A neve ellenére inkább szürkés árnyalatú, íze pedig enyhén borsos. A lencse az egyik legérdekesebb hüvelyes növény. Proteinben ez a leggazdagabb. Emellett rostokban és ásványi anyagokban is igen gazdag, főként vas- és magnéziumtartalma magas.

Ezzel szemben kevés B-vitamint tartalmaz. A lencse a kutatások szerint igen gazdag antioxidáns vegyületekben, melyek a szabad gyökök megkötése révén fontos szerepet töltenek be a betegségmegelőzésben. Glikémiás indexe: 25. A természetben előforduló formájában gluténmentes.

Felhasználási javaslat: Aromás íze miatt kiváló hideg salátákba és levesbe. A zöld lencse kevesebb keményítőt tartalmaz, ezért könnyebben emészthető és hamar elkészíthető. Nem szükséges áztatni, hideg vízben tegyük fel főni és 25 perc alatt el is készül.

Kiszerelés: 500 g