A köles a legősibb termesztett gabonafélék közé tartozik. Rizs helyettesítésére is kiváló.
A köles rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású, késlelteti az öregedési folyamatokat, erősíti a látást, kiváló vashiányos állapotoknál, savtúltengésnél. Legfontosabb lúgosító gabonánk. Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. Karbantartja az erek falát, az emésztőrendszert. Megelőzi a fogszuvasodást és segít a fogak zománcának megvédésében. A köles  a természetben előforduló formájában nem tartalmaz glutént.

Felhasználási javaslat:
Kitűnő köret készíthető belőle főzve, enyhén fűszerezve, nem igényel áztatást. Vékony olajon egy fej hagymát megpirítunk, csipet tengeri sóval és zöld fűszerekkel meghintjük (szárított algákat is tördelhetünk bele), majd rádobjuk az alapra a gabonát és alaposan összekeverjük, hogy az ízek elegyedjenek, egyszeres mennyiségű vízzel felöntjük és 12-15 perc alatt készre főzzük.

Kiszerelés: 500 g