Miért fontos a protein?

Azt talán mindenki tudja, hogy a protein vagy fehérje testünk építőköve. Semmi nem fontosabb, mint a protein! Létfontosságú szerveink, izmaink, szöveteink, sőt még a testünkben levő számos hormon is fehérjékből áll. Csaknem minden porcikánkat ezek fejlesztik, növesztik és tartják működésben. Az anyagcserét is serkentik, és növelik zsírégető potenciálunkat.

Megfelelő fehérjefogyasztás nélkül az ember sokszor azon találja magát, hogy megpróbál lefogyni, és a fehérjehiány miatt kudarcot vall, vagy fáradtsággal, hangulatingadozásokkal és egyéb egészségügyi problémákkal küzd.

feherjepor-immunrendszer-emesztes-sziv.jpg

Kendermag protein - Vegán fehérjepor

Nos, ennek a kendermag proteinnek a fehérjetartalma a marhahúshoz és a bárányhúshoz hasonló mennyiségű fehérjét nyújt. 30 g vagy 2-3 evőkanál kendermag őrlemény fedezi a napi fehérjeszükségletet.

De, ami még ennél fontosabb: ezek a fehérjék rendkívül jól szívódnak!  - és a magas biohasznosulású teljes értékű fehérjék mellett, aminosavakkal, rostanyagokkal, ásványokkal, antioxidánsokkal és Omega zsírsavakkal karöltve lesznek támaszai alakodnak, immunrendszerednek, ideg- és hormonrendszerednek!

A kendermag protein a lehető legjobb választás:

  • ha fogyni szeretnél, és azt izomveszteség nélkül tennéd

  • ha vegán, biológiailag aktív és könnyen emészthető fehérjeforrást keresel

  • ha visszaszereznéd immunrendszered felett az irányítást

  • ha javítanál emésztőrendszered egészségén

  • ha hormonális egyensúlyzavar nehezíti életed

  • ha idegrendszered erősítenéd

  • ha védenéd szíved és érrendszered, de még akkor is,

  • ha első osztályú arcpakolást keresel

A kendermag protein 6 előnye

Nos, a kendermag fehérje tökéletes erre, hiszen nyers alapanyaga nem hőkezelt, így az nem is törölte az egészséget adó tápanyagokat, melyek 20 aminosavat, sok-sok nagyon jól emészthető fehérjét,

1. Kendermag protein: fogyókúra és izomépítés

Ez a Prémium Kendermag protein segítségedre van a fogyásban és a szálkásításban is! A keményen edző atlétától a fitnesztermek alkalmi látogatójáig sokan szeretnének javítani eredményeiken és közben formálni alakjukat, ehhez pedig jól felszívódó fehérjére és minőségi tápanyagokra van szükség.

Nos, a kendermag fehérje tökéletes erre, hiszen nyers alapanyaga nem hőkezelt, így az nem is törölte az egészséget adó tápanyagokat, melyek 20 aminosavat, sok-sok nagyon jól emészthető fehérjét, nagy mennyiségű rostot, sok E-vitamint, ásványi anyagokat és Omega esszenciális zsírsavakat biztosítanak számodra.

A legtöbb ember, aki gyorsan szeretne lefogyni, a fehérjehiány miatt vall kudarcot. Mivel azonban a kendermag fehérjének egyéb különleges tulajdonságai is vannak, mint étvágycsökkentés, vércukorszint szabályzás és emésztés karbantartása, így triplán is segíthet célod elérésében; a fogyásban! Egy embernek általában annyi gramm proteinre van szüksége minden nap, amennyi a testsúlyának a fele. Ha például valaki 66 kg, akkor kb. 33 gr proteint kell a táplálkozás során elfogyasztania ahhoz, hogy szervezete megfelelőképpen tudja égetni a zsírt és erősíteni az izmokat. (Sportolóknál, izmok erősítésénél ez az arány azonban nagyobb).

kendermag-protein-feherje-novenyi-feherje-glutenmentes-feherje.jpg

Én magam is minden egyes edzés után 30 percen belül ezt a fehérjedús turmixot iszom (van, amikor reggelire és vacsora helyett is), hiszen felgyorsítja az anyagcserém, fokozza a zsírégetést és csökkenti az étvágyam. Ugyanis ennek a vegán fehérjepornak, különleges peptidei és összetevői jobban csökkentik a súlygyarapodást, mint bármely más proteinforrás. Ráadásul gluténérzékeny és vegán vagyok, aki kerüli a tejtermékeket is.

