Mi az a Kuszkusz?

A kuszkusz apró szemű, szárított és előpárolt durumbúza, ami népszerű alternatívája a rizs és tésztaféléknek. Alapból édeskés ízű, de könnyen felszívja a hozzáadott egyéb összetevők ízét, így könnyen ízesíthető. Az egyik leggyorsabban és legegyszerűbben elkészíthető köret.

Kuszkusz A-Z-ig. 17 dolog, amit a Kuszkuszról tudni érdemes

Berber
A kuszkusz egy észak-afrikai, berber eredetű tésztaétel, amit Egyiptomtól Marokkóig - a kuszkusz marokkó nemzeti étele - rendszeresen fogyasztanak, elsősorban szószosabb zöldség- vagy húsételek köreteként. Kelet-Algériában a kuszkuszt Na'ma-nak nevezik, jelentése: áldás. "Egy marék kuszkusz többet ér, mint Mekka összes pora". (Marokkói közmondás)

Couscous
A kuszkusz angol írásmódja, ritkán magyarul is találkozhatsz vele ebben a formában. Egyaránt jelenti az alapanyag és a már belőle készült étel nevét is.

Egészséges,
magas a rostanyag tartalma, nem tartalmaz zsírt és cukrot, és ami nagyon fontos, hogy természetes szelénforrás. (Kilúgozott földjeink szeléntartalma rendkívül alacsony!)

Alternatíva rizs helyett
Alapból édeskés ízű, de könnyen felszívja a hozzáadott egyéb összetevők ízét. Mivel elkészítése gyors és kényelmes, gyakran használom fűszeresen elkészítve rizs helyett köretként. A kuszkuszt nem csak vegetáriánus ételekben használják fel, kedvelt körete bárány, birka és a csirke ételeknek is.

Desszert
A kuszkusz nem csak sós ételként készíthető el, lehet belőle desszert is. A kedvencem a Tejbe kuszkusz (tejbegríz helyett), így készül: 100 g kuszkuszt leöntök, 400 ml meleg kókusztejjel, hozzákeverek ízlés szerint egy kevés Kókuszvirág cukrot, és aszalt gyümölcsökkel, magvakkal dúsítom. Fedő alatt 20 percig hagyom állni, ez idő alatt 2x megkeverem, és már fogyasztható is.

Ínyenceknek
Ínyenc ízek kedvelői akár vegyíthetik a sós és édes összetevőket a kuszkusszal.
Nem kell más hozzá, mint 25 dkg kuszkusz, 5 dkg mazsola, 1 db alma, 1 db kápia vagy kaliforniai paprika, 1 kis fej lilahagyma, himalája só ízlés szerint. A hozzávalókat aprítsuk össze, keverjük el a kuszkusszal és öntsük le 2,5 dl forró vízzel. 15 percig hagyjuk állni, ez idő alatt néha keverjük meg, majd fogyasszuk jó étvággyal. 

Forrázás vagy főzés?
A legegyszerűbb eljárás a forrázás: ugyanannyi forró vízzel engedjük fel, amennyi a kuszkusz mennyisége, majd 20 percre félretesszük, hogy megszívja magát vízzel.

La GRAINE et le Mulet
A Kuszkusz titka című angol film, egy Franciaországban élő arab bevándorló család realista története, amelynek kiindulópontja az öregedő munkás családfő álma, hogy egy kuszkuszt kínáló éttermet nyit. 2007 –ben a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon több díjat nyert.

Összetétel
A kuszkusz durumbúza-darából készül. Eredetileg kézzel állították elő, a meggőzölt darát kézzel icipici gombócokká sodorgatták, aztán hempergették meg lisztben, és szétterítve szárították meg, hogy pergős maradjon.

Ptitim
Izraeli kuszkusz. A hagyományos kuszkuszhoz képest nagyobb szemű, gyöngyszerű és inkább tészta jellegű. Ezt nem forrázással, hanem főzéssel készítik.

Quinoa
A kuszkuszhoz nagyon hasonló gabonaféle, gyakran összetévesztik vele. Magja kicsi, elefántcsont-színű, és a köleshez hasonló méretű gyöngyszemecske. Magas tápértékű, rostban gazdag elefántcsont-színű magocska, mely a kuszkusszal ellentétben, nem tartalmaz glutént.

Receptek
Kuszkusz recept címszóra több mint 50.000 találatot ad ki a Google keresője. Csak győzzünk válogatni, az édes és sós ízek kavalkádjából! :-)

Sütemény
Számtalan sütemény készíthető belőle, a kedvencem a következő:
Hozzávalók: 15 dkg kuszkusz, 1 evőkanál kókuszzsír, 12 dkg kókuszvirágcukor, 3 db tojás
5 dkg ét csoki, 3 evőkanál Karob por (vagy kakaópor), csipet só, bármilyen lekvár.
Elkészítése: a kuszkuszt szórjuk egy mély tálba és öntsünk rá annyi forró vizet, hogy ellepje. Dobjuk hozzá a vajat és fedjük le, néha kavarjuk át. Ha felszívta az összes vizet, hagyjuk hűlni. A tojásokat válasszuk szét, a sárgákat keverjük habosra a cukorral. A csokit olvasszuk meg, adjuk a tojásos masszához, majd keverjük bele a karob port. Forgassuk össze a kuszkusszal, majd óvatosan a felvert tojásfehérje habbal.
Hosszú sütőpapírral kibélelt sütőformába (30*15 cm) öntsük, előmelegített sütőben, 180°C
30 percig sütjük. Ha kihűlt, vágjuk ketté és kenjük meg a lekvárral. Egészségedre!

Tabulé (Taboulleh),
alias kuszskusz saláta. Az eredeti recept szerint bulgurral készítették, azt keverték össze a következő összetevőkkel.: petrezselyem, paradicsom, olívaolaj, citromlé. Napjainkban sokkal népszerűbb a kuszkusszal készített változat.

Ultra gyors elkészítés
Ha gyorsan szeretnél finomat enni, nincs jobb választás. Ráadásul édes és sós ételeket is könnyedén készíthetsz, percek alatt belőle.

Víz
A tökéletes állagú kuszkusz elkészítéséhez, a megfelelő kuszkusz : víz arány 1:1.5 .

Zöldségek
Algéria, Marokkó, Tunézia területein, a kuszkuszt általában fűszeres lében párolt zöldségekkel (sárgarépa, burgonya, fehérrépa, stb.) tálalva fogyasszák.

Összetevők: 100 % kuszkusz (couscous)
Felhasználási javaslat: Elkészíthetjük édes vagy sós változatban. Nem kell mást tenni, mint forró, sós vízzel vagy növényi tejjel leöntjük (1:1.5 – kuszkusz: víz/ vagy gabonatej arányban), lefedjük, és kb. 10 percig áztatjuk. Kedvünk szerint dúsíthatjuk kókuszzsírral, zöldfűszerekkel, vagy édes ízek esetén mézzel, kókuszvirágcukorral, aszalmányokkal, magvakkal.
Kiszerelés: 1000 g/ 1 kg