Főmenü Termékeink
Blog

Fiatalító 5 tibeti rítus – 15 perc az egész!

Címkék: Lélekemelők
Szerkesztő: Somogyi Rita

Az 5 tibeti rítus gyakorlatokat és engem, úgy sodort egymás mellé az élet, mint ahogy a szél fújja össze a faleveleket. Nem kerestük egymást, jól megvoltunk külön-külön, mára mégis elválaszthatatlanok lettünk.

tibet-blog.jpg

Nem vagyok egy "jóga-lány" típus, így hát nem is lelkesedtem a legjobb barátnőm ötletéért, hogy próbáljam ki az 5 tibeti jóga gyakorlatokat, csak azért, mert idézem: "Ez "annnyira jóóó", és csak 15 perc! Egy alkalommal mégis rávett. Amit utána gondoltam, az egyetlen felkiáltó szóval kifejezhető: ejha!

Öt rendkívül szerény gyakorlatról van szó. Első héten mindegyikből három, aztán hetente kettővel emelendő a sorozat, egészen 21-ig – azután pedig minden nap ennyi. Őszintén szólva annyira egyszerű, hogy én ugyan mindent hittem róla, csak azt nem hogy csodát tevő.

Márpedig mindenhol így jellemzik, és nem csak manapság, ebben a marketingtől virágzó 21. században, hanem az egész történelem során. Ami azért lássuk be, elég meggyőző. Mivel a szép szavakon túl érdekelt mások valódi tapasztalata is, rákerestem a neten, és találtam róla fórumokat, ahol valóban szinte csodaszámba menő, pozitív változásokról számoltak be a hozzászólók.

tibeti-joga.jpg Közérzetjavulás, kilábalás a depresszióból,
tibeti-joga.jpg vitalitás, állandó fáradtságérzet elmúlása,
tibeti-joga.jpg ízületi fájdalmak eltűnése,
tibeti-joga.jpg légzőrendszeri problémák megszűnése,
tibeti-joga.jpg pajzsmirigy betegségek gyógyulása,
tibeti-joga.jpg ősz haj és -szemöldök visszasötétedése,
tibeti-joga.jpg észrevétlen fogyás,
tibeti-joga.jpg sokkal szebb izomzat kialakulása,
tibeti-joga.jpg narancsbőr megszűnése,
tibeti-joga.jpg ráncok kisimulása.


Ami nem hajlik, az (meg)törik

Az első alkalommal ugyebár csak három ismétléssel kellett elvégeznem az ötféle gyakorlatot. Kétféle következtetésre jutottam. Amit szépítés nélkül rögtön megállapítottam, hogy én, akit anno, ha feltettek egy gerendára, bármilyen irányba ugrottam egy szaltót két spárgázás közt, most egész konkrétan nem hajlok. A második, hogy bár lehetetlennek tűnik, hogy ezek a pofonegyszerű gyakorlatok nehezek legyenek, mégis azok voltak. Elképesztően meglepett az is, hogy már az első alkalom után változást éreztem az izmaimban. Megtört az ellenállásom. Már mágnesként vonzott engem is, végleg bekebelezte az akaratom – alig vártam, hogy másnap is végigcsináljam (néha reggel és délután is, mert nem bírtam kivárni a következő alkalmat )

Megtaláltam valami fontosat, és nem engedtem többé. Azt hittem, ez egy olyan jó állapot, amit már csak fenn kell tartanom és kész. De az 5 tibeti rítus folyamatra tanító – ő maga is egy folyamat -, aminek mindig más, és máshogy megélhető szakaszai léteznek. Kicsit később visszatérek még erre, de előbb szeretnélek végre megismertetni a gyakorlatokkal.

Az első rítus

Az első gyakorlat javít a vérkeringésen, a szív és az erek általános állapotán.

Ez egy igen egyszerű gyakorlat. Álljunk alapállásba, karunkat emeljük oldalsó középtartásba, és kezdjünk el forogni az óramutató járásával megegyező irányba. Egy körbefordulás számít egy gyakorlatnak, az első alkalommal három kört írjunk le. Ezt befejezve álljunk meg mozdulatlanul, tenyerünket illesszük össze a testünk előtt, mintha imádkoznánk. Nézzünk a hüvelykujjunkra pár másodpercen át, amíg sikerül maradéktalanul leküzdeni a szédülést.

