Indul a mandula!

Ebből a fehér, blansírozott mandulalisztből naponta 1-2 evőkanállal eszem, mert egész egyszerűen megtáltosodom tápanyagaitól!

Ráadásul olyan nasi, ami karbantartja a súlyomat, és csillapítja az éhségem. Jót tesz a koleszterinemnek, az ereimnek, a szívemnek, és mivel inzulinrezisztens vagyok fontos, hogy étkezéseim után csökkenti a vércukor és az inzulin emelkedését. Egyszerűen imádom, és mindehhez még isteni finom is.

Edd Te is!

mandulaliszt.jpg

6 OK, amiért Te is ezt a mandulalisztet edd!

  1. Csökkenti a testsúlyod - több kilófaló tulajdonság is jellemzi 

  2. Szabályozza a vércukrod - cukorbetegek és inzulinrezisztenciások részére is előnyös

  3. Segít megőrizni fiatalságod – és ez nem csak kívül látszik, de belül is érezhető

  4. Javítja mindennapi jó közérzeted - gondoskodik jókedvedről, szellemi és fizikai energiádról

  5. Csökkenti a koleszterinszinted - amellyel tovább csökken a szívbetegségek kockázata is

  6. Számos tápanyaggal gazdagít - rostok, Omega zsírok, vitaminok, ásványok, növényi szterolok

Olvass lejjebb a részletekért!  

premium-mandulaliszt-glutenmentes.jpg

6 egyszerű felhasználása a blansírozott mandulalisztnek

  1. Edd, rágcsáld önmagában!

  2. Keverd a joghurtodba, add turmixodhoz!

  3. Szórd a kedvenc salátád tetejére!

  4. Ha húst rántasz, váltsd ki vele a zsemlemorzsát!

  5. Keverd hozzá a rizsköretedhez, tegyél belőle a palacsintádba!

  6. Készíts belőle smoothie-t! 

mandulaliszt-hatasa.jpg

1. Testsúlycsökkentés! 

Ha étezés közben bekapsz egy ½ evőkanálnyi fehér, blansírozott mandulalisztet, akkor az csökkenti a szervezetbe bevitt táplálékok glikémiás index (GI) értékét, és kevésbé emelkedik az ember vércukorszintje étkezés után. Mivel a táplálékok glikémiás indexe a szénhidrátok felszívódásának sebességével egyenlő, így annak alacsony szintje kifejezetten előnyös, ha fogyni kívánsz!

2. Cukorbetegek, inzulinrezisztensek!   

Az elfogyasztott ételek glikémiás indexének csökkentése, az élelmiszerekben lévő szénhidrátok felszívódását csökkentve, hozzájárul az egyenletes vércukorszint kialakításához, ami előnyös cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén, egyaránt. IR-nél és cukornál napi 5-8 részletben kell enned. A napi 2 evőkanálnyi mennyiséget oszd fel, és rágcsáld el étkezésed közben! Ha nassolni kívánsz, akkor is tökéletes megoldás, olvass csak róla lejjebb!

3. Megőrzi fiatalságod, kívül-belül!

A fehér, blansírozott mandulaliszt nem csak csökkenti az étkezések után megnőtt vércukorszintet, de antioxidánsokat is biztosít, melyek semlegesítik az öregítő, rozsdásító szabad gyököket. Mindennek hatása pedig kívül és belül is megtapasztalható, pl.: egészségesebbé válik az arcbőrünk színe, feszesebbé a kötőszövet, gyorsabb lesz a bélmozgás, javul az emésztés és erőre kap az immunrendszer.

4. Javítja mindennapi jó közérzeted! 

A fehér, blansírozott mandulaliszt természetes tápanyagai, magas rost és ásványi anyag tartalma (különösen jó magnézium és káliumforrás), tökéletes napindító reggelivé teszi, hogy egész nap koncentrált és aktív maradj. Emlékezz Én csak elrágcsálom önmagában reggel, de Te joghurtba vagy növényi tejbe elkeverve is elfogyaszthatod! - és már indulhatsz is, hiszen tele van tápanyaggal.

