"Étked legyen orvosságod, táplálékod gyógyszered."

Így mondta Hippokratesz, s ez a bölcs tanács a hajdinára különösen érvényes!

A hajdina nem csupán egy élelmi rostban dús vitaminforrás, hanem egy gyógyító (diétás, fogyókúrás, érvédő) étrendekhez is ajánlott finom összetevő. Ha szeretsz változatosan főzni, gyerekjáték lesz beilleszteni az életedbe. Az én konyhámban egy héten többször is készül valami hajdinából.

Mit sütök-főzök belőle?
Levest, lepényt, palacsintát, kenyeret, kását, köretet és vegaburgert (lásd lejjebb a receptet) – ma már ezerféle receptet találsz hozzá. A kiegyensúlyozott, szakszerűen összeállított vegetáriánus étrendben is jól alkalmazható, akár egyéb gabonákkal, magvakkal dúsítva.

Íme, 10 ok, amiért megéri a hajdinát beépíteni az étrendedbe:

  1. Mind a 8, az egészséghez elengedhetetlen esszenciális aminosavat tartalmazza.

  2. A hajdinában sok magnézium, vas, réz, cink, mangán, foszfor, rutin és B-vitamin található.

  3. Magas a rosttartalma, amiről tudjuk, hogy különösen jótékonyan szabályozza a bélműködést.

  4. Magas a flavonoidtartalma, így antioxidánsként véd a szabad gyököktől.

  5. Omega-3 zsírsavakat is tartalmaz. (Felsorolni is nehéz lenne a jótékony tulajdonságait!)

  6. Csökkenti a glükózszintet, ami különösen cukorbetegek számára hasznos.

  7. Rutin tartalma erősíti a kötőszöveteket és az érrendszert, segít csökkenteni a magas vérnyomást.

  8. Bizonyítottan csökkenti a koleszterinszintet.

  9. Gyorsan, akár 5 perc alatt is elkészíthető.

  10. Gluténmentes és Isteni az íze!

A hajdina egy gabona?

Nem.
A hajdina tulajdonképpen egy gyógynövényként alkalmazott, ám gabonaként kezelt keserűfűféle növény magja. A középkor óta alapgabonaként emlegetjük: ismeri az ázsiai, az európai konyha (sőt, mi magyarok kimondottan ősi gabonánkként tartjuk számon), korunkban pedig az egyre gyakoribb lisztérzékenység miatt fedezik fel mind többen.

A hajdina csaknem zsírmentes (azon belül is a telítetlen zsírsavak rendkívül magas mintegy 77%-os arányt képviselnek), glutént nem tartalmaz.

Ellenben remek E-vitamin forrás, és benne van a B-vitamin család csaknem minden tagja. Antioxidáns hatású flavonoidokat és különösen nagy mennyiségű rutint (P-vitamin) tartalmaz – utóbbi hatóanyagával erősíti a kötőszöveteket és az ereket, mivel ez az antioxidáns részt vesz a sejtfal regenerálódási folyamatokban.

A rutin a vénás betegségek kezelésében, a kapilláris vérzések és a sugárterápia okozta egészségkárosodások esetén is igen hasznos. Hajdinával a nyomelem szükséglet is pótolható, de elődeink sikerrel alkalmazták vérnyomáskezelésre is.

Ismered a P-vitamint?

A P-vitamin a rutin másik elnevezése, de emlegetjük bioflavonoidként is, ami növényi festéket takar.
Ő adja a citrusok sárga és narancs színét, valamint jó néhány zöldség- és főzelékfélének ő kölcsönzi a zöld színét.

Ezeket a növényi festékeket régen - anélkül, hogy tudták volna a vegyi összetételüket - élelmiszerszínezékként használták. A bioflavonoidok erős antioxidánsok, megvédenek a sejteket károsító szabad gyökök hatása ellen.

Kölcsönhatásba lépnek a vitaminokkal is: Szerves C-vitaminnal kombinálva véd a herpesz vírus kifekélyesedése ellen, és megelőzi a nátha kialakulását, vagy például Szerves D-vitaminnal párosítva enyhítik a menopauza hőhullámainak kellemetlenségét.

Hogyan készítsük el a hajdinát - alaprecept

  • A hajdina főzése egyszerű: az alaposan megmosott magokat kétszeres vízben, fedő alatt párold, amíg meg nem puhulnak. Érdemes már a főzővizét enyhén megsózni és ízlés szerint fűszerezni. A bazsalikom és a majoránna íze például kifejezetten jól megy a hajdinához. Ezen felül használhatod salátákhoz, krémlevesekhez, fasírt készítéséhez, lepényhez, de akár süteményekhez is.