2. A Kendermag őrlemény és immunrendszer 

A kendermag összetevői befolyásolhatják az immunválaszt a szervezetben, táplálók és kiváló energiaforrásként szolgálnak. Például az edesztin nevű globulin fehérje csak a kender magjában található és a DNS-sejtek gerincének tekintik. Ez a fehérje növeli az antitestek számát amivel támogatja az egészséges immunrendszert .

Továbbá a kendermag őrlemény jó klorofill-forrás, kitűnő ellátást biztosít antioxidánsokból E-vitaminból, karotinból, fitoszterolokból, foszfolipidekből és sok ásványi anyagból: kalcium, magnézium, kén, kálium, foszfor, mérsékelt mennyiségben tartalmaz vasat és cinket is. Gazdag linolsavban, alfa-linolén savban és gamma-linolénsavban, melyek mind nélkülözhetetlen üzemanyagai az egészséges immunrendszernek.

3. Kendermag őrlemény és emésztés

A rost létfontosságú része az étrendnek és kapcsolatban áll a jobb emésztőegészséggel. A kendermag őrlemény jó forrása mind az oldható (20%), mind az oldhatatlan (80%) rostoknak. Az oldható rostok zselészerű anyagot képeznek a bélben. Értékes tápanyagforrásai a jótékony emésztőbaktériumoknak, és segíthetnek a vércukor megugrásának csökkentésében, továbbá a koleszterinszint szabályozásában.

Az oldhatatlan rostok nagyobb tömeget adnak a székletnek és segítik az étel és a salakanyagok keresztülvitelét a beleken. Az oldhatatlan rostok fogyasztása kapcsolatban állnak a cukorbetegség kockázatának csökkentésével is.

Lényeges, hogy a benne található fehérjék emészthetősége nagyon jó – jobb, mint számos gabonának, diófélének vagy hüvelyesnek, és nem okoznak gázosodást. A kender fehérjéi mentesek tripszingátlóktól, melyek blokkolják a fehérje felszívódást, és azt érzékeny gyomor és bélrendszerrel küzdők is nyugodtan fogyaszthatják. 

4. Kendermag őrlemény és a szív egészsége

Érdekes módon a kender fogyasztása számos mechanizmuson keresztül csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Nagy mennyiségben tartalmaz arginin aminosavat, melyet a szervezet ahhoz használ, hogy nitrogénoxidot állítson elő. A nitrogénoxid egy gázmolekula, amely tágítja a véredényeket és ellazítja őket, ezáltal alacsonyabb vérnyomást eredményez és csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát.

immunrendszer-kendermag-protein.jpg

Egy kutatás során, ahol 13.000 embert vizsgáltak, a megnövelt arginin bevitel kapcsolatba hozható volt a lecsökkent C-reaktív fehérje (CRP) szinttel. A CRP egy gyulladást okozó marker, amely összefüggésben áll a szívbetegséggel. A kendermagban található gamma-linolénsav is kapcsolatban áll a gyulladáscsökkentéssel, amely csökkenti az olyan betegségek kialakulási kockázatát, mint a szívbetegség.

Ez a kendermag őrlemény komplex fehérjeforrás, vagyis az összes esszenciális aminosavval bír. Az esszenciális aminosavakat a szervezet nem képes előállítani és ezért étrend útján kell hozzájutnod. Pedig a komplex fehérjék ritkák a növény királyságban, mivel a növények gyakran híján vannak a lizin nevű aminosavnak. A quinoa egy másik példa lehet a növényi alapú komplex fehérjeforrásra.

5. magos arcmaszk  

A bőrtáplálás mellett a kendermag elképesztően jó munkát végez a bőrápolásban, és nagyon hatékony a hámlasztásban, anélkül, hogy túlzottan dörzsölne. Rengeteg hámlasztó (bőrradír) készül finomra őrölt diófélékből és héjjakból, de az a saját tapasztalatom, hogy a kendermaszk mindegyiktől jobban végzi feladatát.