A második rítus

A második rítus a gerinc teljes szakaszán dolgozik, mindent megdolgoztat a felsőtesten, nem hagyja ki a hasizmok formálását sem.

Feküdjünk hanyatt, kezünket tegyük szorosan a testünk mellé kétoldalt, tenyerünkkel lefelé. Emeljük fel a fejünket és a páros lábunkat egyszerre (állunkat szorítsuk a szegycsontunkhoz), közben szívjuk be a levegőt, majd engedjük vissza mindkettőt, közben fújjuk ki a levegőt. Az első alkalommal végezzünk három ismétlést. A napi gyakorlatszám elvégzését követően feküdjünk lazán tartott karokkal, lábakkal, lélegezzünk egyenletesen, nyugodtan.

A harmadik rítus

Hasonló a hatása a második rítushoz, csak ez egy alapos nyújtással az ellenkező oldalról közelíti meg a testrészeket.

Térdeljünk egy jógaszőnyegre – ennél a gyakorlatnál fontos a térd kímélése, mindenképp kerüljön alá szőnyeg -, felső testünk maradjon egyenes, lábujjunkkal támaszkodjunk a talajon, kezünket tegyük a test mellé, a combunkra. Fújjuk ki a levegőt, közben hajtsuk le a fejünket, állunkat szorítsuk a szegycsontunkhoz. Szívjuk be a levegőt, közben hajoljunk hátra. Ebből is végezzünk az első alkalommal hármat. Befejezve csípőnket hátratolva, üljünk a lábfejünkre, karjainkat nyújtsuk előre és pihentessük rajtuk a fejünket.

A negyedik rítus

A negyedik rítussal  „helyére” kerülnek a vállak, megemeli a popsi izmait, feszesíti a combokat, hat a hasi izmokra, megdolgoztatja a hátat, a lapockát – egyszóval dolgozik a test minden porcikája.

Üljünk nyújtott ülésbe, nyissunk kb. 30 centiméter széles terpeszt. Kezünket tegyük a csípőnk mellé kétoldalt, előrenéző ujjakkal. Fújjuk ki a levegőt, közben hajtsuk le a fejünket, szorítsuk állunkat a szegycsontunkhoz. Majd szívjuk be a levegőt, közben emeljük meg a csípőnket és hajtsuk hátra a fejünket. Végül térjünk vissza kiinduló helyzetbe. Végezzünk ebből a gyakorlatból is hármat az első alkalommal, majd pihenésképpen behajlított lábainkra hajtsuk rá a fejünket.

Az ötödik rítus

Ez a nyújtó-feszítő mozgássor ismerős lehet a gyakorlott jógázóknak. Próbáld ki te is, teljes hosszában újraformálja a lábad, és a fejed búbjáig feszesíti, nyújtja a tested.

Készüljünk úgy, mintha fekvőtámaszt szeretnénk csinálni (tenyér- és lábujj támasz). Fújjuk ki a levegőt, közben engedjük le a hasunkat és hajtsuk a fejünket hátra. Majd szívjuk be a levegőt, közben emeljük meg a csípőnket, háztetőt formázva. Ebből a gyakorlatból is három ismétlés célszerű kezdetben. Pihenésként a harmadik gyakorlatot lezáró mozdulatot alkalmazzuk (fenék hátra, lábunkra ülünk, fejünket a karunkon pihentetjük).

Ne 21-ezz azonnal!

Tanúsíthatom, mindegyik feladat könnyedén végrehajtható. Idősebbek is elkezdhetik – azóta már a család és a teljes baráti köröm "tibetizik". :) Szeretjük ezt a kis rituálét, valóban kellemesen ellazít, megnyújt, feltölt az ezzel eltöltött idő – még ha negyedóra is az egész.

