A szerves, fermentált hialuronsav előnyei

Hogyan lehet egy hialuronsav vegán?

A hialuronsav 2 forrásból származhat, lehet állati, amikor azt például kakastaréjból (a kis piros fejdíszük), vagy más állati forrásokból állítják elő, és lehet növényi eredetű, mint ez a termék, amit élesztőből fermentáltak!

De vajon csak ennyi a különbség?

Határozottan nem! Sokféle hialuronsav kivonatot találhatsz a polcokon, de ami az egyik hialuronsavat megkülönbözteti a másiktól, az az alapanyag, a molekuláris tömeg, a tisztaság, és a dózis. Mi elhoztuk neked a legjobb biohasznosulással rendelkezőt, ami több párnázást biztosít az ízületeknek, és erősebb nedvesség visszatartó tulajdonságot kölcsönöz a bőrnek!

4 különbség hialuronsav és hialuronsav között!

Alapanyag

A Te Hialuronsavad tenyésztett? Fontos tudni mit viszel be a szervezetedbe, akár napi táplálékról, akár napi vitaminról, vagy egyéb étrendi tápanyagról van szó, mint például a hialuronsav. Nem mindegy, hogy szintetikus kémiai izolátumot fogyasztasz, vagy élő, szerves hialuront. Előbbi úgy kerül forgalomba, hogy egy teljes értékű alapanyagot kémiai eljárások során egyszerű vegyületté alakítanak, mint például a kukoricát aszkorbinsavvá.

De lehet ezt másként is! Világszerte a társadalmak évezredekig erjesztették az ételeket jó féle baktériumokkal, hogy olyan egészséges és kíméletes termékeket hozzanak létre, mint a joghurt és a miso. A Natur Tanya® cég ezt a hagyományos erjesztő (fermentált) folyamatot viszi tovább ebben a hialuronsav készítményben, olyan táplálék kiegészítőt szolgáltatva, melyet élesztőből erjesztenek enzimekkel, és élő probiotikumokkal tenyésztettek.

A fermentált kiegészítők olyan élő, szerves termékek, melyek tökéletes biohasznosulással bírnak, oly annyira, hogy a fermentált hialuronsav orális fogyasztása közben, vizsgálhatjuk testünk változásait, melyek közül néhány kifejezetten gyorsan látható, különösen a mozgásszerveken és a bőrön.

Molekulatömeg

A méret a lényeg! A hialuronsav biológiai hatásában jelentkező fő különbségek, a molekulatömegnek (méretnek) tulajdoníthatók. A hialuronsav óriás molekulatömegű (mega-Daltonos**) glükozaminoglikán, amit enzimes eljárással csökkentünk kisebb molekulatömegűvé (2,4 – 3 millió Dalton méretűvé), hogy tökéletes felszívódást biztosítsunk, hiszen ez a molekulájú hialuronsav hasonlít leginkább a szervezetünkben található formára. Más méretet alkalmaznak kozmetikumokban és szépészeti vagy ízületi injekciókban. A különböző molekulatömeg tehát eltérő tulajdonságokkal ruházza fel a hialuronsavat.

Lényegében: szájon át fogyasztható hialuronsavnál szükséges a nagy molekulatömeg, de kisebbre van szükség a biohasznosulás és a kémiai válaszok miatt, mint az eredeti (primér), nagy molekulatömegű hialuronsav. Azért nem jók a nagyon kis molekulatömegű fragmentumok, mert azok vagy nem kötődnek bizonyos sejtmembrán receptorokhoz, amelyek felismerik az eredeti hialuronsavat, vagy átalakítják a sejteknek szóló különböző jelzéseket.

Az alacsony molekulatömegű hialuronsav fragmentumok számos biológiai rendszerben vagy elveszítették gyulladásgátló hatásukat, vagy éppen, hogy erősítik a gyulladáskeltő, tápanyag-lebontó tulajdonságokat. Ezek nyilvánvalóan nem kívánatos tulajdonságai az olyan étrend-kiegészítőknek, amelyek az ízületek egészségét hivatottak elősegíteni.

** A Dalton egy tömegegység, melynek tömege egyenlő egyetlen hidrogénatom tömegével.

Tisztaság

Hialuronsavból csak növényit! A Hialuronsav tisztaságának kulcsfontosságú szerepe van a belsőleg fogyasztható termékeknél, és különösen fontos olyan orvosi eszközökben, mint az injekcók. Az állati eredetű hialuronsavnál a kiterjedt tisztítások ellenére is, proteinektől és nukleinsavaktól szennyezett marad a kivonat.

