Barna rizs 15 perc alatt?

Ez a prémium minőségű barna rizs, az átlagos barna rizs főzési idejét, a harmadára csökkenti.

Mindezt anélkül, hogy feláldozná a rizsszemek minőségét, ízét és tápértékét.
Előgőzölt barna rizsünk hatása, és beltartalma egyáltalán nem marad el a hosszú főzési időt igénylő barna rizstől, sőt alacsonyabb a glikémiás index értéke is.

Integritását a nedvesítő folyamat tartja fenn, mely során a nyers gabona finoman meggőzöltetik és csomagoltatik.

Fogyaszd egészséggel, és olvass tovább, hogy tudod fogyókúra, böjt vagy méregtelenítés céljából alkalmazni!

Levetkőztetett rizs kontra barna rizs

Kezdetben minden rizsszem barna színű, csak a - búzához hasonlóan - a feldolgozása során változik fehérré a maghéj eltávolításával.

A barna rizs lényegében egyenlő azzal, ahogyan a fehér rizs kinéz, mielőtt átmenne a különböző finomítási eljárásokon.

Ahhoz, hogy olyan vakító fehér legyen, ahogyan a boltban megvásároljuk, a legkülső héját és a korpáját el kell távolítani. Ettől a rizs nemcsak könnyebb lesz, de gyorsabban is fő, ami viszont megemeli a glikimiás index értékét. Ez utóbbi azonban sem a fogyókúrának, sem a vércukornak nem kedvező.

Arról nem is beszélve, hogy a “levetkőzetett” rizs így levetkőzi rost-, fehérje-, zsírsav-, vitamin- és ásványi anyag tartalmát is.
A barna rizs még tartalmazza a belső héjat (korpa) és a csírát, ezért táplálóbb, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagabb, mint levetkőztetett, fehérre nyúzott társa.

Barna rizs tápanyagok

A barna rizs előállítása során csak a legkülső réteget (héj) hántják le a rizsszemről, de rajta marad a korpa és a csírarétege, és ez az eljárás teszi a legkevesebb kárt a tápértékben.

A teljes őrlési és polírozási folyamat, amely a barna rizsből fehéret varázsol elpusztítja: a B3 vitamin 67%-át, a B1 vitamin 80%-át, a B6 vitamin 90%-át, a mangánérték és a foszforérték felét, a vastartalom 60%-át és az összes élelmi rostot és esszenciális zsírsavat.

A barna rizs korpatartalma 3 százalék, csírát 4 százalékban, míg endospermiumot (a mag belső tápláló szövete) 93 százalékban tartalmaz.
Rosttartalma hatszorosa a fehér rizsének, ásványi anyag-, és vitamintartalma miatt is vonzó választás azoknak, akik egészségesebb köretet szeretnének az asztalra tenni.

A barna rizs igazi tápanyagbomba:

  • szelénben gazdag (ez egy nagyon fontos antioxidáns, ami számos betegség megelőzésében játszik szerepet a szívtől az ízületi gyulladásokig)

  • kiemelkedő magnézium tartalom (több mint 300 enzimreakcióhoz szükséges ásvány)

  • magas a mangántartalma (egy bögre barna rizs a napi szükséges mangánbevitel 80%-át fedezi, ez az ásványi anyag segíti a szervezetet, hogy fontos zsírsavakat termeljen, amelyek jó koleszterint készítenek; az egészséges ideg- és szaporító rendszerhez is hozzájárul.)

  • kálium tartalom (serkenti a méreganyagok kiürítését és a sav-bázis egyensúly fenntartását).

  • zsírsavakkal van tele (a szívegészséghez és az LDL (rossz) koleszterin csökkentéséhez járul hozzá)

  • antioxidáns (A barna rizs tele van fitonutriensekkel, ezek közül is főleg kötött fenolokkal, melyek 83%-a a külső burkokban található).

  • támogatja a súlycsökkenést (serkenti a teljes metabolikus funkciókat, rostjai az egészséges bélfunkciókat javítják, ráadásul már kis adag barna rizs is jól telít).

