A maják úgy tartották, hogy a csípős paprika megszünteti a hasmenést, a görcsöket és a fogínyvérzést. Az aztékok átpasszírozták, és a paprikapéppel meghúzódott izmaikat, törött végtagjaikat borogatták. Rendszeres fogyasztása serkenti az emésztést, megóvja a gyomor nyálkahártyáját az alkohol, illetve az acetil-szalicilsav (egyes fájdalomcsillapítók hatóanyaga) károsító hatásától. Fő hatóanyaga a kapszaicin. Az alábbi neveken is ismerheted:  Cayenne-paprika, chilipaprika, guineai bors, macskapöcspaprika, ördögbors.

Felhasználási javaslat: Az őrölt chilit önmagában is használják főzelékek, mártások, halételek, sült húsok, rizsköretek, sajtos és tojásos tálak, savanyúságok fűszerezéséhez, de gyakoribb, hogy keverik más fűszerekkel.

Kiszerelés: 10 g