Stresszoldó kapszula

de nem akármilyen!

Ez a kapszula az általam legtöbbet ajánlott kiegészítők egyike, és nem véletlenül. Ahhoz, hogy megértsétek, miért van ez így, először a stressz szó fogalmáról írnék.

adaptogen-gyogynovenyek-stressz-control.jpg

Mi az a stressz?

A stressz a szervezet természetes védekezési mechanizmusa, amit tökéletesen működik olyan helyzetekben, mint a hirtelen veszély, amely esetben az ingerekre (stresszorok) gyors reagálás szükségeltetik, azonban káros hatásai lehetnek, ha ez túl sokáig tart.

A stressz szót egy gyűjtőfogalomként kell értelmezzük, nagyon sokan csak idegességként értelmezik (Á, Én nem vagyok ideges!), de ez természetesen nem igaz.

Stressz olyan körülmény vagy átélt érzet, amikor valaki olyan elvárásokkal szembesül, amik meghaladják az általa mozgósítható személyes vagy szociális forrásokat. A kiváltó okok között szerepelhet betegség is, vagy gyógyszeres kezelés okozta nem kívánt mellékhatás. 

Mi okozza a stresszt?

Olyan fizikai, szellemi vagy érzelmi terhelés, ami ha hosszú távon áll fenn képes testi tüneteket produkálni, még később pedig betegségeket előidézni.

A stressz hatására ugyanis biokémiai anyagokat szabadítasz fel, amit stressz-hormonoknak hívunk, továbbá mindennapi biokémiai folyamatokat gátolsz, melynek együttes eredménye lesz a testi tünet. A stresszhormonok krónikus jelenléte tehát károsítja a szervezetet!

A stressz fogalmába tartozik minden idegességet, feszültséget és félelmet generáló érzet melynek hátterét adhatja szeretetlenség, harag, agresszió, irigység, gyűlölet, kétely vagy tétlenség

...vagyis minden, ami szorongást, félelmet kelt, és ez mindenkinél más és más, ahogy én szoktam fogalmazni, mindenkinek más a stressz-küszöbe”. A barátod idegeit kikészítheti valami, ami téged hidegen hagy, és fordítva. Más szóval, nem az számít, hogy mi történik veled, hanem az, hogy hogyan reagálsz arra, ami veled történik.

“Az embereket nem a dolgok bántják, hanem az, ahogy a dolgokat érzékelik.”
Epiktétosz

Olyan világban élünk, amiben a stressz mindennapi életünk lényeges eleme, otthon is és a munkában is. Ha a stresszt a mindennapi kihívások okozzák és testünk a képességein túl teljesít, valamint nincs ideje a regenerálódásra idegesnek, kimerültnek, ingerültnek, és folyamatosan fáradtnak érezzük magunkat.

A stressz rengeteg biokémiai folyamatot gátolhat és a test különböző tünetekkel jelez is „gazdájának”, a fej- , hát- vagy gyomorfájástól a bőrkiütésen, hajhulláson, át az izomfájdalomig  bármilyen tünet lehet a stressz következménye.

Éppen ezért amikor ilyen tünetekkel vagy betegségekkel (pl. bőrbetegségek, gyenge immunrendszer, bélbetegségek…) keresnek meg engem, mindig javaslom ezt az adaptogén kivonatokat egyesítő formulát is az egyébként ismert és célzott tápanyagokon felül, hiszen a stressz enyhítésével a kiváltó tünetek és betegségek is enyhíthetők.

Ha stressz, akkor segítenek az adaptogén gyógynövények

Manapság lehetetlen elkerülni a stresszt, de meg tudjuk tanulni, hogy eredményesen kezeljük és kontrolláljuk a tüneteit. A természet az adaptogén gyógynövényekkel segít bennünket ebben. Ezek az anyagok növelik a szervezet képességét, hogy alkalmazkodjon a változó körülményekhez.

adaprogen-gyogynovenyek.jpg

Az adaptogén olyan növényi származék, amelyek biológiailag aktív hatóanyagai a mindennapi stresszes helyzetekben erősítik az emberi szervezet ellenállását. Nem nyugtatóként hatnak, hanem adaptív és mozgósító erővel bírnak, így - a növényi nyugtatókkal, pl. a macskagyökérfűvel ellentétben - nem zavarják, hanem erősítik kognitív képességeinket, növelik koncentráló képességünket és készségünket a logikus gondolkodásra.

Az adaptogének segítenek szervezetünknek szabályozni a munkahelyen és otthon meglevő stressz-tényezőkre adandó válaszokat.

Az adaptogén gyógynövényeket,

az adaptáció, azaz a tökéletes alkalmazkodás jellemzi. Vagyis segítik a szervezet szélsőséges fizikai és szellemi terheléséhez való alkalmazkodást. Harmonizálják egyes belső elválasztású mirigyeink valamint az immunrendszerünk működését. Amennyiben arra van szükség lelassítják a túlműködő miközben felgyorsítják az alul működő szerveinket.

A tudomány azért is figyelt fel az adaptogénekre, mert a mai napig nem sikerült ilyen precizitású készítményeket előállítani mesterséges úton. 300 gyógynövényből mindössze  1 rendelkezik ilyen jótékony hatással. Az adaptogén növények akkor és úgy hatnak, ahogyan az adott pillanatban szükségünk van rájuk.

