Rejtett erő a kemény mag alatt!

A lenmag elsőre csak egy jelentéktelen, apró, barna magocska - ám a kemény héj alatt lenyűgöző, rostokban és Omega zsírsavakban dús erő lakozik! Az étkezési lenmag napjainkban éli reneszánszát, és nem csak belsőleg, de külsőleg is alkalmazhatod!
Tápanyagi, alacsony glikémiás index értéke, diétás étrendbe is tökéletesen illik, és Paleo diétában sem nélkülözhető – így épp itt az ideje, hogy Te is felfedezd magadnak ezt az egészségmegőrző, zsírégető, és anyagcsere-gyorsító barna magocskát.

A népgyógyászat már régóta ismeri, hiszen széles hatásspektrumának köszönhetően sokféle panasz esetén alkalmazható. A lent évezredek óta használják élelmiszerként, teaként és szövetek előállítására vagy orvosságként. Magját az ókori gyógyítók mindenféle bajra alkalmazták: a huruttól kezdve a napégésen át egészen a székrekedésig – s ezekre a praktikákra a lenmag ma éppoly jó.

Hogyan fogyasszuk?

Egészben: önmagában is elrágcsálhatod (érdekes, dióhoz hasonló íze van), de ilyenkor arra vigyázz, hogy bőséges, az elfogyasztott magokhoz képest tízszer annyi folyadékkal nyeld le.

Teaként: 2 evőkanálnyi összezúzott lenmagot áztass egy bögre vízbe, kb fél óra alatt duzzad meg, ezt az időt mindenképp várd ki, majd leszűrve, melegítve kortyold el.

Borogatáshoz: rakj néhány evőkanálnyi összetört lenmagot egy gézanyagból készített zacskókba, majd forrázd le vízzel. A még forró magokat helyezd a gyulladt bőrfelületre, furunkulusra, vagy az arcodra, homlokodra, arcüreg gyulladás esetén. Főzete a nyálkahártya regenerálására is alkalmas (ebben az esetben viszont legalább 10 percig forrald).

Daráltan: belekeverheted kefirbe, joghurtba, müzlibe, ízesítheted, díszítheted vele a salátákat, belesütheted kenyerekbe, süteményekbe - még jobb, ha magát a lenmaglisztet használod a receptbe. Az egész magocskák nem csak szép, de egészséges díszítői lesznek a házi sütésű pékárudnak.

Tudtad?

*A lenmag hasznos tápanyagainak egy része nem tud hasznosulni a szervezetben, mert a maghéj felületén található nyálkaanyag nem emészthető - ezért ajánljuk, hogy fogyasztás előtt kezeld, kicsit törd össze a magokat.
*A lenmag a benne található nyálkaanyagoknak és a rostoknak köszönhetően a gyomorba érve megduzzad, ezzel telítettséget és jóllakottságérzetet ad, a belekbe érve pedig felgyorsítja az emésztést és a bélmozgást.
*A lenmag jótékonyan befolyásolja a gyomorsavképződést, így nemcsak a gyomorfekély kialakulását előzheted meg vele, de a diéta alatti haskorgást is elhallgattathatod néhány szem lenmag elrágcsálásával.
*Jó tudni: a lenmag a gyógyszerek felszívódását befolyásolhatja, ezért lenmagtermékek fogyasztása és a gyógyszerek bevétele között két óra várakozás ajánlott.

Étkezési lenmag a népgyógyászatban

A lenmag széles hatásspektrumának köszönhetően sokféle panasz esetén alkalmazható. Legtöbbször azonban a rosttartalmára építve természetes hashajtóként, emésztés serkentőként használják. A népgyógyászat szinte minden területen alkalmazza, az ízületi gyulladástól a légúti megbetegedésig. Olaja bőrgondokat, ekcémát enyhítő hatású.

Anyagcsere-serkentő. Ha gyakran szenvedsz székrekedéstől, illetve az anyagcseréd lelassult, és felkúszott rád néhány pluszkiló, bátran bevetheted a lenmagot. Ahhoz, hogy az anyagcserét beindítsa, legalább napi másfél-két liter folyadékot kell fogyasztanod. Figyelem! Bélelzáródás gyanúja esetén teljesen mellőzd a használatát. Kisgyermekeknél nem alkalmazható!

Esszenciális zsírsav- és vitaminforrás

A lenmag a legjobb növényi forrása az Omega-3 és Omega-6 zsírsavaknak, amelyek elengedhetetlenek a szív normális működéséhez, de a csontok egészségéért, a vérnyomás kordában tartásáért is felelős. A lenmag a szervezet számára elengedhetetlen zsírsav, a linolecin csaknem egyetlen és leggazdagabb forrása. Emellett gazdag A-, B-, C-, D- és E-vitaminban, de nagy mennyiségben található benne többek között kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, nátrium, klór, mangán, réz, fluor, alumínium, nikkel, kobalt és jód is.

Összetevők: 100 % barna Lenmag
Felhasználási javaslat: Önmagában, mézzel, joghurthoz, kefirhez, süteményekbe, tejbe, gyümölcslébe 1-2 mokkáskanálnyi naponta. A könnyebb emészthetőség érdekében őröld vagy törd meg felhasználás előtt a magokat. A lenmagból forrázattal teát készíthetsz (3 dl víz és 2 ek. lenmag), a kiázott magot pedig felhasználhatod borogatáshoz.
Kiszerelés: 500g