A szennyezőanyagok mennyisége és természete alapanyagtól függően különbözik, más a köldökzsinórból kivont hialuron kivonatban, és a bivaly szem csarnokvízéből származóból - ami nagyobb mennyiségben tartalmaz fehérjét és nukleinsavakat - mint a kakastaréj és a baktériumtenyészetek által termelt izolátumok. Az állati eredetű termékekben lévő fehérjék allergiákat okozhatnak, és a fajok közötti vírusos átfertőződés kockázata is igen magas. 

Napjainkig, az állati forrás még mindig a hialuronsav ipari előállításának legfontosabb forrása, és több tonna orvosi célú hialuronsavat állítanak elő így évente. A növényi hialuronsav új alternatíva, ahol nem kell számolni ezekkel a kockázatokkal. Ráadásul az eljárás kedvezően érinti a molekulatömeget, mely fontos a bélfali felszívódás okán, és a biohasznosulást, mely nem mellékes a hatás szempontjából.

Dózis

A Natur Tanya® Szerves, fermentált Hialuronsav készítmény tablettánként 100 mg (!) növényi eredetű hialuronsavat tartalmaz.

Mi az a hialuronsav?

A hialuronsav a test kötőszöveteiben természetesen termelő vízmegtartó molekula (képes megtartani akár súlyának ezerszeresét is vízben), melyet a szervezet azért állít elő, hogy kipárnázza a kötőszöveteket és az ízületeket. Ha ez a folyamat évről-évre nem csökkenne, vagy mennyiségére nem lenne hatással életvitelünk és környezetünk, akkor kötőszövetünk olyan jól nézne ki, mint a nagyon fiatal babák bőre, olyan rugalmasak lennének ízületeink és a külső sérülések is, mint a vágások és karcolások szélsebesen behegednének.

Ez az, amit a hialuronsav csinál! Ez a természetes poliszacharid a kollagén rostokat is fiatalon tartja, és állványa, helykitöltője a bőrnek, a hajnak, az ízületeknek és még a szemeinknek is. 

  • Segíti a sejtek struktúrájának megújulását
  • Hidratálja és párnázza az ízületeket
  • Kisimítja a korai vonalakat/ ráncokat a bőrön
  • Állványa, helykitöltője a bőrnek, a hajnak, és a szemeinknek
  • Egészséges ragyogást és fiatalos mozgást kölcsönöz 

Hialuronsav és öregedés

Nem kérdés, hogy a hialuronsav korral járó csökkenése felelős az öregedés látható jeleiért, a ráncos bőrért, a hajhullásért, a hang változásáért, a csökkenő látásért, az „elhasználódásért”, az ízületi kopásért, mégis kevesen ismerik ezt a csodálatos molekulát. Pedig, ha elmúltál negyven, vagy aktívan sportolsz, akkor ezt a tápanyagot mindenképp ismerned kell!

A nagyon fiatal gyerekeknél, akik progeria nevű betegségben szenvednek, a hialuronsav 17-szer nagyobb arányban ürül ki a vizelettel, mint az egészséges gyerekeknél.
A progeriás gyerekek 2 vagy 3 évesen úgy néznek ki, mintha nagyon öregek lennének. Ráncaik vannak, kopaszok és szürke hályoggal küzdenek. A progeria bizonyítékként szolgál, hogy az öregedés nem a születésnapok számával áll összefüggésben, hanem egy olyan folyamattal, amelyben szerepe van a hialuronsav elvesztésének. A hialuronsav vesztés miatt az ember öregnek tűnik, tekintet nélkül a születési dátumára.

A hialuronsav alapösszetevője a szervezetnek, mivel vizet tart meg a kötőszövetekben, a bőrben és számos szervben. Fenntartja az ízületek és a szem folyadékainak normális viszkozitást, és fontos szerepe van a bőr simaságában. Az öregedési folyamat hidratáció vesztésben nyilvánul meg, mely a hialuronsav vesztésének következménye. Ezért azt mondom, hogy a hialuronsav jót tesz az öregedő testnek, és jól tennéd, ha szereznél magadnak. Pont.  

Hogyan segít még a Hialuronsav?

Hogyan segíthet még az orális hialuronsav amellett, hogy fiatalosabbá teszi mozgásunkat, és a bőrt? Például, amint az orális hialuronsav újratölti a szemet, gyengéden meg is hosszabbítja az elölről hátulra terjedő hosszát. Ez azt jelenti, hogy a szem fókuszpontja megváltozott. Ezért a távollátó emberek, akik hialuronsav étrend-kiegészítőt szednek, azt tapasztalhatják, hogy szemüveg nélkül javult a látásuk. Mivel minden felnőtt egy kissé távollátó lesz a kor előrehaladásával, óriási lehetőségek nyílnak meg arra, hogy megkíméljük az embereket az olvasószemüvegektől.