  • teljes kiőrlésű (tanulmányok alapján heti 6x-i barna rizses étkezés csökkentheti az artériás plakkok felhalmozódását, és csökkenti a szívbetegség és magas koleszterinszint kialakulásának esélyét)

  • nagyon magas a rosttartalma (tanulmányok támasztják alá, hogy összefüggés van a barna rizs gyakori fogyasztása és a vastagbélrák megelőzés között.
    Élelmi rost forrásként segít megküzdeni és megelőzni a gyomor-bélrendszeri problémákat és a szorulást).

  • lassú felszívódású szénhidrát (a fehér rizzsel szemben a barna képes a vércukorszint stabilizálására). Ez lényegesen jobb választássá teszi a cukorbetegek számára.
    Új ázsiai kutatások szerint heti legalább 2 rizses étel 11%-kal csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását)

  • A barna rizs szintén segít az allergiákban, segíti az egészséges szív fenntartását, kiváló választás 2-es típusú cukorbetegek számára, segít a rákmegelőzésben és gluténmentes.

Barna rizs fogyókúra, böjt, méregtelenítés

A fehérítetlen rizs szivacsként működik az emésztőrendszerben, leradírozza és magába szívja az összes méreganyagot, melyek az évek során felhalmozódtak.

Fontos szerepet játszik a szervezet salaktalanításában, a testfolyadékok lúgosításában, a testzsír-csökkentésben és az egészséges testsúly fenntartásában is. 
A barna rizs kiváló diétás étel: tele van tápanyagokkal, egészségesen tart és energiát ad.

3 napos barna rizs böjt:

Ha gyorsan le kell adnod néhány fölös kilót és gyorsan méregteleníteni szeretnéd a szervezeted, akkor itt a barna rizs böjt, egy ősi praktika, mely évszázadokkal nyúlik vissza.

A rizsböjt nem okoz olyan extrém mellékhatásokat a méregtelenítés során, mint pl. a vízböjt.

A rizsböjt inkább nyugtató hatással van a szervezetre és gyengéden távolítja el a méreganyagokat a véráramból, s mindezt anélkül, hogy a más böjtök okozta kényelmetlenség érzés megjelenne.

A sztenderd rizsböjt 3 teljes napot vesz igénybe, és nemcsak megtisztítja a szervezeted és serkenti az emésztésed, de a fogyókúrában is segít, a végeredmény akár 3,5 kg is lehet!

Ha úgy érzed ez túl sok, kezd mindössze egyetlen nappal és ismételd meg a böjtöt egy héttel később, fokozatosan emelve a böjt időtartamát.

A 3 napos detox alatt csak barna rizst egyél, ehhez naponta 250g rizsre lesz szükséged.
Próbáld meg felosztani az elkészült rizsadagodat 4-5 étkezésre.

Az elkésztéshez himalája vagy parajdi sót használj, és ha főzést követően, átfuttathatod kevés kókuszzsíron, amibe kevés hagymát pirítasz, majd cayenne borssal is meghintesz sokkal finomabb lesz. Ráadásul a kókuszzsír és a cayenne bors segítenek a zsírban oldódó méreganyagok száműzésében és szövetek megújulásában.

És mint mindig: ne feledkezz meg a napi legalább, 20 kilogrammonként 1 liter vízadagodról se!

A 3 napos böjt után, lassacskán térj vissza a hétköznapi ételeidhez. Vezess be új ételeket az étrendedbe, engedd meg a testednek, hogy hozzászokjon. Átlagosan 1,5-2 napba teljen, hogy visszaállj a normál menüre.

7 -14 napos barna rizs diéta:

Természetesen, ha sosem böjtöltél korábban és kellemetlenül érint a monodiéta gondolata, van számodra egy 7 napos diétatervem is, amely ebben az esetben sokkal könnyebben követhető pszichológiailag is, és ugyanolyan sokat tesz az egészséged, mint a súlycsökkenésed érdekében.

Miért pont ezt a barna rizst válaszd? A hagyományos barna rizs főzési ideje hosszabb, kb. 45-50 perc alatt fő meg és gyakori panasz, hogy „elnyákosodik”, ami jelentősen ront az élvezeti értékén.

Ez a 15 perces barna rizs azonban alkalmazkodik a rohanó életmódunkhoz, mert előfőzött, szárított, így hasonlóan elkészítése is gyors és kényelmes.

