Az ördögkarom földön futó, gyomszerű évelő növény, kb. 50 cm hosszú vastag központi karógyökérrel, ami akár két méter mélyre is lenőhet. Vízszintesen elnyújtott édesburgonyákra hasonlító másodlagos tároló gumók ágaznak el belőle. A levelek nagyok, 3-5 lebeny nő rajtuk és fehér nyálkaszerű sejtek borítják őket, ami szürkészöld színt kölcsönöz nekik. A virágok trombita alakúak és rózsaszín, piros vagy lila színűek, a közepük sárga. A gyümölcsök a virágból nőnek ki és számos elfásodott, hegyes tüskeként állnak ki belőle, erről kapta a növény közismert neveit (ördögkarom, ördögcsáklya).

Aktív Alkotóelemek

Az Ördögkarom (Harpagophytum) fő összetevői iridoid glikozidok (harpagozid, harpagid, prokumbid), cukrok (főleg a sztahióz nevű tetraszacharid, triterpenoidok (oleanolsav, urzolsav), fitoszterolok (főként béta-szitoszterol), aromás savak (kofein- fahéj- és klorogénsav) és olyan flavonoidok, mint a luteolin és a kaempferol. Gyógyhatás szempontjából, legjelentősebb aktív összetevői, a növény gumóiban található harpagozid, harpagid és prokumbid.

Bármilyen meglepő, hogy bár a másodlagos tároló gumók kétszerannyi harpagozidot tartalmaznak, mint a főgyökér, mégis azt igazolták a kutatási eredmények, hogy a teljes növényből készült kivonatoknak erősebb gyógyhatása van, mint a növény elkülönített részeiből (pl.: csak a gumóból)  készülteknek.

Egy ízületi- és derékfájásra Harpagophytum  procumbens készítményeket alkalmazó klinikai kísérletek eredményeként kimutatták, a fájdalom csökkentéséhez illetve  a mozgási képességek növeléséhez minimum napi 50-52 mg harpagozid tartalmú kivonat szükséges. A Ha külsőleg keresel valami mozgásfunkciókat javító, és fájdalomcsillapító hatású természetes megoldást külsőleg ezt az Ördögkarom kivonatot tartalmazó gélt   ajánlom, de létezik már tapasz változatban is, amely 24 órán át folyamatosan adja le a hatóanyagokat az érintett testfelületen.

Gyulladáscsökkentő

Gyulladáscsökkentés ördögkarommal!

In-vitro tanulmányokban a szárított ördögkarom, vizes bázisú kivonatáról kimutatták, hogy jelentős gyulladáscsökkentő hatással bír.
Az egyik tanulmányban, két patkány sejtvonalat használva azt mutatták ki, hogy a harpagozid meggátolta a lipopoliszacharid-keltette indukálható nitrogén-monoxid (iNOS) és ciklooxigenáz-2 (COX-2) képződést a nukleáris faktor kappaB (NF-κB) elnyomásán keresztül, ami gátolja a gyulladást.

Egy másik in vitro tanulmány pedig két ördögkarom kivonatot hasonlított össze az iNOS képződésre gyakorolt hatásuk tekintetében, a patkányok mesangiális sejtjeiben.
Mindkét kivonatban a gyökérben található természetes összetevőket kombinálták harpagoziddal, a különbség abból állt, hogy az első kivonat 8,9 %, míg a második kivonat 27 % harpagozidot tartalmazott.

Mindkét kivonat esetében, megfigyelhető volt a nitritképződés jelentős, 80%-os visszaszorulása, mely a lecsökkent iNOS serkentő aktivitásnak és az NF- κB transzlokáció visszaszorulásának következménye.
Mivel az alacsonyabb harpagozid tartalmú kivonat is jelentős mértékben meggátolta az iNOS képződést, ezért megerősítésre került az a tény, hogy nem csak önmagában a harpagozid, hanem az egyéb növényi összetevők is felelősek a gyulladáscsökkentő hatásért.

Fájdalomcsillapító

A harpagoziddal kapcsolatos kutatások során, fedezték fel perifériás fájdalomcsillapító hatását. Emberekkel végzett kutatások a fájdalom csökkenését mutatták ki térd, csípő osteoarthritis illetve deréktáji fájdalmak esetében, amennyiben a kutatásban részt vevő egyének, olyan ördögkarom-kivonatot fogyasztottak, mely jelentős harpagozidot tartalommal bírtak. A hatás mögött álló mechanizmust még pontosításra vár, azonban egész biztosan összefüggésben áll az ördögkarom gyulladás csökkentő tulajdonságaival.

