A kurkuma gyökerében található kurkuminoidok,

olyan szerves vegyületek, melyek erőteljes, de főként mellékhatásoktól mentes gyulladás gátlók és gyulladáscsökkentők.

13 kurkuma hatás a kurkuminoknak köszönhetően:

 • A kurkuminoidok javítják a sejtkommunikációt az egész testben.
 • Nem csak gyulladáscsökkentők, de erőteljes gyulladásgátlók is
 • Ízületi gyulladáscsökkentők, különösen a váll, térd és a könyök ízületeinek gyulladáscsökkentésére
 • Enyhítik a reumás panaszokat, javítják a mozgásfunkciókat
 • Nagyszerű vérkeringést fokozók (gondoljunk rá hideg kéz és láb tüneteinél is)
 • Csökkentik az érelmeszesedés és a trombózis kockázatát
 • Rákprevenciós tápanyagok

A kurkuminoidok többféleképpen is hatást gyakorolnak az emésztőszervekre:

 • segítik az epesavak és a máj enzimeinek termelését
 • hatásosak az epekő megelőzésében és kezelésében
 • elősegítik az emésztést, fokozzák az epeürítést
 • jól kezelik a gyomorrontást, és a puffadásos tüneteket
 • természetes savlekötők, segítenek megfékezni a gyomorsav túltengését
 • és még a bélgörcs kialakulását is gátolják

A kurkuminok javítják a sejtkommunikációt az egész testben!

Az emberi test, sejtek egyedi hálózatából áll, melyek a növekedés elősegítése, a betegségek megszüntetése, a tápanyagok feldolgozása és hormonok létrehozása érdekében kommunikálnak egymással. Ezt a testben jelen lévő jelző molekulák segítségével valósítják meg, melyek a sejtek üzenetvivőiként hatnak, folyamatosan létfontosságú információt juttatva oda-vissza.

A kurkuminoidok közvetlenül hatnak sok ilyen jelzőmolekulára, beleértve a gyulladásos molekulákat, transzkripciós faktorokat, enzimeket, fehérje kinézist, protein reduktázokat, hordozó fehérjéket, túlélő fehérjéket, szer-ellenálló fehérjéket, adháziós molekulákat, növekedési faktorokat, receptorokat, sejtciklus szabályozó fehérjéket, kemokinokat, DNS-t, RNS-t és fémes ionokat.

Kurkuma por vagy kurkuma tabletta?

Magam és mások tapasztalataira alapozva is, amit elsőként ajánlok, ha a váll, térd és a könyök ízületeinek gyulladáscsökkentéséről van szó, a: ➡Szerves Kurkuma tabletta! Aztán szembesülök a leggyakrabban hozzám intézett kérdéssel: Miért van szükség a tablettára, miért nem elegendő ilyenkor a kurkuma por, amit fűszerként használunk a konyhában?

A válaszom pedig egyszerű: 

a hatóanyagok miatt! Majd elkezdek mutogatni a pulton: - tessék elképzelni, hogy az őrölt kurkumát kiterítem ide a pultra. Majd naponta, szépen egy kiskanállal elkezdem elfogyasztani. A hatóanyagok (vagyis a kurkuminoidok) azonban elszóródva, egyenlőtlenül vannak jelen a terítményben.

Van, hogy jut hatóanyag a kiskanalamra, van, hogy nem, és azt sem tudom, ha igen, akkor pontosan milyen dózis. Ha azonban tablettát vásárolunk, akkor a terápiás dózisért felelős hatóanyag mennyiségét garantáltan megtaláljuk meg a napi adagban. Így már beszélhetünk eredményes kúraidőről, hát ezért nem mindegy, hogy tabletta vagy fűszer!

Vagyis, ha a kurkuma

gyulladáscsökkentő, gyulladásgátló, keringést javító vagy emésztőszervekre gyakorolt élettani hatásait szeretnénk kiaknázni, akkor egy, a kurkumin hatóanyagokat sűrítő tabletta mellett döntsünk. Ugyanis e hatásokat, a kurkuma gyökeréből kivont és koncentrált hatóanyagok idézik elő, melyek roppant erős antioxidánsok, továbbá mindemellett a vírusellenes, baktérium- illetve gombaölő tulajdonságokkal is rendelkeznek.

A kurkuma port pedig használd bátran fűszerként, készíts belőle arcpakolást, vagy ha pedig megfáztál és lázas vagy, esetleg elrontottad a gyomrodat, készíts egy finom zöld teát és adj hozzá egy késhegynyi mennyiségű kurkuma port, ami segít enyhíteni a gondokat.

Reumatoid arthritis

Egy klinikai vizsgálat, ahol két reumatoid arthritises csoportot állítottak fel, és ahol az egyik csoport tagjainak naponta 1200 mg kurkumint adtak, a másiknak pedig 300 mg fenil-butazont, ugyanolyan eredményeket értek el. Az eredményeket összevetették és azt tapasztalták, hogy minkét csoportnál hasonló mértékben javultak a mozgásfunkciók, enyhültek az ízületek merevségei és a duzzanatai, ám a fenil-butazonnal ellentétben, a kurkuminnál, a napi adagok semmiféle mellékhatást nem okoztak. Vagyis hatalmas lehetőség van a kurkuma hatóanyagaiban, ám a kutatások még tovább folytatódnak.

