Főmenü Termékeink
Blog

Bélgázok

Szerkesztő: Somogyi Rita

Bélgázok

A szellentés ugyan nem életveszélyes, de kellemetlen - és nagyon zavaró - tünet, főképp, ha túl gyakran történik. Az étrend megváltoztatása és néhány étrend- kiegészítő alkalmazása enyhülést hozhat az illető és környezete számára egyaránt.

A bélgázok távozása normális élettani jelenség: egészséges felnőttel naponta akár tizenötször is előfordulhat, hogy a végbélnyíláson át fél-másfél liter bélgáz távozik. Normális életfunkció, azonban társadalmilag nem a legelfogadottabb. Vannak, akiknek még ez a mennyiség is kényelmetlen, másoknál, ráadásul az átlagosnál még sokkal több a bélgáz képződés. A szélszorulás előnye viszont, hogy nem jelez súlyosabb betegséget.

Szellentés

Bélgáz akkor távozik szellentés formájában, ha a bélcsatornában túl sok gáz halmozódik fel. A leggyakoribb oka, a nem megfelelő időpontban való étkezés, a rágás hiánya, a túlevés, a mozgás hiánya és ennek következtében rothadásnak induló, részlegesen emésztődő táplálékok a gyomorban és a vékonybélben. Azonban egyéni érzékenység alapján bizonyos élelmiszerek is előidézhetik, mint a brokkoli, kelbimbó, káposzta, karfiol, hagyma és bab - fogyasztása. Mivel ezek a zöldségek összetett szénhidrátokat tartalmaznak, gyakran csak részlegesen emésztődnek meg. További problémát okoz a bélflóra kóros elváltozása, ahol a növényi cellulózokat bontó enzimek és baktériumok mennyisége alacsony. A vastagbélbe érkezve az ott élő ártalmatlan baktériumok bontják ugyanis tovább ezeket. A bakteriális flóra zavara bizonyos gázok - szén-dioxid, hidrogén és metán - felszabadulásával jár együtt. Némelyeknél a tej és tejtermékek fogyasztása okoz gázképződést és puffadást, aminek oka a laktóz intolerancia. Ennek lényege, hogy a bélben nincs tejcukorbontó enzim.

Kellemetlen szagok

A bélgázok kellemetlen szagát általában a bennük lévő kén-hidrogén és egyéb kéntartalmú gázok okozzák. A rendkívül erős bélgáz termelés oka emésztési és felszívódási zavar lehet - például lisztérzékenység (coeliakia), vagy olyan bélbetegségek, mint IBS miatt. Stressz is kiválthatja, mivel az ilyen helyzetben lévő ember öntudatlanul gyakran sok levegőt nyel.

belgaz-puffadas-szellentes-coeliakia-laktoz-intolerancia-etrend-kiegeszitok-prebiotikum-probiotikum-fos-szelhajto-emesztes-articsoka.jpg

Az étrend-kiegészítők hatása:

Ha ezek a panaszok nemcsak átmenetileg jelentkeznek, próbáld ki az alábbi felsorolás első négy étrend-kiegészítőjének keverékét.

A növényi készítmények közül az articsóka-kivonata különösen áldásos az emésztőrendszer kiegyensúlyozására. Az articsóka kivonata az epe kiválasztását fokozó, májstimuláló, májméregtelenítő tulajdonságú. Serkenti az epehólyag és a máj működését, ami jelentősen javítja az emésztést, szélhajtó hatású, és ezáltal csökkenti a puffadást.

A probiotikumok a vastagbélben élő „barátságos” baktériumok, amelyek segítenek a gáztermelő baktériumok számának csökkentésében. Bizonyos élelmiszerekben található emészthetetlen szénhidrátok, a frukto-oligoszacharidok (FOS) kedveznek a „barátságos” baktériumok szaporodásának, ami gyakran magában is megoldja a szélgörcs, puffadás és más emésztési panaszok okozta problémákat.

Ajánlott kiegészítők:

FOS:
A rövid láncú prebiotikus rostok (rövid láncú fructoligosacharidok, FOS-cc) megerősítik és karban tartják az emésztőrendszer eubiózisát. Ez azt jelenti, hogy a bakteriális lebontásért felelős, bélflórában élő hasznos bélbaktériumok, vagyis probiotikumok prebiotikumokkal táplálkoznak. A FOS-ként rövidített prebiotikum segíti a felnőttek és gyermekek vastagbelében élő hasznos baktériumok kolonizálódását (sokasodását), miközben megakadályozzák a betegséget kiváltó baktériumok elszaporodását. A prebiotikus rostok és probiotikumok az egészségünket, emésztésünket, közérzetünket és szépségünket befolyásoló mikroorganizmusok.
Nézd meg ezt a terméket!

Articsóka:
A máj- és az epeutak gyógynövénye. Az articsóka kivonat serkenti az epetermelést, amely a májból a nyombélbe kerül. Egy 1998-as tanulmány szerint az emésztési zavarokkal küszködő emberek miután átlagosan 5 tablettát szedtek 23 héten keresztül, tüneteik hányinger, haspuffadás, hasi fájdalmak és zsíremésztési zavarok jelentősen csökkentek. Figyelj azonban arra, hogy az engedélyezett készítmény legalább 5% cinarint tartalmazzon a napi adagban.
Nézd meg ezt a terméket!

Puridren® főzet:
A 12 gyógynövényből kivont koncentrátumot 1,5 liter vízzel kell hígítani. Átmossa az emésztésben szereplő szerveket, kiegyensúlyozza a testfolyadékok pH-értékét. Lúgosít és méregtelenít, nagyon hatásos általános emésztést segítő szer: az emésztőrendszert megnyugtatja és csökkenti a has puffadását.
Nézd meg ezt a terméket!

Bromelain enzim:
Ez a fehérjebontó enzim tökéletes választás, ha emésztési zavarokkal, és puffadással küzdesz. Amennyiben a puffadás súlyfelesleggel is párosul, úgy még célzottabb a kúra. Ez ugyanis, egy olyan fehérjebontó enzim, ami a szervezetbe bevitt fehérjéket elemeikre, aminosavakra bontja, melyek felszívódás után a zsírsejtekbe kerülnek és ott égnek el. Mindezek eredménye egy robbanásszerű, gyors fogyás!
Nézd meg ezt a terméket!

Mit tehetsz még?
Ne igyál szénsavas üdítőitalokat. Az ételeket pedig rágd meg alaposan. A nagy ételdarabok ugyanis félig emésztve kerülhetnek a vastagbélbe, és gáztermelődést indítanak el. Egyél lassan, mert ha gyorsan eszel, több levegőt nyelsz. Főzés előtt áztasd be a babot, hogy az emészthetetlen szénhidrátok kiázhassanak belőle. Az áztatólevet öntsd ki, és a babot friss vízben főzd meg.

Kapcsolódó tartalmak
Blog bejegyzések: Áteresztő bél szindróma tünetei és kezelése
Blog bejegyzések: Áteresztő bél szindróma tünetei és kezelése
Nézz körül a webáruházunkban
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Koltainé Csilla
A cotifibra bélradír már nálunk is bizonyított, de én a karbofin szénnel is ki szoktam egészíteni. ez így nyerő párosnak bizonyult.
dolly
valóban gáz ez a téma (haha), de az articsóka, tényleg nagyon jó :D
Miki__
szoval a fostól nem fogok fingani? na ezt akkor ki probalom !!
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.