Termékeink Főmenü
Termékek

Dr. Natur étkek. Prémium Lícium gyümölcs (Lycium barbarum, goji, ördögcérna, kínai farkasbogyó) 100g

Cikkszám: 5999565080204
Bővebben a termékről

Lícium gyümölcs (Goji bogyó)

Tudod, én mivel kezdem a reggelt? Összekeverek 1 nagy púposkanál Goji bogyót 2 kanál Chia maggal, megszórom egy kis földimogyoróval, aszalt vörös áfonyával, rákarikázom egy banán felét és leöntöm az egészet 2-3 dl kókusztejjel.
Miért pont ez a reggelim azon túl, hogy tápláló és istenien finom? A Lycium barbarum, azaz a Goji miatt!

A Lycium barbarum (más néven goji berry, lícium, kínai farkasbogyó, wolfberry vagy közönséges ördögcérna) Ázsia legősibb szuperélelmiszere: fogyasztása hosszan tartó fiatalos közérzettel, szépséggel, karcsúsággal, erővel, kitartással ajándékoz meg - sőt, még afrodiziákumnak sem utolsó. Kimondottan ízletes, íze a mazsolát és a szárított papayát idézi, inkább édes, de kellemes savanykás aromával. Alacsony glikémiás indexe és magas tápanyag tartalma miatt, nagyszerűen beilleszthető bármilyen diétás étrendbe, ha vegán vagy, vagy Paleozol, akkor is fogyaszthatod.
Biztatóan hangzik? Állítom, hogy az!
Utánajártam egy kicsit, hogy a tucatnyi goji-fajta közül

miért a Lycium barbarum a legjobb?

Azt a kínai tartományt ahol a Lícium (Lycium barbarum) megterem, úgy hívják, a „100 éves fiatalok” hazája. Ott is hasonlóképp gojival kezdődik a nap - mint nálam. Kizárólag itt él meg az a goji gyümölcs, ami méretre apróbb, de a húsa sokkal vaskosabb, tömörebb a társainál.

Hatóanyagokban is ez a leggazdagabb - az összes többi fajtát az ázsiaiak is másodrangúnak, „rosszabbnak” tartják.

Nem ismerek más olyan gyümölcsöt, ami több fehérjét tartalmaz, mint a virágpor, több rostot, mint a zabkorpa, 67-szer több B1 vitamint, mint a barnarizs, kétszer annyi B3-vitamint (niacin) mint az élesztő, ötször annyi káliumot, mint a brokkoli, kétszer annyi béta-karotint, mint a nyers spenót – vagy épp 150-szer magasabb az ORAC-értéke, mint a sárgarépa karotinoidjainak.

Csakis a Lícium gyümölcs tudja mindezt együtt! A kutatók szerint az összes emberi sejt élettartamára hat és akár 21 %-al megnöveli életképességük idejét.

Ezt beszélik Tibetben a Lícium gyümölcsről:

  • Lassítja az öregedést
  • Erősít fizikailag és szellemileg
  • Segít az ideális testsúly megtartásában
  • Gátolja a hajhullást, őszülést
  • Általános gyulladásgátló, gombaölő
  • Javítja a látást
  • Táplálja a vesét és májat.

Erre vált be a tapasztalatok szerint:

  • Immunerősítés, általános roborálás

  • Májbajok ellen, májfunkció, regenerálódás gyorsítására

  • Látásromlásra, szembetegségek ellen

  • Szív-, ér- és nyirokrendszeri problémákra

  • Ízületi és egyéb gyulladások ellen

  • Sportolóknak erőnlétfokozásra

  • „Irodabetegség ellen” - monoton, ülőmunkát végzőknek

  • Managerek, vezetők, stresszes élethelyzetben élőknek

  • Idős emberek állapotjavítására

  • Figyelemzavarok ellen, koncentráció- és memóriajavításra

  • Libidónövelésre

  • Lassú anyagcserére, súlycsökkentésre

Minek köszönheti a Lícium gyümölcs a hatását?

19-féle aminosavnak (közülük 8 eszenciális!), 21, a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen nyomelemnek, illetve a gyümölcsfélékben ritkán fellelhető germániumnak és szelénnek.

Ez utóbbi kitűnő májvédő, immunerősítő (olyannyira, hogy még a kemoterápiás kezelés alatt álló rákos betegek számára is ajánlják).

  • Karotinoidok egész tárházát tartalmazza. E-vitaminban gazdag, jobb béta-karotinforrás mint a sárgarépa, zeaxantinja a szemet védi, a látást javítja.

  • Antioxidáns szintje az egyik legmagasabb az élelmiszerek között: 25 000 µmolTE/100g körül mozog az ORAC skála szerint, ami 55-szöröse a karfiolénak, 10-szerese a narancsénak és 5-szöröse az aszalt szilváénak.

  • Több mint 21% rostot tartalmaz, ami táplálja a bélbaktériumokat.

  • Valamennyi B-vitamint komplexen tartalmazza

  • Több fehérjét tartalmaz (13%), mint néhány teljes kiőrlésű gabona.

  • Gazdag esszenciális zsírsavakban, amelyek kiegyensúlyozzák a hormonháztartást és hozzájárulnak az idegrendszer megfelelő működéséhez.

  • Ciperonttarlamaz (szeszkviterpén), ami előnyösen hat a szívre és a vérnyomásra.