5. Koleszterincsökkentés! 

A fehér, blansírozott mandulaliszt rostanyagai, telítetlen zsírjai, az E-vitamin, az arginin, a növényi szterolok és más fitokémiai anyagok mind együttműködve takarítják fel a vérből az LDL- koleszterin szintet („rossz koleszterin”), illetve csökkentik az összkoleszterin szintet, amellyel tovább csökken a szívbetegségek kockázata is.

6. Szív– és érrendszeri betegségek megelőzése! 

Az egészséges zsírsavak nemcsak megtöltik és ízesítik a mandulalisztet, de az életfunkciókat is szolgálják, megőrzi szívünk és vérünk egészségét és csökkenti a szívbetegség és szívroham kialakulásának kockázatát. A fehér, blansírozott mandulaliszt megóvja az érfalakat a károsodástól. E-vitamin és antioxidáns-tartalma javítja és megelőzi a kardiovaszkuláris rendszer károsodását.

Miért ragaszkodjunk ehhez a fehér, blansírozott mandulaliszthez?

mandulaliszt-glutenmentes-premium.jpg

A mandula héja, mint a teljes kiőrlésű gabonák, a mogyorófélék, a magvak és a hüvelyesek héja, fitinsavat tartalmaz. Ez egy összetevő, mely a cink, a magnézium, a vas, a réz és a kalcium felszívódását blokkolja. Ez a liszt nem tartalmaz fitinsavat, és kimagasló tápanyag tartalommal bír. 

Nincs mellékhatás és rossz felszívódás, és amikor a mandula fitinsav tartalmától megszabadulunk, az növeli a tápanyagok és a vitaminok számát, melyet testünk felszívni képes ebből a pehelyszerű, finom ízű lisztőrleményből.  

Ez egy igazi „erőétel”, mert 2 evőkanál fehér, blansírozott mandulaliszt:  

  • 7,86 gramm minőségi fehérjét biztosít, hogy fenntartsd és fejleszd izomzatod

  • fehérjéi és rostjainak keveréke teszi éhséget csillapító étellé, ami még finom is

  • tele van E-vitaminnal, ásványokkal, szívbarát zsírsavakkal

  • antioxidáns tartalma megegyezik a brokkoliéval, és még gluténmentes is

  • étkezések után csökkenti a vércukor és az inzulin emelkedését

Nassolj blansírozott mandulalisztet!  

A fehér, blansírozott mandulaliszt egyedi és hatékony kombinációja a tápanyagoknak, melyekre a szervezetnek óriási szüksége van, miközben a telítettség érzetét nyújtja, és még energizál is.

Válaszd a mandulalisztet, ha úgy érzed, mindjárt beadnád a derekad valami „bűnös” nasinak/kényeztetésnek. Az egészséges zsír, rost és fehérje, amit a mandulaliszt nyújt, igazán kielégítő rágcsálnivalóvá teszi, miközben a finom íz segít csillapítani az egészségtelen ételek utáni sóvárgásodat. Bevezetni napi 2 evőkanálnyi mandulalisztet az étrendedbe igazi nyereség lesz a számodra, ha a fölös kilók lefaragásáról van szó.   

mandula.jpg

Egyél mandulalisztet és élj tovább!

A fehér, blansírozott mandulaliszt fogyasztása éveket adhat az életedhez, bár a jótékony hatások és a betegségek kialakulásának csökkentett esélye utána ez aligha meglepő. A mandulaliszt rendszeres fogyasztói lehetőséget kapnak:

  • testsúlyuk karbantartására

  • vércukorszintjük szabályozására

  • a szív- és érrendszeri betegségek csökkentésére  

  • az éltető tápanyagok fokozottabb pótlására

  • egészséges emésztésük megtartására  

Ess szerelembe a fehér, blansírozott mandula lisztjével!
Mind az íze, mind a felhasználási variálhatósága meg fog fogni benne.

mandulaliszt-miert-jo.jpg

Érdekességek  

  • Kutatók, akik a Nurses health tanulmányból merítettek adatokat, és úgy becsülik, hogy ha étrendünkben egy adott mennyiségű szénhidrátot hasonló mennyiségű magliszttel helyettesítünk, akkor ez 30%-al csökkentheti a szívinfarktus kockázatát. Sőt, ha a húsokban és tejtermékekben található telített zsírsavakat is e magliszttel, vagy annak olajával helyettesítjük, akár 45%-os kockázatcsökkenés is elérhető.