Van egy szépségápolási tanács, amit már nagyon régen megtanultam: ez a hámlasztás ereje! Heti 2-3 alkalommal történő gyengéd hámlasztástól friss és ragyogó lesz a bőröm. Ha érzékeny a bőröd, és a durván dörzsölő hámlasztókat vagy az olyan dolgokat, mint az alpha-hydroxyl sav és szalicilsav túl soknak érzed a bőröd számára, akkor vélhetőleg meg leszel döbbenve, hogyan néz ki a bőröd ezután a házi hámlasztó és maszk után!

Hozzávalók:

  • ¼ csésze kendermag őrlemény

  • ¼ csésze tiszta juharszirup (természetes nedvesítőszer, nemcsak megtartja a nedvességet a bőrben, de számtalan különböző gyulladáscsökkentő fitonutrienssel is büszkélkedhet, továbbá több mint 50 különböző antioxidánssal, melyek mindegyike jó „bőrtáplálék”)

  • 1 teáskanál szerecsendió (nagyszerű hámlasztó és elképesztően jól tudja eltávolítani a mitesszereket)

Elkészítés: Elegyítsd el az összes hozzávalót.

Használat: Vidd fel a maszkot tiszta, enyhén nedves arcra. Hagyd fenn 10 percig. Ha hámlasztani is szeretnél vele, az ujjbegyeiddel masszírozd bele körkörös mozdulatokkal az arcodba. Üvegben és hűtőben tárold maximum 2 hétig.

Kendermag őrlemény és kannabisz

A kendermag a kender növénynek, a Cannabis sativa-nak a magja. Ugyanabból a fajból származik, mint a kannabisz (vagyis a marihuána). De nem kell félned, mert a kendermag mentes a THC-től, vagyis attól az összetevőtől, amely a marihuána drogszerű hatásait okozza.

kendermag-olaj.jpg

Ehelyett a kendermag szuperegészséges, különösen tápláló és gazdag egészséges fehérjében, zsírsavakban és különböző ásványi anyagokban.  

A Dr. Natur étkek kenderproteinje kendermagok őrlésével és átrostálásával készült vegán fehérjepor, prémium minőségben, ami szuperfriss és az egészséget adó tápanyagok sem törlődtek benne hőkezelés által. Nem utolsó sorban pedig glutén mentes, és meglehetősen ízletes, diós ízű. 

Tipp: A kendermagolaj szintén nagyon egészséges, és a kínai étrendnek és orvoslásnak már legalább 3000 éve része. Kattints a kiemelésre érte!

Banánkenyér kendermaglisztből

A kendermag őrlemény magas protein tartalma nagyszerűen csökkenti a szénhidrátokat kenyerekben, süteményekben, ha a receptben ajánlott lisztadag felét vele váltod ki.

Hozzávalók:

  • 1,5 bögre liszt (fele búzaliszt, fele kendermagliszt)

  • 1 teáskanál sütőpor

  • 1 teáskanál szódabikarbóna

  • ½ bögre joghurt (növényi alapú is nagyszerű)

  • 2 meghámozott banán

  • 1 tojás (vagy ha vegán vagy, chia mag! 1 tojás = 1 evőkanál őrölt chia mag + 3 evőkanál víz, keverd össze, hagyd 15-20 percet állni, és ha bekocsonyásodott, már használhatod is tojás helyett a recept szerint.)

  • 8 evőkanál kókuszolaj

  • 3 evőkanál kókuszcukor

  • egy csipet kardamom

  • 1,2 bögre kókuszreszelék

Elkészítés: Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Keverd össze: a banánt, a joghurtot, a tojást, a kókuszolajat, a kókuszcukrot, és a kardamomot. Én kézi mixert használtam. Egy nagy tálban keverd össze a száraz alapanyagokat: a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát. Add hozzá a folyékony alapanyagokat és jól dolgozd össze egy fakanállal. Add hozzá a kókuszreszeléket. Olajozd ki a sütőformát kókuszolajjal. Tedd a tésztát a formába (Olyat használj, amilyet a püspökkenyérhez szoktak, én egy téglalap alakú, kb. 30 cm hosszút használtam). Süsd kb. 60 percig.