Antioxidáns

Az ördögkarom kivonat gyulladáscsökkentő hatásáért részben az antioxidáns összetevők felelősek, ezek pl.: a flavonoidok (a szabadgyökök bizonyított megkötői) és növényi fenolok (hidrogén donorok és oxigéngyök semlegesítők).
Az állatkísérletek a patkányoknak intra-peritoneálisan beadott ördögkarom kivonat jelentős antioxidáns hatását mutatták ki. A patkányok agyi szöveteiben a szuperoxid-dizmutáz, kataláz és glutation peroxidáz szintjének dózisfüggő növekedését figyelték meg, továbbá a lipidperoxidáció csökkenését is lejegyezték.

Emésztést segítő

Az ördögkarom „gyomorkeserű” hatásért, az iridoid glikozidok felelősek, melyek növelik a gyomorsav-termelést és serkentik az emésztőszervek működését.

Az ördögkarom gyógyászati alkalmazásai.Ízületvédő

A Harpagophytum ízületvédő hatású, valószínűleg a gyulladásmediátorok gátlásának köszönhetően, mint a COX-2, leukotriének, nirtogén-monoxid, tumor nekrózis faktor-alfa (TNF-α) és interleukin-1β. Ezenkívül gátolja a mátrix metalloproteinázokat és az elasztázt, amik kulcsszerepet játszanak a porcok károsodásában.

Gyógyászati Alkalmazások

A glükozamint, MSM-et, fűzfa-, ördögkarom- és árnika kivonatot tartalmazó krém hatékonyan alkalmazható ízületi fájdalom, gyulladás és merevség esetén. A benne található természetes kénvegyület (MSM) gyulladáscsökkentő hatásán túl, segíti a glükozamin ízületi porchoz való eljutását, és a gyógynövénykivonatokkal karöltve ízületvédő és porcszintézist aktiváló hatást fejt ki.

Zárt baleseti – és sport sérülések (rándulás, húzódás, zúzódás, ficam) ill. azok következtében keletkező duzzanatok, gyulladások, vérömleny, véraláfutások kezelésére, reumás fájdalmak, ínhüvelygyulladás tüneteinek enyhítésére még hatásosabb az Aescint (vadgesztenye), ördögkarom és árnika kivonatot tartalmazó regeneráló gél.

Osteoarthritis (arthrosis) - tanulmányok

1., Egy többközpontú, kontroll nélküli kísérletben, 75 osteoarthritis-okozta térd és csípőfájdalommal küzdő betegnek, 12 héten keresztül, 2.080 mg vizes bázisú ördögkarom-gumó kivonatot  (ez 52 mg harpagozidnak felel meg) adtak naponta.

Az ízületi probléma súlyosságát és a fájdalmat a Nyugat-Ontario és McMaster Egyetemek WOMAC* kérdőívvel, fiziológiás vizsgálattal illetveVAS**- skálával mérték fel, melyeket elvégeztek a vizsgálat indulásakor illetve a 6. és 12. hét után.
*WOMAC index :az ízületi fájdalom, merevség és funkcionalitás értékelésére szolgáló mutató.
**VAS- skála: 0-10-ig terjedő skála a fájdalom mérésére, ahol a 0 = semmi fájdalom, a 10 = elviselhetetlen fájdalom.

12 hét után a WOMAC összesített fájdalom-pontszám 22,9 százalékkal, a VAS fájdalom-pontszám pedig 24,5 százalékkal csökkent a kiindulási értékhez képest. A fájdalom mértékének orvosi értékelése 46 százalékos javulást jelentett az érintés által kiváltott fájdalom tekintetében , 35 százalékos javulást a mozgáskorlátozottság és 25,4 százalékos javulást az ízületi recsegés (crepitus)  mértékében a 12. hét után.

2., Egy másik tanulmányban 250 beteget vizsgáltak 8 héten keresztül, ebből 85 beteg térd -osteoarthritisben , 61 beteg csípő- osteoarthritisben illetve 104 beteg, úgynevezett nem-konkrét deréktáji fájdalomban  szenvedett. Az adagolt dózis 60 mg harpagozid volt naponta. Nyolc hét után a csípő- és térdfájásos betegek 35 illetve 37 százalékos javulást mutattak a WOMAC pontszámban a kiindulási értékhez képest. Az összes vizsgált fájdalom-indexet átlagolva a csípőfájásos betegek 54 százalékos, míg a térdfájásosak 38 százalékos javulást tapasztaltak az induló értékhez viszonyítva. A derékfájásos csoportban is hasonló eredményeket mértek. A tanulmány korlátai ellenére (kontrollcsoport hiányát, a többféle, nehezen összehasonlítható fájdalom-értékelési módszert) ez a kérdőíves felmérés is a harpagozid kiemelkedő hatását jelzi az osteoarthritis okozta fájdalmakra.

