A lenmagliszt nem egyszerűen csak a lenmag őrleménye!

Hideg sajtolásos eljárással kipréselik a lenmagból az olajat, és az így nyert lenmagkoncentrátumot megőrlik. - Ez a lenmagliszt! A lenmag minden előnyös tulajdonságával rendelkezik, csak koncentráltan. Használható önmagában, joghurtban, kefírben, müzliben elkeverve, vagy más maglisztekkel kombinálva, sütéshez-főzéshez, sűrítéshez.

Kiemelkedő rostanyag, fehérje, növényi omega-3 zsírsav (linolénsav) és lignán-forrás (fitoösztrogén)!

Mit kell, hogy tudj a lenmaglisztről?

- magas a rostanyag tartalma, amit diétázók is beépíthetnek étrendjükbe
- magas a fehérjetartalma, ami miatt vegetáriánusok és Paleosok is előszeretettel fogyasztják
- tele van omaga-3 zsírsavakkal, melyek olyan fontos vegyületcsoport előanyagai, mint a prosztaglandinok, melyek hormonszerű hatású vegyületek, és az egész szervezetben előfordulnak
- kiemelkedő lignan forrás – ezek antioxidáns hatású fitoösztrogének, melyek a gyulladások csökkenetésétől és rákprevenciótól kezdve, a májvédő, koleszterincsökkentő, szív és érrendszert támogató hatásokon át, a menopauzás hőhullámokig, és vele járó csontritkulás ellen hatékonyak
- mindemellett a lenmaglisztnek alacsony a szénhidrát és zsírtartalma, számos ásványi anyagot és vitamint is tartalmaz

Hogyan érdemes használni?

A lenmagliszt használható önmagában, vagy más maglisztekkel keverve, a hagyományos liszt kiváltására. Ha nem lenmaglisztes a recept, csak helyettesíted a hagyományos lisztet akkor két dologra mindenképpen oda kell figyelni:
- Mivel nagy mennyiségben képes folyadékot felvenni, ezért az előírtnál nagyobb mennyiségű folyadékot használj a készítésnél.
- Az ebből készült pékárú, kenyér, gyorsabban sül és barnul, mintha hagyományos lisztből készítenéd.

Lenmagliszt tojás helyett? Igen!

Neki álltál sütni, de elfogyott otthon a tojás?
Ne ess kétségbe, ha van otthon lenmagliszted, néhány perc alatt elkészítheted belőle a tojáspótló "kötőanyagot!
1 evőkanál lenmag lisztet keverj össze 3 evőkanál vízzel, hagy sűrűsödni 4-5 percig, majd add a süteményhez tojás helyett a recept szerint.

Kedvenc receptem:

Lenmaglisztes kenyér

Hozzávalók:
- 5 evőkanál lenmagliszt
- 5 evőkanál szezámliszt
- 1 evőkanál útifűmaghéj őrlemény
- 5 tojás
- 1 teáskanál himalája só
- 1 teáskanál szezámmag,
- 1 teáskanál szódabikarbóna,
- 1 evőkanál kókuszzsír
- kb. 3 evőkanál víz

Elkészítése: A tojásokat szétválasztom. A sárgáját felverem, hozzákeverem az összes többi hozzávalót (ha szükséges, még egy kis vizet tehetünk hozzá). Ha kész, a fehérjét felverjük, és hozzákeverjük a masszához. Nincs más teendő, mint egy sütőpapírral kibélelt formába önteni (kb. 14*22 cm-es), és 180 fokon, kb. 30 percig sütni.

Omega zsírsavak

Telítetlen zsírok, melyeket F-vitamin néven is ismerhetünk. Esszenciális zsírsavak vagyis a szervezet nem tudja őket előállítani, de nélkülözhetetlenek az egészséges sejtműködéshez (sejtfalépítők), az immunrendszer és az idegrendszer egészségéhez. Olyan fontos vegyületcsoport előanyagai, mint a prosztaglandinok, melyek hormonszerű hatású vegyületek, és az egész szervezetben előfordulnak. Így hatásuk igen fontos és változatos; szaporítószervek, keringési rendszer, hörgők, tápcsatorna, ideg- és az immunrendszer, belső elválasztású mirigyek, vérlemezkék…

Óriási problémát és fejtörést jelent az egészségügyi szakembereknek, hogy az ideális 1:2, omega-3/omega-6 arány helyett a civilizált világban szervezetünk 1:20-1:25 arányban tartalmazza ezt a két fajta zsírsavat. A helyes arány visszaállításához omega-3 zsírokban gazdag étrendet javasolnak az orvosok és táplálkozástudományi szakemberek. Az arány eltolódásának oka a tömegtermelés és tömegtermesztés, a nagyipari napraforgó és repceolaj gyártás, illetve a növényi margarinok térhódítása. Bevitelre tehát főként Omega 3 zsírsavakból szorulunk, az omega 6 zsírsavak plusz pótlására nincs szükség (kivétel GLA).

Omega3 Omega6 Omega9

EPA és DHA (halolaj)
ALA - Alfa-linolénsav (lenmagliszt)

SDA – Sztearidonsav,
ETA(3) - Eikozatriénsav,
ETA - Eikozatetraénsav,
HPA - Eneikozapentaénsav,
DPA – Dokozapentaénsav

nem kell (túl sokat fogyasztunk), kivéve;
GLA - gamma-linolénsav (ligetszépe olaj)

Omega3-ból és Omega9-ből előállítja a szervezet
Olajsav (oktadecénsav)
Erukasav (dokozénsav)
(kókuszzsír)


Miben segítenek ezek a zsírsavak?
*szív és érrendszeri megbetegedés
*érelmeszesedés
*magas vérnyomás (természetes vérnyomás szabályozók)
*gyengülő immunrendszer
*hormonális rendszer zavara (meddőség)
*bőrbetegségek, bőrgyulladások – pszoriázisos (halolaj kivonatból standardizált EPA és DHA), ekcémás (ligetszépe olajból standardizált GLA) betegnek kötelező fogyasztani!
*belső gyulladások; bélgyulladások, ízületi gyulladások
*éleslátás, szembetegségek - zöldhályog, szürkehályog, sárgafolt degeneráció esetén feltétlen egészítsük ki az étrendet ezekkel a zsírsavakkal!
*koncentrációs zavarok, demencia
*depresszió, stressz és szorongások oldói - hiperaktivitásnál bizonyítottan hatékonyak! (növelik a sejtek szerotonin és dopamin (boldogsághormonok) átvitelét a sejtek között.
*szépítenek, javítják a haj, bőr köröm állapotát
*Szklerózis multiplex esetén, az ideg-ingerület átvitel elősegítése miatt
*Kismamák - A szaporodásban és az emberi agy magzati és a csecsemőkori fejlődésében is létfontosságúak! Kötelező a fogyasztásuk!

Összetevők: 100% természetes hidegen sajtolt lenmagliszt
Felhasználási javaslat: Használható önmagában, vagy más maglisztekkel keverve, sütéshez-főzéshez, sűrítéshez. A belőle készített kenyér, péksütemény rövidebb idő alatt barnul és ropogósabb.

Kiszerelés: 500 g