Tálald chia-dzsemmel a süteményt! Ehhez egy bögre fagyasztott málna és áfonya szükséges. Tedd a gyümölcsöket egy lábasba, adj hozzájuk 1/3 bögre vizet és főzd néhány percig. Adj hozzá 2 kanál chiamagot és némi kókuszcukrot (attól függően mennyire édesen szereted) és főzd még 2-3 percig. Mivel a chia felszívja a folyadékot zselés állaga lesz. Tálald a banánkenyér mellé.

Csokis kendergofri eperkompóttal

Hozzávalók a gofrihoz:

  • 1 és 1/3 csésze tönkölyliszt

  • 1/3 csésze kenderliszt

  • 1/3 csésze kakaó

  • ¼ csésze kukoricakeményítő

  • 1 evőkanál sütőpor

  • ¼ teáskanál parajdi só

  • 2 evőkanál kókuszcukor

  • 2 felvert tojás

  • 1 ½ csésze meleg tej

  • 1/3 csésze kókuszolaj

  • 1 teáskanál vanília

  • kókuszolaj a kivajazáshoz

  • feltét tejszínhab (opcionális)

Hozzávalók az eperkompóthoz:

  • 2 csésze friss vagy fagyasztott eper

  • ½ csésze cukor

  • 1 teáskanál narancshéj

  • ¼ csésze narancslé

  • ½ csésze juharszirup

Elkészítés:

Egy közepes méretű serpenyőbe borítsd össze az epret, a cukrot, a narancshéjat, a narancslevet és a juharszirupot és forrald fel. Csökkentsd a hőmérsékletet közepesen alacsonyra és főzd addig, míg erős állaga lesz. Tedd félre.

Egy nagy tálban keverd össze a tönkölylisztet, a kenderlisztet, a kakaót, a kukoricakeményítőt, a sütőport, a sót és a cukrot. Tedd félre. Egy közepes méretű tálba verd fel a tojásokat és verd fel, adj hozzá a tejet, a kókuszolajat és a vaníliát, és keverd jól össze őket. Add hozzá a folyékony alapanyagokat a szárazhoz és habard, míg jól elelegyül.

Melegítsd elő a gofrisütőt közepes hőmérsékletre. Olajozd ki olvasztott kókuszolajjal, egy kenőecset segítségével. Önts bele annyi tésztát, hogy minden gofriformát teljesen befedjen. Süsd kb. 3 percig, míg ropogós nem lesz.

Meleg eperkompóttal tálald, díszítheted tejszínhabbal is.

Összetevők: 100% kendermagliszt

A beltartalmi érték táblázat tájékoztató jelleggel 100 g lisztre vonatkozik.

Energia

1318/318 kJ/kcal

Zsír

9,13 g

 amelyből

 

 -telített zsírok

2,40 g

Szénhidrát

3,8 g

 amelyből

 

 -cukrok

2,7 g

Fehérje

32,19 g

 


Származási hely: Magyarország

Tökéletes azok számára, akik tejtermékre, gluténre vagy búzára allergiásak.

Figyelmeztetés: Nyomokban szezámmagot, mustármagot, diót és mandulát tartalmazhat. Fénytől és hőtől védett, száraz, hűvös helyen tárolandó! Tartsd hűtőben felbontás után, hogy megőrizze a frissességét.

Felhasználási javaslat: 2-3 evőkanál kendermag őrlemény fedezi a napi fehérjeszükségletet. Nagyon finom diós íze van, amit fogyaszthatsz turmixolva, erősítheted vele kenyered textúráját, készíthetsz belőle a süteményt, gofrit (kedvenc receptedben a liszt felét váltsd ki vele)! Külsőleg is nagyszerű (ehető kozmetikum). Arcpakolás készülhet belőle, amitől fantasztikusan friss és ragyogó lesz a bőr!

Kiszerelés: 250g

FONTOS FIGYELMEZTETÉS

Ne feledd, az étrend-kiegészítők soha nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! Fontos, hogy panaszaiddal először mindig háziorvosodat vagy a megfelelő szakrendelést keresd fel! Tudd, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a gyógyszeres kezeléseket, és az oldalon található információk pedig önmagukban nem alkalmasak arra, hogy saját diagnózist állíts fel.