A kulcsszó az adaptáció, azaz a tökéletes alkalmazkodás.

Kontroll alatt az! - Stress® Control

Ez a kapszula 6 olyan adaptogén gyógynövény kivonatot egyesít, melyekről a legtöbb tanulmány és megfigyelés készült a stressz ellensúlyozására a napjainkig.

Ezek a kivonatok, nem nyugtatók, nem altatók, ezek a kivonatok a minket érő mindennapi stresszhez való alkalmazkodását segítik. Természetesen javítják a koncentrációt, a kreatív gondolkodási funkciókat, az észlelési képességet és a kedélyállapotot. Csökkentik az extrém indulatokat és érzelmeket (düh, szomorúság, depresszió), a figyelemzavarokat és a kísérő tüneteket, mint a fejfájás. Felerősítenek szellemileg és fizikailag.

Segítik a szervezet alkalmazkodását az őt érő idegességgel, ingerültséggel, kimerültséggel, fáradtsággal és depresszióval szemben. Ezeknek a növényi kivonatoknak nagy előnyük, a gyógyszerekkel szemben, hogy nem ”szedálnak le”, azaz nem álmosítanak, és nem okoznak hozzászokást. A kapszula összetevői jól kezelik a hangulatingadozásokat, javítják a mindennapi életkedvünket, amitől határozottan kiegyensúlyozottabbak leszünk.

További stressz tünetek

A folyamatos stressz komoly következménnyel jár. Változásokat hozhat a viselkedésünkben, az észlelési funkciókban és érzelmeinkben. A stressz leggyakoribb tünetei: étvágytalanság, vagy éppen a kényszeres evés, a függőségek (alkohol, cigaretta, kávé), a gyors és mély légzés, a túlzott izzadás, a libidó csökkenése, a társasági viselkedés megváltozása, alvászavarok, rémálmok.

A stressz csökkentheti az immunválaszt és akadályozza az idegrendszer normális működését, amelynek következtében kevésbé tudunk koncentrálni, kreatívan gondolkodni, és lassul a felfogóképességünk. Gyengül a teljesítményünk, szélsőségesekké válnak érzelmeink és érzéseink (düh, szomorúság, depresszió), az aktivitás és mobilitás helyébe a fáradtság és erőtlenség lép.

Összetevők:     
Tápanyagok/hatóanyagok a napi adagban: 1 kaps. 3 kaps.
     
Rózsagyökér 4% rosavinre standardizálva 100 mg 300 mg
(Rhodiola rosea L., Aranygyökér) 
növeli a munkavégző képességet, előnyösen hat a fizikai és mentális képességekre, csökkenti a fáradtságot és erősíti az ellenállást a fizikai és mentális stresszel szemben. 
     
Astragalus (Csűdfű gyökér, vagy Baktövis) 20% poliszacharidokra standardizálva  100 mg 300 mg
(Astragalus membranaceus L.)
ösztönzi az immunrendszer teljesítményét (javítja a memóriát és a koncentrációt), és előnyösen befolyásolja az immunválaszt. 
     
Ashwaghanda 1.5% vitanolidokra standardizálva 66,6 mg 200 mg
(Withania somnifera)
segít megszabadulni a krónikus stressz hatásaitól, erősíti a kognitív képességeket (javítja a memóriát és a koncentrációt), jótékony hatással van az immunrendszerre.
     
Sziberiai ginseng 0.8% eleutherozidokra standardizálva  33,3 mg 100 mg 
(Eleutherococcus senticosus)
erősíti a hosszú ideig tartó stressztől túlzott szellemi és fizikai igénybevételnek kitett szervezetet, javítja a koncentráló és a munkabíró képességet, különösen a krónikus fáradtságot. 
     
Maca 4:1 (Lepidium meyenii) 33,3 mg 100 mg
természetes tápanyagai segítenek a szervezetnek alkalmazkodni a káros környezeti hatásokhoz, és növeli az idegrendszer teljesítményét. 
     
L-teanine 33,3 mg 100 mg
a zöld tea összetevője, amit „relaxáló aminosavnak” is neveznek (mivel közvetlenül hat az agy teljesítményére: támogatja az alfa hullám tevékenységet, ami az agy relaxációjának jele). Az L-theanine nem okoz álmosságot, elősegíti a tanulás folyamatát, a koncentráló képességet, és javítja az önbecsülést. 
     
Magnézium 100 mg 300 mg
  (33%*)  (100%*)
     
Pantoténsav (B5) 30 mg 90 mg 
  (500%*) (1,500%*)
     
Piridoxin (B6) 16,6 mg 50 mg
  (830%*) (2,490%*)

*RDA

Felhasználási javaslat: 1 kapszula napi 1-3 alkalommal, étkezések után.

Kiszerelés: 30 kapszula

OÉTI: 12536/2013

FONTOS FIGYELMEZTETÉS

Ne feledd, az étrend-kiegészítők soha nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! Fontos, hogy panaszaiddal először mindig háziorvosodat vagy a megfelelő szakrendelést keresd fel! Tudd, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a gyógyszeres kezeléseket, és az oldalon található információk pedig önmagukban nem alkalmasak arra, hogy saját diagnózist állíts fel.