Mi az a Quinoa?

Az indiánköles névre is hallgató quinoa, lúgosító, gluténmentes tápanyagbomba, Isteni ízzel! Én elkészítés előtt leöblítem, egyrészt mert a természetes quinoát keserű szaponin-borítás fedi, másrészt a port és pelyvát is eltávolítom ezzel. Aztán beáztatom, ezt ugyan nem kell megtenni, de az egy órán át ázó quinoa csírázni kezd, azaz elindul az enzimtermelés, ami fontos élettani szempontból, és ennek a folyamatnak még hangja is van. Emeld a füledhez a tálat, és meggyőződhetsz róla, hogy ez a gabona él! :)

Mondhatjuk-e, hogy „szupertáplálék”?

Mindenképp! Magas rosttartalom, telítetlen zsírsavak, kiemelkedő ásványi anyag tartalom, rengeteg értékes és teljes értékű fehérje, aminosavak, különösen lizin, cisztin, metionin, illetve vitaminok és egyéb élettanilag fontos fitoösszetevő jelenléte teszi azzá. Mindemellett pedig könnyen emészthető, lúgosító hatású növény (igen növény, mert nem gabona), ami meghatározó szerepet tölt be fittségünk, szépségünk, egészségünk szempontjából, és amit gabonadiétám részeként is ajánlok figyelmedbe. Készíthető édesen, vagy sósan, enyhén mogyorós aromája miatt mindenhogy finom. Önállóan, vagy köretként, salátákhoz vagy levesekhez adva, sütve és főzve is. 

Quinoa történelem

Nos, amit még tudni lehet róla, hogy az inkák annyira szerették a quinoát, hogy szentnek nyilvánították és „minden gabona anyjának” nevezték…
A quinoa nem gabonaféle, nincs köze a rizshez, noha az íze és állaga az ellenkezőjére utal. Valójában leginkább a céklának vagy a spenótnak rokona.

Hogyan készítsük el a quinoát? (alaprecept)

Hozzávalók:

Elkészítés:

A recept nagyon egyszerű; vágd apróra a hagymát és pirítsd meg kókuszzsíron, add hozzá a kicsi darabokra vágott  paradicsomot és zöld paprikát, amikor összeért az alap, öntsd rá az átmosott, leszűrt quinoád. Forgasd át az egészet, majd öntsd fel 1 bögre vízzel és sózz. Ezt követően 10-12 perc alatt kész, az önállóan és körteként (rizs, krumpli helyett) is fogyasztható, tápláló finomság.

Paradicsomos-mentás quinoa saláta recept

Hozzávalók
2+½ bögre víz
1+¼ bögre quinoa
1/3bögre mazsola
1 csipet himalájai só
2 közepes paradicsom, felkockázva
1 közepes hagyma, felaprítva
10 vörösretek, negyedekbe vágva
½ uborka, felkockázva
2 evőkanál szeletelt pirított mandula
¼ bögre felvágott friss menta
2 evőkanál szeletelt friss petrezselyem
1 teáskanál őrölt kömény
¼ bögre citromlé
2 evőkanál hidegen sajtolt mélyzöld színű szőlőmag olaj

Elkészítés:
Forrald fel a vizet egy kis lábasban. Öntsd bele a quinoát, mazsolát és egy csipet sót. Hagyd lefedve párolódni 12-15 percig, aztán vedd le a tűzről és hagyd szobahőmérsékleten kihűlni. Közben egy nagy edényben rázd össze a paradicsomot, hagymát, retket, uborkát és mandulát. Keverd bele a quinoát (ha kihűlt), aztán mentával, petrezselyemmel, köménnyel, citromlével szőlőmag olajjal és sóval fűszerezd. Tálalás előtt 1-2 óráig hagyd hűtőben összeérni.

Quinoa Puding recept

Hozzávalók:
¾ bögre quinoa
2+½ bögre tej (a teljes zsírtartalmútól krémesebb állagú lesz a puding, de a félzsíros is megteszi)
½ bögre tejszín
1/3 bögre Eritrit, Sztévia, vagy gyümölcscukor
2 teáskanál vanília aroma
1 gránátalma magjai (helyette lehet málnát, epret, áfonyát vagy más gyümölcsöt is használni)

Elkészítés:

  1. A quinoát apró lyukú szita alatt öblítsd hideg vízzel egy percig.
  2. Egy nagy lábasban keverd össze a tejet, tejszínt, választott cukorpótlód és a vaníliát. Közepes lángon melegítsd fel és öntsd hozzá a quinoát. Vedd le alacsony fokozatra a tűzhelyet és hagyd 45 percig párolódni. Ha folyamatosan főzöd 45 percig, akkor sűrű pudingot kell, hogy kapj. Ha hígabb állagot szeretnél, akkor addig készítsd a pudingot, amíg a kívánt sűrűséget el nem éri. Pár percenként keverd össze újra, hogy ne bőrösödjön a teteje.
  3. Lehűtve tálald és szórd meg előtte friss gránátalmamaggal (vagy a kiválasztott gyümölccsel). Tárold hűtőben légmentesen lezárva.

Összetevők: 100% fehér Quinoa
Kiszerelés: 500g