Főmenü Termékeink
Blog

Természetes immunerősítők gyerekeknek az óvodai és iskolai fertőzések elleni küzdelemben

Mert a legnagyobb hősöknek is kell időnként egy kis segítség!

Ősszel különösen fontos gyermekeink immuntámogatása. Az óvodába-iskolába visszatérve valóságos kórokozó özönnel kell szembenézniük. Ha ez önmagában nem lenne elég, ott a zsúfolt napirend, az elvárásokkal járó stressz és a hűvös-párás idő, ami együtt jelentősen növeli a fertőzések esélyét. Innen pedig egyenes út vezet a hiányzásokhoz, a lemaradáshoz, a szülők betegszabadságához. Mit tehetünk hát gyermekeink egészségéért? Ebben segít következő blogbejegyzésünk, melyben végignézzük, milyen életmódbeli tényezők járulnak hozzá a jobb ellenállóképességhez, és azt is, hogy kínálatunkból melyek a legjobb immunerősítők gyerekeknek.

Természetes immunerősítők gyerekeknek, avagy a legjobb védőpajzsok az óvodai, iskolai fertőzések ellen

„A gyerekek immunrendszere a betegségek legyőzésétől erősödik!” – valóban így lenne?  

A fenti mondatba igen gyakran belefutunk. Tulajdonképpen mindig, ha felmerül az immunerősítők gyerekeknek témakör. Ha valamit ilyen sokan mondanak, annak kell is, hogy legyen igazságtartalma, nem igaz? Nézzük hát!

Az immunrendszer alapvetően két, egymásra épülő és együtt működő részből áll: a veleszületett és a tanult immunválaszból. A veleszületett immunitás az első védelmi vonal, a szerzett (tanult) immunitás pedig valóban a kórokozókkal való találkozással tanítható, ezt pedig egyetlenegy tápanyag sem tudja pótolni.

De, jól figyelj, mert itt jön a csavar! Az, hogy a „tanulás” során egy-egy kórokozó mennyire veszi igénybe az immunrendszert, hogy három hétig kell otthon ápolni a gyerkőcöt, vagy egy kis orrfolyással, torokkaparással már átvészeli a dolgot, az már bizony rajtunk is múlik. Hiszen, ha az immunrendszer katonái már felkészülve várják a „behatolókat”, akkor gond nélkül legyőzik őket. Így, ha bekerül egy-egy kórokozó az nem fog komolyabb betegséget előidézni.

Az immunerősítés már a múlté, helyette itt az immuntámogatás! 

Habár az „immunerősítés” a mai napig él a közbeszédben, immunerősítés helyett inkább immunTÁMOGATÁSRA van szükség. Az immunrendszer ugyanis elég erős önmagában is, és ha valamitől erősödik, hát az a kórokozók legyőzése, ahogyan azt fentebb is írtuk. Erősítő tápanyagok helyett tehát inkább támogató tápanyagokra van szükség, melyek kiegyensúlyozzák az immunrendszeri folyamatokat, és ÜZEMANYAGKÉNT szolgálnak az immunrendszer egészséges működéséhez.

Az immunerősítés már a múlté, helyette itt az immuntámogatás!

Miért lehet, hogy egyes gyerekek egyik betegségből a másikba esnek, míg másoknak kutya baja?  

Jó, ha tudod ezt is! A következő esetek gyökerei lehetnek egy esetleges gyengébb immunrendszernek, ezért javasolt még jobban figyelni a megfelelő immuntámogatásra:   

  • koraszülöttek – a méhlepényen keresztül nem jutnak elegendő anyai ellenanyaghoz
  • császármetszéssel születtek – a hüvelyi baktériumflóra ugyancsak kiemelkedő szerepet játszik a gyermekek immunfejlődése szempontjából
  • kevés ideig kaptak anyatejet vagy különböző okok miatt csak a tápszeres táplálás a megoldás – az anyatejen keresztül nagyon fontos immunvédő ellenanyagok jutnak át a baba szervezetébe, ezért kell pl. szoptatás alatt az anya immunrendszerét erősíteni
  • és nem mindegy az anya immunrendszerének egészsége, táplálkozása, életmódja sem a terhesség és a szoptatás alatt

+1 tanács! Nem tesz jót a gyerek immunrendszerének a túlzott szülői féltés sem. Ha mindentől óvjuk a gyereket, „steril” környezetben neveljük, nem visszük közösségbe már kiskorától kezdve, akkor nagyobb valószínűséggel gyenge immunrendszerrel fog megérkezni az óvodába.

