Ingadozik a vércukrod?

Egyél szerves krómot!

A króm étrendi kiegészítése fantasztikus lehetőség a vércukorszint szabályzásához és a testsúly csökkentéshez. Sőt! A szervezet alacsony krómszintje nem csak vércukor problémákkal, falási rohamokkal, de fáradtsággal, idegességgel is párosul, illetve az, az aminosavak elégtelen lebontásához, és érelmeszesedéshez is vezethet.

A króm segíti az inzulin működését a cukor, a fehérje és a zsírok feldolgozása során:

 • Hozzájárul a normális vércukorszint fenntartásához, hatással van a cukor- és zsíranyagcserét     szabályozó enzimek aktivitására

 • Hozzájárul, az inzulin jobb hasznosításához, mivel elősegíti, hogy az inzulin glükózt vonjon ki a vérből és a sejtekbe szállítsa azt, energiaellátás céljából

 • Csökkenti a testzsírt, amivel arányosan növeli, az izomtömeg mennyiségét

 • Megakadályozza az inzulincsúcsok kialakulását, melyek a zsírszövet lerakódását idézik elő

 • Hozzájárul a makrotápanyagok normális anyagcseréjéhez

 bio-krom-tabletta-vercukorszint.jpg

Tudtad?

 • Az egyenletes vércukorszint fenntartása, fontos faktor az evési rohamok megelőzésében, mint amilyen a nassolás vagy a kényszeres evés.

 •  A króm ráadásul fokozza a fizikai teljesítményt, így az edzéseket is jobban bírod majd!

 • Ez a krómtabletta (Chrom Activ™), magas minőségű, szerves krómot biztosító étrend-kiegészítő, mintegy 200 µg króm-ionnal 1 tablettában.

Mikor ajánlott különösen a szerves króm?

 • cukorbetegség esetén a vér cukortartalmának normalizálására

 • Miután a szervezet krómtartalékai optimális szinte állnak vissza, a vércukorszint jellemzően csökken, és a cukoringadozás kezelhetőbbé válik.

 • inzulinrezisztencia, és súlytöbblet esetén az inzulincsúcsok ellen

A csökkentett szénhidráttartalmú étrend, és az aktívabb testmozgás mellett, a krómbevitel a legjobb megoldás arra, hogy az inzulinrezisztenciából ne legyen II-es típusú diabétesz, és csökkenjen a szervezet zsírfeleslege is.

krom-tabletta-etvagy.jpg

Mi befolyásolja a test krómszintjét?

A felnőttek általában napi 60 mikrogramm krómhoz jutnak az élelmiszerekből, miközben akár napi 150-400 mikrogramm lenne a szükséglet, vagyis sok ember nem jut elegendő Cr-3-hoz.

A króm felszívódása a belekben alacsony szintű, az elfogyasztott króm kevesebb mint 0,4 - 2,5%-a, a többi a széklettel távozik. Mindehhez az is hozzájárul, hogy élelmeink alacsony krómtartalommal rendelkeznek, ami visszavezethető arra, hogy nem krómban gazdag táptalajból származnak, ami sajnos nem csak erre az ásványra jellemző napjainkban. 

A króm étrendi kiegészítése ma már meglehetősen szükségszerű, és nem ördögtől való, felszívódást pedig tovább fokozza, napi 1000mg C-vitamin bevitele.

A felszívódott krómot a máj, a lép, a lágyrészek és a csontok tárolják. A test krómtartalmát bizonyos állapotok csökkentik, például az egyszerű cukrokban gazdag étrend növeli a króm kiürülését a vizelettel. A fertőzések, a megerőltető tornák, a terhesség és szoptatás időszaka, valamint a stresszes helyzetek (például fizikai megrázkódtatás) szintén növelik a krómveszteséget és az krómhiányhoz vezet.

A kor előrehaladtával is csökken a haj, a verejték és a vér króm koncentrációja, ami arra utal, hogy az idősebbek még hajlamosabbak a krómhiányra, mint a fiatal felnőttek.

A króm: Mi az?

A króm egy ásvány, amelyből az embernek rendkívül kicsi mennyiségre van szüksége. A króm (Cr) kőzetekben, állatokban, növényekben, a talajban, vulkanikus porban és gázokban előforduló természetes elem. A környezetben több különböző formában van jelen. Leggyakoribb formái;

 • 1) Cr-3, amely biológiailag aktív anyag, természetes módon jelen van a környezetben, és esszenciális tápanyag az emberi szervezet számára, mivel segíti az inzulin működését a testi szövetekben a cukor, a fehérje és a zsírok feldolgozása során.

 • 2) a Cr-6, amely az ipari környezetszennyezésből származó, mérgező anyag.

A króm és az egészség

A krómhiány rontja a szervezet képességét arra, hogy a glükózt az energiaszükséglet fedezésére használja, és emelkedik az inzulinszükséglet. 1957-ben fedezték fel, hogy a sörélesztőben levő egyik vegyület képes volt akadályozni, hogy az életkor előrehaladtával csökkenjen a vércukor (glükóz) normál szintje patkányokban. Ekkor a krómot azonosították az úgynevezett „glükóz tolerancia faktor” aktív alkotóelemeként.

Kórházban ápolt betegek, akiket intravénásan tápláltak, a cukorbetegség jeleit produkálták (többek között súlyveszteség, neuropathia és megromlott glükóz tolerancia), amíg krómot nem adagoltak a tápoldathoz. A króm, amit két héten keresztül napi 150 - 250 mikrogramm mennyiségben adagoltak számukra, enyhítette a cukorbetegség tüneteit. A krómot manapság sok esetben már rutinszerűen hozzáadják az intravénás oldatokhoz.

A króm és a fogyás

krom-fogyokura-zsiregetes-chrome.jpg

A króm másik népszerű felhasználási területe, a túlsúlyos vagy elhízott egyének fogyását elősegítő hatása, melyet nem csak a vércukorszint szabályozásán keresztül segít.

A krómnak ugyanis szerepe van  az izomszövetek építésében is, csökkenti a test zsírtartalmát és növeli az izomtömeget. Napjaink kutatásai rávilágítottak, hogy a króm szabályozni látszik a vér koleszterin és triglicerid szintjét is, ezért érdemes a magas koleszterinszint és a magas triglicerid-szint elleni kezelések kiegészítő terápiájaként is ezt a nyomelemet bevetni.

Összetevők:

Tápanyagok/hatóanyagok a napi adagban 1 tabletta
Króm pikolinát
* RDA – napi ajánlott bevitel.
200 µg (500%*)


tömegnövelő szer (mikrokristályos cellulóz), krómium pikolinát, szilárdító anyag ( kalcium-glicerofoszfát, burgonya keményítő), csomósodást gátló (magnézium sztearát)

Felhasználási javaslat: 2x1 tabletta naponta, étkezések után.

Minimumkúra-maximumkúra: A minimumkúra időtartama 60 nap, a maximumkúra 120 nap.

Kiszerelés: 60 tabletta

Figyelmeztetés:
Ne lépje túl az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget! Hatóanyagokkal szembeni túlérzékenység esetén szedése nem ajánlott. Az étrend- kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A termék kisgyermek elől elzárva tartandó. 

OÉTI: 14098/2014

FONTOS FIGYELMEZTETÉS

Ne feledd, az étrend-kiegészítők soha nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! Fontos, hogy panaszaiddal először mindig háziorvosodat vagy a megfelelő szakrendelést keresd fel! Tudd, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a gyógyszeres kezeléseket, és az oldalon található információk pedig önmagukban nem alkalmasak arra, hogy saját diagnózist állíts fel.