3., Szintén az ördögkarom kivonat hatékonyságát és biztonságosságát tanulmányozták 4 hónapon keresztül 122 térd- és csípő-osteoartheitisben szenvedő betegnél.
A betegeknek 57 mg harpagozidnak megfelelő mennyiségű ördögkarom kivonat kapszulát adtak, és ennek hatékonyságát hasonlították össze, napi 100 mg diacerein szedésével. A diacerein nevű hatóanyag, egy antrakinon származék (a növényi forrást nem határozták meg) mely bizonyítottan javítja az osteoarthritis tüneteit.
Az ízületi gyulladás súlyosságát a Lequesne Indexel értékelték, ami egy megbízható eszköz a fájdalom mérésére és az ízületi funkciók működésére. Az ördögkarom kivonat szedése az indexértékek számottevő és progresszív csökkenését eredményezte, ugyanolyan eredményesen minta diacereinnel kezelt betegeknél.

Nagyon fontos különbség viszont, hogy az ördögkarmot szedő betegek a kezelés során, jelentősen kevesebb nem-szteroid gyulladáscsökkentő vagy egyéb fájdalomcsillapító gyógyszert (NSAID) szedtek, mint diacereint használó betegek. Nem beszélve arról, hogy a mellékhatások gyakorisága számottevően alacsonyabb volt az ördögkarom kivonatot fogyasztó csoportban.
Az ördögkaromról tehát egyértelműen kimutatható, hogy legalább olyan hatékony, mint a diacerein, viszont lényegesen kevesebb mellékhatást okoz az alkalmazása.

4., Egy randomizált, placebó-kontrollált kísérletben 89 osteoarthritises alanyt vizsgáltak, 8 héten keresztül. 44 személynek, 2.000 mg ördögkarom kivonatot (ez napi 60 mg harpagozidnak felelt meg) illetve 44 személynek placebót adtak minden nap. Az ördögkarom csoportban lévő alanyok a VAS skálán mért fájdalomjelentős csökkenését tapasztalták a placebóhoz képestés a mozgási készség nagyfokú javulásáról is beszámoltak.

Reuma/Derékfájás

Az eddig publikált szakirodalom 2007-ben kiadott összefoglalása 10 randomizált, kontrollált kísérletet ír le, melyben a  Harpagophytum procumbenst használtak a derékfájás enyhítésére.
A Harpagophytum kivonat hatékonyságát (50 mg/100 mg harpagozid/ nap) értékelték 197 derékfájásos betegnél. A betegeknek (65 személy) véletlenszerűen 50 mg harpagozidot illetve 100 mg harpagozidot (66 személy) vagy placebót (66 személy) írtak fel négy hetes kúra keretében.

A végeredmény elsődleges mércéje a fájdalom nélküli alanyok száma volt, amit az Arhus derékfájási indexszel mértek. 4 hét elteltével 10, 6 és 3 alany volt fájdalommentes a 100-mg, 50-mg és placebó csoportokban. Érdekes eredménye volt a vizsgálatnak, hogy Arhus indexszel mérve legnagyobb tüneti javulást az 50 mg harpagozidot szedő csoportban figyelték meg, az emelt, 100 mg  harpagozid nem csökkentette jelentősen a fájdalom intenzitását a kisebb dózishoz képest.

Mellékhatások és Toxikusság

Az Ördögkarom kivonatok  biztonságosan alkalmazhatóak a megfelelő adagolás mellett.
A mellékhatások nagyon kis számban fordulnak elő  és általában enyhe gyomorrontásra korlátozódnak. A harpagozid alacsony fokú toxikusságú anyag, az LD 50 >13,5 g/kg (halálos adag) egerekben. Egy 28 féle ördögkarom kivonatról szóló klinikai kísérletet összegző tanulmányban a mellékhatások körülbelül 3 %-os  arányban jelentkeztek és nem haladták meg a placebónál tapasztalt mértéket. A hosszútávú használat biztonságosnak és toxikusság mentesnek tekinthető.

Figyelmeztetések/Ellenjavallatok

A duodendális fekéllyel küzdő betegeknek nem ajánlott az ördögkarom használata, az emésztőrendszeri pH értékre gyakorolt hatása miatt. Az ördögkarom kivonatok ellenjavallottak terhesség alatt ismert oxitocikus (méhösszehúzó) tulajdonságuk miatt.

Adagolás

Az ördögkarom kivonatot többféle formában lehet szedni; az adagolás mindegyiknél változik a jelenlévő aktív összetevők koncentrációjától függően. Az alábbiak a történetileg és klinikailag alkalmazott tipikus dózisok.
Szárított gyökér por (tabletta, vizes kivonat): 1.800-2.400 mg (50-100 mg harpagozid) naponta ízületi gyulladásra, vázizom-fájdalomra, derékfájásra, osteoarthritisre.

Fordítás: Néző Sándor

Részletesebben:

Fájdalmas ízületek, izmok? Természetes orvostechnikai eszközök!>>>