„Harapós” rizs: egészséges, finom és fogyhatsz vele!

Új fogásokra minden család asztalán szükség van, nem igaz? A bulgurral ez gyerekjáték - pontosan ez az egyik oka annak, hogy rajongok ezért a gabonáért. Változatosan elkészíthető, emellett pedig természetes, egészséges, diétás és higgyétek el: nagyon-nagyon finom!

Hiányérzet nélkül kiváltja a rizst, önmagában is tökéletes étek, mindenhez passzol, és pillanatok alatt elkészül:

  • Csak pirítsd meg egy kis kókuszzsíron (általában dinsztelek alá hagymát is, de ez nem kötelező, sőt apróra vágott zöldségeket és karikázott zöldpaprikát is alá szoktam dobni), majd öntsd fel a bulgurhoz képest 2,5-szer annyi vízzel, sózd meg és 10 perc múlva kész is! Jól illik húsokhoz, de bármilyen bogyóval, aszalvánnyal, zöldfűszerrel jól elfér az íze. Rengeteg új receptet kreáltam már vele otthon, ami nem nehéz, hiszen kedved szerint tehetsz hozzá újhagymát, petrezselymet, sáfrányt, fokhagymát, mentát, uborkát, citromlevet – vagy összekeverheted az előre kisütött zöldségekkel, húsokkal.

Mi az a bulgur?

Hántolatlan, tört búza. Szárított búzaszemek, amelyet hagyományosan különböző méretben készítenek a rizsszemnyi mérettől egészen az apróra őrölt változatokig. A búzaszemeket a hántolás után előfőzik, és - Indiában, Dél-Európában még mindig a napon - szárítják. Ő az emberiség egyik legősibb tápláléka: bolgár archeológusok nemrég mintegy 8000 éves bulgur szemet találtak egy ásatáson.

Milyen tápanyagokat rejtenek a bulgur szemek?

A bulgur olyan fontos anyagok forrása, mint az A- és B-vitaminok, a foszfor, a vas és a magnézium - utóbbi kettő különösen fontos az optimális anyagcsere-működéshez. Jóval gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a rizs vagy a kusz-kusz. Alacsony a zsírtartalma, és jó hír, hogy a Glikémiás indexe sem nagy: 46, (a fehér rizsé 70-90).

Milyen ételeket készít a világ burgurból?

A bulgurt a Föld minden részén eszik. Részben sültek mellé köretnek, de a vegetáriánusok is imádják, mert isteni mindenféle főtt, sült és nyers zöldséggel. Érzésre olyan, mint a rizs, csak egy kicsit „harapósabb”. Ízre van, aki szerint enyhén a dió ízére emlékezetet, de ez nem domináns, a legtöbben ki sem érezik belőle. Oroszországtól kezdve Latin-Amerikán és Görögországon át Iránig szinte mindenhol fogyasztják csak más-más néven. Belőle készül a piláf, a kiszir, a paella, de használják levesbetétként, sőt, Indiában édesen, tejjel és cukorral felfőzve is eszik. A bulgur nagyszerű salátabetét is, és ezt a világon mindenhol ugyanígy szeretik, mert a saláta nem csak finomabb, de tartalmasabb is lesz tőle.

Összetevők: 100% Bulgur (Hántolatlan búzatöret)
Felhasználási javaslat: 2,5-szeres vízben, 10-12 perc alatt puhára fő. Előtte érdemes kicsit kókuszolajon megpirítani. Töltelékekhez, salátákhoz, zöldséghez vagy mártásokhoz is adható, de húsok köreteként is fogyaszthatod.
Kiszerelés: 1000g/1kg