  • Az egyetlen olyan magas fehérjetartalmú dióféle lisztje, ami hozzájárul a szervezet sav-bázis egyensúlyának megteremetéséhez. Mindez nem csak a szívednek, ereidnek tesz jót, de csontjaid, az immunfunkciód, az energiaszinted egészsége szempontjából is meghatározó.

  • Kiváló fehérje beviteli táplálékkiegészítő lehet a mandulaliszt az izomépítésben. A megnövelt fehérje bevitel és egy hatékony edzésprogram remekül asszisztálhat az izomtömeg növekedéséhez és azután a zsír elégetéséhez.

  • A fehér, blansírozott mandulaliszt megelőzi az epekövek kialakulását: az epekő koleszterin és epesav elegye, amely az epehólyagban képződik. Az emberek 80%-ának úgy van epeköve, hogy nem is tudnak róla, mert nem okoz semmilyen tünetet. Akárhogy is, ha az epekő valahol elakad az epehólyagban, akár 1-5 órás fájdalmat is okozhat, ha továbbutazik a hasnyálmirigybe komoly betegség kiváltója. Az epekő azonban megelőzhető az egészséges táplálkozás révén, testmozgással és súlykontrollal. A mandulaliszt csökkenti az epekő kialakulásának kockázatát, mert jó kalcium és magnéziumforrás, melyek segítenek az epekövek kialakulásának megelőzésében úgy, hogy megkötözik az epesavakat a bélben.

Konyhai felhasználása

Nem meglepő, hogy a konyhában is sokoldalúan tudod felhasználni a fehér, blansírozott mandulalisztet.

  • első osztályú húspanír
  • sűríthetjük vele ételeinket
  • készülhet belőle kenyér, pizza és péksütemény
  • süthetsz vele finom süteményeket, kalácsot, muffint
  • keverhetsz segítségével finom krémeket
  • gluténmentes
  • vegyszermentes
  • kiemelkedő tápanyag tartalom
  • hideg préseléssel előállított

Egyél több mandulásat!

premium-mandulaliszt.jpg

Piskóta mandulalisztből

Hozzávalók:

  • 4 dl mandulatej
  • 4 kávéskanál konjac liszt
  • 8-10 ek Eritrit attól függően mennyire szereted édesen. (Én fele Eritrit, fele gyümölcscukor keveréket használok édesítőként, mert így cukor íze van és szénhidrát szegény marad)
  • 1 cs vanília
  • 2 ek kakaó v. karobpor
  • 8 púpos ek mandula liszt
  • 2 ek kókuszolaj vagy szőlőmagolaj
  • 1 cs sütőpor

Elkészítése:

Egy tálban összekeverjük az édesítőt a konjac liszttel és folytonos kevergetés közben felöntjük a mandulatejjel. Hagyjuk állni kicsit addig, amíg besűrűsödik (néha azért keverjünk bele). Kb 15 perc alatt olyan állaga lesz, mint az összehabart tojásoknak. Kényelmesen jut idő rá, hogy ez idő alatt egy másik tálban összekeverjük a mandulalisztet, a kakaót és a sütőport.

Mire a konjac lisztes tej már megfelelő sűrűségű, akkor hozzáöntjük a lisztes keveréket, jól elkeverjük, majd sütőpapírral kibélelt  tepsibe öntjük, és úgy mint a hagyományos piskótákat kisütjük. Nem légkeveréses sütőben a teteje kirepedezhet – de ebben az esetben se ess kétségbe, erre a részére kerülhet egy kis krém, így jól mutat és mégfinomabb!

Rusztikus kalács mandulalisztből

Igaz, a sütési ideje 1 óra, de csupán néhány hozzávalóból, tíz perc alatt összedobható, és sokféle ételhez tökéletes kiegészítő. Harapnivalónak ajánlom egy finom paleo chili ételhez, vagy akár egy sűrű, kiadós leves mellé is! Természetesen önmagában is isteni, ebben az esetben feltétlen próbáld ki mellé egy kis édesburgonyából készült humuszt.