4 ok, ami miatt fontos az immunerősítő gyerekeknek az óvoda- és iskolakezdéskor

  1. Közösségbe kerülve megnő az újabb kórokozókkal való találkozás lehetősége, és ezekből a találkozásokból nem mindegy, hogy ki kerül ki „győztesen” a gyerkőc: betegség nélkül, pár napos rosszulléttel, vagy több hetes, akár fertőző betegséget okozva.     
  2. Táplálkozással sajnos már egyre nehezebb a szükséges vitamin-és ásványi anyag pótláshoz jutni, mivel csökken a gyümölcsök és zöldségek vitamintartalma. Hatványozottan igaz mindez, ha még válogatós is a gyerkőc.
  3. Csökken a gyerekek mozgása, kevesebbet tartózkodnak a szabad levegőn a nyári szünetből az iskolába visszatérve, ami gyengíti az immunrendszer ellenállóképességét.
  4. A stressz gyengíti az immunrendszert: az iskolai nyomás pedig köztudottan komoly stresszforrást jelenthet a gyerekek számára. De ide tartozik a „jó” stressz is: vagyis, hogy egy csomó új inger éri őket: megváltozott napirend, új környezet, új pajtások, új óvónéni, ami mind-mind stresszforrást jelent, még ha nem is a negatív értelemben.

4 ok, ami miatt fontos az immunerősítő gyerekeknek az óvoda/iskolakezdéskor

Természetes immunerősítők gyerekeknek – immunerősítő vitaminok és immunerősítés gyógynövényekkel

Immunerősítők gyerekeknek 3 éves kortól

Gránátalma koncentrátum – természetes immunerősítő antioxidánsok palackozva az egész családnak

Ez a gránátalma koncentrátumot a magok és a gyümölcshús préselésével nyerték, tele van értékes antioxidánsokkal - és szerves szelénnel is dúsították!  

  • ellenállóbbá tesz a fertőzésekkel szemben
  • megnöveli az energiaszintet
  • csökkenti az esetleges belső gyulladásokat
  • az egész család együtt szedheti

Vásárlás »

Gránátalma koncentrátum – természetes immunerősítő antioxidánsok palackozva az egész családnak

 

Echinaid Echinacea szirup gesztenyemézzel – gyógynövényes, alkoholmentes, felső légúti immunerősítő gyerekeknek

Echinacea alapú immunerősítő gyerekeknek, gesztenyemézzel és olyan balzsamozó gyógynövényekkel, mint fehérmályva gyökér, hársfa-, ökörfarkkóró- és szalmarózsa virág, kakukkfű és édesköménymag illóolaja.

  • hozzájárul a kórokozókkal szembeni ellenállóképesség növeléséhez
  • fertőzés esetén rövidíti a gyógyulási időt
  • támogatja a felső légutak egészségét
  • az Echinaceáról bizonyított, hogy még az allergiákat is csökkenti

Vásárlás » 

Echinaid Echinacea szirup gesztenyemézzel – gyógynövényes, alkoholmentes, felső légúti immunerősítő gyerekeknek

 

E.P.I.D. Flu Junior szirup cseresznye ízvilággal – propolisz és immunerősítő gyógynövények gyerekeknek ízletes szirupban

Szabadalommal védett propolisz alapú immunerősítő gyerekeknek, echinaceával, acerolával, eukaliptusz mézzel és citromolajjal az immunrendszer egészségéért. Természetes, nem tartalmaz alkoholt, tartósítószereket, mesterséges színezékeket és glutént.

  • védi a felső légutak egészségét
  • megelőzésként bevethető, segíti az immunrendszer működését
  • akut fertőzések esetén rövidíti a gyógyulási időt
  • a gyerekek örömmel fogyasztják, mert finomfekete cseresznye ízvilággal készül

Vásárlás » 

E.P.I.D. Flu Junior szirup cseresznye ízvilággal – propolisz és immunerősítő gyógynövények gyerekeknek ízletes szirupban

Jelly Junior EPID® gumicukor propolisszal – a legfinomabb gyerek immunerősítő 

Nem nehéz megmondani, hogy melyik a legjobb immunerősítő gyerekeknek, ha ott van a versenyben ez az immunerősítő gumicukor is. Finom íze miatt imádják a gyerekek, állati zselatin és hozzáadott cukor nélkül készül, laktóz-és gluténmentes.

  • hozzájárul a jobb közérzethez, csökkenti a fáradtságot
  • ellenállóvá tesz a baktériumokkal, vírusokkal és gombákkal szemben
  • torokfájás esetén kifejezetten javasolt bevetni
  • megfázás, meghűlés esetén is számíthatunk rá

Vásárlás » 

Jelly Junior EPID® gumicukor propolisszal – a legfinomabb gyerek immunerősítő

Natur Tanya® C-vitamin rágótablettaA legfinomabb savmentes C-vitamin gyerekeknek!