Továbbá, a hialuronsav molekula másik fele, a glükuronsav, hasonló a kálcium D-glükarát étrend-kiegészítőhöz, mely segít karbantartani a hormonszinteket. Sok nő - akik orális hialuronsav kiegészítőt szednek - számolt be arról, hogy enyhültek a hőhullámaik és a menopauza egyéb tünetei a szedés óta. Ez nem meglepő. A nőknek egy alternatív kiegészítő lehet ilyen esetekben a hialuronsav, közben pedig a bőrük is szebb lesz, mert fordítva is igaz: ha egyszer a természetes ösztrogéntermelés csökken, akkor a hialuronsav szint is csökken, mert az ösztrogén megemeli a bőr és a test hialuronsav szintjét.

A Hialuronsav története

Nos, a régi egyiptomiak furcsa mirigyeket fogyasztottak gyógyszerként. Megették az állatok szemeit. A szemgolyó nagyon jó hialuronsav forrás. Mondhatnánk ez volt az első hialuronsav étrend-kiegészítő.

A hialuronsavat először Karl Meyer izolálta 1934-ben egy szarvasmarha szemének üvegtest folyadékából. Amikor a testben van, hialuronátnak nevezik, részben azért, mert főleg az üvegporcban (latin neve: anat) található. Sok más felhasználási lehetőségéről először Albert Dorfman ejtett szót a Chicagói Egyetemen, az 1950-es években. Rájött, hogyan használják a baktériumok és a vírusok a hialuronsavat, meghatározta legtöbb biokémiai hatását és szerkezetét. Az évek során nem-orvosi célokat szolgáló termékekben is megjelent, például vízmegkötő anyagként kozmetikumokban és krémekben, és ránctalanító injekcióként is forgalmazzák.

Tessék mondani a hialuronsav kollagén?

Nem. A hialuronsav nem kollagén. Gondoljunk úgy a testünk sejtjeire, mint építőkockákra, a kollagénre vagy a sejtek közötti kötőszövetre úgy, mint a malterre a téglák között. A hialuronsav az a hatóanyag, amely megóvja a maltert a kiszáradástól és a repedezéstől. A hialuronsav a test vízmegtartó molekulája.

Megtartja a vizet a kötőszövetben, a sejtek között. Ezáltal kipárnázza az idegeket, a csontok végeit, formát és alakot ad az emberi szemnek és bőrnek, és gátat képez a betegségek terjedése ellen. Képzeld még a női petesejt is hialuronsavba van csomagolva, és hogy a férfi sperma hyaluronidázt termel, egy enzimet, ami lerombolja a hialuronsavat. A hyaluronidáz ez után lehetővé teszi, hogy a sperma behatoljon a petesejtbe és megtermékenyítse. Ez a tudás megnyitja a természetes fogamzásgátlás ajtaját.

Egyszóval a kollagén és a hialuronsav olyanok, mint a kistestvérek, melyeket nagyon gyakran együtt is fogyasztanak a látványosabb eredmények érdekében.

Fontos!

Hialuronsav fogyasztása mellett, ne felejts el vizet inni. Hialuronsav és víz, így működik a dolog.

Kúraidő 
A hiauloronsavat kúraszerűen 120 napig javasolt fogyasztani és azt évente egyszer-kétszer ismételni. Hogy milyen gyorsan hat, és azt, hogy évente egyszer vagy kétszer tartunk belőle kúrát, meghatározza életvitelünk, életmódunk is. Pl.: gyakrabban és más adagolásban javasolt hialuonsavat fogyasztani akkor, ha autoimmun betegségünk van, porckopással küzdünk, vagy aktív sportolók vagyunk. 

Ha kiegyensúlyozott vegyes táplálkozást követünk és gondoskodunk a bőséges folyadékbevitelről, - ami a hialuronsav kúra alatt 20 kilogrammonként 1 liter vizet jelentene -, akkor sokkal rövidebb idő alatt látjuk az eredményt, gyakorlatilag már az első héten! - különösen a mozgásszerveken és a bőrön. 

Összetevők:

Tápanyagok/hatóanyagok  a napi adagban:

Hatóanyag a napi adagban

1 tablettában

Hialuronsav

100mg


**A hialuronsav fermentációja növényalapú táptalajon történik állati termék, vagy melléktermék felhasználása nélkül. Fenntartható, GMO-mentes, 100% vegán és vegetáriánus.

Felhasználási javaslat: Naponta egy tablettát bő folyadékkal nyeljünk le!
Kiszerelés: 30db tabletta

OETI: 18179/2016