Hozzávalók:

  • 2 csésze mandulaliszt
  • ¼ csésze tápiókaliszt
  • ½ ek szódabikarbóna
  • 1 ek fokhagyma só
  • 1 ek oregano
  • 1 tk bors
  • 3 tojás
  • ¼-ed csésze mandula tej
  • 1 tk ghí vaj (tisztított vaj)

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 350 C-fokra. Egy nagy tálban, keverjük össze a mandulalisztet, tápiókalisztet, szódabikarbónát, sót, oregano-t és borsot.  Egy másik tálban, keverjük össze a tojást, mandulatejet és ghí-t. Öntsük össze a száraz összetevőket a lédúsakkal, majd jól keverjük össze.

Ezt a sűrű masszát öntsük bele egy kenyérformába (20x8 cm), és süssük egy óráig. A finom oregano illata addigra már belengi otthonod, és csak egy feladat van hátra, hogy a kivedd a kalácsot a sütőből, tökéletesen megbarnulva, és ropogósra sülve! Az íze garantáltan tetszeni fog, én imádom, ahogy a testes kalácsállagot kiegészíti az oregano, a fokhagyma és a bors fűszerezettsége.

Mandulalisztes palacsinta

Gluténmentes „paleocsinta”

Ez a könnyed és finom paleo palacsinta recept a szívem csücske, biztosan nagyon fog ízleni az egész családnak! Ez pontosan az a fajta laktató étel, ami után még simán elindulsz egy 100 km-es bicajtúrára, és nem az, ami után muszáj lefeküdnöd aludni egyet.

Hozzávalók:

Elkészítése:

Egy keverőtálban keverjük össze a tojást, mandulatejet és a vaníliakivonatot.

Adjuk hozzá a mandulalisztet, sót és szódabikarbónát, majd keverjük el simára. Hevítsünk fel egy nagy serpenyőt, és olvasszunk fel benne éppen annyi kókuszzsírt, hogy befedje az alját. Egy szedőkanál (vagy negyedcsésze) tésztát mérjünk ki a serpenyőbe és süssük addig, amíg a palacsinta széle meg nem keményedik, és buborék nem képződik a tetején (kb. 3-4 perc).

Óvatosan fordítsuk meg a palacsintát (egy kicsit törékenyebbek, mint a búzából készült palacsinta) Süssük tovább kb. 1 percig, aztán jöhetnek az újabb adagok, amíg el nem fogy a tésztánk. Amint látod ez a palacsintatészta nem csak gluténmentes, hanem cukormentes is – és ilyen diétás is maradhat, ha édesítővel készült krémeket, palacsintafeltéteket használsz hozzá.

Gyors házi kenyér 3 lépésből!

Hozzávalók:

Elkészítése:

  • 1. Keverd össze a tojást és a vizet, add hozzá a por alakú alkotókat, a sütőport és a sót.
  • 2. Add hozzá a citromlevet és a kókuszzsírt.
  • 3. Pihentesd 10-15 percig, majd mehet a sütőbe. 180 fokos sütőben 40-45 perc alatt kész!

Mandulás házi müzli szelet

Hozzávalók:  

  • 2 pohár mandulaliszt,
  • 1/2 tk Himajája só
  • ½ tk szódabikarbóna,
  • ¼ pohár szárított áfonya,
  • ¼ pohár négybe vágott sárgabarack,
  • ¼ pohár napraforgó mag,
  • ¼ pohár pisztácia, durva darabokban,
  • 1 egész nagy tojás (számít a mérete, mivel a tészta nem fog összeállni kisebb vagy közepes méretű tojás esetén)
  • 2 tk agavé nektár vagy méz

Elkészítése 8 rövid lépésben:

  • 1. Egy nagy tálban keverjük össze a mandulalisztet, a sót és a szódabikarbónát.
  • 2. Szórjuk bele a szárított gyümölcsöket, a magvakat és a magokat.
  • 3.Egy kisebb tálban keverjük össze a tojást és az agavét.
  • 4.Keverjük össze a vizes összetevőket a szárazakkal.
  • 5. Kézzel gyúrjuk össze a tésztát.
  • 6.Tegyük be a tésztát egy kb. 15x15 cm hosszú és kb. 2 cm mélységű tepsibe.
  • 7. Vágjuk fel a tésztát 16 kockára.
  • 8. Süssük meg alufóliával bélelt tepsiben 350 C-fokon (kb. 10-12 perc).
mandulaliszt-receptek.jpg

Paleo brownie

Összetevők:

  • 1 csésze mandulaliszt
  • 1/4 tk Parajdi só
  • 1/4 tk szódabikarbóna
  • kb. 12 dkg étcsokoládé
  • 7 szem datolya
  • 3 nagy tojás
  • 1/2 pohár felolvasztott kókuszolaj
  • ½ tk stevia por
  • 1 kikapart vanília

Elkészítés 9 rövid lépésben:

  • 1. Turmixoljuk össze a mandulalisztet, a sót és a szódabikarbónát.
  • 2. Tördeljük durvadarabosra az étcsokoládét.
  • 3. Vágjuk össze elnagyolt méretűre a datolyát.
  • 4. Verjük fel a tojást.
  • 5. Keverjük sima állagúra a kókuszolajat,a vaníliát és a Stevia port.
  • 6. Öntsük a keveréket egy olajjal kikent, kb.  20* 20 cm-es tepsibe.
  • 7. Kenjük el egyenletesen a tésztát egy fakanállal.
  • 8. Süssük 350 C-fokon 18-22 percen át.
  • 9. Ha kihűlt, 2 órára tegyük be hűtőbe, aztán tálaljuk!

Paleo sütőtök kenyér

Hozzávalók:

  • 1 csésze mandulaliszt
  • ¼ tk szódabikarbóna
  • csipetnyi tökfűszer keverék (fahéj, gyömbér, szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió, szerecsendióvirág, chili)
  • 1/2 pohár sült sütőtök
  • 2 ek méz
  • 1/4 tk stevia por
  • 3 nagy tojás

Elkészítés 5 gyors lépésben:

  • 1. Turmixszoljuk össze a mandulalisztet, a szódabikarbónát és a sütőtök fűszert.
  • 2. Adjuk hozzá a sütőtököt, a mézet, a stéviat és tojást, és turmixszoljuk további  2 percig.
  • 3. Gyúrjuk össze a tésztát egy kis kenyérsütő serpenyőbe.
  • 4. Süssük 350 C-fokon 35-45 percig.
  • 5. Ha kihűlt, tegyük hűtőbe egy órára, és tálaljuk!

Összetevők: 100% fehér, blansírozott mandulaliszt
A beltartalmi érték táblázat tájékoztató jelleggel 100 g lisztre vonatkozik.

Energia

1382/328 kJ/kcal

Zsír

3,76 g

 amelyből

 

 -telített zsírok

0,28 g

Szénhidrát

10,9 g

 amelyből

 

 -cukrok

9,97 g

Fehérje

56,14 g

0,05 g


Felhasználási javaslat: 
Fogyaszd önmagában, vedd a szádba és rágcsáld, hihetetlen finom! Természetesen elkeverheted joghurtban vagy növényi tejben, és hozzáadhatod gyümölcs vagy zöldség turmixokhoz is, de készülhet belőle vizes vagy tejes smoothie is. Tökéletes sűrítésre is! Ugyanakkor Süssünk és főzzünk is vele! – fent látsz néhány recept ötletet is!

Figyelmeztetés: Nyomokban szezámmagot, mustármagot, diót tartalmazhat. Fénytől és hőtől védett, száraz, hűvös helyen tárolandó!

Kiszerelés: 250g

FONTOS FIGYELMEZTETÉS

Ne feledd, az étrend-kiegészítők soha nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! Fontos, hogy panaszaiddal először mindig háziorvosodat vagy a megfelelő szakrendelést keresd fel! Tudd, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a gyógyszeres kezeléseket, és az oldalon található információk pedig önmagukban nem alkalmasak arra, hogy saját diagnózist állíts fel.