  • A-vitamin forrás

  • A ciperon jelenléte pozitívan hat a szívre és a vérnyomásra.

  • Fizalint tartalmaz. Kísérletekben ez a vegyület növelte a lép természetes “killer-sejt” aktivitását, a normál és a tumoros egerekben. Hatása széles spektrumú. Hepatitisz-B kezelésében is használják.

  • Betaint tartalma a máj kolin termelésében tölt be szerepet. Jótékonyan hat idegesség esetén, javítja a memóriát, gyorsítja az izom-növekedést és védi a májat.

  • Szolavetivont tartalmaz, ami erőteljes gomba-ölő és baktérium-ölő vegyület.

  • A benne fellelhető Béta-szitoszterol, egy gyulladásgátló vegyület, amely csökkenti a vér koleszterin szintjét. Impotencia és prosztata megnagyobbodás esetén is használják. 

Prémium bánásmód

A Lícium gyümölcsöt a Tibeti Fennsík és Belső Mongólia közötti Ningxia síkságon termesztik. Ez az a bizonyos tartomány, ahol hosszú ideig és egészségben élnek az emberek.

A Lícium termesztők tisztelettel bánnak a növénnyel: a narancsos piros, édeskés gyümölcsöt a vesszőn hagyják megérni, szüretkor nem érintik kézzel, hanem óvatosan lerázzák a bokrokról, hogy ne sérüljenek a bogyók.
Napon szárítják 5 napig, majdgondos válogatás után méret szerint is osztályozzák.

Így fogyaszd: edd és idd!

A piros színű, nyers termés önmagában is elrágcsálható. Legtöbbször müzlihez, turmixhoz (ha szükséges, vízbe, teába áztatható előtte), vagy különböző kásákkal összefőzve szokás elkészíteni. Forró csokihoz keverve isteni finom csemege, de fogyasztható gyógyteába, borba vagy pálinkába áztatva, illetve kompótba és levesbe főzve is.

A Lícium gyümölcs ajánlott napi mértéke

  • Szexuális zavarok, vágyfokozó hatás: 10-12 gr
  • Allergiák: 6-12 gr
  • Öregedésgátlás: 6-12 gr
  • Látás-javítás: 6 gr
  • Ízületi gyulladás és gyulladásos állapotok: 12 gr
  • Fizikai állóképesség, kimerültség: 15 gr
  • Vérképzés: 6 gr
  • Daganatelleni prevenció: 6 gr
  • Rákbetegségek-kezelés kiegészítéseként: 12-24 g naponta
  • Szív-érrendszeri egészség megőrzése: 12 gr
  • Cukorbetegség (felnőttkori, nem inzulin-függő): 6 gr napi 2 alkalommal
  • Emésztőszervi zavarok: 9 gr (minden étkezés előtt közvetlenül)
  • Magas vérnyomás: 9 gr
  • Immunerősítés: 6-12 gr
  • Termékenységkezelés: 15 gr naponta 4 hónapig
  • Máj-védelem: 3-6 gr
  • Kóros elhízás: 6 gr reggelente, és 6 gr délután
  • Szájüregi betegségre öblögetve: 3 gr  

Összetevők: Lícium gyümölcs (Lycium barbarum)

Átlagos tápanyagtartalom (100 gr-ban): Energia: 1492KJ/362 kcal, Összes zsír: 0 gr, Szénhidrátok: 67,82 gr, Fehérje: 11,7 gr, Élelmi rostok: 10 gr

Felhasználási javaslat: Az aszalt termés önmagában is finom csemege, de müzlihez, turmixhoz, kásához is kiváló. Javasolt napi mennyiség: 5-10 gr

Kiszerelés: 100 gr

Kapcsolódó blogbejegyzések

Írj véleményt a termékekről! Te hány csillagot adnál neki?
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek
Bejelentkezés Regisztráció
Babus
2016.11.09 11:06
5/5
Na erről még nem hallottam, de egyszer mindent ki kell próbálni. :) A kókusztejes ötlet az elején jól hangzik, kedvet kaptam hozzá.
Szabóné Julcsi
2016.09.28 09:12
5/5
én is nagyon szeretem

és nagyon szép is, jól néz ki a konyhába :)
Császi Melinda
2016.09.26 14:02
5/5
Nagyon szeretem csak sajnos ha sokat eszem belőle meghajt ezért tényleg csak egy félmarokkal rágcsálok el 1-2 naponta.
Czékus Margó
2016.08.31 09:07
5/5
Ajándékba kaptam, egy darabig csak nézegettem, aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve a túrótortába tettem mazsola helyett! Tök jól néz ki a piros színével, ráadásol nagyon finom is!
tohtorsi
2016.05.03 09:27
5/5
Én tavaszi feltöltekezésre használtam a böjt alatt meg a fáratdság ellen, és jelentehetem nagyon jó!!!
Gábor bá
2016.02.16 11:31
5/5
Ágyaspálinkához használtam ribizlivel és és aszalt szilvával, embertelen jó lett.
jutka11
2015.12.15 15:11
5/5
Az biztos hogy jó is! Müzlibe, joghurtba, mixekbe, mindenbe teszem, még sütibe is sütöm. Sőt, tettem el jó erős chilipaprikát savanyúságnak és abba is pottyantottam belőle, kíváncsi vagyok milyen lesz :)