Étkezési L-aszkorbinsav por

Millió módon hasznosíthatod az étkezési aszkorbinsav port, például a háztartásodban; ahol érdemes sütéshez és főzéshez bevetned, légiessé teszi a tésztáidat, de feljavítja az élesztő hatékonyságát is, nem véletlen, hogy kenyérsütésnél a C-vitamin por a pékek titkos hozzávalója!

Vagy tartósíthatsz vele, hiszen az aszkorbinsav kiváló tartósítószer.

Frissen tartja a vágott zöldségeket és gyümölcsöket, külsőleg megvédi őket a barnulástól, belsőleg pedig segít minél tovább megóvni azok természetes vitamin és ásványianyag-tartalmát, rostszerkezetét.

Ugyanakkor használhatod kozmetikai célokra is, hiszen az arckrémed is dúsíthatod vele, hogy javítsd a bőröd egészségét és textúráját.

Mi az az L-aszkorbinsav?

Az aszkorbinsav a C-vitamin latin neve, az L-betű pedig a legjobb felszívódást jelenti.

Egy szervetlen molekuláról van szó, amit, ha por alakban szeretnél fogyasztani, akkor egy fél mokkáskanálnyi mennyiség kb. 1000mg C-vitaminnak felel meg.

Akkor ez a por helyettesíti a C-vitamin tablettákat?

Nem.
Sajnos az aszkorbinsav egy szervetlen molekula, az aszkorbinsav poroknak az a hátránya, hogy az adagnak csupán a 12-15%-a képes hasznosulni, és nagyon gyorsan kiürül a szervezetből. 

Jelen pillanatban a napi ajánlott C-vitamin bevitel 120 mg - ez bőven elegendő is a komoly C-vitamin hiány, a skorbut megelőzésére -, és ilyen mennyiség pótlását valóban fedezi is tudjuk L-aszkorbinsav porból.

Sebaj, eszem belőle többet!

Nem.
Nagyobb mennyiség fogyasztása esetén az aszkorbinsav por  megterheli a gyomrot, hasmenést okoz, és vesekő képződésre hajlamosít.

Ha szeretnéd valóban fellendíteni az energiaháztartásod, erősíteni az immunrendszered, nézd meg ezt a magyar Szerves C-vitamint, amely magas biohasznosulású, bioflavonoid ágyba fektetett aszkorbinsavat tartalmaz – épp úgy, ahogy azt a szervezet a legjobban szereti és felismeri, szerves formában, pont úgy, ahogy azt Szent-Györgyi Albert is ajánlotta.

Tippek – trükkök L-aszkorbinsav porral

Antioxidáns a konyhában

  • Egy kávéskanál L-aszkorbinsav por minden tésztát, pékárut könnyebbé, nyújthatóbbá, finomabbá és nem utolsó sorban emészthetőbbé tesz.
    Elég egy csipet belőle, és a kenyér külleme robosztusabb, íze különlegesebb, savanykásabb lesz! Ha bírja a recept, tégy bele szódabikarbónát is, mert azzal reakcióba lépve még több levegőbuborék keletkezik, ami még szebben emeli meg a tésztát.
  • Használd befőzéskor egyéb tartósítószerek helyett: egy kiskanálnyi L-aszkorbinsav porral finom és egészséges befőttet, lekvárt készíthetsz úgy, hogy megmarad a gyümölcs eredeti íze is. L-aszkorbinsav mellett a cukorral sem kell bőkezűen bánnod: édesíts mellékízek nélküli Eritrit-tel! (A befőzési technikában a cukor elsődleges célja nem az édes íz, hanem a tartósítás elérése volt.)
  • Diétás, friss-édes üdítőre vágysz?
    Készíts L-aszkorbinsav porral és Eritrit-tel limonádét. Gyorsan kész, kellemesen édes-savanykás, és nem emeli meg a vércukorszintet sem.

Szépségtippek L-aszkorbinsav porral

  • Világosíthatsz a festett haj színén, vagy leszedheted a festékmaradványokat, ha a samponodhoz 1 kanál L-aszkorbinsav port adsz. 20-30 percig hagyd hatni sapka alatt, majd hajbalzsammal alaposan mosd le.
    Ne aggódj, nem lesznek fénytelenek a hajszálak!
  • Turbózd fel bármelyik otthoni krémed! Az L-aszkorbinsav a leggyakrabban használt antioxidáns a minőségi kozmetikumokban.
    Bőrápolóba sűrítve rengeteget segíthet a feszesebb, simább bőr és a halványabb pigmentfoltok elérésében.
  • Körömerősítés: keverj össze 1:1 arányban egy-két csepp vízben oldott L-aszkorbinsav port és argánolajat, kenegesd be vele a körmöd, körömágyad és hagyd megszáradni rajta.
    A hatás szinte azonnali, de a legjobb akkor, ha egy estén át így pihennek a körmeid.

Összetevők: 100% L-aszkorbinsav, gyógyszerkönyvi minőségben

Felhasználási javaslat:
Sokoldalúan alkalmazható, akár sütésre, főzésre, italok izésítésre, befőzéshez és külsőleg kozmetikumokhoz adagolva.

Belsőleg:
Adj fél mokkáskanálnyi port 2dl gyümölcsléhez. Fél mokkáskanálnyi mennyiség (1g) 1000mg C-vitaminnak felel meg (de vedd figyelembe, hogy ennek a mennyiségnek csupán 12-15%-a képes hasznosulni, és gyorsan kiürül a szervezetből) ezért csak az alap napi C-vitamin szükségletfedezésre alkalmas (120mg).

Külsőleg:
Add hozzá arckrémedhez, testápolódhoz, hajsamponodhoz, olajodhoz… - általánosan 50ml-enként egy teáskanálnyi mennyiséget.

Kiszerelés:
250 gramm

„A C-vitamin együtt kellene álljon a boltok polcain a cukorral és liszttel.”(Szent-Györgyi Albert)