A C-vitamin elengedhetetlen az immunrendszer egészségéhez és a gyermekek fejlődési szakaszaiban. Ezt a C-vitamin nagy örömmel rágcsálják a gyerekek, mert isteni finom. A szülők pedig azért választják ezt a C-vitamint, mert savmenetes, gyomorkímélő, glutén és laktózmentes, természetes narancs ízzel és természetes édesítéssel készül. 

  • hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez
  • csökkenti a fáradtságot és a kimerültséget
  • meghűlés, megfázás esetén rövidíti a gyógyulási időt
  • a C-vitamin szükséges a csontozat, fogazat egészségéhez is

Vásárlás » 

Natur Tanya® C-vitamin rágótabletta

Natur Tanya® Vegán vas szirup – jól felszívódó vas zöldségekkel és gyümölcsökkel

Ebben a vasszirupban a szerves vasat (jól felszívódik, nem okoz emésztőrendszeri panaszokat) bioaktív folát és zöldség, gyümölcs, valamint gyógynövény kivonatok egészítik ki (alma, spenót, sárgarépa, csipkebogyó, nagy csalán).

  • növeli az energiaszintet
  • ellenállóbbá tesz a betegségekkel szemben
  • hozzájárul a jobb kognitív funkciókhoz
  • biztonságos vaspótlást nyújt kellemetlen emésztőrendszeri panaszok nélkül

Vásárlás » 

Natur Tanya® Vegán vas szirup – jól felszívódó vas zöldségekkel és gyümölcsökkel
 

Natur Tanya® JUNIOR MULTIVITAMIN – Természetes gyerek multivitamin, 3 éves kortól

Innovatív, 20-féle minőségi összetevőből álló gyerek multivitamin, ami megfelel a legszigorúbb szakmai és szülői követelményeknek. Cukor-, színezék- és tartósítószer mentes, független akkreditált labor által is bevizsgált. Nagyon finom, természetes eper ízével a gyerekek kedvence.

  • támogatja a 3-12 év közötti gyermekek immunitását
  • fokozza a kognitív képességeik fejlődését
  • segíti a koncentrációt, a tanulást, a gondolkodást
  • hozzájárul a csontok megfelelő növekedéséhez és fejlődéséhez

Vásárlás » 

Természetes gyerek multivitamin, 3 éves kortól

Gyakorlati tippek az immunerősítéshez

Így lesz biztonságos az immunerősítők fogyasztása – mire figyelj?

  • Tartsd be a fogyasztási javaslatot!

    Minden kiegészítőnél fel van tüntetve, hogy hány éves kortól, milyen adagolásban javasolja a gyártó a szedését. Ettől ne térj el!

    Gyakori kérdés: „3 éves kortól javasolják a kiegészítőt, akkor adhatom a 2 évesemnek?” vagy „Napi 1 szemet írnak, adhatok belőle kettőt?”

    Röviden: nem! Kicsit hosszabban: nem, csak abban az esetben, ha egyeztetsz a gyerekorvossal, és ő engedélyezi. A fogyasztási javaslatot mindig az érvényes szabályozásnak és a legfrissebb kutatási eredményeknek megfelelően dolgozza ki a gyártó. Vagy a dózis nem megfelelő kisebb gyerekek számára, vagy nincs elegendő kutatási anyag ahhoz, hogy kisebb gyerekek/nagyobb dózis esetén biztonságosnak legyen mondható a fogyasztása.

  • Ügyelj a kúraidőre!

    Az étrend-kiegészítőket kúraszerűen adagoljuk gyerekeknek is, nem javasolt a folyamatos fogyasztásuk. Ez maximum 120 napot jelent, de olyan alapvitaminokat, mint a C-vitamin vagy D-vitamin, akár a teljes őszi-téli időszakban kaphat a kicsi.

  • Ne halmozd a kiegészítőket!

    A blogbejegyzésben nem azért soroltunk fel ennyi immuntámogató tápanyagokat, mert ezt mind egyszerre kell szedni. Emlékezz mit írtunk, az életmód fontosságáról! A cél a tápanyagok változatos és kiegyensúlyozott adagolása a gyermekeknek.

Ha ezeket a szabályokat betartod, nem kell attól félned, hogy „túltolod” az immunerősítést. 

Gyerek immunerősítő cselekvési terv

Ahogyan fentebb is írtuk, nem attól lesz ellenállóbb az immunrendszere a gyerkőcnek, hogy az összes, blogban felsorolt tápanyagot egyszerre adod neki. 

Az immunerősítőket mindig változatosan és kúraszeren adagoljuk az étrendhez! 

Itt találsz egy lehetséges adagolási javaslatot:

  • Indítsátok a reggelt gránátalma koncentrátummal! Adagolás: 3-6 éves kor között 1 teáskanál (5ml), 6-12 éves kor között 2 x1 teáskanál (10ml), míg 12 éves kor felett a felnőtt adagolást (napi 20 ml) kell tartani.