Előkészületek: Figyelj a folyadékbeviteledre (min. 20 kilogrammonként 1 liter) - ez nagyon meghatározó a végeredmény szempontjából.
Folyadékbevitelnek csak gyógytea, vagy szénsavmentes ásványvíz, forrásvíz fogadható el.

Technikai szabályok:

  • Minden nap készíts 250g barna rizsből köretet *Naponta 5 vagy 6 alkalommal kell enned, oszd szét az elkészült barna rizs mennyiséget
  • Egyszerre soha nem ehetsz többet, mint az ökölbe szorított kézfejed 
  • Minden nap meg kell inni 20kilogrammonként 1 liter vizet

Mit szabad még enni:

  • feldolgozott étel nem kerülhet az asztalra
  • ehetsz bármilyen nyers, párolt vagy sült zöldséget kivéve kukoricát és gombát
  • ehetsz nyers gyümölcsöket kivéve a narancsot, banánt és az aszalt gyümölcsöket
  • ehetsz csirkét, halakat mint a lazac és a tonhal, tofut, és hüvelyeseket

A 7-14 napos barna rizs diéta jó indulás lehet az egészség étrendre való áttéréshez.
Tápanyagban gazdag és segíti a testet megszabadulni a mérgező anyagoktól, melyek a mindennapi élet során felhalmozódnak.

Segíti az emésztést, csökkenti a betegségek tüneteit és szabályozza a sóvárgást.

A tisztítási folyamat végén új élettel telinek és megújultnak fogod magad érezni.

Recept ötlet

Csirkemelles-avokádós barnarizs-saláta

Hozzávalók:

  • 25 dkg barna rizs
  • 4 evőkanál nem hidrogénezett kókuszzsír
  • 20 dkg csirkemell filé 
  • 1 gerezd fokhagyma 
  • 2 szál zöldhagyma vagy kis marék metélőhagyma
  • 1 avokadó 
  • 6-8 szem koktélparadicsom 
  • 1 evőkanál balzsamecet 
  • egy csipet chili por

A barna rizst puhára főzzük, egy rész rizshez 3rész vizet számolhatunk, ízesítsük kevés sóval, bio húsleveskockával.
Ha megpuhult, leszűrjük, kihűtjük. Közben sóval, borssal, zöldfűszerekkel fűszerezzük a csirkemellet, és megpároljuk vagy kis kókuszolajon grillezzük. Kihűtjük a kész húst is, majd felszeleteljük.
Az avokádót és a paradicsomot is felkockázzuk, a hagymát is összevágjuk.
Az öntethez az olajat, a balzsamecetet, az összetört fokhagymát összekeverjük, sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük. Az összes hozzávalót egy nagy tálba rakjuk, és összekeverjük az öntettel.

Tudtad?

  • Nem régiben egy tanulmány látott napvilágot, amely azt állítja, hogy a nagy mennyiségű barna rizs 11%-kal csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulását, míg a nagy mennyiségű fehérrizs-bevitel 17%-kal növelheti!
    Az egészségügyi jótékony hatásai ellenére azonban az emberek nem akarnak 40-50 percet tölteni a barnarizs főzésével, ezért a gyors barna rizs felé fordulnak, amely mindössze 15 percet vesz igénybe.

  • Ráadásul, a lassú főzésű barnarizs és az előgőzölt, 15 perces barna rizs nem csak azonos értékű, hanem alacsonyabb glikémiás index-szel is rendelkezik, mint a hosszú főzési idejű. Az alacsony GI-jű étrend pedig összefüggésben áll a szívbetegségek, a diabétesz és a makula degeneráció kialakulási esélyének csökkentésével!

  • Egy hosszú vizsgálatban, amely 3 évig tartott, olyan menopausan átesett, szív- és érrendszeri betegségekkel küzdő hölgyeket követtek figyelemmel a kutatók, akiknek heti 6 adag barna rizzsel kellett étrendjüket kiegészíteni.
    A barna rizs fogyasztása lelassította az érelmeszesedés folyamatát, vagyis a vérplakkok olyan felhalmozódását, melyek szűkítik a véredényeket, továbbá csökkentette az érszűkület előrehaladását, mely szűkíti az artériás utak átmérőjét.

