Főmenü Termékeink
Blog

Mi az a teafa olaj?

Mi az a teafa olaj?

A teafa olaj az ausztráliai teafa lombozatának gőzdesztillációjával nyert illóolaja. A bokros fa tűszerű levelekkel az eukaliptusz és a mirtusz rokona, kb. 5-6 méter magasra nő meg és az ausztráliai Northern New South Wales mély fekvésű mocsaras területein őshonos.6-10 kg esszenciális olaj elkészítéséhez nagyjából egy tonna ágra és levélre van szükség. 

A Melaleuca fának több mint 300 fajtája van, de csak az egyikről, az ausztrál Melaleuca Alternifolia-ról mutatták ki, hogy fertőtlenítő és gombaölő tulajdonsággal bír. Ehhez persze meg kell nézni a teafa olaj csomagolásán található terpén tartalmat is, hiszen ez a hatóanyag felel a hatásért. Nézd meg a legmagasabb terpén tartalmú, eredeti 100%-os tefaolajainkat kisebb és nagyobb kiszerelésben a kiemelésre kattintva! 

Eredeti Ausztrál teafa olaj Az ausztráliai teafa felfedezése

Az ausztráliai bennszülöttek már az idők kezdete óta használják a teafa olajat gyógyító tulajdonságaiért. Vágásokat, égéseket és bőrfertőzéseket kezelnek a levelek összezúzott pépjének az érintett területen történő helyi alkalmazásával, illetve a „mágikus gyógyító lagúnák” gyógyvizében fürdenek, vagy is olyan vízben, ahová a teafa levelek hullnak ezáltal létrehozva egy természetes fertőtlenítő fürdőt.

  • Az 1770-es években Cook Kapitány brit felfedező megfigyelte, hogy a bennszülöttek kifőzik a leveleket és az így kapott teát többféle nyavalya gyógyítására használják. Ezután ő is erős teát főzött a tengerészeinek a skorbut megelőzésére. Ő dobta be a „teafa” nevet, a gyógynövényt pedig hazaszállította Angliába tanulmányozásra.
  • A tudósok az 1930-as évekig nem foglalkoztak a fával, amikor ausztráliai orvosok elkezdték a sebek műtét utáni fertőtlenítésére használni. Sokkal erősebbnek bizonyult, mint a fenol (vagy más néven karbolsav), ami az akkoriban legszélesebb körben használt fertőtlenítő volt.
  • Aztán az átlagos ausztrálok is elkezdték az olajat a bőrbetegségek és gombás fertőzések mindennapi gyógyszereként használni. Ezután a British Medical Journal megírta, hogy a teafa olaj „erős fertőtlenítő – nem mérgező és nem okoz irritációt.”
  • A II. világháború alatt ez a „csodaszer” az ausztrál katonáknak és tengerészeknek adott elsősegély dobozok standard tartozéka volt helyi fertőzések, sebek és minden más kezelésére is, a fejtetőtől kezdve a lövészárkokban jelentkező különféle lábfej-panaszokig.
  • 1955-ben a United States Dispensatory (gyógyszer-hatóanyagok nem hivatalos felsorolása) kijelentette, hogy a teafa olaj aktív csíraölő „a karbolsavnál 11-13-szor nagyobb fertőtlenítő hatással.” De az amerikai nagybani gyógyszeripart kevéssé érdekelte egy olcsó és nem szabadalmaztatható orvosság terjesztése.
Fertőtlenítő Teafa olaj

A teafa olaj visszatérése

A penicillin és más antibiotikumok felfedezése után a kései 1940-es években a teafa olaj, mint antibiotikum kegyvesztetté lett. Visszatérése a 80-as évekre tehető, amikor megjelentek a rezisztens baktériumfajok (staphylococcal egyes fajtái rezisztenssé váltak a meticillin és vankomicin antibiotikumokra).

Az antibiotikumok kudarca után a teafa olajat újra felfedezték, mivel hatékonyan pusztítja el az antibiotikum-rezisztens baktériumokat is.

A teafa olaj, mint az antibiotikumok alternatívája iránti megújuló érdeklődés, nagyobb mértékű laboratóriumi kutatásokat eredményezett. Kimutatták, hogy az ausztrál teafa olaj nagy spektrumú antiszeptikus, vírusölő és gombaölő tulajdonsággal bír.

Az ausztrál teafa olaj egyedi ereje

Más esszenciális olajok is léteznek, amik elpusztítják a baktériumokat, de a teafa olaj egyedi – mivel a gombákat, beleértve a penészgombát is kiírtja. Széles spektrumú antibakteriális, vírusölő és gombaölő tulajdonsággal bír. A fertőző organizmusok mindhárom kategóriáját elpusztítja:

  • Baktériumok (fertőtlenítő/baktériumölő)
  • Vírusok (vírusölő)
  • Gombák és penész (gombaölő)

Az ausztrál teafa olaj erős fertőtlenítő

4x-5x erősebb a normál háztartási fertőtlenítőknél. A gram-pozitív és gram-negatív baktériumokat egyaránt elpusztítja, még olyan makacs kórokozókat is, mint a Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa vagy Escherischia coli.

Bizonyos mesterséges fertőtlenítő szerekkel ellentétben az egészséges sejtek károsítása nélkül teszi mindezt. A teafa olaj kimutathatóan erősíti az immunrendszert is, ami segít a szervezetnek a baktériumok, vírusok és gombák legyőzésében így nagyon hasznos olyanoknak, akik újra-meg újra elkapnak valamilyen fertőzést.

Az ausztrál teafa olaj összetétele

Az ausztrál teafa olaj egy több mint 50 természetesen előforduló vegyületből álló komplex, amik mind együtt dolgoznak az olaj gyógyító tulajdonságának megteremtéséhez. A fő vegyi összetevők a terpinén-4-ol, cimén, pinén, terpinén és cineol. A terpinén-4-ol van jelen a legnagyobb koncentrációban (min. 30%) egyben ez a vegyület felelős a mikróbaölő hatásért. A magas minőségű teafa olaj legalább 35-40% terpinén-4-olt és maximun 5% cineolt tartalmaz.

Nézz körül a webáruházunkban
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
András Mihályné
Nem csak gombára jó ám , hanem bacilusokra is , megis lehet inni , nagyon hatásos.
Miklósi Adrienn
köröm gombára hazsnáltam, meg szemölcsre a gomba 2 hó után elmúlt!!!!
dolly
unokaöcsém ezzel szüntette meg a lábgombáját, nem nagyon akartam elhinni neki, azért gugliztam rá, hogy utánaolvassak, hát, mit mondjak elég meggyőző!
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.