  • Reggeli után kapjon 1 szem C-vitamin rágótablettát.

  • Este kaphat egy kávéskanál Echinacea szirupot (betegség esetén 3 teáskanállal is kaphat egy nap) 3  6 éves kortól  1 teáskanállal (betegség eseté 3 teáskaállal.)

  • Majd akár jutalombonbonként következzen néhány szem Jelly Junior, megelőzés esetén 3-4 szem (maximum 12 szem egy nap.) 

Ezekből a tápanyagokbl tartsatok 60-120 napos kúrát.

Amikor a végére értek, jöhet a következő kúra:

  • Reggeli közben vas szirup. Adagolási javaslat: Gyermekeknek napi 1 evőkanál (10 ml),  2-3 dl vízzel vagy gyümölcslével (pl.: narancslével) elkeverve, étkezések közben elfogyasztva. 

  • Reggeli után Jelly Junior multivitamin. 3-6 éves korig, a napi  adag 1,455 g (2 púpozott mérőkanálnak megfelelő mennyiség), 6-12 éves korig, napi 2,91 g (4 púpozott mérőkanálnak megfelelő mennyiség), a 1 dl, illetve 2 dl vízzel elfogyasztva.

  • A Flu junior szirupból pedig délután/este adjatok 3 éves kortól, naponta 2 teáskanálnyi mennyiséget (10 ml), önmagában vagy egy kis vízben, tejben vagy más folyadékban feloldva.

Fontos! Természetesen ez egy lehetséges adagolási javaslat. Próbáljátok meg az adagolást a napirendetekhez 

Melyik a megfelelő immunerősítő gyermekednek? Így válassz!

Mit tehetsz még gyerkőc ellenállóképességének növeléséért, hogy minél kevesebbet maradjon ki a suliból?

  1. Táplálkozzon egészségesen!
    Bizony, ez az egészség alappillére! És bár a gyermekeket nehéz meggyőzni, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszanak, megéri rászoktatni őket arra, hogy van élet a chips, pizza, cukorka hármasán túl. Nem beszélve arról, hogy a gyerekek a példa alapján tájékozódnak. Vagyis, ha rá akarjuk őket beszélni az egészséges táplálkozásra, mutassunk jó példát!
  2. Igyon elég vizet!
    És ne cukros üdítőt és cukros teát!
  3. Töltsön időt a levegőn!
    Még akkor is, ha hideg van vagy fúj a szél. Öltöztessük fel a gyereket és menjen ki, ha egész nap az iskolában ü, akkor utána mindenképpen!
  4. Ne legyen túlterhelve!
    Nem biztos, hogy arra a még egy különórára tényleg szükség van.
  5. Legyen ideje a társas kapcsolatokra is!
    A szeretet és a valahova tartozás érzése szükséges a lelki egészséghez, ami befolyásolja az immunegészségüket is.
  6. Pihenjen eleget!  
    A nem elegendő mennyiségű alvás csökkenti az immunrendszer ellenállóképességét. 3-5 éves korban még 11-13 óra alvásra, ezt követően pedig 12 éves korig 10-11 óra alvásra is szükség lehet.

Mit tehetsz még gyerkőc ellenállóképességének növeléséért, hogy minél kevesebbet maradjon ki a suliból?

A gyerekek immunrendszerének ősszel az óvodába, iskolába való visszatéréskor számtalan kórokozóval kell megküzdenie. Hogy ennek ne folyamatos betegeskedés és kimaradás legyen a következménye, lássuk el az immunrendszert természetes tápanyagokkal, melyek üzemanyagként szolgálnak a kiegyensúlyozott működéséhez. Azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy ezek a tápanyagok nem arra hivatottak, hogy az egészséges életmódot helyettesítsék. Egyen a gyerkőc sok zöldséget, gyümölcsöt, pihenjen eleget, tartózkodjon sokat a friss levegőn, és ne tartsuk búra alatt! Ha ez mind megvan, akkor nagy eséllyel egészségesen és betegszabadság nélkül jutunk túl az őszi-téli időszakon!

Kapcsolódó tartalmak
Blog bejegyzések: D-vitamin gyerekeknek: mennyi a napi D-vitamin szükséglet, és melyek a legjobb készítmények?
Blog bejegyzések: D-vitamin gyerekeknek: mennyi a napi D-vitamin szükséglet, és melyek a legjobb készítmények?
Blog bejegyzések: Mit csináljunk, ha köhög a gyerek?
Blog bejegyzések: Mit csináljunk, ha köhög a gyerek?
Blog bejegyzések: Az 5 legjobb vírusölő gyógynövény
Blog bejegyzések: Az 5 legjobb vírusölő gyógynövény
Nézz körül a webáruházunkban
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.