfrissíti, szépíti a bőrt.

Mi az a szőlőmag liszt?

A szőlőmagliszt gazdag forrása az antioxidáns hatású oligomer proanthocyanidineknek  (OPC).

Az OPC-k kétféle antioxidánsból tevődnek össze: bioflavonoidok és polifenolok. A bioflavonoidok adják a gyümölcsök és a zöldségek természetes, élénk színét. A polifenolok a vörösborban, áfonyában, vörös szőlőben, zöld teában és más növényekben megtalálható, szuper antioxidánsok.

A proanthocianidinek a bioflavonoidok közé tartozó anyagok, és egy egész sor növényben megtalálhatók, pl. a szőlőben, a fenyőkéregben, a mogyorófa levelében, az áfonyában, a cseresznyében és a vörös áfonyában.

Antioxidáns hatásán kívül a szőlőmag liszt kiváló magnézium-, kalcium-, vas- és egészséges zsír-, fehérje- és rostforrás.

Többféle szőlőmag liszt van, és mindegyiknek kicsit más az íze és a színe, attól függően, hogy milyen szőlőből származik, pl. chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, villányi stb.

A szőlőmag liszt a szó legszorosabb értelmében nem liszt. Gluténmentes, finom por, amit hozzá lehet adni a liszthez, amiből kenyeret, gabonaszeleteket, lángost, ropikat, stb. sütnek, hogy gazdagabb ízt, színt és tápértéket kölcsönözzön a terméknek. A szőlőmag lisztet smoothikba is lehet tenni, és levesek sűrítésére és ízük gazdagítására is használható.

Beindult a kutatás

A szőlőmag liszttel kapcsolatban humán kísérletek még nem voltak. Egy nemrég végzett állatkísérlet azonban azt az eredményt hozta, hogy a „nyugati” típusú, zsírdús étkezés során adagolt szőlőmag liszt jelentősen képes volt csökkenteni a koleszterinszinteket, a hasi zsírlerakódást és a hízás mértékét.

A liszt a kutatók szerint segített szabályozni az epesav, a koleszterin és a zsírsav-anyagcserét a májban, és ebből kiindulva fogalmaztak úgy, hogy a szőlőmag liszt „flavonoidokban gazdag, teljes élelmiszer-összetevő, amely segít megelőzni illetve kontrollálni az elhízással összefüggő anyagcsere betegségeket, amilyenek pl. a szív- és érrendszeri betegségek, és a nyugati étrenden élőknél kialakulható zsírmáj.”

Novel food összetevő

Az élelmiszergyártók sokféle felhasználási módot megvizsgáltak, hogyan használhatnák antioxidánsként és a tápérték növelésére a virsli előállítása során.

Mivel viszonylag hőstabil és erőteljesen antioxidáns hatású, megvizsgálták azt is, hogy a szőlőmag lisztek mennyire képesek csökkenteni a sütőipari termékekben az akrilamid képződést. Az akrilamid potenciálisan rákkeltő anyag, amely megtalálható a különböző meleg, szénhidrátban gazdag élelmiszerekben, és az egyik tanulmány szerint a proanthocianidinben gazdag szőlőmag liszt csökkentette legjobban ezt a káros anyagot.

Ez nem azt jelenti, hogy a szőlőmag lisztet a hő nem befolyásolja. Sőt, ha ezzel sütünk, alacsonyabb hőmérsékletre kell kapcsolnunk. Tanulmányok kimutatták, hogy magasabb hőmérsékleteknél - 180⁰ fölött, hosszabb idő alatt - csökkenhet a liszt antioxidáns hatása, bár nem minden téren. Például a katechin és az epicatechin (erőteljes szabadgyök gátlók) hatása magas hőfokon csökkent, ellenben a gallocatechin és a galluszsav (amelyek hatása nem olyan erőteljes) szintje növekedett.

A szőlőmagból készült lisztek új kutatási korszakot jelentenek a táplálkozástudományban, és más maglisztek antioxidáns hatásait is vizsgálják. Ezen kívül a szőlőmag lisztről megállapították, hogy képesek megállítani a vastagbélrák sejtek növekedését.

Érdemes tehát kipróbálni a szőlőmag lisztet!

Összetevők:
antioxidáns kapacitás: 3,3 mM/100g
tiszta antocianin tartalom : 93,6 mg/ 100g

Tápanyagok/hatóanyagok 100 g  
Antioxidáns kapacitás 3,3 mM
Tiszta antocianin tartalom 93,6 mg
Energia (kJ/kcal) 554/133 g
Zsír 8,16 g
Szénhidrát 0,24 g
Keményítő  
Fehérje 12,71 g


Felhasználási javaslat:
Javasolt fogyasztási javaslat: napi 1-2 teáskanálnyi mennyiség.
Külsőleg is használható!
Kiszerelés: 250g
Származási hely: Magyarország