Ingadozik a vércukrod?

Egyél szerves krómot!

A króm hozzájárul:
- a makrotápanyagok normális anyagcseréjéhez,
- a normális vércukorszint fenntartásához.

A króm egy nyomelem, ami hatással van a cukor- és zsíranyagcserét szabályozó enzimek aktivitására. Segít a megfelelő vércukorszint fenntartásában. Az egyenletes vércukorszint fenntartása, fontos faktor az evési rohamok megelőzésében, mint a nassolás, kényszeres evés illetve az inzulincsúcsok megakadályozásában, mely utóbbi a zsírszövet lerakódását idézi elő. A króm ráadásul fokozza a fizikai teljesítményt, így az edzéseket is jobban bírod majd!

A Olimp Labs® Chrom Activ™ tabletta, magas minőségű, szerves krómot biztosító étrend-kiegészítő mintegy 200 µg króm-ionnal 1 tablettában.

A króm: Mi az?

A króm egy ásvány, amelyből az embernek rendkívül kicsi mennyiségre van szüksége. A króm (Cr) kőzetekben, állatokban, növényekben, a talajban, vulkanikus porban és gázokban előforduló természetes elem. A környezetben több különböző formában van jelen. Leggyakoribb formái;

* 1) Cr-3, amely biológiailag aktív anyag, természetes módon jelen van a környezetben, és esszenciális tápanyag az emberi szervezet számára, mivel segíti az inzulin működését a testi szövetekben a cukor, a fehérje és a zsírok feldolgozása során. 
* 2) a Cr-6, amely az ipari környezetszennyezésből származó, mérgező anyag.

A króm és az egészség

A krómról kimutatták, hogy fokozza az inzulin tevékenységét. A krómhiány rontja a szervezet képességét arra, hogy a glükózt az energiaszükséglet fedezésére használja, és emelkedik az inzulinszükséglet. 1957-ben fedezték fel, hogy a sörélesztőben levő egyik vegyület képes volt akadályozni, hogy az életkor előrehaladtával csökkenjen a vércukor (glükóz) normál szintje patkányokban. Ekkor a krómot azonosították az úgynevezett „glükóz tolerancia faktor” aktív alkotóelemeként.  
Kórházban ápolt betegek, akiket intravénásan tápláltak, a cukorbetegség jeleit produkálták (többek között súlyveszteség, neuropathia és megromlott glükóz tolerancia), amíg krómot nem adagoltak a tápoldathoz. A króm, amit két héten keresztül napi 150 - 250 mikrogramm mennyiségben adagoltak számukra, enyhítette a cukorbetegség tüneteit. A krómot manapság sok esetben már rutinszerűen hozzáadják az intravénás oldatokhoz.

A króm fő funkciója tehát a normál vércukorszint fenntartása, ezért ajánlott természetes kiegészítőként a cukorbetegség és hasonló állapotok, például az inzulin rezisztencia vagy a glükóz intolerancia gyógyítása során.  A króm a glükóz-tolerancia faktor vagy GTF fő összetevője, ami segít a szervezetnek az inzulin jobb hasznosításában, mivel elősegíti, hogy az inzulin glükózt vonjon ki a vérből és a sejtekbe szállítsa, energiaellátás céljából. A króm másik népszerű felhasználási területe, a túlsúlyos vagy elhízott egyének fogyását elősegítő hatása, melyet nem csak a vércukorszint szabályozásán keresztül segít. A krómnak ugyanis szerepe van  az izomszövetek építésében és a testsúlycsökkentésben, csökkenti a test zsírtartalmát és növeli az izomtömeget. Napjaink kutatásai rávilágítottak, hogy a  króm szabályozni látszik a vér koleszterin és triglicerid szintjét is, ezért érdemes a magas koleszterinszint és a magas triglicerid-szint elleni kezelések kiegészítő terápiájaként is ezt a nyomelemet bevetni.

Mi befolyásolja a test krómszintjét?

A felnőttek általában napi 60 mikrogramm krómhoz jutnak az élelmiszerekből, miközben akár napi 150-400 mikrogramm lenne a szükséglet, vagyis sok ember nem jut elegendő Cr-3-hoz. A króm felszívódása a belekben alacsony szintű, az elfogyasztott króm kevesebb mint 0,4 - 2,5%-a, a többi a széklettel távozik. A felszívódást segíti a C-vitamin, valamint a B3-vitamin. A felszívódott krómot a máj, a lép, a lágyrészek és a csontok tárolják. A test krómtartalmát bizonyos állapotok csökkentik, például az egyszerű cukrokban gazdag étrend növeli a króm kiürülését a vizelettel. A fertőzés, a megerőltető torna, a terhesség és szoptatás, valamint a stresszes helyzetek (például fizikai megrázkódtatás) növelik a krómveszteséget és krómhiányhoz vezethetnek, különösen, ha a napi bevitel amúgy is alacsony. A kor előrehaladtával is csökken a haj, a verejték és a vér króm koncentrációja, ami arra utal, hogy az idősebbek még hajlamosabbak a krómhiányra, mint a fiatal felnőttek.

Összetevők:

Tápanyagok/hatóanyagok a napi adagban 1 tabletta
Króm pikolinát
* RDA – napi ajánlott bevitel.
200 µg (500%*)


Felhasználási javaslat:
2x1 tabletta naponta, étkezések után.
Kiszerelés: 60 tabletta
OÉTI: 14098/2014

FONTOS FIGYELMEZTETÉS

Ne feledd, az étrend-kiegészítők soha nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! Fontos, hogy panaszaiddal először mindig háziorvosodat vagy a megfelelő szakrendelést keresd fel! Tudd, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a gyógyszeres kezeléseket, és az oldalon található információk pedig önmagukban nem alkalmasak arra, hogy saját diagnózist állíts fel.