  • Bizony, még édesség is készíthető belőle: édesítsd mézzel vagy olyan természetes cukorhelyettesítőkkel, mint amilyen a Fruktróz, Eritrit, Kókuszvirágcukor, illetve Stevia – ez utóbbi változatosan használható, mert csepp, tabletta és por formában is kapható.

  • Köretnek szánod? Én így készítem: áztatás nélkül, enyhén fűszerezve és főzve. Vékony kókuszolajon piríts meg egy fej hagymát, csipet tengeri sóval és zöld fűszerekkel hintsd meg (szárított algákat is tördelhetsz bele), majd dobd rá az alapra a hajdinát, s keverd össze alaposan, hogy az ízek elegyedjenek. Ezután kétszeres mennyiségű vízzel öntsd fel és 12-15 perc alatt készre fő.

Hajdina Vegaburger

Ezek az ízletes szendvicsek kitűnőek vacsorára, még akkor sem fog utánuk hiányozni a hús, ha egyébként nem vagy vegetáriánus. A kész húspogácsát tedd zsemlébe egy salátalevéllel és a kedvenc önteteddel.

Hozzávalók

  • 2 bögre hajdina
  • 1 bögre felezett zöldborsó
  • 1 apróra kockázott pirospaprika/bors
  • 1 apróra kockázott közepes hagyma
  • 2 apróra kockázott sárgarépa
  • 1 zöld chillipaprika (kimagozva és apróra vágva)
  • 4-5 kisebb fokhagymagerezd + egy kb. 5 centis friss gyömbér (felvágva és egy kevés vízzel összepépesítve)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • ½ teáskanál őrölt kömény
  • ½ teáskanál őrölt koriander
  • ¼ teáskanál kurkuma
  • ¼ teáskanál garam masala (indiai fűszerkeverék)
  • ¼ teáskanál pirospaprika
  • Himalájai Só vagy Parajdi Só
  • Őrölt feketebors
  • Zabpehelyliszt

Elkészítés - 1. A massza

Először is egy kevés vízben főzd puhára a répát. Öblítsd le a hajdinát, sós vízben forrald fel, majd párold tovább lassú tűzön 5-6 percig, míg meg nem puhul és duzzad - ezután szűrd le és tedd félre.

Öblítsd le a borsót, tedd egy kuktába kevés vízzel, forrald fel és kapcsold le a tüzet, majd 7-10 percig süsd - ezután szűrd le és tedd félre ezt is.

Pirítsd meg olajon a hagymákat egy serpenyőben; ne hagyd, hogy megbarnuljanak, csak éppen tűnjön el a nyers hagymaíz.
Aztán vedd lejjebb a lángot és keverd bele a fokhagymát/gyömbért, majd az őrölt fűszereket - a paprika és a bors kivételével. Kapcsold ki alatta a tűzhelyet.
Ezután turmixgéppel vagy darálóval daráld meg a borsót és a hajdinát.
Tedd őket egy tálba, szórd meg sóval-borssal és keverd össze.

A zöld chillit, a répát és a kockázott paprikát keverd bele a fűszeres hagymába, majd alapos kevergetés mellett öntsd hozzá a hajdinás masszát is.
Majd szintén jól elkeverve tedd bele a maradék hajdinát is, és elfedve tedd 20-30 percre (több is lehet) a hűtőbe.

Elkészítés - 2. Sütés

Önts egy tálba zablisztet. A masszából egy keveset a tenyeredben formázz pogácsává és mindkét oldalát bundázd meg benne.

Most választhatsz, hogy serpenyőben sütöd-e meg (akkor lágyabb állagú lesz) vagy sütőben, akkor szilárdabb).

A serpenyős változathoz kevés kókuszzsíron süsd pár percig a pogácsákat, majd fordítsd meg őket.
Menet közben is ellapíthatod őket egy fakanállal. Süsd mindkét oldalukat barnára.

A másik verzióhoz melegítsd elő a sütőt 200 C-fokra. Vékonyan kenj ki egy tepsit.
A sütőben is készíthetsz hamburgerhez való pogácsákat vagy kerek fasírtokat - a sütőben ugyanúgy megsülnek, válaszd amelyik szimpatikusabb.
Akát vegyesen is csinálhatod.
10-15 perc után sülni kezdenek, szinte süteményre hasonlítanak majd.
Ekkor fordítsd meg őket és tedd vissza még 5 perce, hogy kicsit jobban megbarnuljanak.

A hajdinaburger készen van!

Elkészítés - 3. Tálalás

Zsemlébe töltve hamburgerként vagy salátával körítve magában is fogyasztható.
Egyszerűen mesés az ízük, bárhogy is szervírozod őket.

Összetevők: 100% Hajdina

Felhasználási javaslat: Magyaros alapon, hagymával, kókuszzsír felhasználásával pirítsd meg, majd 2-szeres vízben 10-12 perc alatt főzd puhára.

Kiszerelés: 250g