És a megoldás nem is ennyire egyszerű!

Autoimmun betegségeknél, mint amilyen a reumatoid arthritis is, a természetgyógyászat azonnali életmódváltást javasol. Ez pedig nem csak a táplálkozási szokások megváltoztatását jelenti. Reumatoid arthritises vásárlóim rendszeres böjtökkel (először egyedül soha nem kezdjen neki, vannak táborok, ahova be lehet jelentkezni!), lúgos táplálkozással, testmozgással, bőséges folyadékbevitellel, és olyan kiegészítő tápanyagokkal érnek el együtt javulást, mint a nagy dózisú C-vitamin, a D3-vitamin, a szelén (L-szelenometionin), a kurkuma és az ún. adaptogén gyógynövények. A terméknevekre kattintva tovább tudunk olvasni!

Természetesen, ha gyógyszeres kezelés alatt áll, akkor az orvost mindig tájékoztatni kell arról, ha étrend-kiegészítőt szeretne fogyasztani.

Egyszóval nagyszerű eredmények születnek, de orvos és orvos természetgyógyász, illetve az egyén, együtt szükségesek mindehhez! Sajnos nem úgy működik, hogy beveszek egy tablettát, és meg van oldva az egész, vagyis hangsúlyozni szeretném azt, hogy csodaszerek bizony nincsenek. A csoda mi magunk vagyunk. Az étrend-kiegészítők pedig olyan tápanyagsűrűséggel rendelkező élelmiszerek! – melyek valóban erős mankók, és melyekre nyugodtan ránehezedhetünk, és támaszkodhatunk, hogy bebicegjünk a célig, és ha már ott vagyunk, akkor ne is kelljen visszafordulni, vagyis tartósak is legyenek az elért eredmények. Így együtt kerek az egész, és mindezzel együtt lehet javítani a mindennapi életminőséget! 

Összességében

A kurkuminnal való kiegészítés betegségek elkerülésének, betegségek esetén pedig a kiegészítés kitűnő módját kínálja. A mozgásszervi és keringési betegségektől kezdve a gyomor-és bélrendszer rendellenességein át egészen a rákig. És a legjobb az, hogy relatíve olcsó. 

Tudtad?

 • Az ananászból kivont bromelin enzim segíti a kurkuminok, vagyis a kurkuma hatóanyagának felszívódását.

 • A kurkuma szájon át szedve elsődleges hatását azáltal fejti ki, hogy gátolja a test szöveteiben a gyulladáskeltő anyagok felszabadulását.

 • A kurkumát több ezer éve alkalmazzák az indiai és kínai gyógyászatban; a szélszorulástól a menstruációs zavarokig sokféle panaszt kezelnek vele.

 • Azt is feltételezik, hogy fokozza a mellékvesében a kortizon termelését, amely közvetetten segíti a gyógyulás folyamatát.

 • Igazolták, hogy heveny gyulladásos esetekben gyógyhatása egyenértékű a kortizonéval és a fenil-butazonéval, sőt velük szemben azaz előnye, hogy nincs mellékhatása.

 • A Kurkuma egyéb elnevezései: indiai sáfrány, Curcuma longa, kurkumagyökér, sárga kurkuma.

 • Az indiai sáfrány néven is ismert Curcuma longa, a currypor fő alkotóeleme.

Kurkuma kutatások

 • Az egyik legkorábbi, a kurkumin erőteljes antibakteriális tulajdonságaival foglalkozó tanulmány, a Nature folyóiratban, 1949-ben publikált irat; a kurkumin hatékonyan veszi célba a Staphylococcusaureus-t, almonellaparatyphi-t, Trichophytongypseum-ot, és a Myco-bacteriumtuberculosis-t.

 • Később, a '70-es években, a kutatók igazolják, hogy; a kurkumin a koleszterinszint ellenőrzésében, a cukorbetegség ellenében, a betegség-okozógyulladásokkal szemben és az egészségromboló szabadgyökök ellen is hatásos. A '80-as években azt is felfedezték, hogy; a kurkumin erőteljes gyógymódja lehet a rák megelőzésének és kezelésének, mivel szabályozza azon gének kibocsátását, melyek hozzájárulnak a tumor képződéshez, sejt túléléshez, sejtburjánzáshoz, invázióhoz és antiogenezishez.

 

Összetevők: Tablettánként 500mg kurkuma kivonat, 6 mg E-vitaminnal.

Felhasználási javaslat:
Általánosan ajánlott napi adag: 500—1000 mg kurkuma gyökérkivonat. Gyulladás gátlóként: 500 mg, étkezés közben, akár naponta háromszor is. Ha a kurkumát a felszívódás könnyítése érdekében bromalin enzimmel kevered, inkább két étkezés között vegyed be a készítményt.

Figyelmeztetés: Túlzott fogyasztása hashajtó hatású lehet! Epehajtó hatása miatt epeköves betegeknek nem javasolt. Véralvadásgátló gyógyszereket szedőknél fokozhatja a vérzések kockázatát. Terhesek nem szedhetik,
az esetleges méhösszehúzó hatás miatt.

Minimumkúra-maximumkúra: Kúraszerű alkalmazása 3 hónapig javasolt.
Kiszerelés: 60db/30-60 napi adag
OETI: 12770/2013

Részletesebben:

Szerves tápanyagok, amelyek felélesztenek! ... >>>