Főmenü Termékeink
Blog

Piócaterápia – újra a modern orvostudományban

Címkék: Terápiák
Szerkesztő: Somogyi Rita

Harapnak, csúsznak, másznak… Nem túl szimpatikus igaz? És ehhez mit szólsz: a piócák márpedig ujjakat, füleket, testrészeket is menthetnek. Meg életeket.

A forgolódó, vérszívó piócák látványa sokakban kellemtelen érzéseket válthat ki, de ezek a gerinctelen férgek azok, amelyek segíthetnek mások egészségesebbé tételében. Az ókori orvosok piócahasználási gyakorlata visszatért az orvostudományba: a férgek sokban segítik az orvosokat, legyen szó a levágott ujj visszacsatolásáról, vagy a potenciálisan halálos keringési állapotok kezeléséről.

A piócák használata a modern orvostudományban

A világ minden részén megtalálható piócák főleg édesvízben élnek, és régóta helyet kaptak az orvosok gyógyászati készletében. 5000 évvel ezelőtt, az egyiptomi orvosok úgy hitték, hogy ha engedik a piócának a beteg vérének szívását, azzal a láztól kezdve a méregtelenítésen át a puffadásig bármit meg lehet gyógyítani. Évente több milliónyi parazitát használtak a páciensek kezelésére. A középkori Európában a piócákat olyannyira a doktorokhoz kötötték, hogy őket magukat is „piócáknak” nevezték.
A 20. században azonban az orvosok nagy része elvesztette az érdeklődését a férgek iránt, melyek a természetben a békától kezdve az aligátorig bármin képesek táplálkozni. Egyes orvosok azonban látták, hogy bizonyos esetekben a piócáknak speciálisan fontos szerepe van, például a sérült vérkeringés helyreállításában. Amikor a pióca megharapja az áldozatát, egyedi nyála a vérkeringés serkentésével megakadályozza az alvadást. Így az áldozat órákig is vérezhet, oxigénnel teli vér kerül a sérült területre egészen addig, amíg a vénák újranőnek és visszaáll a keringés.

Orvosilag rehabilitált piócák

A pióca felbecsülhetetlen értékkel bír a mikrosebészet területén akkor, mikor az apró vénákat kell újracsatolni. Egyes testrészek, szervek esetében pótolhatatlanok – mint például a füleknél. A füleinknek olyan aprók az erei, hogy a múltban senki sem tudta sikeresen „visszaműteni” őket. 1985-ben egy harvardi orvos piócát használt egy 5 éves gyermek fülének visszavarrásakor, miután hiába küzdött, az apró erek mindig megalvadtak. A réges régi ismeretekre támaszkodva még időben a piócák használata mellett döntött, és a fül megmenekült. Ez a siker mérföldkő volt, amely újra megalapozta a piócák használatát a modern orvostudományban.  Azóta a piócák már életeket, végtagokat mentettek, megszüntetve az ujjakban, lábujjakban, fejbőrben, fülben a veszélyes operáció utáni vénás vérbőséget.

A pióca ideális vérkeringési zavarok esetén

Mennyi vért veszítünk egy kezelés alatt?

A piócák (az európia faj a Hirudo Medicinalis) 5-15 ml vért, testsúlyuk mintegy hatszorosát képesek elfogyasztani egyszeri étkezés alkalmával. Az amerikai faj, a Macrobdella Decora tízszer kevesebbet tud csak elfogyasztani. Ez az oka, amiért csak az európai fajokat használják orvosi célra. Általában a pióca terapeuták akár 10 piócát is használnak úgy a páciens 150 ml vért is veszíthet kezelés során. Egy ilyen „terápia” felér egy kisebb méregtelenítéssel.

Fájdalmat okoz a pióca harapása?

A piócák harapását a páciens 2-3 szúnyogcsípésként érzékeli. Így a pióca harapása nem fájdalmas. A pióca nyála olyan kémiai anyagot tartalmaz, ami fájdalomcsillapító hatású, ez pedig megakadályoz a harapás érzékelésében. Emellett a nyál olyan anyagot is tartalmaz, ami megakadályozza véralvadást.

Milyen betegségeken segíthet a pióca?

Véroldó és tárolás-megnyújtó hatásuknak köszönhetően  a pióca ideális vérkeringési zavarok esetén. Rendszerint a nem kielégítő vérkeringés olyan betegségekhez köthető, mint a trombózis, görcsös vénák, infarktus, keringési rendellenességek, fülzúgás, felhalmozódás stb. Sokan hasonlítják ezt a korabeli természetgyógyászathoz, amiben van igazság, bár ilyen tünetek esetén piócák helyett manapság szívesebben kezdenek a nyirokrendszer, keringési rendszer méregtelenítésével a természetgyógyászok.

Vannak mellékhatások?

A piócaterápia a megfelelő figyelemmel kísérés és végrehajtás esetén nagyon ritkán jár komoly mellékhatásokkal. A harapás helyén előfordulhatnak helyi reakciók. Emellett valamivel gyakrabban fordul elő ciklusos gyengeség, fáradtság.

Milyen más esetekben lehet piócákat használni?

A piócák megszüntethetik a véralvadást az izom körül vagy a bőrnél, hatásosabban, mint a gyógyszerek vagy más kezelési módszerek. A vérkeringés fenntartására használják az izomban, bőrben és zsírsejtekben, melyet sebészetileg helyeznek test egyik részéről a másikra. Egyes esetekben az alvadt vért is jobban eltávolítják, mint a gyógyszerek.

Mik a pióca terápia további előnyei?

A pióca terápia előnye nem csupán az általa eltávolított fáradt vér; hanem a nyálában lévő véralvadásgátló enzim, amely lehetővé teszi a vérkeringést az érintkező területeken.



Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Krizsák Zsuzsanna
az első képen olyan, mintha fülbevaló lenne... ha szükségem lenne rá, simán bele mennék. :)
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.