Mi az a Quinoa?

Lúgosító, gluténmentes tápanyagbomba, Isteni ízzel! Én elkészítés előtt leöblítem, egyrészt mert a természetes quinoát keserű szaponin-borítás fedi, másrészt a port és pelyvát is eltávolítom ezzel. Aztán beáztatom, ezt ugyan nem kell megtenni, de az egy órán át ázó quinoa csírázni kezd, azaz elindul az enzimtermelés, ami fontos élettani szempontból, és ennek a folyamatnak még hangja is van. Emeld a füledhez a tálat, és meggyőződhetsz róla, hogy ez a gabona él! :)

Mondhatjuk-e, hogy „szupertáplálék”?

Mindenképp! Magas rosttartalom, telítetlen zsírsavak, kiemelkedő ásványi anyag tartalom, rengeteg értékes és teljes értékű fehérje, aminosavak, különösen lizin, cisztin, metionin, illetve vitaminok és egyéb élettanilag fontos fitoösszetevő jelenléte teszi azzá. Mindemellett pedig könnyen emészthető, lúgosító hatású növény (igen növény, mert nem gabona), ami meghatározó szerepet tölt be fittségünk, szépségünk, egészségünk szempontjából, és amit gabonadiétám részeként is ajánlok figyelmedbe. Készíthető édesen, vagy sósan, enyhén mogyorós aromája miatt mindenhogy finom. Önállóan, vagy köretként, salátákhoz vagy levesekhez adva, sütve és főzve is. 

Quinoa történelem

Nos, amit még tudni lehet róla, hogy az inkák annyira szerették a quinoát, hogy szentnek nyilvánították és „minden gabona anyjának” nevezték…
A quinoa nem gabonaféle, nincs köze a rizshez, noha az íze és állaga az ellenkezőjére utal. Valójában leginkább a céklának vagy a spenótnak rokona.

Hogyan készítsük el a quinoát? (alaprecept)

Hozzávalók:

Elkészítés:

  1. Szükséged lesz egy jól záró fedelű kétliteres edényre és egy apró lyukú szűrőre.
  2. Öblítés vagy áztatás után csepegtesd le egy szűrőben a quinoát, aztán tedd át a főzőedénybe és tegyél hozzá 1 bögre vizet és ízlés szerint ¼ teáskanál himalájai sót. Ha nem teszel bele sót, akkor puhább és könnyebb lesz a quinoa, egy kevés sótól pedig szilárdabb, lehet, hogy ilyenkor pár perccel tovább is kell főzni.
  3. Forrald fel, tegyél rá jól záró fedőt és vedd alacsony lángra, hogy párolódjon.
  4. 10-12 percig főzd – áztatási időtől is függ.
  5. Vedd le a quinoát a tűzről és hagyd 5 percig lefedve állni.
  6. Egy villával óvatosan forgasd át és már tálalható is. Magában, salátában, vagy köretként is nagyszerű étel.

Mediterrán quinoa saláta recept

Hozzávalók:
2 bögre víz
2 tyúkhúsleves-kocka
1 fokhagymagerezd
1 bögre nyers quinoa
2 nagy sült csirkemell - falatnyi darabokra vágva
1 felkockázott nagy lilahagyma
1 nagy zöld kaliforniai paprika, felkockázva
½bögre felvágott kalamata olíva
½bögre szétmorzsolt fetasajt
¼bögre aprított, friss petrezselyem
¼bögre, aprított friss snidlinghagyma
½ teáskanál himalájai só
2/3 bögre friss citromlé
1 evőkanál balzsamecet
¼ bögre olívaolaj

Elkészítés:

  1. Forrald fel egy lábasban a vizet, a leveskockát és a fokhagymát. Keverd bele a quinoát, vedd le közepes-alacsony fokozatra a tűzhelyet, fedd le és párold, amíg a quinoa meg nem puhul, és fel nem szívja a vizet (15-20 perc). Vedd ki belőle a fokhagymát és kapard ki egy nagy tálba a quinoát.
  2. Óvatosan keverd a csirkét, hagymát, kaliforniai paprikát, olívát, fetasajtot, petrezselymet, metélőhagymát és sót a quinoába. Szórd meg citromlével, balzsamecettel és olívaolajjal. Kevergesd, amíg egyenletesen el nem oszlanak a hozzávalók. Frissen melegen, vagy hűtőben lehűtve is tálalható.

Quinoás - zöldséges csirke recept

Hozzávalók:
1 bögre leöblített quinoa
2 bögre csirke húsleves
2+2evőkanál hidegen sajtolt szőlőmag olaj
2 felszeletelt fokhagymagerezd
1 kis hagyma, szeletelve
2 csont- és bőrnélküli csíkokra vágott csirkemell (vagyis egy teljes csirkényi)
1 felkockázott cukkini
1 felkockázott paradicsom
10 dkg összetört fetasajt
8 friss bazsalikomlevél
1 evőkanál limelé

Elkészítés:

  1. A quinoát és a levest forrald fel egy edényben; aztán vedd alacsony lángra és lefedve párold, míg fel nem szívja a levest, a quinoa megpuhul és a szemeken láthatóvá válik a fehér csík (kb. 12 perc).
  2. Közepes lángon forrósíts fel 2 evőkanál szőlőmag olajat, vagy kókuszzsírt egy serpenyőben. Tedd bele a hagymát és a fokhagymát, majd kevergetve pirítsd üvegesre (kb. 5 perc). Tedd bele a csirkemellet és addig süsd, amíg a közepe még kicsit rózsaszín (kb. 5 perc). Vedd ki a csirkehúst és tedd félre.
  3. Önts még két evőkanál szőlőmag olajat, vagy kókuszzsírt a serpenyőbe, aztán kevergetve pirítsd meg benne a cukkinit és a paradicsomot, míg a cukkini meg nem puhul (5-8 perc). Ekkor tedd bele vissza a csirkehúst és ízesítsd fetasajttal, bazsalikomlevéllel és limelével. Süsd tovább, amíg a csirke teljesen kész nem lesz (kb. 10 perc). A forró quinoán tálald.

Forró quinoa magokkal és áfonyával recept

Hozzávalók:
1 bögre kókusztej vagy kókusztejporból hígított tej
1 bögre víz
1 bögre quinoa (leöblítve)
2 bögre friss szeder, lehetőleg organikus
½ teáskanál őrölt fahéj
1/3bögre pirított* pekándió
4 teáskanál agávészirup

Tipp: szeder helyett áfonya, agávészirup helyett vegyes virágméz, pekándió helyett sima dió is használható.

Elkészítés:
A kókusztejet, vizet és quinoát egy közepes méretű lábasban öntsd egybe és magas fokozaton forrald fel. Ezután vedd le alacsonyra a lángot és lefedve párold 15 percig, vagy amíg el nem nyeli a folyadék nagy részét. Ekkor kapcsold ki a tűzhelyet és hagyd lefedve állni 5 percig. Keverd bele a szedret és a fahéjat és öntsd szét négy tálba, a tetejükre szórj pekándiót, és locsolj agávészirupot.

*Amíg a quinoa elkészül, a diót 180°C-os sütőben (ha van, akkor grill fokozaton) pirítsd át 5-6 percig, vagy száraz serpenyőben közepes lángon 3 percig.

Összetevők: 100% fehér Quinoa
Kiszerelés: 250g