A hatása rövidtávon is egyértelmű volt, de hosszútávon is tapasztalom. Már az első héten formálgatni kezdte a testem, egyenesített a folyton görnyedő vállamon, és kizökkenthetetlenül elindított azon az úton, ami a belső lelki béke felé vezet. Fogalmam sincs, hogy teszi velem, az biztos, hogy nem zajosan, csak úgy a maga módján: napról napra, észrevétlen. Nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá tett.

Teljes nagygenerál

Az 5 tibeti jóga minden alkalom után hozzátesz valamit, javít valamit a testemen, a tartásomon vagy belső egyensúlyomon. A narancsbőr eltűnt a legkritikusabb részekről, feszesebb a combom, a vádlim, a karom, működni kezdtek a hasi, és a gerincmenti mélyizmok, ami eredményeképpen már nem akkor érzem magam kényelmesen, ha görnyedten tartom magam, hanem attól, ha helyesen.

Túl egy komoly – és egyébként rendkívül hatékony diétán – segít tartani a súlyom. Szinte akármennyit ehetek, nem hízom vissza a leadott kilókat, de ami még érdekesebb, hogy gyakorlatilag nem is érdekel az evés. Ha nem jelentkezne az éhségérzet előbb-utóbb, egész nap eszembe sem jutna, hogy egyek valamit. A mérleg szerint nem nyomok kevesebbet, mégis egyre több, azelőtt passzos ruhám lötyög rajtam – legutóbb már tényleg kiborultam, hogy nincs egy rongyom, amit felvegyek, de rögtön el is nevettem magam a nagy "problémámon".

Folyamat-folyam

A feladat, maga az 5 rítus nem változik, minden nap ugyanaz. Mégis minden alkalommal más lesz elvégezni, és mást is eredményez. Mikor mi történik épp a lelkedben, testedben, ahhoz tesz hozzá, azon javít valamit. Az pedig sosem ugyanolyan, főleg, ha egy hosszú, életen át tartó folyamatban gondolkodunk. Ha megtetszett annyira az 5 tibeti jóga, hogy belevágj, a következő jó tanácsokat mindenképp olvasd el, hogy a kezdetektől sikerélményt jelentsen neked.

Ritus-alapszabályok a rítusokhoz:

tibeti-joga.jpg Minden nap el kell végezni az öt gyakorlatot, hogy a kedvező hatása kiteljesedhessen.
tibeti-joga.jpg Az első héten minden gyakorlatot háromszor végezzünk, majd a második héten ötször, a harmadik héten hétszer, egészen addig növelve hetente a gyakorlatok számát kettővel, amíg el nem érjük a 21-es ismétlésszámot. Utána már minden nap 21-et csináljunk a gyakorlatokból.
tibeti-joga.jpg Habár a gyakorlatok nem megerőltetek, tartsuk be a fokozatosság elvét, mert erőteljesen méregtelenítő hatásúak. Nem kívánt mellékhatások jelentkezhetnek, ha túl gyorsan szeretnénk emelni az ismétlések számát. Ilyen méregtelenítő tünetek egyébként is jelentkezhetnek az első időszakban (például: pattanások, náthaszerű tünetek, fejfájás, hányinger, gyomorpuffadás)
tibeti-joga.jpg Annyit végezzünk, amennyi jól esik. Természetesen törekedjünk mindig a napi előírt mennyiség véghezvitelére, de semmit ne erőltessünk. Nem minden napunk egyforma, így a testedzéshez való hozzáállásunk is naponta más-más lehet.
tibeti-joga.jpg A gyakorlatok között a légzés nagyon fontos! Nem mindegy, mikor lélegzünk ki és mikor be. Ennek módja minden gyakorlatnál le van írva – tartsd is be. Mélyen lélegezzünk, és mindig az orrunkon szívjuk be a levegőt, és ott is fújjuk ki.
tibeti-joga.jpg A gyakorlatokat ne végezzük túl gyorsan, de túl lassan sem. A légzés ütemében mozogjunk.


A gyakorlatok pontos végrehajtása nagyon fontos! Ezt a videót azért illesztem be ide, hogy mozgásban is lásd:

Nézz körül a webáruházunkban
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Lia
tényleg jó és csak 15 perc, teljesen felfrissít és a stress controll kapszuli is jó
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.