  • A barna rizs segít az epekő kialakulásának megelőzésében: az oldhatatlan rostjai által.
    16 éves periódusban 69000 nőt vizsgáltak -> a teljes szálú rostokban gazdag étrend 13%-kal, az oldhatatlan rostokban gazdag pedig 17%-kal csökkenti az epekő kialakulását.

  • A barna rizsre váltás csökkenti a diabétesz kockázatát:
    A Harvard School of Public Health tudósai 39,765 férfit és 157,463 nőt követtek egy táplálkozási kísérlet során (2 vagy többszöri rizses étkezéssel).
  • A kutatási eredmény szerint a barnarizs fogyasztása 16%-kal csökkentette a diabétesz kockázatát.

  • A kínaiak már promotálják a barna rizst, mert minden 10. kínainak feltételezetten cukorbetegsége van, és további 16%-os növekedés várható a betegség kialakulásában. Mivel a kínaiaknál jelentősen gyorsabban növekszik ez az arány, mint Európában vagy az USA-ban, a szakértők a barna rizs támogatásába kezdtek.
    A kínaiak napi szinten esznek fehér rizst, és van olyan köztük, aki még sosem próbálta a barna rizst.

  • Fogyókúra - egy koreai diéta-kísérlet során 40 túlsúlyos nőt vizsgáltak, 6 hétig ettek rizses ételeket, az egyik csoport fehéret, a másik barna és fekete rizs kombinációt.
    A barna rizst fogyasztó csoport jelentős súlycsökkentést, BMI és testzsír arány javulást mutatott, ráadásul a HDL (jó koleszterin) szint is javult, valamint az antioxidáns aktivitás is.

  • A rizs főtermény Ázsiában, ahol a mellrák és a vastagbélrák lényegesen kisebb, mint a nyugati világban.
    A Leicester-i Egyetem (UK) tudósai szerint a rizsben ismert rák-elnyomó összetevők találhatók, bár a fehér rizsben sokkal alacsonyabb hányadban. Következtetésük szerint a barna rizs jótékony segítség lehet a rákmegelőzésben.

Összetevők:
Barna rizs (100 g), főzött Kalória (kcal): 112 (469 kJ) Zsírok: 0,8 g
Szénhidrát: 24 g Rost: 1,8 g Fehérje: 2,6 g Nátrium: 5 mg Magnézium: 44 mg Foszfor: 77 mg
Kalcium:10 mg Kálium: 79 mg Mangán: 1,1 mg Vas: 0,5 mg B6-vitamin: 0,1 mg
Niacin: 1,3 mg Folsav: 4 mikrogramm Omega-3 zsírsav: 13 mg Omega-6 zsírsav: 283 mg
Gluténmentes, Diétás étrend része, Lúgosító, alacsony GI, vegán.

Felhasználási javaslat: A Dr. Natur étkek prémium barna rizse a teljes kiőrlésű ételek minden jó tulajdonságával fő meg, mindössze 15 perc alatt. Tehát nem kell órákat a konyhában töltened, hogy élvezhesd az egészséges, teljes értékű barna rizs előnyeit.

A barna rizs főzése: Forralj fel 3-szor annyi vizet, mint amit a főzni kívánt rizsmennyiséged felvesz.
Forrást követően add hozzá a rizst, fedd le és főzd 15 percig, adj hozzá Himalája- vagy parajdi sót, majd pihentesd fedő alatt ugyanennyit.

Tipp: Ha az elkészült rizst kókuszzsíron, és hozzáadott hagymán és/vagy fokhagymán futtatod át, még finomabb lesz a végeredmény. Fogyasztható önmagában, vagy köretként, de használható fasírthoz, töltelékekhez is.

Kiszerelés:
500g

FONTOS FIGYELMEZTETÉS

Ne feledd, az étrend-kiegészítők soha nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! Fontos, hogy panaszaiddal először mindig háziorvosodat vagy a megfelelő szakrendelést keresd fel! Tudd, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a gyógyszeres kezeléseket, és az oldalon található információk pedig önmagukban nem alkalmasak arra, hogy saját diagnózist állíts fel.